Постанова
від 31.07.2007 по справі 14/885-07
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

14/885-07

           

 ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В АІМЕНЕМ  УКРАЇНИ

"31" липня 2007 р.№ 14/885-07

Колегія суддів Одеського апеляційного господарського суду у складі:

головуючого судді Жекова В.І.,

суддів Картере В.І., Пироговського В.Т.,

секретар судового засідання Буравльова О.М.,

за участю представників сторін:

від ДПІ у Малиновському районі м. Одеси - Терентьєва І.В.

від ТОВ „Дунайводхоз” - не з'явився

від Прокуратури Малиновського району м. Одеси - не з'явився

розглянула апеляційне подання заступника прокурора Малиновського району м. Одеси в інтересах держави в особі Державної податкової інспекції у Малиновському районі м. Одеси

на ухвалу господарського суду Одеської області

від 12.06.2007р.

за матеріалами №14/885-07

про відмову у прийнятті позовної заяви

заступника прокурора Малиновського району м. Одеси в інтересах держави в     особі Державної податкової інспекції у Малиновському районі м. Одеси до ТОВ „Дунайводхоз”про стягнення 2532 грн.

Ухвалою Одеського апеляційного господарського суду від 05.07.2007р., яка надіслана учасникам процесу 09.07.2007р., розгляд апеляційної скарги призначено на 31.07.2007р.

Присутньому у засіданні суду представнику позивача роз'яснені його процесуальні права та обов'язки.

Відповідно до вимог ст.85 ГПК України у засіданні суду оголошена вступна та резолютивна частини постанови.

Заступник прокурора Малиновського району м. Одеси в інтересах держави в особі Державної податкової інспекції у Малиновському районі м. Одеси 08.06.2007р. звернувся до господарського суду Одеської області із позовною заявою про стягнення податкового боргу з ПДВ в сумі 2532 грн. на підставі ст. 17,60,107 КАС України.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 12.06.2007р. (суддя Горячук Н.О.) заступнику прокурора Малиновського району м. Одеси відмовлено у прийнятті позовної заяви на підставі п. 1 ст. 62 ГПК України, з підстав, що заява не підлягає розгляду в господарських судах України.

Відмовляючи у прийнятті позовної заяви господарський суд послався на те, що заява подана в порядку, передбаченому ГПК України, у той час як спір в рамках провадження по даній справі є публічно-правовим, у зв'язку з чим повинен вирішуватись за правилами КАС України.

Не погоджуючись з винесеною судом ухвалою, заступник прокурора Малиновського району м. Одеси звернувся до Одеського апеляційного господарського суду із апеляційним поданням, за змістом якого просить скасувати ухвалу господарського суду Одеської області від 12.06.2007р. №14/885-07 та направити позовні матеріали на розгляд до суду першої інстанції, вказуючи на порушення норм процесуального права.

Розглянувши матеріали справи, перевіривши правильність застосування місцевим господарським судом норм процесуального права, колегія суддів дійшла висновку про наявність підстав для скасування оскарженої ухвали, враховуючи наступне :

Згідно із ч.2 ст.101 ГПК України апеляційний господарський суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги (подання) і перевіряє законність і обґрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі.

Як вбачається з тексту ухвали від 12.06.2007р. № 14/885-07, в її основу покладено висновок щодо віднесення спору по справі до компетенції адміністративних судів, на що не звернув увагу позивач, звернувшись із позовом за правилами ГПК України.

Між тим, роблячи обґрунтований висновок відносно того, що спір за зверненням суб'єкта владних повноважень у випадках, встановлених законом, є за своєю суттю публічно-правовим з огляду на положення п.4 ч.1 ст.17 КАС та зміст норм Законів України „Про державну податкову службу в Україні”, „Про порядок погашення зобов'язань платників перед бюджетами та державними цільовими фондами”, господарський суд першої інстанції не звернув увагу на оформлення позову скаржником саме відповідно до вимог КАС України.

Враховуючи викладене, оскаржену ухвалу слід скасувати як винесену всупереч норм процесуального права з передачею позовних матеріалів до господарського суду Одеської області.

Окремо апеляційний господарський суд відзначає, що відповідно до вимог абз.1 п.6 Прикінцевих та перехідних положень КАС України до початку діяльності окружних та апеляційних адміністративних судів адміністративні справи, підвідомчі господарським судам відповідно до ГПК України 1991 року, вирішують у першій та апеляційній інстанціях відповідні місцеві та апеляційні господарські суди за правилами КАС України.

Керуючись ст. ст.85, 99, 101-106 ГПК України, колегія

Постановила:

Ухвалу господарського суду Одеської області від 12.06.2007р.     №14/885-07 - скасувати.

Позовні матеріали направити на розгляд до господарського суду Одеської області.

Постанова в порядку ст. 105 ГПК України набирає законної сили з моменту її проголошення і може бути оскаржена в касаційному порядку.

Головуючий суддя:                                                            Жеков В. І.

Суддя:                                                                                 Картере В.І.

Суддя:                                           Пироговський В. Т.

Повний текст постанови підписано 01.08.2007р.

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення31.07.2007
Оприлюднено30.08.2007
Номер документу876980
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —14/885-07

Постанова від 31.07.2007

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Жеков В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні