Ухвала
від 19.02.2020 по справі 554/2782/19
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 19.02.2020 Справа № 554/2782/19

Провадження № 1кс/554/2463/2020

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 лютого 2020 року cлідчий суддя Октябрського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 , при секретарі - ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Полтаві клопотання слідчого Другого слідчого відділу слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого в місті Полтаві, ОСОБА_3 , погоджене прокурором у кримінальному провадженні-прокурор відділу прокуратури Полтавської області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні внесеному до ЄРДР за № 6201917000000012 від 08.01.2019 за ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366, ч. 3 ст. 368, ч. 2 ст.369-2 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий Другого слідчого відділу слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого в місті Полтаві ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, погодженим прокурором у кримінальному провадженні-прокурор відділу прокуратури Полтавської області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні внесеному до ЄРДР за № 6201917000000012 від 08.01.2019 за ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366, ч. 3 ст. 368, ч. 2 ст.369-2 КК України.

У клопотанні порушується питання про необхідність тимчасового доступу до документів, які знаходяться у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_1 , зокрема до:документів, що містять відомості про рух грошових коштів по рахунку№ НОМЕР_2 ,відкритому ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_2 » (кодЄДРПОУ НОМЕР_3 )вАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ),заперіод з01.01.2017по теперішнійчас,із вказівкою вхідних і вихідних сум платежів, дат, часу операції, повних даних відправника й одержувача коштів, даних банків відправників і одержувачів, номерів їх рахунків, призначення платежу в електронному виді та на паперовому носії.

Клопотання обґрунтованетим,що впродовж 2017 2018 років на території України діяла група осіб, учасники якої, використовуючи реквізити підконтрольних їм суб`єктів господарювання імпортерів серед яких ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), із використанням підроблених документів, діючи під прикриттям службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_3 , здійснювали незаконну діяльність, пов`язану із ввезенням за заниженою митною вартістю на територію України кавової продукції, що призвело до ненадходження до бюджету України податків та обов`язкових платежів в особливо великих розмірах.

Згідно бази даних ІНФОРМАЦІЯ_4 , у період 2017 2018 років ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) здійснювало ввезення на митну територію України кави натуральної розчинної сублімованої. Відповідно до вантажно-митних декларацій, виробниками кавової продукції виступали заводи-виробники Бразилії, Малайзії, В`єтнаму та Індії.

Згідно бази даних Державної фіскальної служби України, середня ринкова вартість аналогічної продукції кави натуральної розчинної сублімованої інших підприємств України імпортерів, в середньому становить 7-8 доларів США за 1 кілограм.

В ході досудового розслідування у кримінальному провадженні отримано тимчасовий доступ до матеріалів кримінального провадження № 32018000000000000009, досудове розслідування в якому здійснюється ГСУ ФР ДФС України. В межах вказаного кримінального провадження розслідується факт можливого ухилення посадових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » від сплати податків, у тому числі під час митного оформлення кави протягом 2016-2018 років. З матеріалів вказаного кримінального провадження вилучено завірену копію висновку судової економічної експертизи, проведеної експертами ІНФОРМАЦІЯ_5 , відповідно до якого економічно обґрунтованою ціною 1 кілограма натуральної розчинної сублімованої кави, що ввозиться для реалізації на територію України, є ціна в межах 7,98 9,02 долара США за 1 кілограм.

З урахуванням того, що середня вартість такої ж кави, імпортованої ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », становить 3,71 доларів США за 1 кілограм, та розмитнюється за цією ж ціною, діями директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », за сприяння службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_3 , Державному бюджету Українизавдано збитків у вигляді фактичного ненадходження податків та обов`язкових платежів, що спричинило настання тяжких наслідків.

Таким чином, в діях посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_3 наявні ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

На даний час необхідно провести комплекс заходів забезпечення кримінального провадження, з метою швидкого та повного розслідування кримінального провадження з тим, щоб виявити обсяг завданих державі збитків, спричинених даною діяльністю, встановити осіб, які організували та здійснювали дану діяльність, а також всіх осіб, причетних до викладеної вище діяльності.

З метою підтвердження чи спростування факту наявності господарських відносин між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та юридичними особами-нерезидентами з постачання кави, з метою забезпечення проведення судово-економічної експертизи, необхідно отримати документи щодо руху коштів по банківських рахунках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Відповідно до відомостей щодо відкритих розрахункових рахунків у фінансових установах, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) має розрахунковий рахунок № НОМЕР_2 , який відкрито у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_1 .

При цьому, наявні достатні підстави вважати, що вказані речі і документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а тому необхідно отримати тимчасовий доступ до документів щодо проведених господарських операцій ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » з 01.01.2017 по теперішній час.

З метою встановлення фактичного обігу коштів по рахунку, наявності факту оплати за поставлений товар юридичній особі-нерезиденту та з метою визначення фактичного розміру та строків оплати, виникла необхідність у тимчасовому доступі до речей і документів, які знаходяться у володінні банківської установи. Вказані документи мають значення для встановлення фактичних обставин отримання та подальшого використання коштів, тощо.

Відомості, що містяться в банківських документах використовуватимуться як докази факту отримання коштів, встановлення фактичних їх власників, подальшого їх використання та несплати податків, для встановлення повного кола осіб, причетних до вчинення злочину, та як об`єкти дослідження при проведенні судової економічної експертизи.

Слідчий прохав проводити судове засідання в закритому режимі, посилаючись на ч. 2 ст. 27 КПК України, зазначив, що у зв`язку з тим, що витік інформації під час відкритого розгляду клопотання та оприлюднення судового рішення в електронній формі можуть привести до попередження осіб, причетність яких до вчинення кримінального правопорушення з`ясовується, судовий розгляд доцільно проводити у закритому судовому засіданні.

З огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей та документів, зазначених у клопотанні, слідчий суддя вважає можливим розгляд даного клопотання проводити відповідно до ч. 2 ст.163 КПК України без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Слідчий ОСОБА_3 у судове засідання не з`явився, надіслав до суду заяву про розгляд клопотання за його відсутності, у зв`язку із зайнятістю на роботі, прохав розглядати клопотання за наявними матеріалами та задовольнити клопотання.

Відповідно до ч.4 ст. 107 ЦПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Слідчий суддя вважає за необхідне відмовити у задоволенні клопотання слідчого про розгляд клопотання у закритому судовому засіданні , оскільки наведені слідчим підстави проведення судового засідання в закритому режимі не обґрунтовані .

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов до висновку про задоволення клопотання, виходячи з наступного.

Згідно п. 5 ч. 2ст.131КПК України заходом забезпечення кримінального провадження є тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ч.1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно до п.5 ч.1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниця, яка міститься в речах і документах належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Відповідно до ч.5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Частиною 6 цієї норми визначено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Судом установлено, що у провадженні Територіального управлінняДержавного бюророзслідувань,розташованого вмісті Полтаві перебувають матеріали кримінального провадження внесеного до ЄРДР за № 6201917000000012 від 08.01.2019 за ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366, ч. 3 ст. 368, ч. 2 ст.369-2 КК України.

Інформація яка міститься в документах, що містять відомості про рух грошових коштів по рахунку № НОМЕР_2 ,відкритому ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_2 » (кодЄДРПОУ НОМЕР_3 )в АТ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ),за періодз 01.01.2017по теперішнійчас,із вказівкою вхідних і вихідних сум платежів, дат, часу операції, повних даних відправника й одержувача коштів, даних банків відправників і одержувачів, номерів їх рахунків, призначення платежу, має суттєве значення для справи, а саме для виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, встановлення фактичного обігу коштів по рахунку, наявності факту оплати за поставлений товар юридичній особі-нерезиденту та з метою визначення фактичного розміру та строків оплати, може бути використана як доказ факту отримання коштів, встановлення фактичних їх власників, подальшого їх використання та несплати податків, для встановлення повного кола осіб, причетних до вчинення злочину, та як об`єкти дослідження при проведенні судової економічної експертизи.

Вивчивши матеріали кримінального провадження, суть клопотання, слідчий суддя дійшов до висновку про наявність в матеріалах кримінального провадження достатніх даних, що дають підстави вважати, що вищевказана інформація, питання про проведення тимчасового доступу до якої ставиться в клопотанні органу досудового слідства, містить дані, що мають значення для встановлення істини, а також з метою забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування, а отримання цих відомостей в інший спосіб неможливо.

За таких обставин, клопотання про дозвіл на тимчасовий доступ підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 132,159-166 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого задовольнити .

Надати дозвіл слідчим групи слідчих, які здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні: ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 та процесуальним керівникам прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні: ОСОБА_4 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 здійснити на тимчасовий доступ до документів, які знаходяться у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_1 , зокрема до: документів, що містять відомості про рух грошових коштів по рахунку№ НОМЕР_2 ,відкритому ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_2 » (кодЄДРПОУ НОМЕР_3 )вАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ),заперіод з01.01.2017по теперішнійчас,із вказівкою вхідних і вихідних сум платежів, дат, часу операції, повних даних відправника й одержувача коштів, даних банків відправників і одержувачів, номерів їх рахунків, призначення платежу в електронному виді та на паперовому носії.

Строк дії ухвали становить один місяць з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл про проведення обшуку згідно з положеннями кримінально-процесуального кодексу України з метою відшукування та вилучення зазначених документів.

Роз`яснити, що за умисне невиконання ухвали суду, передбачена відповідальність за ст. 382 КК України.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.02.2020
Оприлюднено06.02.2023
Номер документу87710088
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні внесеному до ЄРДР за № 6201917000000012 від 08.01.2019 за ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366, ч. 3 ст. 368, ч. 2 ст.369-2 КК України

Судовий реєстр по справі —554/2782/19

Ухвала від 06.07.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 05.03.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Троцька А. І.

Ухвала від 19.02.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 18.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 18.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 20.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 23.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 23.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 13.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 09.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні