Ухвала
від 20.02.2020 по справі 761/39174/19
ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД Справа № 761/39174/19

УХВАЛА

20 лютого 2020 року м. Київ

Шостий апеляційний адміністративний суд у складі судді-доповідача Ключковича В.Ю. та суддів Парінова А.Б., Беспалова О.О., перевіривши матеріали апеляційної скарги Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України на рішення Шевченківського районного суду м. Києва від 24 грудня 2019 року у справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України, третя особа - ОСОБА_2 про визнання протиправним та скасування повідомлення, -

В С Т А Н О В И В :

Рішенням Шевченківського районного суду м. Києва від 24 грудня 2019 року адміністративний позов ОСОБА_1 задоволено повністю.

Не погоджуючись з даним рішенням, 21 січня 2020 року Департамент державної виконавчої служби Міністерства юстиції України подав апеляційну скаргу.

Ухвалою Шостого апеляційного адміністративного суду від 30 січня 2020 року апеляційну скаргу Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України залишено без руху, надано апелянту строк для усунення недоліків, а саме: сплати судового збору в розмірі 1152,60 грн. та подання обґрунтованої заяви про поновлення строку на апеляційне оскарження із зазначенням поважних причин його пропуску і наданням доказів, що підтверджують причини пропуску такого строку, - 10 днів з дня вручення копії даної ухвали. Роз`яснено апелянту, що протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду апеляційної інстанції з заявою про поновлення строку або вказати інші підстави для поновлення строку.

Суд звертає увагу, що в статтею 287 КАС України, передбачено особливості провадження у справах з приводу рішень, дій або бездіяльності органу державної виконавчої служби, приватного виконавця.

Так, згідно частини 6 статті 287 КАС України, апеляційні скарги на судові рішення у справах, визначених цією статтею, можуть бути подані протягом десяти днів з дня їх проголошення, а судом першої інстанції також вказано 10- денний строк на її оскарження.

Як вбачається з матеріалів справи, копію оскаржуваного рішення від 24 грудня 2019 року, Шевченківський районний суд м. Києва направив апелянту 30.12 2019 (що підтверджується копією конверту (а.с.58, т.1) та витягом трекінгу відправлень АТ Укрпошта , а Міністерство юстиції України отримало копію цього рішення (згідно трекінгу відправлень АТ Укрпошта ) 02.01.2020, тобто, останнім днем для подання апеляційної скарги фактично є 13.01.2020, а не 21.01.2020 (як вказує апелянт), про що свідчить фіскальний чек АТ Укрпошта (а.с.60, т.1), штемпель на поштовому конверті (а.с.61, т.1) та трекінг відправлень АТ Укрпошта .

Згідно зворотного поштового повідомлення, яке повернулося на адресу Шостого апеляційного адміністративного суду, копію ухвали Шостого апеляційного адміністративного суду від 30 січня 2020 року отримано представником апелянта - 03.02.2020, а тому, останнім днем для усунення недоліків апеляційної скарги фактично є 13.02.2020.

12 лютого 2020 року Департаментом державної виконавчої служби Міністерства юстиції України до Шостого апеляційного адміністративного суду направлено, та 14 лютого 2020 року зареєстровано судом, заяву про усунення недоліків, у якій апелянт просить поновити строк на подання апеляційної скарги на рішення Шевченківського районного суду м. Києва від 24 грудня 2019 року та відкрити провадження у справі. Додатком до такої заяви є роздрукована з офіційного веб-порталу використання публічних коштів інформація, що підтверджує сплату судового збору в розмірі 1152,60 грн.

У заяві апелянт вказує, що повний текст рішення Шевченківського районного суду м. Києва від 24 грудня 2019 року зареєстровано Міністерством юстиції України 08.01.2020 за № 233-22-20, що підтверджується реєстраційно-контрольною карткою, а тому, початок перебігу процесуального строку на оскарження рішення Шевченківського районного суду м. Києва від 24.12.2019 Міністерство юстиції України вважає саме 09.01.2020, а тому, останній день на його оскарження припадає на 18.01.2019 (вихідний день), а тому останнім днем на подачу апеляційної скарги є 20.01.2020. Разом з тим, спеціалістом відповідального структурного підрозділу Міністерства юстиції України Сидоренком Р.Г. рішення Шевченківського районного суду м. Києва від 24.12.2019 отримано 20.01.2020, що підтверджується накладеною резолюцією на реєстраційно-контрольній карті, у той же день було прийнято рішення про доцільність апеляційного оскарження, підготовлено апеляційну скаргу та передано її на відправку поштовою кореспонденцією. Між тим, апеляційну скаргу було направлено засобами поштового зв`язку 21.01.2020, однак, однією з конституційних засад судочинства, встановлених статтею 129 Конституції України є забезпечення апеляційного оскарження рішення суду.

Розглянувши доводи вказаного клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення Шевченківського районного суду м. Києва від 24 грудня 2019 року, колегія суддів зазначає наступне.

Суд апеляційної інстанції відмовляє у відкритті апеляційного провадження у справі, якщо скаржником у строк, визначений судом, не подано заяву про поновлення строку на апеляційне оскарження або наведені підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження визнані судом неповажними (пункт четвертий частини першої статті 299 Кодексу адміністративного судочинства України).

Законодавче обмеження строку оскарження судового рішення, насамперед, обумовлено специфікою спорів, які розглядаються в порядку адміністративного судочинства, а запровадження таких строків обумовлене досягненням юридичної визначеності у публічно-правових відносинах. Встановлення процесуальних строків законом передбачено з метою дисциплінування учасників адміністративного судочинства та своєчасного виконання ними передбачених Кодексом адміністративного судочинства України певних процесуальних дій.

Колегія суддів зазначає, що тільки наявність об`єктивних перешкод для своєчасної реалізації прав щодо оскарження судового рішення у апеляційному порядку у строк встановлений процесуальним законом, може бути підставою для висновку про пропуск строку апеляційного оскарження з поважних причин.

Разом з тим, як вбачається з матеріалів справи, копію оскаржуваного рішення Шевченківського районного суду м. Києва від 24 грудня 2019 року отримано апелянтом (згідно трекінгу відправлень АТ Укрпошта ) 02.01.2020, тобто, останнім днем для подання апеляційної скарги фактично є 13.01.2020, про що свідчить фіскальний чек АТ Укрпошта (а.с.60, т.1), штемпель на поштовому конверті (а.с.61, т.1) та трекінг відправлень АТ Укрпошта .

У заяві про поновлення строку апелянт вказує, що повний текст рішення Шевченківського районного суду м. Києва від 24 грудня 2019 року зареєстровано Міністерством юстиції України 08.01.2020 за № 233-22-20, що підтверджується реєстраційно-контрольною карткою, разом з тим, спеціалістом відповідального структурного підрозділу Міністерства юстиції України Сидоренком Р.Г. рішення Шевченківського районного суду м. Києва від 24.12.2019 отримано 20.01.2020, що підтверджується накладеною резолюцією на реєстраційно-контрольній карті, у той же день було прийнято рішення про доцільність апеляційного оскарження, підготовлено апеляційну скаргу та передано її на відправку поштовою кореспонденцією. Між тим, апеляційну скаргу було направлено засобами поштового зв`язку 21.01.2020.

Однак, зазначені апелянтом обставини щодо причин пропуску строку подачі апеляційної скарги не можуть бути поважною причиною пропуску строку звернення до суду з апеляційною скаргою, оскільки поважними причинами пропуску строку не може виступати необхідність дотримання внутрішньої процедури реєстрації та передачі документів, розподілу таких документів між відділами та працівниками, відповідальними за їх розгляд.

Зважаючи на викладене, зазначені апелянтом підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження не можна визнати поважними, оскільки останні не є такими, що не залежать від волі особи, яка подає апеляційну скаргу, і не надають їй права у будь-який необмежений після спливу цього строку час реалізовувати право на апеляційне оскарження судових рішень, у зв`язку з чим у задоволенні клопотання про поновлення строку слід відмовити.

Таким чином, станом на 20 лютого 2020 року апелянтом не усунуто недоліки апеляційної скарги, а саме, не надано обґрунтованої заяви про поновлення строку на апеляційне оскарження із зазначенням поважних причин для поновлення строку.

Відповідно до п.4 ч. 1 ст. 299 КАС України, суд апеляційної інстанції відмовляє у відкритті апеляційного провадження, якщо скаржником у строк, визначений судом, не подано заяву про поновлення строку на апеляційне оскарження або наведені підстави для поновлення строку на апеляційного оскарження визнані судом неповажними.

Оскільки апелянтом пропущено встановлений законом десятиденний строк на апеляційне оскарження рішення Шевченківського районного суду м. Києва від 24 грудня 2019 року, а також, станом на 20 лютого 2020 року не подано заяву про поновлення строку на апеляційне оскарження, у якій би було вказано поважні та обґрунтовані причин пропуску строку на апеляційне оскарження такого рішення, це є підставою для відмови у відкритті апеляційного провадження відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 299 КАС України.

Керуючись п. 4 ч. 1 ст. 299 КАС України, суд , -

У Х В А Л И В :

У задоволенні клопотання Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення Шевченківського районного суду м. Києва від 24 грудня 2019 року відмовити.

У відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України на рішення Шевченківського районного суду м. Києва від 24 грудня 2019 року у справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України, третя особа - ОСОБА_2 про визнання протиправним та скасування повідомлення відмовити.

Апеляційну скаргу разом із доданими до неї матеріалами повернути Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена протягом тридцяти днів шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду.

Суддя-доповідач В.Ю. Ключкович

Судді А.Б. Парінов

О.О. Беспалов

Дата ухвалення рішення20.02.2020
Оприлюднено21.02.2020
Номер документу87710436
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування повідомлення

Судовий реєстр по справі —761/39174/19

Ухвала від 16.06.2020

Адміністративне

Шевченківський районний суд міста Києва

Пономаренко Н. В.

Ухвала від 20.02.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ключкович Василь Юрійович

Ухвала від 30.01.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ключкович Василь Юрійович

Рішення від 24.12.2019

Адміністративне

Шевченківський районний суд міста Києва

Пономаренко Н. В.

Ухвала від 07.10.2019

Адміністративне

Шевченківський районний суд міста Києва

Пономаренко Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні