Рішення
від 19.02.2020 по справі 916/3476/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"19" лютого 2020 р.м. Одеса Справа № 916/3476/19

Господарський суд Одеської області у складі: суддя Волков Р.В.,

При секретарі судового засідання Кришталі Д.І.,

розглянувши справу №916/3476/19,

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРООПТИМА" (сільрада Усатівська, 8 КМ+100 М ТРАСИ ОДЕСА-КИЇВ-САНКТ-ПЕТЕРБУРГ, Біляївський район, Одеська область, 67665, код ЄДРПОУ 36554552),

до відповідача: Сільськогосподарського підприємства "ГРАН" у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю (вул. Гагаріна, буд. 28, с. Маяки, Біляївський район, Одеська область, 67654, код ЄДРПОУ 13906966),

про стягнення 169281,58 грн.

Представники сторін:

Від позивача: не з`явився,

Від відповідача: не з`явився.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "АГРООПТИМА" звернулось до господарського суду Одеської області з позовом до Сільськогосподарського підприємства "ГРАН" у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю про стягнення 169281,58 грн.

Ухвалою від 26.11.2019 було залишено позовну заяву без руху, надано позивачеві строк для усунення виявлених недоліків позовної заяви (вх. №3578/19 від 21.11.2019) протягом п`яти днів з дня вручення даної ухвали.

09.12.2019 від позивача надійшла заява про усунення недоліків (вх.№2-6012/19).

Ухвалою від 17.12.2019 відкрито провадження у справі, клопотання позивача про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження задоволено, постановлено справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження з викликом сторін. Судове засідання для розгляду справи по суті призначено на 13.01.2020.

Позивач у заяві про усунення недоліків позовної заяви просив справу розглядати без його участі.

13.01.2020 представники сторін у судове засідання не з`явились, відкладено розгляд справи по суті на 03.02.2020.

27.01.2020 від позивача надійшла заява про розгляд справи за відсутності позивача.

03.02.2020 у судове засідання представники сторін не з`явились, відкладено розгляд справи на 19.02.2020.

18.02.2020 від позивача надійшла заява про розгляд справи без його участі.

19.02.2020 представники сторін у судове засідання не з`явились. Судом складено вступну та резолютивну частини рішення.

В обґрунтування позову позивач посилається на укладення Договору поставки №63/25 від 03.04.2018, передання відповідно до цього Договору товару на загальну суму 127274,01 грн., порушення відповідачем зобов`язань з оплати. Просить стягнути суму заборгованості, а також інфляційні втрати та 21% річних у загальному розмірі 169281,58 грн.

Відповідач правом на подання відзиву не скористався, у судові засідання не з`явився, будь-яких заяв та клопотань не надходило, про розгляд справи повідомлявся належним чином.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив наступне.

03.04.2018 між ТОВ Агрооптима (Позивач, Постачальник) та СП ГРАН у вигляді ТОВ (Відповідач, Покупець) укладено Договір поставки товару №63/25 (далі - Договір), відповідно до п.1.1 якого Постачальник зобов`язується у строки, передбачені Договором, поставити та передати у власність Покупцю Товар, який визначається у специфікації(-ях) згідно п. 2.1. Договору (далі - Товар), а Покупець зобов`язується прийняти Товар та оплатити його вартість, з урахуванням індексації вартості Товару (зобов`язань Покупця по оплаті Товару) та інших умов, передбачених Договором.

П.2.1. Договору встановлено, що найменування Товару, його кількість, ціна за одиницю виміру, строк поставки (передачі) Товару, вартість Товару в гривнях на дату підписання відповідної Специфікації на Товар, строки оплати Товару та інші умови, вказуються в специфікації(-ях) (далі - Специфікації), які складаються та підписуються Сторонами за результатами узгодження кожного відповідного замовлення Покупця. Оплата вартості Товару (виконання зобов`язання) підлягає у гривні згідно розділу 3 цього Договору.

Відповідно до п.2.2. Договору вартість Товару в гривнях, яка визначається у відповідних Специфікаціях, є вартістю, погодженою на дату підписання відповідних Специфікацій. У Специфікаціях наведено також грошовий еквівалент зобов`язання в іноземній валюті (у доларах США або в Євро), а також узгоджений Сторонами курс співвідношення гривні до іноземної валюти на момент підписання кожної відповідної Специфікації, за яким грошовий еквівалент вартості Товару в іноземній валюті визначено в гривні. У випадках, передбачених п.3.1. Договору, пропорційно зміні курсу гривні по відношенню до іноземної валюти відбувається індексація (коригування) вартості Товару.

П.2.4. Договору встановлений порядок збільшення суми специфікації на суму додаткових витрат Постачальника у випадку їх наявності.

Згідно з п.3.1. Договору Сторони встановлюють, що протягом строку дії Договору, грошові зобов`язання Покупця існують і підлягають сплаті у гривні. Вказані в Специфікації ціна та вартість Товару в гривнях погоджені на дату підписання такої Специфікації і залишаються чинними до моменту їх індексації за даним пунктом або зміни відповідно до п.2.4. Договору. Якщо вказаний нижче курс гривні А2 по відношенню до іноземної валюти, зазначеної у Специфікації, буде відрізнятися в бік здешевлення гривні більше ніж на 3% від узгодженого курсу, зазначеного у відповідній Специфікації, зобов`язання Покупця по оплаті вартості відповідного Товару в розрізі кожної частини, для оплати якої згідно Специфікації встановлено окремий строк, підлягає індексації (коригуванню) пропорційно зміні цього курсу без додаткового узгодження. При такому коригуванні використовується наступна формула: З = Зс * (А2/А1), де:

З - зобов`язання Покупця по оплаті Товару, для якого згідно Специфікації встановлено окремий строк, на дату оплати, грн.;

Зс - зобов`язання Покупця по оплаті Товару, для якого згідно Специфікації встановлено окремий строк, на дату підписання кожної відповідної Специфікації (визначається згідно Специфікації), грн. з урахуванням можливої зміни вартості Товару згідно з п.2.4. Договору;

А1 - зазначений у відповідній Специфікації узгоджений сторонами курс співвідношення гривні до іноземної валюти на момент підписання Специфікації;

А2 - значення курсу продажу іноземної валюти за гривню за даними міжбанківського валютного ринку України згідно веб-сайту http://index.minfin.com.ua/arch (в розділі Котирування міжбанківського валютного ринку України ) в останній робочий день, попередній дню здійснення платежу або дню розрахунку зобов`язання.

У разі, якщо на момент другого або будь-якого іншого наступного платежу з боку Покупця або на момент розрахунку проведення зобов`язань Покупця курс А2 на цей момент за своїм числовим значенням буде більшим ніж курс А2 відповідно до якого проводилась індексація при попередньому платежу, залишок відповідного зобов`язання по оплаті Товару має індексуватись пропорційно зміні курсу А2, тобто за формулою : З = Нз * (А2(2) / А2(1)), де:

Нз - розмір непогашеного відповідного зобов`язання по оплаті Товару після попереднього платежу;

А2(2) - курс А2 на момент чергового платежу або дати розрахунку зобов`язань;

А2(1) - курс А2, відповідно до якого проводилась індексація при попередньому платежі.

Згідно з п.3.3. Договору у разі прострочення оплати частини вартості Товару, яка згідно з п.2.1., 4.2. Договору оплачується на умовах кредиту (в т.ч. з урахуванням можливої зміни його вартості згідно з п.3.1. Договору), Покупець зобов`язаний за період прострочення сплатити проценти в розмірі, який визначається у відповідності з п.6.1. Договору.

Відповідно до п.4.1. Договору право власності на Товар переходить до Покупця в момент одержання ним Товару та підписання відповідної накладної на Товар. При підписанні товарної накладної представник Покупця повинен обов`язково мати при собі документ (довіреність тощо), який відповідно до законодавства підтверджує повноваження представника на отримання матеріальних цінностей; цей документ він повинен передати Постачальнику до підписання накладної.

Строк поставки Товару визначається у відповідних Специфікаціях. Поставка (передача) Товару в межах цього строку за згодою сторін, що підтверджуватиметься відповідними товарними накладними, може відбуватися частинами. При наявності заборгованості у Покупця по виконанню зобов`язань по оплаті Товару за раніше підписаною Специфікацією, Постачальник має право утримати Товар, що має бути поставлений згідно нової Специфікації до моменту повного виконання зобов`язань Покупцем за попередньою Специфікацією. (п.4.2.)

П.5.3. Договору встановлено зобов`язання Покупця провести оплату за Товар та сплатити проценти у разі прострочення оплати Товару, як це передбачено Договором.

Відповідно до п.6.1. Договору у випадку порушення термінів оплати Товару, обумовлених у Специфікаціях до Договору, Покупець сплачує Постачальнику проценти у розмірі 21,0% річних (з розрахунку 365 днів в році) або 0,0575% в день від суми простроченої заборгованості щодо виконання Покупцем кожного зобов`язання по оплаті Товару, яке на момент розрахунку процентів визначається з урахуванням його індексації згідно п.3.1. Договору та з урахуванням можливої зміни вартості Товару згідно п.2.4. Договору, за весь період прострочення оплати, включаючи день погашення заборгованості по виконанню кожного відповідного зобов`язання по оплаті Товару, щодо якого Специфікацією встановлено окремий строк.

Сторонами було підписано Специфікацію на товар №1 від 03.04.2018 (а.с.14), відповідно до якої сторонами погоджено загальну вартість товару (насіння цибулі) у розмірі 76605,83 грн. Грошовий еквівалент вартості Товару в іноземній валюті (у доларах США) 2925,00 доларів при узгодженому Сторонами курсі співвідношення гривні до іноземної валюти на день підписання Специфікації - 26,19 грн. за 1 долар США. Умови оплати Товару: вартість Товару (з урахуванням її можливої індексації згідно п.3.1. Договору) оплачується Покупцем на умовах кредиту (відстрочення платежу) у строк не пізніше 15.10.2018. Строк поставки товару - не пізніше 04.04.2018.

Товар на вказану суму 76605,83 грн. було передано 04.04.2018, що підтверджується видатковою накладною №122 від 04.04.2018 (а.с.18).

Сторонами було підписано Специфікацію на товар №2 від 05.04.2018 (а.с.15), відповідно до якої сторонами погоджено загальну вартість товару (насіння цибулі) у розмірі 5910,77 грн. Грошовий еквівалент вартості Товару в іноземній валюті (у доларах США) 225,00 доларів США при узгодженому Сторонами курсі співвідношення гривні до іноземної валюти на день підписання Специфікації -26,27 грн. за 1 долар США. Умови оплати Товару: вартість Товару (з урахуванням її можливої індексації згідно п.3.1. Договору) оплачується Покупцем на умовах кредиту (відстрочення платежу) у строк не пізніше 15.10.2018. Строк поставки товару - не пізніше 06.04.2018.

Товар на вказану суму 5910,77 грн. було передано 06.04.2018, що підтверджується видатковою накладною №127 від 06.04.2018 (а.с.20).

Сторонами було підписано Специфікацію на товар №3 від 18.05.2018 (а.с.16), відповідно до якої сторонами погоджено загальну вартість товару (крапельна стрічка) у розмірі 39786,05 грн. Грошовий еквівалент вартості Товару в іноземній валюті (у доларах США) 1520,00 доларів США при узгодженому Сторонами курсі співвідношення гривні до іноземної валюти на день підписання Специфікації -26,175 грн. за 1 долар США. Умови оплати Товару: вартість Товару (з урахуванням її можливої індексації згідно п.3.1. Договору) оплачується Покупцем на умовах кредиту (відстрочення платежу) у строк не пізніше 15.10.2018. Строк поставки товару - не пізніше 21.05.2018.

Товар на вказану суму 39786,05 грн. було передано 18.05.2018, що підтверджується видатковою накладною №291 від 18.05.2018 (а.с.24).

Сторонами було підписано Специфікацію на товар №4 від 06.06.2018 (а.с.17), відповідно до якої сторонами погоджено загальну вартість товару (крапельна стрічка) у розмірі 4971,36 грн. Грошовий еквівалент вартості Товару в іноземній валюті (у доларах США) 190,00 доларів США при узгодженому Сторонами курсі співвідношення гривні до іноземної валюти на день підписання Специфікації -26,165 грн. за 1 долар США. Умови оплати Товару: вартість Товару (з урахуванням її можливої індексації згідно п.3.1. Договору) оплачується Покупцем на умовах кредиту (відстрочення платежу) у строк не пізніше 15.10.2018. Строк поставки товару - не пізніше 08.06.2018.

Товар на вказану суму 4971,36 грн. було передано 06.06.2018, що підтверджується видатковою накладною №386 від 06.06.2018 (а.с.22).

Оцінюючи надані докази у сукупності, суд вважає вимоги позивача про стягнення суми основного боргу у розмірі 127274,01 грн. обґрунтованими.

Згідно зі ст. 11 ЦК України підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ст.15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права в разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

П.1 ст.202 ЦК України встановлює, що правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Ст. 526 ЦК України встановлено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Аналогічна норма міститься і в ст.193 ГК України, яка регламентує, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Стаття 525 ЦК України забороняє односторонню відмову від зобов`язання або зміну його умов, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст.530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно з ст. 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Відповідно до ст.629 ЦК України, договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно зі ст. 712 ЦК України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Судом встановлено, що в порушення прийнятих на себе зобов`язань відповідач своєчасно не розраховувався за прийнятий товар.

Відповідно до статті 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Згідно з ч.1 ст.611 ЦК України у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Згідно з ч.2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно до ч.5 ст. 694 ЦК України якщо покупець прострочив оплату товару, на прострочену суму нараховуються проценти відповідно до статті 536 цього Кодексу від дня, коли товар мав бути оплачений, до дня його фактичної оплати. Згідно з ст. 536 ЦК України за користування чужими грошовими коштами боржник зобов`язаний сплачувати проценти, якщо інше не встановлено договором між фізичними особами. Розмір процентів за користування чужими грошовими коштами встановлюється договором, законом або іншим актом цивільного законодавства.

Оскільки договором встановлений розмір процентів за прострочення виконання зобов`язання, а саме - 21%, судом перевірено розрахунок позивача та встановлено його правильність (а.с.26), при цьому те, що розрахунок міститься у таблиці, яка називається розрахунок пені за несвоєчасне виконання грошового зобов`язання , суд не приймає до уваги, оскільки вказаний розрахунок відповідає заявленим вимогам по суті.

Таким чином, вимоги позивача про стягнення 29217,23 грн. відсотків річних є обґрунтованими.

Щодо інфляційних втрат суд вказує, що судом було здійснено власний розрахунок та встановлено, що у межах заявленого періоду сума інфляційних втрат становить 10664,73 грн., втім позивачем надано розрахунок 8616,45 грн. інфляційних втрат, з урахуванням зазначеного, суд приходить про задоволення вимоги про стягнення 8616,45 грн. інфляційних втрат у межах заявлених позовних вимог.

Крім того, позивачем надано розрахунок 3% річних у розмірі 4173,89 грн., однак суд враховує те, що позивачем, з урахуванням вимог підписаного між сторонами договору та погодженої ставки відсотків за користування грошима, заявлено вимогу про стягнення саме 21% річних відповідно до п.6.1. Договору.

Стягнення різних видів відсотків річних одночасно не передбачено законодавством. З урахуванням зазначеного, суд приходить до висновку про необґрунтованість заявленої вимоги про стягнення 4173,89 грн. - 3% річних та відмову у її задоволенні.

Відповідно до ст. 86 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також вірогідність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Згідно з п.2 ч.1 ст. 129 ГПК України судовий збір покладається у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Відповідно до ч.4 ст. 129 ГПК України інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі задоволення позову - на відповідача.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 3, 11, 15, 16, 202, 525, 526, 530, 536, 549, 610, 611, 625, 626, 694, 712 ЦК України, ст.ст. 175, 193, 230, 343 ГК України, ст.ст. 73, 74, 75, 77, 79, 86, 91, 98, 129, 232, 233, 236, 238, 240, 241 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРООПТИМА" (сільрада Усатівська, 8 КМ+100 М ТРАСИ ОДЕСА-КИЇВ-САНКТ-ПЕТЕРБУРГ, Біляївський район, Одеська область, 67665, код ЄДРПОУ 36554552) до Сільськогосподарського підприємства "ГРАН" у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю (вул. Гагаріна, буд. 28, с. Маяки, Біляївський район, Одеська область, 67654, код ЄДРПОУ 13906966) про стягнення 169281,58 грн. задовольнити частково.

2. Стягнути з Сільськогосподарського підприємства "ГРАН" у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю (вул. Гагаріна, буд. 28, с. Маяки, Біляївський район, Одеська область, 67654, код ЄДРПОУ 13906966) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРООПТИМА" (сільрада Усатівська, 8 КМ+100 М ТРАСИ ОДЕСА-КИЇВ-САНКТ-ПЕТЕРБУРГ, Біляївський район, Одеська область, 67665, код ЄДРПОУ 36554552) 127274,01 грн. заборгованості, 29217,23 грн. - 21% річних, 8616,45 грн. інфляційних втрат, 2476,50 грн. витрат зі сплати судового збору.

3. В задоволенні решти позовних вимог відмовити.

4. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку протягом двадцяти днів з моменту складення повного тексту.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Вступна та резолютивна частина рішення проголошені в судовому засіданні 19.02.2020. Повний текст рішення складений та підписаний 20 лютого 2020 р.

Суддя Р.В. Волков

Дата ухвалення рішення19.02.2020
Оприлюднено24.02.2020
Номер документу87712903
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/3476/19

Рішення від 19.02.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

Ухвала від 03.02.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

Ухвала від 13.01.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

Ухвала від 17.12.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

Ухвала від 26.11.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні