Вирок
від 20.02.2020 по справі 190/1314/19
ЖОВТОВОДСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа №190/1314/19

провадження №1-кп/176/88/20

В И Р О К

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 лютого 2020 року Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

за участю учасників судового процесу: прокурора у кримінальному провадженні ОСОБА_3 , обвинуваченого ОСОБА_4 ,

розглянув у відкритому судо вому засіданні в залі суду в місті Жовті Води Дніпропетровської області кримінальне провадження, відомості про злочин в якому внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 20.08.2019 року за №12019040550000630, за обвинуваченням

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Нерудсталь П`ятихатського району Дніпропетровської області, громадянина України, з середньою освітою, не працюючого, не одруженого, неповнолітніх дітей та інших утриманців не має, особою з встановленою інвалідністю не являється, військово зобов`язаного, раніше не судимого, зареєстрованого та мешкаю чого за адресою: АДРЕСА_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, що передбачене ст.ст. 15 ч. 2, 185 ч. 1 КК України,

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_4 19.08.2019 року приблизно о 06 год. 30 хв., перебуваючи на сільськогосподарському полі, яке розташоване на захід від села Грушуватка П`ятихатського району Дніпропетровської області, на відстані приблизно 620 метрів від електричної опори за № А 263-129, належному селянському фермерському господарству «Горизонт», головою якого є ОСОБА_5 , раптово виник злочинний умисел, направлений на таємне викрадення кукурудзи з вищевказаного поля, шляхом вільного доступу.

Того ж дня, приблизно о 06 год 35 хв. перебуваючи на тому ж місці, ОСОБА_4 підійшов до поля та в цей же час вирішив заволодіти початками кукурудзи, переконавшись, що за його злочинними діями ніхто не спостерігає та вони носять таємний характер. Нарвавши за допомогою сили рук початків кукурудзи у кількості 1163 шт., ОСОБА_4 склав початки кукурудзи на купу поруч з полем та у зв`язку з відсутністю мішків та вільного місця у причепі мотоблоку, на якому останній приїхав до поля, вирішив залишити їх біля поля, а забрати пізніше, тим самим не довів свій злочинний умисел до кінця.

20.08.2019 року приблизно о 08 год. 30 хв., перебуваючи біля поля, яке розташоване на захід від села Грушуватка П`ятихатського району Дніпропетровської області, на відстані приблизно 620 метрів від електричної опори за № А 263-129, продовжуючи свій злочинний умисел, направлений на вчинення таємного викрадення майна, шляхом вільного доступу, діючи умисно, керуючись корисливим мотивом, ОСОБА_4 підійшов до вищевказаного поля, де раніше склав купу кукурудзи у кількості 1163 шт. загальною вагою 193 кг., вартістю 4,40 грн. за 1 кг., після чого склав усі початки кукурудзи до семи мішків, погрузив мішки на причеп мотоблоку та з місця злочину від`їхав на ґрунтову дорогу, приблизно на відстань 150 м. від місця де їх зірвав, де в цей час був зупинений працівниками СФГ «Горизонт», у зв`язку з чим не зміг довести свій злочинний умисел до кінця, з причин що не залежи від його волі.

Указаними діями ОСОБА_4 міг заподіяти СФГ «Горизонт» матеріального збитку на загальну суму 849,20 грн.

У судовому засіданні ОСОБА_4 вину у вчинені кримінального правопорушення визнав повністю,дав показання про те, що 19.08.2019 року вранці біля 06 години, проїжджаючи повз поля поблизу села Грушуватка П`ятихатського району, на якому росла кукурудза, вирішив викрасти та наламав початків кукурудзи, які заховав неподалік від поля. Наступного дня 20.08.2019 року приїхав на мотоблоці до місця, де заховав зламані початки кукурудзи, поклав їх у мішки, які потім завантажив на мотоблок, а коли почав виїжджати на дорогу, то був зупинений працівниками селянського господарства.

Окрім повного визнання обвинуваченим своєї вини у вчиненні кримінального правопорушення та показань, які дав, вина останнього підтверджується сукупністю наступних доказів.

Протоколом від 20.08.2019 року про прийняття заяви від голови фермерського господарства «Горизонт» ОСОБА_5 про вчинення кримінального правопорушення, відповідно до якої повідомляє, що у цей день 20.08.2019 року на полі фермерського господарства невідома особа намагалася вчинити крадіжку початків кукурудзи, що узгоджується та у сукупності підтверджує у тому числі дату та час вчинення встановленого кримінального правопорушення обвинуваченим

Протоколом від 20.08.2019 року огляду місця події, з долученими фото таблицями, яким підтверджується, що у цей день, тобто 20.08.2019 року, одразу після виявлення вчиненого кримінального правопорушення, за участю та в присутності понятих було встановлене та оглянуте місце даного кримінального правопорушення, яким являється відкрита ділянка місцевості, розташована у 5-ти км від села Грушуватка П`ятихатського району Дніпропетровської області, на відстані приблизно 150 метрів від поля фермерського господарства «Горизонт» на цій ділянці розташований мотоблок синього кольору з причепом, на якому знаходяться зав`язані мішки білого кольору у кількості 7 штук, в 1 м від мотоблоку знаходиться ОСОБА_4 , який добровільно видав зазначені мішки з кукурудзою.

Протоколом огляду від 28.08.2019 року огляду предметів, з долученими фото таблицями, згідно якого за участю та у присутності понятих були оглянуті та встановлені предмети вчинення діяння, які оглядались, та встановлені їх індивідуальні ознаки, якими являються 7 мішків з початками кукурудзи, кількість початків кукурудзи у мішках становить 1163 качанів, початки кукурудзи сорту Pioneer R76, загальна вага 193 кг.

Протоколом слідчого експерименту від 29.08.2019 року, з долученими до протоколу фото таблицями, який проводився за участю обвинуваченого ОСОБА_4 , яким підтверджується як останній з виїздом на місце вчинення діяння, у присутності понятих, при відтворенні обстановки та обставин злочину продемонстрував і пояснив про обставини вчиненого ним кримінального правопорушення , указав безпосередньо на місце на полі, де 19.08.2019 року приблизно о 06 год. 30 хв наламав початки кукурудзи, які потім наступного дня намагався вивезти.

Свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи Селянське (фермерське) господарство) «Горизонт», з місцезнаходженням у селі Грушуватка П`ятихатського району Дніпропетровської області, проведеної від 08.09.1998 року, випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців щодо Фермерського господарства «Горизонт», запис від 08.09.1998 року, керівником є ОСОБА_5 , державним актом на право постійного користування землею, зареєстрованим у книзі записів державних актів П`ятихатської районної ради за ПХ №402, з визначеним в ньому планом зовнішніх меж землекористування, чим підтверджується право власності потерпілого фермерського господарства на вирощену сільськогосподарську продукцію на земельній ділянці, якою користується, на полі поблизу с. Грушуватка П`ятихатського району Дніпропетровської області у вигляді початків кукурудзи.

Висновком судової товарознавчої експертизи № 85 від 28.08.2019 року, яким виведена та підтверджується ринкова вартість 1163 початків кукурудзи загальною вагою 193 кг на момент вчинення замаху на їх викрадення станом на 20.08.2019 року, яка складає 849,20 грн., чим узгоджується та підтверджується розмір шкоди на момент вчинення кримінального правопорушення, та яка могла бути завдана обвинуваченим потерпілому Фермерському господарству «Горизонт» у разі доведеності злочину за цим фактом до кінця.

Оцінюючи показанняобвинуваченого ОСОБА_4 ,які єлогічні,послідовні,відповідають фактичнимобставинам діяння,зіставляючи таоцінюючи їхз данимипротоколу слідчогоексперименту заучастю обвинуваченого,в якомузафіксовані отриманідані відтворенняобстановки таобставини вчиненогоним діянняшляхом закінченогозамаху навикрадення майнапотерпілого Фермерськогогосподарства «Горизонт»з поляпоблизу селищаГрушуватка П`ятихатськогорайону Дніпропетровськоїобласті,в ходіякого останнійтакож підтвердивфакт вчиненняним цьогодіяння табезпосередньо навівобставини йоговчинення,з протоколамиогляду місцяподії,в ходіякого буливиявлені таоглянуті предметидіяння початкикукурудзи умішках,їх огляду,суд приходитьдо висновку,що такі разомз іншимизібраними тадослідженими доказами,отриманими об`єктивнимиданими товарознавчоїекспертизи таіншими уїх сукупностідоводять фактичніобставини встановленогодіяння зацим фактомстосовно дати,часу,місця діяння,стосовно фактичнихобставини,пов`язанихзі способомвчинення суспільнонебезпечного злочинногодіяння,умислом тамотивом,кількістю таіндивідуальними ознакамиречей,щодо якихобвинуваченим буввчинений замахна їхтаємне викрадення,у вигляді 1163 початків кукурудзи загальною вагою 193 кг, то суд приходить до висновку та вважає, що такі відповідають дійсності, та своєю сукупністю повною та достатньою мірою доводять фактичні обставини встановленого діяння.

Виходячи звстановлених обставині доказівпо нимсуд приходитьдо висновку,що ОСОБА_4 за фактом посягання на викрадення початків кукурудзитим самим вчинив протиправні дії, які слід кваліфіковані за ст.15ч.2,ст.185ч.1КК України як закінчений замах на таємне викрадення чужого майна (крадіжка).

При визначені обвинуваченому ОСОБА_4 виду та міри покарання за вчинений злочин суд бере до уваги характер і ступінь тяжкості вчиненого обвинуваченим кримінального правопорушення, яке відноситься до злочинів середньої тяжкості, ступінь здійснення ним злочинного наміру та причини, внаслідок яких злочин не було доведено до кінця, інформацію органу пробації, характеризуючи дані про особу обвинуваченого, який на обліку у лікаря психіатра та нарколога не перебуває, за місцем мешкання характеризується посередньо, до кримінальної відповідальності притягується вперше .

У якості обставини, яка пом`якшує покарання обвинуваченому відносно вчиненого злочину суд враховує його щире каяття, активне сприяння розкриттю злочинів, оскільки згідно протоколу добровільно видав предмети, які були предметами діянь, та прийняв участь у слідчому експерименті та слідчих діях.

Обтяжуючі покарання обвинуваченому щодо злочину обставини у справі відсутні.

Враховуючи викладене в сукупності, суд вважає необхідним і достатнім для виправлення останнього та попередження нових злочинів обрати покарання, не пов`язане з ізоляцією від суспільства, у вигляді позбавлення волі з іспитовим терміном

При вирішенні долі речових доказів по справі у відповідності до положень ст. 100 КПК України суд вважає доцільним мотоблок синього кольору ДТЗ W170F.1804020206.1801 з саморобним причепом, переданий за розпискою про зберігання ОСОБА_4 , залишити за належністю у володінні останнього, сім мішків, переданих за розпискою на зберігання ОСОБА_5 , передати за належністю ОСОБА_4 , 1163 початків кукурудзи загальною вагою 193 кг, переданих за розпискою про зберігання голові фермерського господарства «Горизонт» ОСОБА_5 , залишити у володінні власника цього господарства .

Керуючись ст.ст. 373-374 КПК України, суд

П Р И С У Д И В :

Визнати ОСОБА_4 винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.ст. 15 ч. 2, 185 ч. 1 КК України, та призначити покарання 1 (один) рік позбавлення волі.

На підставіст.75КК Українизвільнити ОСОБА_4 від відбування призначеного покарання у вигляді позбавлення волі, якщо він протягом 1 (одного) року іспитового строку не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов`язки, передбачені ст. 76 КК України, а саме: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Речові докази мотоблок синього кольору ДТЗ W170F.1804020206.1801 з саморобним причепом, переданий за розпискою про зберігання ОСОБА_4 - залишити у володінні останнього, сім мішків, переданих за розпискою на зберігання ОСОБА_5 - передати за належністю ОСОБА_4 , 1163 початків кукурудзи загальною вагою 193 кг, переданих за розпискою про зберігання голові фермерського господарства «Горизонт» ОСОБА_5 - залишити у володінні цього господарства.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги через Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Копію вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченому і прокурору.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.02.2020
Оприлюднено08.02.2023
Номер документу87716752
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —190/1314/19

Ухвала від 15.04.2021

Кримінальне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Фирса Ю. В.

Ухвала від 06.04.2021

Кримінальне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Фирса Ю. В.

Вирок від 20.02.2020

Кримінальне

Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області

Кучма В. В.

Ухвала від 31.01.2020

Кримінальне

Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області

Кучма В. В.

Ухвала від 22.10.2019

Кримінальне

Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області

Кучма В. В.

Ухвала від 03.10.2019

Кримінальне

Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області

Кучма В. В.

Ухвала від 11.09.2019

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Крот С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні