Рішення
від 10.02.2020 по справі 311/835/19
ВАСИЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

311/835/19

2/311/48/2020

10.02.2020

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 лютого 2020 року м. Василівка

Василівський районний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді Пушкарьової С.П.

при секретарі Гончаровій К.Ю.

за участю: представника позивача Басова Г.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Василівка в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Малобілозерської сільської ради Василівського району Запорізької області, треті особи: Василівська державна нотаріальна контора Запорізької області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції м. Дніпро, ОСОБА_2 , про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом, суд, -

ВСТАНОВИВ:

У позовній заяві ОСОБА_1 зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його сестра ОСОБА_3 , після смерті якої відкрилась спадщина на нерухоме майно, а саме: на земельну ділянку площею 6,64 га, яка розташована на території Малобілозерської сільської ради Василівського району Запорізької області, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що належала померлій.

01 березня 2016 року позивач звернувся із заявою про прийняття спадщини до Василівської державної нотаріальної контори Запорізької області, однак постановою від 03 березня 2016 року нотаріус відмовив йому у видачі свідоцтва про право на спадщину з причини відсутності правовстановлюючих документів. Оскільки ОСОБА_1 має право успадкувати та оформити нерухоме майно, він просить суд визнати за ним право власності на земельну ділянку площею 6,64 га, яка розташована на території Малобілозерської сільської ради Василівського району Запорізької області, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, у порядку спадкування за законом після смерті сестри - ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що належала померлій на підставі Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ІІ-ЗП № 014764, виданого 14 лютого 2002 року.

В судовому засіданні представник позивача - адвокат Басов Г.М. підтримав позов, з підстав вказаних у позовній заяві, просить її задовольнити.

Представник відповідача Малобілозерської сільської ради Василівського району Запорізької області у судове засідання не з`явився, але надав заяву, в якій просить слухати справу без його присутності. Проти рішення суду заперечувати не будуть (а/с 45).

Представник третьої особи Василівської державної нотаріальної контори у судове засідання не з`явився, але до суду надійшло клопотання з проханням слухати справу без їх участі. Проти позовних вимог не заперечують.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача - ОСОБА_2 , у судове засідання не з`явився, але до суду надійшло клопотання з проханням розглядати справу за його відсутності на розсуд суду.

Вислухавши пояснення представника позивача, дослідивши у судовому засіданні матеріали справи, суд приходить до наступного.

Позивач ОСОБА_1 є рідним братом ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується ксерокопією свідоцтва про її смерть, виданого повторно міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Запорізького міського управління юстиції.

Померла ОСОБА_3 відповідно до державного акту на право приватної власності на землю від 14.02.2002 р. серії ІІ-ЗП № 014764, виданого Малобілозерською сільською Радою народних депутатів, мала земельну ділянку площею 6,64 га на території М.Білозерської сільської ради Василівського району Запорізької обл., на яку після її смерті відкрилась спадщина (а/с 7-8).

Право власності ОСОБА_3 на вказану земельну ділянку підтверджується витягом з Державного земельного кадастру про земельну ділянку (а/с 9-12).

ОСОБА_3 у шлюбі не перебувала, дітей не мала, тому після її смерті ІНФОРМАЦІЯ_3 до Дніпрорудненської держнотконтори із заявою про прийняття спадщини за законом як єдиний спадкоємець звернувся брат-позивач у справі - ОСОБА_1 .

Однак, постановою нотаріуса від 08.03.2016 р. ОСОБА_1 було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, так як ОСОБА_1 не було надано оригінал державного акту на право власності на земельну ділянку на ім`я ОСОБА_3 .

В судовому засіданні було досліджено ксерокопію спадкової справи № 182/2013 після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 (а/с 55-66). Дійсно, 26.11.2013 р. ОСОБА_1 звернувся до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини за законом після смерті сестри ОСОБА_3 .

За життя ОСОБА_3 24.07.1995 року склала заповіт, посвідчений Малобілозерською сільською радою Василівського району Запорізької області 24.07.1995 р. за № 130, яким заповідала житловий будинок в АДРЕСА_1 - ОСОБА_4 (а/с 57-58).

ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , що підтверджується копією Свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого повторно міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Запорізького міського управління юстиції 26 червня 2015 року (а/с 60).

Відповідно до рішення Комунарського районного суду м. Запоріжжя за заявою ОСОБА_1 було встановлено факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , і ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 є рідними сестрами ОСОБА_1 (а/с 59).

Також, із заявою про прийняття спадщини після смерті тітки ОСОБА_4 та ОСОБА_3 звернувся до нотаріуса ОСОБА_2 (а/с 61), однак йому було запропоновано надати документи на підтвердження родинних відносин з померлими тітками та рекомендовано звернутись до суду із заявою про надання додаткового терміну, достатнього для прийняття спадщини.

Рішенням Василівського районного суду Запорізької обл. від 28.10.2019 р., яке набрало законної сили, у задоволенні позову ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , треті особи: Василівська державна нотаріальна контора, Малобілозерська сільська рада, про визнання додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини було відмовлено.

Вказаним рішенням було встановлено, що після смерті ОСОБА_3 відсутні спадкоємці за законом першої черги. Із заявою про прийняття спадщини звернувся рідний брат померлої - ОСОБА_1 . Інші спадкоємці із заявами про прийняття спадщини не зверталися.

За таких обставин, відповідно до ст. 1258 ЦК України за відсутності спадкоємців за законом першої черги, право на спадкування після смерті ОСОБА_3 одержує

наступна черга спадкоємців - ОСОБА_2 , як син рідного брата померлої - ОСОБА_3 , відноситься до другої черги спадкоємців.

Однак, ОСОБА_2 , будучи обізнаний про смерть спадкодавця - ОСОБА_3 , протягом шестимісячного строку не подав відповідну заяву до нотаріуса, так як і не надав належних і допустимих доказів, що він є спадкоємцем померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 , а також наявність поважних причин пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини.

За загальним правилом положення про спадкування право на спадщину виникає у день відкриття спадщини. Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220 , 1222 , 1270 ЦК України ).

Згідно ст. 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. В разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу .

Відповідно до ч. 1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Як вбачається зі ст. 1262 ЦК України у другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця.

Так, судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 є рідним братом померлої - ОСОБА_3 та єдиним спадкоємцем за законом відповідно до ст. 1262 ЦК України. Інших спадкоємців немає.

По положенню ст.ст. 1258 , 1261 ЦК України , спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування в разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених ст. 1259 цього Кодексу . В першу чергу право на спадкування за законом мають дружина та діти спадкодавця.

Відповідно до ч. 1 ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини та не припинилися внаслідок його смерті.

Постановою нотаріуса від 02.03.2016 р. ОСОБА_1 було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, оскільки спадкоємцем не було надано оригінал Державного акту на право власності на земельну ділянку площею 6,64 га, розташовану на території Малобілозерської сільської ради Василівського району Запорізької області.

Якщо нотаріусом обґрунтовано відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину виникає цивільно-правовий спір, що підлягає розгляду в позовному провадженні.

Згідно ч. 3 ст. 12, ст.ст. 76, 77, ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог або заперечень.

Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі. Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги та заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Так, відповідно до витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку вбачається, що рішенням Малобілозерської сільської ради від 12.09.2001 р. ОСОБА_3 було видано 14.02.2002 р. державний акт про право приватної власності на землю серії ІІ-ЗП № 014764 у розмірі 6,64 га на території Малобілозерської сільської ради для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер земельної ділянки 2320983300:01:013:0015 (а/с 10).

Надана суду ксерокопія вказаного Державного акту посвідчена печаткою та підписом головного спеціаліста відділу землеустрою та ринку земель ГУ Держгеокадастру в Запорізькій обл. Нагорною І.І., нею ж зазначено із оригіналом згідно.

Як пояснив у судовому засіданні представник позивача - ОСОБА_5 оригінал Державного акту зберігається в ГУ Держгеокадастру в Запорізькій області.

Відповідно до ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах із збереженням цільового призначення.

З врахуванням того, що відповідач не заперечує проти задоволення позовних вимог, а також з врахуванням встановленого під час розгляду справи, суд приходить до висновку що право позивача підлягає захисту в судовому порядку.

Оскільки, позивач довів наявність спадкового майна, підстави до його успадкування, неможливість реалізації спадкових прав у інший спосіб, суд визнає його позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 1218, 1223, 1225, 1258, 1261, 1262, 1270 ЦК України, ст.ст. 12, 76, 77, 81 , 263-265 , 268 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Малобілозерської сільської ради Василівського району Запорізької області, треті особи: Василівська державна нотаріальна контора Запорізької області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції м. Дніпро, ОСОБА_2 , про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , паспорт НОМЕР_3 , виданий Комунарським РВ Запорізького МУ УМВС України в Запорізькій області 01 березня 2012 року, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , право власності на земельну ділянку площею 6,64 га, яка розташована на території Малобілозерської сільської ради Василівського району Запорізької області, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, у порядку спадкування за законом після смерті сестри - ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що належала померлій на підставі Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ІІ-ЗП № 014764, виданого 14 лютого 2002 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення суду може бути оскаржено безпосередньо до Запорізького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повний текст рішення виготовлено 18.02.2020 р.

Суддя Василівського районного суду

Запорізької області С.П. Пушкарьова

СудВасилівський районний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення10.02.2020
Оприлюднено21.02.2020
Номер документу87718434
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —311/835/19

Рішення від 10.02.2020

Цивільне

Василівський районний суд Запорізької області

Пушкарьова С. П.

Ухвала від 10.02.2020

Цивільне

Василівський районний суд Запорізької області

Пушкарьова С. П.

Рішення від 10.02.2020

Цивільне

Василівський районний суд Запорізької області

Пушкарьова С. П.

Ухвала від 07.05.2019

Цивільне

Василівський районний суд Запорізької області

Пушкарьова С. П.

Ухвала від 04.03.2019

Цивільне

Василівський районний суд Запорізької області

Пушкарьова С. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні