Рішення
від 20.02.2020 по справі 712/15601/19
ПРИДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Придніпровський районний суд м.Черкаси

Справа № 712/15601/19

Провадження № 2/711/957/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 лютого 2020 року Придніпровський районний суд м. Черкаси в складі:

головуючого судді Скляренко В.М.

при секретарі Слабко Ю.М.

за участі:

представника позивача Зима Д.О.

відповідача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Черкаси справу за позовом Комунального підприємства теплових мереж Черкаситеплокомуненерго Черкаської міської ради до ОСОБА_1 про стягнення боргу за спожиту теплову енергію,

в с т а н о в и в :

Позивач - Комунальне підприємство теплових мереж Черкаситеплокомуненерго Черкаської міської ради звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення боргу за спожиту теплову енергію.

В обґрунтування позову вказує, що на Комунальне підприємство теплових мереж Черкаситеплокомуненерго Черкаської міської ради покладене виконання державної соціальної програми - забезпечення підприємств та населення міста тепловою енергією для потреб опалення та гарячого водопостачання на основі надійного функціонування комунальної системи теплопостачання і воно здійснює постачання теплової енергії та опалення будинку АДРЕСА_1 , в тому числі і квартири АДРЕСА_2 , забезпечує гаряче водопостачання мешканців всього будинку та цієї квартири.

Відповідач ОСОБА_1 зареєстрований та проживає в квартирі АДРЕСА_2 та отримує послуги з тепло - водопостачання від Комунального підприємства теплових мереж Черкаситеплокомуненерго Черкаської міської ради, однак всупереч вимогам чинного законодавства своєчасно не здійснює оплату за опалення та гаряче водопостачання, в результаті чого у нього виникла заборгованість за спожиту теплову енергію, яка станом на 01.02.2019 року складає 11316 грн. 94 коп.

Крім того, статтею 625 ЦК України встановлено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом. Станом на 01.02.2019 року борг відповідача внаслідок інфляції зріс на 121 грн. 57 коп., а 3% річних складають 61 грн. 29 коп.

Вказує, що дії відповідача наносять шкоду підприємству, яке втрачає можливість своєчасно проводити оплату за енергоносії, сировину, матеріали, своєчасно виконувати свої зобовязання перед бюджетом і впливають на якість наданих послуг.

А тому, просить стягнути з відповідача ОСОБА_1 на користь Комунального підприємства теплових мереж Черкаситеплокомуненерго Черкаської міської ради заборгованість за спожиту теплову енергію в сумі 11316 грн. 94 коп., інфляційні нарахування - 121 грн. 57 коп. та 3% річних в сумі - 61 грн. 29 коп., а всього 11499 грн. 80 коп. Також просить стягнути з відповідача на користь позивача, понесені ним судові витрати по сплаті судового збору.

Ухвалою Придніпровського районного суду м. Черкаси від 20.01.2020 року прийнято позовну заяву, відкрито провадження по справі та призначено її до судового розгляду. Дана цивільна справа визнана судом малозначною і розглядається в порядку спрощеного позовного провадження із повідомленням сторін. Сторонам встановлено строк для подачі заяв по суті справи. Крім того, сторони заперечень щодо такого порядку розгляду справи не надали.

19.02.2020 року представником позивача - Зима Д.О. подано заяву, в якій він вказує, що сума боргу відповідача зменшилася в зв`язку із частковою сплатою боргу, а тому просить стягнути з відповідача на користь позивача заборгованість станом на 01.01.2020 року в сумі 6530 грн. 30 коп., інфляційні збитки - 121 грн. 57 коп., 3% річних - 61 грн. 29 коп., а також судовий збір в розмірі 1921 грн.

В судовому засіданні представник позивача, за довіреністю Зима Д.О., просив врахувати, що відповідачем ОСОБА_1 дійсно після подачі позову до суду було сплачено частину боргу, тому остаточну заборгованість відповідача станом на 01.01.2020 року на суму 6530 грн. 30 коп. було розраховано вже з урахуванням цих проплат. Також просив врахувати, що після 01.01.2020 року відповідачем дійсно було сплачено ще 2000 грн., тому не заперечував проти врахування цієї суми проплати при обрахуванні судом загальної суми боргу, яка підлягає до стягнення з відповідача. Крім того, просив стягнути з відповідача на користь позивача інфляційні збитки - 121 грн. 57 коп., 3% річних - 61 грн. 29 коп., а також судовий збір в розмірі 1921 грн.

В судовому засіданні відповідач ОСОБА_1 позовні вимоги визнав частково. Просив врахувати, що згідно рахунку-повідомлення на оплату послуг станом на 01.01.2020 року в нього була наявна заборгованість на суму 6530 грн. 30 коп. Після цього, а саме 30.01.2020 року ним в рахунок сплати даної заборгованості було сплачено 2000 грн., в зв`язку з чим остаточна сума заборгованості зменшилася, тому просив це врахувати при винесенні рішення. Також пояснив, що між ним та відповідачем не існує договірних зобов`язань, оскільки відповідний договір про надання послуг між ними не укладався. Крім того, він як споживач незадоволений тими послугами, які йому надає позивач. Тому просив врахувати і ці обставини при винесенні рішення.

Суд, заслухавши пояснення представника позивача - Зими Д.О., пояснення відповідача ОСОБА_1 , дослідивши письмові матеріали справи, приходить до висновку про задоволення позову, виходячи із наступного.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до ст. 13 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до положень ст.ст. 12, 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками процесу. Доказування не може ґрунтуватись на припущеннях.

Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання (ст. 80 ЦПК України).

Частиною другою статті 95 ЦПК України передбачено, що письмові докази подаються в оригіналі або належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

В судовому засіданні встановлено, що відповідач ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_3 , зареєстрований в ній та відповідно отримує послуги з теплопостачання та гарячого водопостачання, які на дає йому позивач, але не сплачував їх у повному обсязі, в зв`язку з чим його заборгованість перед КП ТМ Черкаситеплокомуненерго Черкаської міської ради за спожиту теплову енергію станом на 01.02.2019 року складала 11316 грн. 94 коп., що стверджується розрахунком заборгованості відповідача (а.с. 4).

Після пред`явлення даного позову до суду відповідачем ОСОБА_1 була сплачена частина вищевказаної заборгованості в зв`язку з чим позивач із врахуванням цих проплат просив стягнути з відповідача на його користь заборгованість станом на 01.01.2020 року в загальній сумі 6530 грн. 30 коп.

Також в судовому засіданні встановлено, що 30.01.2020 року відповідач ОСОБА_1 в рахунок погашення заборгованості перед позивачем сплатив 2000 грн., що стверджується відповідним фіскальним чеком від 30.01.2020 року. Тому із врахуванням цих проплат загальна заборгованість відповідача ОСОБА_1 складає 4530 грн. 30 коп.

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов`язання повинні виконуватися належним чином і в строк відповідно до вказівок закону, договору.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 1 Закону України Про житлово-комунальні послуги житлово-комунальні послуги - це результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових і нежитлових приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг.

Згідно зі статтею 5 вказаного Закону до житлово-комунальних послуг належать: житлова послуга (послуга з управління багатоквартирним будинком) та комунальні послуги (послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами).

Статтями 7, 8 вищевказаного Закону визначені права та обов`язки споживачів й виконавця комунальних послуг. Зокрема, правом споживача є одержання своєчасно та належної якості житлово-комунальні послуги згідно з законодавством і умовами договорів, а обов`язком споживача - є укладення договору про надання житлово-комунальних послуг у порядку і випадках, визначених законом, а також оплата наданих житлово-комунальних послуг за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами. Обов`язком виконавця - надання послуг вчасно та відповідної якості згідно із законодавством та умовами договорів про їх надання, а також підготовка та укладення із споживачем договору про надання житлово-комунальних послуг з визначенням відповідальності за дотримання умов його виконання згідно з типовим договором. При цьому, п. 1 ч. 2 ст. 7 Закону передбачено, що споживач зобов`язаний укласти договір на надання житлово-комунальних послуг у порядку і випадках, визначених законом.

За змістом ст.ст. 67-68, 162 ЖК України наймач чи власник житла зобов`язаний своєчасно вносити плату за комунальні послуги по затвердженим тарифам. Плата за комунальні послуги вноситься щомісячно.

Крім того, згідно ч.ч. 1, 2 ст. 9 Закону України Про житлово-комунальні послуги споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором. Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору.

Відповідачем ОСОБА_1 не надано належних та допустимих доказів наявності в нього будь-яких претензій до позивача щодо неналежної якості наданих йому житлово-комунальних послуг, як і не доведено фактів невиконання позивачем обов`язку з надання вищевказаних послуг.

Сам факт відсутності договору про надання житлово-комунальних послуг між позивачем - Комунальним підприємством теплових мереж Черкаситеплокомуненерго Черкаської міської та відповідачем ОСОБА_1 не свідчить про відсутність у останнього обов`язку сплачувати нараховані кошти за надані позивачем житлово-комунальні послуги.

В судовому засіданні встановлено, що позивач - Комунальне підприємство теплових мереж Черкаситеплокомуненерго Черкаської міської надавало відповідачу житлово-комунальні послуги, факт надання яких не спростовується відповідачем. Крім того, частковою сплатою боргу відповідач ОСОБА_1 погодився з тим, що позивач все таки надавав йому житлово-комунальні послуги.

Оскільки в судовому засіданні встановлено, що відповідач ОСОБА_1 отримував та отримує послуги з теплопостачання та гарячого водопостачання від Комунального підприємства теплових мереж Черкаситеплокомуненерго Черкаської міської ради, але оплату наданих йому послуг проводив не своєчасно та не в повному обсязі, внаслідок чого у нього виникла заборгованість перед підприємством за спожиту теплову енергію загальний розмір якої становить 4530 грн. 30 коп., що підтверджується відповідними доказами (розрахунком заборгованості за теплову енергію та фіскальним чеком про сплату 2000 грн.), тому суд вважає за необхідне стягнути саме вказану заборгованість (4530 грн. 30 коп.) з відповідача на користь позивача.

Частиною 1 статті 625 ЦК України визначено, що боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

У відповідності до ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Із позовної заяви та доданих до неї розрахунків вбачається, що 3% річних за період прострочення платежів станом на 01.02. 2019 року становлять - 61 грн. 29 коп ., інфляційні втрати становлять - 121 грн. 57 коп. (а.с. 4).

А тому, враховуючи вищевикладене, суд вважає за необхідне, на підставі ст. 625 ЦК України, стягнути з відповідача ОСОБА_1 на користь позивача 3% річних від простроченої суми, а саме - 61 грн. 29 коп . та інфляційні - 121 грн. 57 коп.

Таким чином, всього до стягнення з відповідача ОСОБА_1 на користь позивача підлягає заборгованість за отримані послуги з теплопостачання та гарячого водопостачання разом з інфляційними та трьома процентами річних за період прострочення в сумі 4713 грн. 16 коп.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Позивачем при зверненні до суду з позовом було сплачено судовий збір в сумі 1728 грн. 90 грн., що підтверджується платіжним дорученням № 14267 від 18.11.2019 року та 192 грн. 10 коп., що підтверджується платіжним дорученням №11965 від 06.05.2019 року, а всього 1921 грн.

Отже, до стягнення із відповідача на користь КП ТМ Черкаситеплокомуненерго Черкаської міської ради підлягає судовий збір в сумі 1921 грн.

На підставі викладеного та керуючись Законом України Про житлово-комунальні послуги , ст.ст. 526, 530, 625 ЦК України, ст. ст. 67, 68, 162 ЖК України, ст.ст. 12-13, 81, 82, 89, 141, 164, 223, 259, 264-265, 268, 280-282, 354 ЦПК України суд, -

в и р і ш и в :

Позовні вимоги Комунального підприємства теплових мереж Черкаситеплокомуненерго Черкаської міської ради до ОСОБА_1 про стягнення боргу за спожиту теплову енергію - задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_4 ) на користь Комунального підприємства Черкаситеплокомуненерго Черкаської міської ради (код ЄДРПОУ 02082522, місцезнаходження вул. О.Дашкевича, 62, м. Черкаси, 18001) заборгованість за спожиту теплову енергію в сумі 4530 грн. 30 коп., інфляційні збитки в сумі 121 грн. 57 коп., 3% річних в сумі 61 грн. 29 коп. та судовий збір в розмірі 1921 грн.

Рішення суду може бути оскаржене до Черкаського апеляційного суду на протязі тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене в день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст рішення складений 20.02.2020 року.

Головуючий: В.М. Скляренко

Дата ухвалення рішення20.02.2020
Оприлюднено21.02.2020

Судовий реєстр по справі —712/15601/19

Рішення від 20.02.2020

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Скляренко В. М.

Рішення від 19.02.2020

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Скляренко В. М.

Ухвала від 20.01.2020

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Скляренко В. М.

Ухвала від 21.12.2019

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Мельник І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні