Ухвала
від 21.02.2020 по справі 279/803/20
КОРОСТЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Справа № 279/803/20

Провадження № 1-кс/279/142/20

У Х В А Л А

"21" лютого 2020 р.

Слідчий суддя Коростенського міськрайонного суду Житомирської області ОСОБА_1 , з секретарем ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого СВ Коростенського ВП ГУНП в Житомирській області ОСОБА_3 по матеріалах досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020060060000153 від 19.02.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.286 ч.2 КК України, про арешт майна,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий КоростенськогоВП ГУНПв Житомирськійобласті звернувсяз клопотаннямпро арешт майна в якому вказав, що 19.02.2020 року близько 08 години 00 хвилин водій ОСОБА_4 , керуючи маршрутним автобусом ПАЗ 32054, д.н.з. НОМЕР_1 , рухаючись по маршруту №3, сполучення "Залізничний вокзал - Чигирі", по вулиці Залізничній в м. Коростені Житомирської області, не впорався з керуванням та виїхав за межі проїзної частини та здійснив наїзд на електричну бетонну опору, в результаті чого отримав тілесні ушкодження, від яких помер на місці.

19лютого 2020року СВКоростенського ВПГУНП вЖитомирській областівідомості провказане кримінальнеправопорушення,були внесенідо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань заознаками злочину,передбаченого ч.2ст.286КК України.

19.02.2020 року на місці дорожньо-транспортної пригоди, яке розташоване на перехресті вулиці Залізнична та провулку Курчатова, поблизу будинку №6 в м. Коростені Житомирської області, було вилучено автобус «ПАЗ 32054», білого кольору, реєстраційний номер НОМЕР_1 , який згідно свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу № НОМЕР_2 перебуває у власності ТОВ «АВТОСВІТ ЛТД», ідентифікаційний код юридичної особи: 30912933, яке розташоване за адресою: Житомирська область, м. Коростень, вул. С. Кемського (Жовтнева), 50.

Таким чином у органів досудового розслідування є достатні підстави вважати, що вилучене під час огляду місця події майно має на собі слідові інформацію, яка необхідна для повного, неупередженого та якісного досудового розслідування, тому клопотав про накладення арешту на автобус «ПАЗ 32054», білого кольору, реєстраційний номер НОМЕР_1 .

Дослідженням матеріалів провадження встановлено, що дані по вказаному в клопотанні факту 19.02.2020 року СВ Коростенського ВП ГУНП України в Житомирській області були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020060060000153 за ознаками злочину, передбаченого ст.286ч.2 КК України.

Транспортний засіб, вилучений під час огляду 19.02.2020 року, визнано речовим доказом.

Відповідно до ст.171ч.5 КПК України, клопотання слідчого, прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, у якої його було вилучено.

Порушення строків подання клопотання до суду не встановлено.

Відповідно до вимог ст.167 КПК України, вищеназване вилучене майно має статус тимчасово вилученого.

У відповідності до ч.1 ст.170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Згідно ч.2 ст.170 КПК України, арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Відповідно до ч.3ст.170 КПК України, у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98цього Кодексу.

Згідно ст.98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддями вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально-протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально-протиправним шляхом.

Встановлено, що є всі підстави вважати, що вилучений транспортний засіб може бути використаний як доказ факту і обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Повернення вилученого майна може призвести до його зникнення чи знищення.

Суд враховує розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження, наслідки арешту майна для власника.

Відповідно до ст.173 КПК України слідчий суддя дійшов висновку, що слідчим доведено необхідність арешту зазначеного вище майна, а також наявність ризиків, передбачених абзацом другим частини першої статті 170 цього Кодексу.

Враховуючи, що заявлене клопотання містить достатньо даних про майно, та належну обґрунтованість підстав для арешту майна, воно підлягає задоволенню. Арешт накладається у формі обмеження права власника на користування майном та внесення змін в його технічний стан (проведення ремонтних робіт) до завершення експертних досліджень.Таке обмеження прав власника буде співмірним з метою, яку прагне досягти орган розслідування.

Керуючись ст.167, 170-173 КПК України,

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт на автобус «ПАЗ 32054», білого кольору, реєстраційний номер НОМЕР_1 , шляхом обмеження права власника ТОВ "Автосвіт ЛТД" на користування та внесення змін в технічний стан транспортного засобу, а саме: усунення пошкоджень, отриманих під час дорожньо-транспортної пригоди 19.02.2020 року, до завершення призначених по кримінальному провадженню експертиз.

Копію ухвали направити ТОВ "Автосвіт ЛТД" (м.Коростень, вул.Кемського, 50).

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом 5 днів з дня її оголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Слідчий суддя : ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.02.2020
Оприлюднено07.02.2023

Судовий реєстр по справі —279/803/20

Ухвала від 21.02.2020

Кримінальне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Шульга О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні