Рішення
від 20.02.2020 по справі 621/3711/19
ЗМІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №621/3711/19

Пр. 2/621/258/20

РІШЕННЯ

Іменем України

(заочне)

20 лютого 2020 року м. Зміїв

Зміївський районний суд Харківської області у складі головуючого судді Бородавки К.П., за участю секретаря судового засідання Єрмоленко О.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом Товариство з обмеженою відповідальністю Харківгаз Збут до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за послуги з газопостачання,-

ВСТАНОВИВ:

ТОВ Харківгаз Збут (далі - позивач) звернувся до суду з вказаним позовом, в якому, просить стягнути з ОСОБА_1 (далі - відповідач) суму заборгованості у розмірі 15 560 грн. та стягнути суму інфляційних витрат в розмірі 3 532 грн 20 коп та суму 3% річних в розмірі 737 грн 94 коп.

В обґрунтування позову зазначено, що з 01.07.2015 постачання природного газу побутовим споживачам Харківської області здійснює підприємство ТОВ Харківгаз збут , як гарантований постачальник. Позивач надає послуги з постачання природного газу за адресою АДРЕСА_1

Відносини, які виникають між постачальниками та споживачами природного газу, з урахування їх взаємовідносин з операторами газорозподільної системи (Операторами ГРМ) регулюються Правилами постачання природного газу, затвердженими постановою НКРЕКП № 2496 від 30.09.201 та зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 06.11.2015 за № 1382/27827 (надалі - Правил постачання природного газу). Відповідно до розділу III Правил постачання природного газу, постачання природного газ побутовому споживачу здійснюється на підставі договору, що укладається між ним та постачальник на умовах типового договору постачання природного газу побутовим споживача затвердженого Регулятором, які є однаковими для всіх побутових споживачів України.

Договір постачання природного газу побутовим споживачам укладається шляхом заявочного приєднання побутового споживача- до умов договору постачання природного газу побутовим споживачам, що розміщений на офіційної веб-сайті Регулятора та постачальника і не потребує двостороннього підписання письмової формі договору.

Типовий договір постачання природного газу побутовим споживачам було офіційно опубліковано позивачем в газеті Слобідський край № 156 від 31.12.2015 р., та розміщений к офіційному сайті Товариства (https://khqaszbut.104.ua). Якщо споживач не повернув постачальнику заяву-приєднання, фактом згоди споживача про приєднання до умов договору (акцептування заяви-приєднання) є сплачений споживачем рахунок (квитанція) постачальника за поставлений природний газ, а щодо постачальника із спеціальним обов`язками - і факт фактичного споживання природного газу після офіційного опублікування договору таким постачальником відповідно до вимог цих Правил, що має підтверджуватися документально.

У разі незгоди споживача укладати договір з постачальником із спеціальними обов`язками та з відсутності укладеного в установленому порядку договору постачання природного газу з постачальником споживач не має права споживати природний газ із газорозподільної системи та має подати до Оператора ГРМ письмову заяву про припинення розподілу природного газу на його об`єкт.

Таким чином, позивачем виконано свої зобов`язання та надало споживачу послуги з газопостачання відповідно до договору, однак, споживач систематично порушував зобов`язання, щодо своєчасної та повної сплати за надані послуги з газопостачання, що в результаті призвело до заборгованості за вказані послуги в розмірі 15 560,36 грн.

28.02.2018 позивачем на адресу відповідача засобами поштового зв`язку направлено вимогу щодо сплати заборгованості, станом на 01.12.2018 вказана сума відповідачем не оплачена.

Ухвалою судді Зміївського районного суду Харківської області від 26.12.2019 відкрито провадження у справі та призначено судовий розгляд у порядку спрощеного позовного провадження.

В судове засідання представник позивача не з`явився, подав заяву, в якій просить розглянути справу без участі представника, на задоволені позову наполягає.

Відповідач в судове засідання не з`явився, причини неявки не повідомив, відзив на позов не надав, про час і місце судового засідання повідомлявся в порядку, визначеному ст.128 ЦПК України, а саме, шляхом направлення за місцем її реєстрації судової повістки разом із копіями позовних документів рекомендованим листом з повідомленням про вручення, відповідне поштове відправлення повернуто на адресу суду із відміткою інші причини, що не дали змоги виконати обов`язки щодо пересилання поштового відправлення , а також через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України (а.с.27).

В силу приписів ч.4 ст.223 ЦПК України, суд вважає за можливе здійснити розгляд справи по суті за відсутністю учасників справи та вирішити справу на підставі наявних у ній даних чи доказів із постановленням заочного рішення, про заочний розгляд справи судом постановлена ухвала від 21.02.2020.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Фактичні обставини справи, встановлені судом.

Позивач в період з липня 2015 року по листопад 2019 рік здійснював надання послуг з постачання природного газу за адресою: АДРЕСА_1 , де зареєстрований відповідач (а.с.22).

Позивач виконав свої зобов`язання та надав споживачу послуги з газопостачання відповідно до договору, однак, споживач систематично порушував зобов`язання, щодо своєчасної та повної сплати за надані послуги з газопостачання, що в результаті призвело до заборгованості, яка згідно з довідкою про заборгованість за природний газ, за вказаний період дорівнює 15 560,36 грн (а.с.12).

28.02.2018 позивач на адресу відповідача направив вимогу про сплату спірної суми боргу (а.с.11).

Оскільки така сума не була сплачена відповідачем, позивач звернувся до суду з вимогою про її стягнення з урахуванням суми інфляційних витрат в розмірі 3 532,20 грн та 3% річних в розмірі 737,94 грн, всього 19803,51 грн.

Вирішуючи спір, суд враховує такі норми права.

За приписами п. 5 ч. 2 ст.7 Закону України Про житлово-комунальні послуги індивідуальний споживач зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Згідно з частинами 1 та 2 ст.509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст.14 ЦК України цивільні обов`язки виконуються у межах, встановлених договором або актом цивільного законодавства.

Відповідно до ст.525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Також, відповідно до ст.526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно зі ст.625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три відсотки річних від простроченої суми, якщо інший розмір відсотків не встановлений договором або законом.

Відповідно до ст.67 ЖК України плата за комунальні послуги (водопостачання, газ, теплова енергія та інші послуги) береться крім квартирної плати за затвердженими в установленому порядку тарифами.

Враховуючи наведені законодавчі положення та встановлені обставини, оскільки відповідач не виконав свої зобов`язання з оплати житлово-комунальних платежів в спірному розмірі, відсутність таких зобов`язань або їх виконання належним чином відповідачем не доведено, суд доходить висновку, що позов є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Оскільки позовні вимоги задоволені, з відповідача на користь позивача належить стягнути сплачений ним судовий збір в розмірі 1921 грн.

Керуючись статтями 13, 19, 81, 141, 223, 263-265 ЦПК України, суд -

Ухвалив:

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю Харківгаз Збут (код ЄДРПОУ 39590621, юридична адреса: м. Харків, вул. Москалівська, 57/59) до ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 ) про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути із ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на користь ТОВ Харківгаз збут : - заборгованість за послуги з газопостачання в розмірі 15560 (п`ятнадцять тисяч п`ятсот шістдесят) гривень 36 коп., які перерахувати на поточний рахунок із спеціальним режимом використання ТОВ Харківгаз Збут UA023518230000026034311494851 в АТ Ощадбанк , МФО 351823, код ЄДРПОУ 39590621;

- суму інфляційних витрат в розмірі 3532 (три тисячі п`ятсот тридцять дві) гривні 20 коп. та 3 % річних в розмірі 737 (сімсот тридцять сім) гривень 94 коп., які перерахувати на п/р НОМЕР_2 в ПАТ Банк "Кліринговий дім", м. Київ, МФО 300647, код ЄДРПОУ 39590621.

Стягнути із ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на користь ТОВ Харківгаз збут судовий збір в розмірі 1921(одна тисяча дев`ятсот двадцять одну) грн 00 коп, які перерахувати на п/р НОМЕР_2 в ПАТ Банк Кліринговий дім м. Київ, МФО 300647, код ЄДРПОУ 39590621.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення може бути оскаржене до Харківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення в порядку, визначеному п.15.5 розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України, до або через відповідний суд.

Заочне рішення може бути переглянуте Зміївським районним судом Харківської області за письмовою заявою відповідача, яку може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя К.П. Бородавка

Дата ухвалення рішення20.02.2020
Оприлюднено23.02.2020

Судовий реєстр по справі —621/3711/19

Ухвала від 20.02.2020

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Бородавка К. П.

Рішення від 20.02.2020

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Бородавка К. П.

Ухвала від 23.01.2020

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Бородавка К. П.

Ухвала від 26.12.2019

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Бородавка К. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні