Рішення
від 21.02.2020 по справі 464/6682/19
СИХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 464/6682/19

пр.№ 2/464/444/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21.02.2020 Сихівський районний суд міста Львова

у складі: головуючого - судді Чорна С.З.,

секретар судового засідання - Бусько Ю.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Львові в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Приватного акціонерного товариства "Львівобленерго" до ОСОБА_1 про стягнення вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем Правил користування електричною енергією для населення , -

встановив:

Позивач Приватне акціонерне товариство Львівобленерго (ПрАТ Львівобленерго ) звернулося до суду з позовом до відповідача ОСОБА_1 про стягнення вартості не облікованої електричної енергії у розмірі 13 096 грн. 15 грн. В обґрунтування позовних вимог покликається на те, що за результатами перевірки представниками ПрАТ Львівобленерго електроустановки за адресою АДРЕСА_1 , де проживає відповідач, 15.12.2016 складено акт про порушення ПКЕЕН № 07221, яким зафіксовано самовільне підключення до електромережі, що не належить енергопостачальнику, а саме змонтовано розгалуження електропроводки для підключення розетки потайно проводкою поза будь-яким засобом обліку не обліковує електроенергію. На засіданнях комісії 13.01.2017 вказаний акт розглянуто та визначено обсяг електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення споживачем ПКЕЕН, загальна вартість якої становить 27 889,91 грн., відповідачем частково було погашено заборгованість в сумі 12 004 грн, а від так станом на момент подання позову вартість не облікованої електричної енергії становить 13 096,15 грн., що підлягає стягненню з відповідача.

Ухвалою суду від 20.12.2019 відкрито спрощене позовне провадження.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, звернулася до суду з клопотанням про розгляд справи за її відсутності, проти заочного розгляду справи не заперечує, позов підтримує в повному обсязі та просить такий задовольнити.

Відповідач у судове засідання повторно не з`явилася, належним чином повідомлялася про дату, час і місце судового засіданн , причин неявки не повідомила та не подала відзив на позовну заяву, а тому відповідно до ст. 280 ЦПК України суд вважає за можливе проводити заочний розгляд справи на підставі наявних у справі доказів.

У зв`язку з неявкою сторін відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши матеріали справи, з`ясувавши дійсні обставини справи та перевіривши їх доказами, суд дійшов висновку, що позов необхідно задовольнити з таких підстав.

Судом встановлено, що за адресою: АДРЕСА_1 зареєстрована ОСОБА_1 , за вказаною адресою зареєстрований побутовий споживач та відкрито особовий рахунок № НОМЕР_1 .

Згідно з актом № 07221 від 15.12.2016 складеного електромонтерами ПАТ Львівобленерго та схеми (додатку до акту порушення ПКЕЕН №07221 від 15.12.2016), споживач при користуванні електричною енергією за адресою: АДРЕСА_1 , особовий рахунок НОМЕР_2 / НОМЕР_3 , порушив Правила користування електричною енергією для населення, шляхом самовільного підключення до електромережі, що не належить енергопостачальнику, а саме змонтовано розгалуження електропроводки для підключення розетки потайно проводкою поза будь-яким засобом обліку не обліковує електроенергію.

Відповідно до протоколу комісії ВРПС ЛМЕМ від 13.01.2017 та додатку до нього, за виявлене порушення вирішено провести нарахування відповідно до п.3.3 Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами ПКЕЕН (далі - Методики) - за добовою величиною розрахункового споживання електричної енергії; за тарифами (цінами) для населення, що діяли в період, за який розраховується розмір вартості необлікованої електричної енергії; за кількістю днів, з дня припинення електропостачання електроустановки споживача до дня повторного припинення електропостачання, тобто з 15.12.2013 по 15.12.2016, відтак відповідачі повинні сплатити ПрАТ Львівобленерго вартість не облікованої електричної енергії внаслідок порушення ПКЕЕН на загальну суму в розмірі 27 889,91 грн.

Відповідач була присутньою на засіданні комісії, копію протоколу та копію розрахунку та рахунок для сплати вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення вимог споживачем ПКЕЕН отримала.

В період часу з 198.04.2018 по 29.03.2019 відповідачем відшкодовано 12 004, 79 грн. збитків. Станом на 09.12.2019 не відшкодована суму збитів становить 13 096,15 грн.

Згідно з п.1.2. Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, затвердженої постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 04.05.2006 № 562, Методика застосовується постачальником електричної енергії за регульованим тарифом (електропередавальною організацією) при визначенні обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення правил користування електричною енергією та/або виявлення фактів крадіжки електричної енергії, самовільного підключення до об`єктів електроенергетики і споживання електричної енергії без приладів обліку.

Відповідно до п.3.3. Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією нарахування проводиться за добовою величиною розрахункового споживання електричної енергії; за тарифами /цінами/ для населення, що діяли в період, за який розраховується розмір вартості не облікованої електричної енергії; за кількістю днів, з дня припинення електропостачання електроустановки споживача до дня повторного припинення електропостачання.

Згідно п.п.5 п.3.1 Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією застосовується на підставі акта про порушення, складеного з урахуванням вимог ПКЕЕН та в разі виявлення порушень ПКЕЕН, а саме самовільного підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі енергопостачальника або іншого споживача (власника мереж) з порушенням схеми обліку.

Розмір збитків, завданих відповідачами позивачеві, розрахований, згідно із вищезазначеною Методикою відповідно до акту №07221становить 13 096.15 грн.

Пунктом 37 Правил користування електричною енергією для населення, чинних на час виникнення відповідних правовідносин, передбачено, що енергопостачальник має право вимагати від споживача відшкодування збитків, завданих порушеннями, допущеними споживачем під час користування електричною енергією. Споживач в свою чергу, відповідно до п. 48 Правил користування електричною енергією для населення, несе відповідальність згідно із законодавством за порушення правил користування електричною енергією.

Відповідно до ст. 27 Закону України Про електроенергетику , правопорушення в електроенергетиці тягне за собою встановлену законодавством України відповідальність.

Таким чином, враховуючи вищевикладене суд приходить до висновку про наявність підстав для стягнення з відповідачів на користь позивача вартість необлікованої електричної енергії внаслідок порушення ПКЕЕН у розмірі 13 096,15 грн.

Окрім цього, вирішуючи питання стягнення судових витрат, суд приходить до висновку, що на підставі ст. 141 ЦПК України з відповідача на користь позивача підлягають стягненню витрати, пов`язані зі сплатою судового збору, у розмірі 1921 грн.

Керуючись статтями 2, 10, 12, 141, 247, 258, 259, 263-265, 274-279, 280-282 ЦПК України,

ухвалив:

Позов Приватного акціонерного товариства "Львівобленерго" до ОСОБА_1 про стягнення вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем Правил користування електричною енергією для населення - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Приватного акціонерного товариства Львівобленерго вартість електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення споживачем Правил користування електричною енергією для населення, у розмірі 13 096 гривень 15 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Приватного акціонерного товариства Львівобленерго судові витрати, пов`язані зі сплатою судового збору, у розмірі 1921 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача про його перегляд, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене відповідачем в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Рішення може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасники справи:

Позивач: Приватне акціонерне товариство Львівобленерго , р/р UA НОМЕР_4 в ТВБВ №10013/03 філії ЛОУ АТ Ощадбанк , МФО 325796, ЄДРПОУ 00131587, місцезнаходження - м. Львів, вул. Козельницька, 3.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН - НОМЕР_5 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Суддя Чорна С.З.

Дата ухвалення рішення21.02.2020
Оприлюднено23.02.2020

Судовий реєстр по справі —464/6682/19

Рішення від 21.02.2020

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Чорна С. З.

Ухвала від 20.12.2019

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Чорна С. З.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні