Рішення
від 01.08.2007 по справі 20-5/207
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД М. СЕВАСТОПОЛЯ

20-5/207

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

Іменем України

РІШЕННЯ

  справа №

За позовом: Державної Азово-Чорноморської екологічної інспекції Відділ екологічного  контролю морського середовища та стаціонарних об'єктів в м. Севастополі (99011  м. Севастополь, вул. Адм. Октябрьського, 5)

До: Державного підприємства “Севастопольський морський торговий порт” (99011 м. Севастополь, пр. Нахімова, 5)

Про стягнення  шкоди в розмірі  1816771,50 грн.

за участю прокурора

Суддя: І.В. Євдокимов

Представники:

Прокурор - Шульга Антон Миколайович, посвідчення № 438 від 20.02.07,    Прокуратура м.Севастополя;

Позивач –не зявився,  Державна "Азово-Чорноморська екологічна інспекція";

Відповідач - Зволікевич Наталія Іванівна, представник, довіреність № 523 від 02.04.07,     ДП "Севастопольський морський торговельний порт";

СУТЬ СПОРУ:

Позивач, Державна Азово-Чорноморська екологічна інспекція Відділ екологічного  контролю морського середовища та стаціонарних об'єктів в м. Севастополі,  звернувся до суду з позовом до відповідача, ДП “Севастопольський морський торговий порт”, про стягнення  шкоди в розмірі  1816771,50 грн.

18.09.2006 на адресу суду від Прокурора м. Севастополя надійшло клопотання в порядку ст. ст. 2, 29 Господарського процесуального кодексу України про вступ прокурора у розгляд вказаної справи.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що в результаті порушення законодавства України про охорону та раціональне використання земельних ресурсів, відповідачем заподіяна шкода державі.

Відповідач позовні вимоги не визнав, мотивуючі свої заперечення тим,  що розмір збитків розрахований з порушеннями, а тому документи про забруднення оформлені не належним чином.

Представникам сторін та прокурору роз'яснені їх процесуальні права і обов'язки, передбачені ст. ст. 20, 22 Господарського процесуального кодексу України.

Дослідивши надані докази,  суд, -

ВСТАНОВИВ:

27.01.2006 Державною Азово-Чорноморською екологічною інспекцією була проведена перевірка виконання вимог природоохоронного законодавства та території   ДП “Севастопольський морський торговий порт”.

В результаті перевірки був виявлений факт забруднення території  відокремленого підрозділу вугільним пилом, в результаті перевантаження вугілля площею 9389 кв.м.

За результатами перевірки складений акт від 27.01.2006 та винесений припис від 27.01.2006 про тимчасове призупинення з 28.01.2006 робіт „по перевальці і перевантаженню енергетичного вугілля на території вантажного району Севастопольського морського торговельного порту відокремленого підрозділу портового перевантажного комплексу, що розташований за адресою: Інкерман, вул. Ангарська, 1  до надання відповідних документів. Термін виконання встановлений до 30.01.2006.

Позивачем був здійснений розрахунок суми збитків, якій складає 1816771,50 грн.

Суд вважає позовні вимоги такими, що не підлягають задоволенню виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 68 Закону України „Про охорону навколишнього природного середовища” відповідальність  за  порушення  законодавства  про   охорону навколишнього природного середовища несуть особи, винні у: порушенні норм екологічної безпеки; перевищенні лімітів та порушенні інших вимог  використання природних ресурсів; допущенні  наднормативних,  аварійних і залпових викидів і скидів  забруднюючих  речовин  та  інших  шкідливих   впливів   на навколишнє природне середовище.

Згідно зі ст. 5 Закону  України „Про охорону атмосферного повітря”  відповідальність за порушення законодавства в галузі охорони атмосферного повітря несуть особи, винні у перевищенні нормативів    допустимих   викидів   забруднюючих речовин стаціонарних джерел в  атмосферне  повітря  та  нормативів гранично  допустимого  впливу  фізичних  та  біологічних  факторів стаціонарних джерел; перевищенні нормативів   вмісту   забруднюючих   речовин    у відпрацьованих газах пересувних джерел; викидах забруднюючих речовин в атмосферне повітря без дозволу спеціально уповноважених на те органів виконавчої влади відповідно до закону;  перевищенні    обсягів    викидів    забруднюючих    речовин,встановлених  у  дозволах  на  викиди   забруднюючих   речовин   в атмосферне повітря.

Статтею  110 Водного кодексу України  передбачена відповідальність осіб за порушення водного законодавства, у випадку якщо вони винні в забрудненні і засміченні вод, порушені в правил охорони внутрішніх морських вод і територіального моря від забруднень і засмічень води.

Як вбачається із матеріалів справи відповідач звернувся до господарського суду Автономної Республіки Крим з позовом про визнання недійсними актів ненормативного характеру, в саме: акту Державної Азово-Чорноморської екологічної інспекції від 27.01.2006 та припису Державної Азово-Чорноморської екологічної інспекції від 27.01.2006 про призупинення робіт по перевалці та перевантаженню енергетичного вугілля на території вантажного району ДП „Севастопольський морський торговельний порт”, на підставі яких ґрунтуються позовні вимоги по даній справі.

Постановою господарського суду Автономної Республіки Крим від 30.11.2006 по справі № 2-13/15093-266А адміністративний позов ДП “Севастопольський морський торговий порт” до Державної Азово-Чорноморської екологічної інспекції м. Ялта про визнання недійсними актів ненормативного характеру задоволений в повному обсязі.

Ухвалою Севастопольського апеляційного господарського суду від 08.02.2007 постанова господарського суду Автономної Республіки Крим від 30.11.2006 по справі № 2-13/15093-266А залишена без змін.

Відповідно до ч. 2 ст. 35 Господарського процесуального кодексу України  факти, встановлені рішенням господарського суду (іншого органу, який вирішує господарські спори) під час розгляду однієї справи, не доводяться знову при вирішенні інших спорів, в яких беруть участь ті самі сторони.

Таким чином, у суду відсутні підстави для задоволення позову.

Згідно зі ст. 49 Господарського процесуального кодексу України при відмові в позові судові витрати покладаються на позивача.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 22, 49, 82 –85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

вирішив:

У позові відмовити повністю.

    Суддя                                                                                                    І.В.  Євдокимов

Рішення оформлено

згідно з вимогами

ст. 84 ГПК України

та підписано

06.08.2007

Розсилка:

1.          Державна Азово-Чорноморська екологічна інспекція Відділ екологічного  контролю морського середовища та стаціонарних об'єктів в м. Севастополі (99011  м. Севастополь, вул. Адм. Октябрьського, 5)

2.          ДП “Севастопольський морський торговий порт” (99011 м. Севастополь, пр. Нахімова, 5)

3.          прокуратура м. Севастополя (99011 м. Севастополь, вул. Павліченко, 1)

4.          Справа

5.          наряд

СудГосподарський суд м. Севастополя
Дата ухвалення рішення01.08.2007
Оприлюднено30.08.2007
Номер документу877595
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —20-5/207

Рішення від 01.08.2007

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Євдокимов І.В.

Постанова від 22.05.2007

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Євдокимов І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні