Рішення
від 21.02.2020 по справі 605/670/19
ПІДГАЄЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 605/670/19

РІШЕННЯ

Іменем України

"21" лютого 2020 р. Підгаєцький районний суд

Тернопільської області

в складі :

головуючого судді Горуц Р.О.

за участю:

секретаря судового засідання Дармограй Т.І.

представника позивача Горського О.І.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м.Підгайці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 від імені та в інтересах якої діє ОСОБА_2 до Мозолівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 від імені та в інтересах якої діє ОСОБА_2 звернулась в суд з позовом до Мозолівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно за законом, у вигляді земельної ділянки площею 1,90 га., яка розташована на території Мозолівської сільської ради Підгаєцького району та належала її чоловіку - ОСОБА_3 .

У підготовчому судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав повністю з підстав викладених у заяві та просить їх задовольнити. Крім того, додав, що позивач була дружиною спадкодавця, а тому постійно проживала разом із останнім, аж до дня його смерті. Інших спадкоємців окрім позивачки, немає. Спадкодавець за життя заповіт не складав.

У підготовче судове засідання представник відповідача - Мозолівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце його проведення. Крім того, визнання ним позовних вимог та прохання про розгляд справи у його відсутності, викладено у адресованій суду письмовій заяві, яка долучена до матеріалів справи, що не суперечить вимогам ч.3 ст.211 ЦПК України.

Суд, заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, дійшов до переконання, що позов підлягає до задоволення, виходячи із наступних підстав.

Відповідно до ст.ст.1216, 1217 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

За змістом ч.1 ст.1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Положенням ч.1 ст.1258 ЦК України визначено, що спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

В силу ст.1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Частинами 1, 3 ст.1268 ЦК України передбачено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Судом встановлено, що позивач 27 лютого 1982 року одружилась із ОСОБА_3 у зв`язку з чим змінила прізвище із дошлюбного ОСОБА_4 на прізвище чоловіка ОСОБА_5 , що підтверджується свідоцтвом про укладення шлюбу серії НОМЕР_1 від 27 лютого 1982 року виданим Бережанським районним відділом ЗАГС Тернопільської області.

Встановлено, що матері чоловіка позивачки - ОСОБА_6 на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ТР №0137411 від 20 серпня 1996 року, належало право на земельну частку (пай) розміром 4,1 га. в умовних кадастрових гектарах, на території Мозолівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області, що стверджується нотаріально посвідченим свідоцтвом про право на спадщину за законом від 11 січня 2006 року, зареєстрованим в реєстрі за №6.

ОСОБА_6 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Після смерті ОСОБА_6 право на вищезазначену земельну частку (пай) успадкував її син - спадкодавець ОСОБА_3 , що видно із вказаного вище свідоцтва про право на спадщину за законом від 11 січня 2006 року (далі - свідоцтво).

На підставі даного свідоцтва ОСОБА_3 було видано державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯГ №001229 від 15 вересня 2006 року, на підставі якого спадкодавцю належала земельна ділянка площею 3,80 га., яка розташована на території Мозолівської сільської ради Підгаєцького району, що вбачається із витяга з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію прав та їх обтяжень від 16 жовтня 2014 року сформованого реєстраційною службою Підгаєцького районного управління юстиції Тернопільської області і копії вказаного державного акта на право власності на земельну ділянку.

Рішенням Підгаєцького районного суду Тернопільської області від 01 серпня 2007 року виданий на ім`я ОСОБА_3 визнаний частково недійсним та визначено ОСОБА_7 , яка є рідною сестрою останнього, додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, а саме 2 місяці з дня вступу рішення в законну силу. Вказане рішення суду не оскаржувалось та набрало законної сили.

Із інформації відділу у Підгаєцькому районі Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області від 26 червня 2019 року за вих.№10/143-19 видно, що в подальшому ОСОБА_7 виготовила державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯД №223972 від 16 січня 2008 року на половину площі, а саме на 1,90 га. земельної ділянки, яка попередньо належала на праві власності, відповідно до визнаного судом частково недійсним, державного акта виданого на ім`я ОСОБА_3 .

Із вказаної інформації також вбачається, що після ухвалення рішення Підгаєцьким районним судом Тернопільської області від 01 серпня 2007 року, ОСОБА_3 не звертався до відповідних державних органів з питань земельних відносин, для виготовлення йому нового державного акта на право власності на земельну ділянку.

Чоловік позивачки ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 від 06 грудня 2018 року, виданим Бережанським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області.

Виходячи із наведеного вище, суд приходить до висновку, що пісдя ухвалення рішення Підгаєцьким районним судом від 01 серпня 2007 року та видачі на ім`я ОСОБА_7 державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯД №223972 від 16 січня 2008 року, спадкодавцю після смерті його матері належала земельна ділянка площею 1,90 га., яка розташована на території Мозолівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області.

Встановлено, що спадкодавець ОСОБА_3 за життя не встиг юридично оформити правовстановлюючі документи на спадкове майно, а саме на земельну ділянку площею 1,90 га., яка розташована на території Мозолівської сільської ради Підгаєцького району.

Позивач прийняла спадщину після смерті свого чоловіка ОСОБА_3 , що виразилось у постійному проживанні разом з ним, аж до дня його смерті, а також своєчасному зверненні до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, що стверджується витягом із Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) від 10 грудня 2019 року, наданого Бережанською державною нотаріальною конторою.

Із інформації Бережанської державної нотаріальної контори за вих.№1754/02-31 від 02 грудня 2019 року видно, що позивачці було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом у зв`язку із відсутністю правовстановлюючих документів.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що позов ОСОБА_1 від імені та в інтересах якої діє ОСОБА_2 підставний, а тому підлягає до задоволення.

Судові витрати слід покласти на позивача в межах нею понесених.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 10, 12, 81, 141, 200 ч.ч.3, 4, 206 ч.ч.1,4, 263, 265 ЦПК України, ст.ст. 1216, 1217, 1225, 1258 ч.1, 1261, 1268-1270 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 від імені та в інтересах якої діє ОСОБА_2 до Мозолівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на спадкове майно за законом, у вигляді земельної ділянки площею 1,90 га., яка розташована на території Мозолівської сільської ради Підгаєцького району та належала ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Судові витрати покласти на позивача в межах нею понесених.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду або через Підгаєцький районний суд Тернопільської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , жителька АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 .

Відповідач: Мозолівська сільська рада Підгаєцького району Тернопільської області, місцезнаходження: с. Мозолівка вул. Л.Українки, 53 Підгаєцького району Тернопільської області, код ЄДРПОУ 14052911.

Головуючий: Р. О. Горуц

Дата ухвалення рішення21.02.2020
Оприлюднено23.02.2020

Судовий реєстр по справі —605/670/19

Рішення від 21.02.2020

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 28.12.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 16.12.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні