Постанова
від 19.02.2020 по справі 554/4735/19
КАСАЦІЙНИЙ КРИМІНАЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

Постанова

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 лютого 2020 року

м. Київ

справа № 554/4735/19

провадження № 51-4054 км 19

Верховний Суд колегією суддів Третьої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_4 ,

прокурора ОСОБА_5 ,

розглянув у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу представника ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_6 на ухвалу Полтавського апеляційного суду від 30 липня 2019 року про відмову у відкритті апеляційного провадження.

Зміст оскарженого судового рішення і встановлені судом обставини

Ухвалою слідчого судді Октябрського районного суду міста Полтави від 19 липня 2019 року задоволено клопотання старшого слідчого в ОВС СУ ГУ НП в Полтавській області майора поліції ОСОБА_7 про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні №12019170000000131 від 5 квітня 2019 року, за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК, та надано тимчасовий доступ до документів та їх вилучення у ІНФОРМАЦІЯ_2 , інформацію та завірені належним чином копії документів, що стосуються укладення договорів на виконання робіт на об`єктах, що належать ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Ухвалою Полтавського апеляційного суду від 30 липня 2019 року відмовлено у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою представника ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_8 на ухвалу слідчого судді ІНФОРМАЦІЯ_4 від 19 липня 2019 року.

Вимоги касаційної скарги і узагальнені доводи особи, яка її подала

У касаційній скарзі представник ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_6 просить скасувати рішення суду апеляційної інстанції і призначити новий розгляд у суді апеляційної інстанції у зв`язку з порушенням вимог кримінального процесуального закону. Стверджує, що суд апеляційної інстанції безпідставно відмовив у відкритті апеляційного провадження на ухвалу слідчого судді ІНФОРМАЦІЯ_4 від 19 липня 2019 року, оскільки дозвіл на вилучення документів, наданий слідчим суддею, перешкоджає юридичній особі здійснювати свою фінансову та господарську діяльність, що в силу п. 10 ч. 1 ст. 309 КПК відносить оскаржуване рішення слідчого судді до переліку ухвал, які можуть бути оскаржені в апеляційному порядку під час досудового розслідування.

Позиції інших учасників судового провадження

Прокурор ОСОБА_5 вважав касаційну скаргу представника ІНФОРМАЦІЯ_1 необґрунтованою та просив відмовити у її задоволенні.

Мотиви Суду

Відповідно до ст. 370 КПК судове рішення повинно бути законним, обґрунтованим і вмотивованим. Законним є рішення, ухвалене компетентним судом згідно з нормами матеріального права з дотриманням вимог щодо кримінального провадження, передбачених цим Кодексом. Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі об`єктивно з`ясованих обставин, які підтверджені доказами, дослідженими під час судового розгляду та оціненими судом відповідно до статті 94 цього Кодексу. Вмотивованим є рішення, в якому наведені належні і достатні мотиви та підстави його ухвалення.

Відповідно до частини 3 статті 392 КПК в апеляційному порядку можуть бути оскаржені ухвали слідчого судді у випадках, передбачених цим Кодексом.

Статтею 309 КПК встановлено вичерпний перелік ухвал слідчого судді, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування. До цього переліку, зокрема у п. 10 ч. 1 цієї статті КПК, й віднесено ухвалу слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів. Проте, законодавцем передбачено, що оскарження таких ухвал слідчого судді до суду апеляційної інстанції є можливим тільки, якщо передбачається тимчасове вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутності яких фізична особа-підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність.

Відмовляючи у відкритті апеляційного провадження за скаргою представника ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_8 , суд апеляційної інстанції зазначив, що предметом оскарження є ухвала слідчого судді, якою надано тимчасовий доступ до речей і документів. Подаючи апеляційну скаргу представник ІНФОРМАЦІЯ_1 не обґрунтував, що надання тимчасового доступу та вилучення документів позбавить ІНФОРМАЦІЯ_1 можливості здійснювати свою діяльність.

Із ухвалою апеляційного суду про відмову у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою представника ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_8 на ухвалу слідчого судді ІНФОРМАЦІЯ_4 від 19 липня 2019 року погоджується і суд касаційної інстанції, оскільки в матеріалах провадження відсутні будь-які дані на підтвердження обставин, зокрема, що за відсутності завірених належним чином копій та оригіналів документів, про тимчасовий доступ та вилучення яких ухвалено ухвалу слідчого судді, юридична особа ІНФОРМАЦІЯ_1 позбавляється можливості здійснювати свою діяльність. Не наведено переконливих доводів на підтвердження таких обставин і в касаційній скарзі.

Таким чином, колегія суддів Верховного Суду погоджується з рішенням суду апеляційної інстанції та вважає, що обставини, за яких ІНФОРМАЦІЯ_1 позбавлене можливості здійснювати свою діяльність у зв`язку з вилученням визначених в ухвалі слідчого судді завірених належним чином копій та оригіналів документів, за відсутності яких юридична особа позбавляється можливості здійснювати свою діяльність, фактично відсутні. Вважає, що ухвала слідчого судді в розумінні п. 1 ч. 10 ст. 309 КПК не є ухвалою, яка може бути оскаржена в апеляційному порядку, тому рішення судді апеляційного суду про необхідність відмовити у відкритті провадження відповідає вимогам ч. 4 ст. 399 КПК.

Відмова суду апеляційної інстанції у відкритті апеляційного провадження на ухвалу слідчого судді, окреме оскарження якої на цій стадії законом не передбачене, не є істотним порушенням кримінального процесуального закону, як про це йдеться в касаційній скарзі.

За таких обставин колегія суддів Верховного Суду вважає, що ухвала Полтавського апеляційного суду від 30 липня 2019 року є законною та обґрунтованою, а тому підстав для задоволення касаційної скарги представника ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_6 не вбачає.

Керуючись статтями 433, 434, 436, 441, 442 КПК, Суд

ухвалив:

Касаційну скаргу представника ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_6 залишити без задоволення.

Ухвалу Полтавського апеляційного суду від 30 липня 2019 року залишити без зміни.

Постанова є остаточною й оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

СудКасаційний кримінальний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення19.02.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу87760279
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про інші клопотання

Судовий реєстр по справі —554/4735/19

Постанова від 19.02.2020

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Булейко Ольга Леонідівна

Постанова від 19.02.2020

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Булейко Ольга Леонідівна

Ухвала від 04.10.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 04.10.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 04.10.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 20.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 21.11.2019

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Булейко Ольга Леонідівна

Ухвала від 21.11.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 15.11.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 15.11.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні