Ухвала
від 18.02.2020 по справі 686/4699/20
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/4699/20

Провадження № 1-кс/686/2510/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 лютого 2020 року м. Хмельницький

Слідчий суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання слідчого другогослідчого відділуслідчого управлінняТериторіального управлінняДержавного бюророзслідувань,розташованого умістіХмельницькому, ОСОБА_3 , погодженого з прокурором, про тимчасовий доступ до речей та документів, у кримінальному провадженні № 62019000000000184,

ВСТАНОВИВ:

18 лютого 2020 року слідчий другого слідчого відділу слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого умісті Хмельницькому, ОСОБА_3 , звернулася до слідчого судді з клопотанням, погодженим з прокурором відділу прокуратури Хмельницької області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до документів, а саме цивільної справи№2-4773/2005за позовом ОСОБА_5 до ІНФОРМАЦІЯ_1 та ІНФОРМАЦІЯ_2 ,що знаходитьсяу володінні ІНФОРМАЦІЯ_3 (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 )

В обґрунтуванняданого клопотанняслідчим зазначено,що слідчим управлінням Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Хмельницькому, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №62019000000000184 від 26.02.2019 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України.

Вказане кримінальне провадження зареєстровано на підставі заяви заступника ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_6 з приводу порушення Україною вимог Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Згідно з матеріалами кримінального провадження, до Державного бюро розслідувань надійшла заява заступника ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_6 про виконання рішення Європейського суду з прав людини від 03.03.2016 у справі « ОСОБА_7 та 9 інших заяв» за заявою ОСОБА_5 стосовно порушення державою Україна пункту 1 статті 6 та статті 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо надмірної тривалості цивільного провадження у справі заявника та відсутності в національному законодавстві будь-яких ефективних засобів захисту.

Зокрема, Європейським судом з прав людини розглянуто справу за заявою ОСОБА_5 №59318/13 та рішенням суду від 03.03.2016 констатовано факт досягнення сторонами дружнього врегулювання, за яким уряд України взяв на себе зобов`язання сплатити заявнику 1600 євро (що в перерахунку на грошову одиницю України становить 46011,08 грн.). На виконання рішення ЄСПЛ вказані кошти виплачено ОСОБА_5 згідно з платіжним дорученням №2079 від 17.05.2016.Під час розгляду справи Європейським судом з прав людинивстановленопорушення Україною Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо надмірної тривалості цивільного провадження у справі заявника та відсутність в національному законодавстві будь-яких ефективних засобів захисту.

Так, як встановлено в ході досудового розслідування,у період з 2005 року по 2013 рік національними судами здійснювався розгляд цивільної справи за позовом ОСОБА_5 до ІНФОРМАЦІЯ_1 та ІНФОРМАЦІЯ_2 про скасування наказів, поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу (справа №2-4773/2005). У зв`язку з порушенням Україною, на думку заявника, вимог Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод під час розгляду вказаної справи ОСОБА_5 подано заяву до Європейського суду з прав людини.

Таким чином, у кримінальному провадженні існує необхідність в отриманні тимчасового доступу до матеріалів зазначеної цивільної справи, з можливістю вилучення їх копій, у тому числі копій матеріальних носіїв інформації, на яких зафіксовано аудіо записи ходу судових засідань у справі (диски, дискети тощо).

Слідчий в судове засідання не з`явився, проте зазначив, що просить розглянути клопотання за його відсутності та задовольнити його вимоги.

Вивчивши надані матеріали, приходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Слідчим наведено підстави, передбачені ч. 2, 5 ст. 163 КПК України, зокрема, що документи, доступ до яких просить надати слідчий, в сукупності з іншими речами та документами кримінального провадження, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, можуть бути використані як доказ в кримінальному провадженні, існує загроза знищення вказаних документів, тому слідчий суддя розглядає клопотання слідчого без виклику представників осіб, у володінні яких знаходяться документи.

Враховуючи викладене, з метою забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування, є всі підстави для надання дозволу на тимчасовий доступ до документів, в зв`язку з чим клопотання слідчого підлягає задоволенню, оскільки іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, неможливо.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 163, 164 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого другогослідчого відділуслідчого управлінняТериторіального управлінняДержавного бюророзслідувань,розташованого умістіХмельницькому, ОСОБА_3 задовольнити.

Надати дозвіл слідчому другогослідчого відділуслідчого управлінняТериторіального управлінняДержавного бюророзслідувань,розташованого умістіХмельницькому, ОСОБА_3 ,іншим слідчимгрупи слідчих ОСОБА_8 , ОСОБА_9 ,прокурору,яким здійснюєтьсяпроцесуальне керівництвоу кримінальномупровадженні,-прокурору першоговідділу управлінняорганізації іпроцесуального керівництвадосудовим розслідуваннямкримінальних правопорушеньта підтриманняпублічного обвинуваченняу кримінальнихпровадженнях територіальногоуправління Державногобюро розслідувань,розташованого умісті Хмельницькому,що поширюєсвою діяльністьна Хмельницькуобласть,прокуратури Хмельницькоїобласті ОСОБА_4 ,дозвіл натимчасовий доступдо матеріалівцивільної справи№2-4773/2005за позовом ОСОБА_5 до ІНФОРМАЦІЯ_1 та ІНФОРМАЦІЯ_2 ,яка перебуваєу володінні ІНФОРМАЦІЯ_3 (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ),з можливістювилучення копійматеріалів справи,у томучислі копійматеріальних носіївінформації,на якихзафіксовано аудіозаписи ходусудових засіданьу справі(диски,дискети тощо).

Службовим особам ІНФОРМАЦІЯ_3 (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) забезпечити тимчасовий доступ та надати можливість вилучити копії документів.

Ухвала діє по 18 березня 2020 року.

Відповідно до ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Хмельницького

міськрайонного суду

Дата ухвалення рішення18.02.2020
Оприлюднено06.02.2023

Судовий реєстр по справі —686/4699/20

Ухвала від 18.02.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Баєв С. М.

Ухвала від 18.02.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Баєв С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні