Ухвала
від 24.02.2020 по справі 348/2282/19
НАДВІРНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Справа №348/2282/19

Провадження №1-кп/348/184/20

24 лютого 2020 року м. Надвірна

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

в складі: головуючого судді - ОСОБА_1 ,

секретаря - ОСОБА_2 ,

з участю: прокурора - ОСОБА_3 ,

потерпілої - ОСОБА_4 ,

обвинуваченого - ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Надвірна кримінальне провадження №12019090200000694 по обвинуваченню

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українця, уродженця та зареєстрованого АДРЕСА_1 ,фактично проживаєза адресою: АДРЕСА_2 , з повною загальною середньою освітою, неодруженого, на утриманні немає нікого, працюючого водієм експедитором ТзОВ "Рошен Прикарпаття", не судимого, громадянина України,

у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст. 286 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

Обвинувачений ОСОБА_5 , керуючи транспортним засобом, порушив правила безпеки дорожнього руху, що спричинило середньої тяжкості тілесне ушкодження потерпілій ОСОБА_4 .

Злочин ним вчинено при наступних обставинах:

28.08.2019 року приблизно о 19 год.00 хв. обвинувачений ОСОБА_5 , в світлу пору доби, суху погоду, керуючи автомобілем марки "Renault Master", реєстраційний номер НОМЕР_1 , рухаючись заднім ходом по узбіччі вулиці Українська у с. Саджавка Надвірнянського району Івано-Франківської області,проявив неуважність, та в порушення вимог п.2.3 б), п.10.1, п.10.9 Правил дорожньогоруху України, не врахував дорожню обстановку і стан транспортного засобу, щоб мати змогу постійно контролювати його рух та безпечно керувати ним, не переконався, що це буде безпечним і не створить перешкод або небезпеки іншим учасникам руху, внаслідок чого вчинив наїзд на пішохода ОСОБА_4 , яка йшла узбіччям.

В результаті порушення обвинуваченим ОСОБА_5 Правил дорожнього руху України сталася дорожньо-транспортна пригода, внаслідок якої пішохід ОСОБА_4 отримала тілесні ушкодження у вигляді закритої травми лівої половини грудної клітки з множинними переломами ребер, гемопневмотораксом, інфікованих забійних ран лівої половини грудної клітки та лівої руки, які відповідно до висновку експерта № 222 від 30.10.2019 року, відносяться до середнього ступеню тяжкості тілесних ушкоджень, як такі, що не є небезпечні для життя в момент їх заподіяння та викликали тривалий розлад здоров`я.

Обвинувачений ОСОБА_5 в судовому засіданні повністю визнав свою вину у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України, при обставинах, зазначених в обвинувальному акті, та дав суду показання про те, що він проживає в АДРЕСА_2 разом із своєю родиною, має посвідчення водія відповідної категорії, на керування автомобілями.

Стосовно події28.08.2019року пояснивнаступне.Приблизно о19год.00хв.він керуючи автомобілем марки "Renault Master", реєстраційний номер НОМЕР_1 , а саме рухаючись заднім ходом по узбіччі вулиці Українська у с. Саджавка Надвірнянського району Івано-Франківської області. Зазначив, що в цей час по узбіччі даної вулиці йшла ОСОБА_4 , але він її не побачив, а тому здійснив на неї наїзд. Пояснив, що відшкодував процесуальні витрати по даному кримінальному провадженні та витрати за лікування потерпілої. У вчиненому щиро розкаюється, просить вибачення за скоєне та запевнив суд, що подібного більше не повторить. Просить звільнити його від кримінальної відповідальності за ч.1 ст.286КК України на підставі ст.45 КК України, у зв"язку з дійовим каяттям, про що подав суду письмове клопотання.

Потерпіла ОСОБА_4 в судовомузасіданні незаперечила протизвільнення обвинуваченого ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності за ч.1ст.286 КК Україниу зв"язку з дійовим каяттям, зазначивши, що жодних притензій до нього не має, про що також подала суду письмову заяву.

Вислухавши думкуучасників судовогорозгляду,в томучислі прокурора,який незаперечив протизадоволення даногоклопотання,суд прийшовдо висновку,що клопотанняобвинуваченого ОСОБА_5 про звільнення його від кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченого ч.1ст.286 КК Україниіз закриттям кримінального провадження підставне і підлягає до задоволення.

Крім того, прокурор просив залишити без розгляду цивільний позов Надвірнянської місцевої прокуратури Івано-Франківської області в інтересах держави-Міністерства охорони здоров"я в особі Коломийської районної державної адміністрації про відшкодування витрат в сумі 6 596 грн. 34 коп. за лікування потерпілої ОСОБА_4 , оскільки обвинуваченим добровільно відшкодовано дані витрати.

Згідно із роз"ясненнями, які містяться у постанові Пленуму Верховного Суду України від 23.12.2005 № 12Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності, закриття кримінальної справи зі звільненням особи від кримінальної відповідальності можливе лише в разі вчинення особою суспільно небезпечного діяння, яке містить склад злочину, передбаченогоКК України, та за наявності визначених у законі правових підстав.

Згідност.44 КК України, особа, яка вчинила злочин, звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом.

Відповідно дост.45 КК Україниособа, яка вперше вчинила злочин невеликої тяжкості або необережний злочин середньої тяжкості, крім корупційних злочинів, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення злочину щиро покаялася, активно сприяла розкриттю злочину і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

У відповідності до ч.1ст.286 КПК Українизвільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється виключно судом, а згідно з нормами ч.3ст.288 КПК Українисуд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Відповідно до п.1 ч.2ст.284 КПК Україникримінальне провадження закривається судом у зв"язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Згідно ізст.12 КК Українизлочин, передбачений ч.1ст.286 КК України,у якомуобвинувачується ОСОБА_5 , відноситься до необережних злочинів невеликої тяжкості.

З матеріалівданого кримінальногопровадження вбачається,що обвинувачений ОСОБА_5 , раніше до кримінальної відповідальності не притягувався, активно сприяв розкриттю злочину, відшкодував судові витрати, повністю відшкодував кошти за лікування потерпілої ОСОБА_4 , на обліку у наркологічному та психіатричному кабінетах не перебуває, по місцю проживання та по місцю роботи характеризується позитивно.

Враховуючи,що ОСОБА_5 вперше вчинив злочин, передбачений ч.1ст.286 КК України, який згідност.12 КК Українивідноситься докатегорії злочинівневеликої тяжкості,вину своюу вчиненомувизнав повністю,у вчиненомущиро розкаявся,раніше докримінальної відповідностіне притягувався,потерпіла претензійматеріального чиморального характерудо ньогонемає ітакож проситьзакрити провадженняв зв"язкуз дійовимкаяттям,суд вважаєза можливезвільнити ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності на підставіст.45 КК України, а кримінальне провадження відносно нього закрити.

Процесуальні витрати в кримінальному провадженні в розмірі 942 грн. 06 коп., пов`язані з проведенням в ході досудового розслідування інженерно-транспортної експертизи обвинуваченим відшкодовані.

Цивільний позов Надвірнянської місцевої прокуратури Івано-Франківської області в інтересах держави-Міністерства охорони здоров"я в особі Коломийської районної державної адміністрації про відшкодування витрат в сумі 6 596 грн. 34 коп. за лікування потерпілої ОСОБА_4 , суд вважає за можливе залишити без розгляду, так як обвинуваченим дані витрати відшкодовано добровільно.

Запобіжний захід ОСОБА_5 не обирався і підстав для його обрання на даний час немає.

Арешт, накладений ухвалою слідчого судді Надвірнянського районного суду Івано-Франківської області від 30.08.2019 року, на автомобіль марки"RenaultMaster",реєстраційний номер НОМЕР_1 , в частині відчуження та розпорядження- скасувати згідно ч. 4ст. 174 КПК України.

Ухвалою слідчого судді Надвірнянського районного суду Івано-Франківської області від 27.09.2019 року, частково скасовано арешт на автомобіль марки"RenaultMaster",реєстраційний номер НОМЕР_1 , а саме в частині користування та зобов"язано ст. слідчого СВ Надвірнянського ВП ГУНП в Івано-Франківській області ОСОБА_6 передати автомобіль марки "Renault Master", реєстраційний номер НОМЕР_1 на відповідальне зберігання ТзОВ "Рошен Прикарпаття", юридична адреса:м.Івано-Франківськ, вул. Торгова, 1 "А", код ЄДРПОУ 36498231.

Питання речових доказів слід вирішити, керуючись правилами, викладеними вст.100 КПК України.

На підставі наведеного, відповідно дост.45 КК України, керуючись ст.ст.284ч.2 п.1,285,286,288 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання обвинуваченого ОСОБА_5 про звільнення його від кримінальної відповідальності -задоволити.

Звільнити ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності за ч.1 ст.286 КК Українина підставіст.45 КК України в зв"язку з дійовим каяттям.

Кримінальне провадження №12019090200000694 про обвинувачення ОСОБА_5 за ч.1ст.286 КК Українизакрити на підставі п.1 ч.2 ст.284 КПК України.

Цивільний позов Надвірнянської місцевої прокуратури Івано-Франківської області в інтересах держави-Міністерства охорони здоров"я в особі Коломийської районної державної адміністрації про відшкування витрат за лікування потерпілої ОСОБА_4 на суму 6596 грн. 34 коп. - залишити без розгляду.

Скасувати арешт, накладений ухвалою слідчого судді Надвірнянського районного суду Івано-Франківської області від 30.08.2019 року, на автомобіль марки"RenaultMaster",реєстраційний номер НОМЕР_1 , в частині відчуження та розпорядження.

Після набрання ухвалою законної сили, речовий доказ: автомобіль марки "Renault Master", реєстраційний номер НОМЕР_1 , який знаходиться згідно ухвали слідчогосудді Надвірнянськогорайонного судуІвано-Франківськоїобласті від27.09.2019рокув користуванні та на відповідальному зберіганні ТзОВ "Рошен Прикарпаття", юридична адреса: м.Івано-Франківськ, вул.Торгова, 1 "А", код ЄДРПОУ 36498231- вважати повернутим ТзОВ "Рошен Прикарпаття, як власнику.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. Ухвала може бути оскаржена до Івано-Франківського апеляційного суду протягом семи днів з дня її оголошення, шляхом подачі апеляційної скарги через Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області.

Суддя ОСОБА_1

СудНадвірнянський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення24.02.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу87775389
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами

Судовий реєстр по справі —348/2282/19

Ухвала від 24.02.2020

Кримінальне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Грещук Р. П.

Ухвала від 03.12.2019

Кримінальне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Грещук Р. П.

Ухвала від 12.11.2019

Кримінальне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Грещук Р. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні