Рішення
від 24.02.2020 по справі 533/1442/19
КОЗЕЛЬЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

24.02.2020 року КОЗЕЛЬЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справи № 533/1442/19

провадження № 2-о/533/2/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 лютого 2020 року селище Козельщина

Козельщинський районний суд Полтавської області у складі:

головуючого судді Лизенка А.В.,

за участі

заявника ОСОБА_1 ,

представника заявника ОСОБА_2 ,

секретаря судового засідання Кумаки А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Говтвянська сільська рада Козельщинського району Полтавської області, Козельщинська державна нотаріальна контора про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем,

ВСТАНОВИВ:

06.12.2019 року заявник звернувся до суду з проханням встановити факт постійного проживання з січня 2007 року по ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_1 з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Вимоги обгрунтовані тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер дід заявника, ОСОБА_3 . Заявник постійно піклувався про нього, допомагав по господарству, а з січня 2007 року, у зв`язку із погіршенням стану здоров`я ОСОБА_3 , заявник став постійно проживати із останнім, оскільки він потребував постійного стороннього догляду, допомоги по господарству. Встановлення факту спільного проживання необхідне заявнику для отримання спадкових прав.

В судовому засіданні заявник та його представник підтримали вимоги та просили задовольнитих.

Заінтересована особа, Говтвянська сільська рада Козельщинського району Полтавської області, належним чином повідомлена про час та місце судового розгляду, в судове засідання представника не забезпечила, надала суду заяву про розгляд справи без участі представника, проти задоволення позовних вимог не заперечує (а.с. 18, 29).

Заінтересована особа, Козельщинська державна нотаріальна контора, про дату, час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, представника в судове засідання не забезпечила, надала до суду заяву про розгляд справи без участі представника, заперечень проти позову не має (а.с. 30,43).

Вислухавши пояснення заявника, допитавши свідків, дослідивши наявні в матеріалах справи письмові докази, встановивши на їх підставі фактичні обставини справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 2 ст. 315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3 (а.с.5).

Померлий є рідним дідом заявника (а.с.6).

Померлий мав на праві власності земельну ділянку на території Говтвянської сільської ради (а.с.7).

Постановою державного нотаріуса Козельщинської державної нотаріальної контори Курочкіна О.О. від 20.11.2018 року заявнику відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв`язку із пропущенням терміну на прийняття спадщини (а.с.8).

Відповідно до ч.3 ст.1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Допитані в судовому засіданні свідки ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , мешканці села Говтва та Хорішки Козельщинського району Полтавської області, показали, що заявник з січня 2007 року по день смерті ОСОБА_3 , дійсно постійно проживав разом із останнім, разом вели спільне домогосподарство.

Таким чином, вимоги заявника підлягають задоволенню.

На підставі вищенаведеного, керуючись ст.ст. 265 - 268, 315-319 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податку НОМЕР_1 , адреса реєстрації: АДРЕСА_1 , заінтересовані особи: Говтвянська сільська рада Козельщинського району Полтавської області (місцезнаходження: с. Говтва, вул. Козацький шлях, 2а, Козельщинського району Полтавської області, код ЄДРПОУ 21053153), Козельщинська державна нотаріальна контора (місцезнаходження: сел. Козельщина, вул. Монастирська, 9, код ЄДРПОУ 02900015) про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем, задовольнити в повному обсязі.

Встановити, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , проживав постійно зі спадкодавцем ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з січня 2007 року до дня його смерті, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду шляхом подання через Козельщинський районний суд Полтавської області апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя А.В.Лизенко

Повний текст рішення складено

та підписано 24.02.2020 року

Дата ухвалення рішення24.02.2020
Оприлюднено25.02.2020
Номер документу87779708
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту постійного проживання із спадкодавцем

Судовий реєстр по справі —533/1442/19

Рішення від 24.02.2020

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Лизенко А. В.

Рішення від 05.02.2020

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Лизенко А. В.

Ухвала від 09.12.2019

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Лизенко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні