Рішення
від 19.02.2020 по справі 461/9265/19
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа №461/9265/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 лютого 2020 року Галицький районний суд м.Львова

у складі: головуючої судді Волоско І.Р.,

секретар судового засідання Скаб В.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Львові в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Престиж-технік , треті особи: Управління державної реєстрації Львівської міської ради, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 про визнання недійсним рішення установчих зборів та скасування державної реєстрації, -

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернулась в суд з позовом до об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Престиж-технік , треті особи: Управління державної реєстрації Львівської міської ради, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , у якому просить суд:

1. визнати недійсними Статут об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Престиж-технік , затверджений установчими зборами співвласників багатоквартирного будинку від 25.02.2012 року та протокол установчих зборів співвласників багатоквартирного будинку від 25.02.2012 р.

2. скасувати реєстраційний запис № 1 415 102 0000 027158 про державну реєстрацію Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Престиж-технік (код ЄДРПОУ 38172047) в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Позовні вимоги ОСОБА_1 обґрунтовує тим, що з 1996 року є співвласником квартири АДРЕСА_1 на підставі Договору купівлі-продажу квартири від 12.01.1996 року. Вважає, що установчі збори ОСББ Престиж-технік від 25.02.2012 р. не були проведені взагалі, протокол зборів є сфабрикованим ; збори у встановленому порядку не скликались; голосування, підрахунок голосів, та прийняті рішення не відповідають вимогам чинного законодавства, які регулюють відповідні правовідносини, оскільки під час прийняття рішення було порушено не тільки процедуру, передбачену ст.10 Закону про ОСББ і Статутом ОСББ, але й права співвласників, визначені у ст.14 цього Закону, зокрема, право брати участь в управлінні об`єднанням. З врахуванням того, що основною метою створення ОСББ є захист прав співвласників, звернення до суду з позовом про захист порушеного права щодо позбавлення гарантованої законом участі в управлінні об`єднанням інших співвласників відповідає загальним засадам цивільного законодавства.

Ухвалою суду від 2 грудня 2019 року по зазначеній цивільній справі було відкрито провадження.

Ухвалою суду від 23 січня 2020 року до участі у розгляді справи було залучено третіх осіб: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 .

В судовому засіданні представник позивача вимоги підтримала, просить їх задовольнити. Додатково пояснила суду, що нещодавно дізналась, що не всі мешканці, співвласники квартир, які теж є співвласниками будинку, були запрошені на установчі збори 25.02.2012 року. Протокол установчих зборів ОСББ Престиж-технік після його підписання ніхто, крім присутніх, більше не бачив. Зокрема, позивачка, як співвласниця квартири в„– 2 , лише 24 червня 2019 року отримала копію цього протоколу за запитом від 14.06.2019 р. іншого співвласника, ОСОБА_11 , з Управління реєстрації Львівської міської ради через ЦНАП, оскільки голова ОСББ категорично відмовлявся його надати, з цієї дати дізналася про порушення своїх прав.

Відповідач - представник ОСББ повторно не з`явився у судове засідання, про причини неявки суд не повідомив, хоча про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, що підтверджується матеріалами справи.

Представник третьої особи ОСОБА_11 в судовому засіданні позов підтримав та просив такий задовольнити в повному обсязі.

Інші треті особи в судове засідання не з`явились, про причини неявки суд не повідомили, хоча належним чином були повідомлені про час та місце розгляду справи.

Таким чином, згідно ст. 223 ЦПК України , суд вважає, що справу можна розглядати по суті у відсутності учасників які не з`явились, оскільки в матеріалах справи є достатньо належних доказів про права, обов`язки та взаємовідносини сторін.

Суд, заслухавши учасників процесу, повно та всебічно з`ясувавши обставини, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були дослідженими в судовому засіданні, вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступних підстав.

Фактичні обставини справи, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин.

ОСОБА_1. з 1996 року є співвласником квартири АДРЕСА_1 на підставі Договору купівлі-продажу квартири від 12.01.1996 року, посвідченого 2-ю Львівською держнотконторою та реєстраційним посвідченням від 16.02.1996 року, виданим Львівським міжміським бюро технічної інвентаризації за реєстровим номером 12294. Згідно Витягу з Державного реєстру речових прав володіє на праві спільної сумісної власності квартирою АДРЕСА_1 , разом з іншими членами сім`ї.

25 лютого 2012 року відбулись установчі збори власників квартир будинку АДРЕСА_2 , про що був складений відповідний протокол № 1.

Із протоколу убачається, що на цих зборах були присутні власники 4-х квартир, які одностайно прийняли рішення про створення ОСББ Престиж-технік в будинку АДРЕСА_2 , а саме: ОСОБА_11 (власник кв. в„– 2б), ОСОБА_8. ( власник кв. в„– 2 ), ОСОБА_5 (власник кв.№ 1), ОСОБА_6 (власник кв.№ 2а).

Головою ОСББ було обрано ОСОБА_5 , співвласника кв. в„– 1 , а вищевказані особи стали засновниками ОСББ Престиж-технік .

19.03.2012 року новостворене об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Престиж-технік було зареєстроване та внесено в Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, запис № 1 415 102 0000 027158.

З інформації з Державного реєстру речових прав від 09.08.2019 вбачається, що співвласники будинку займають на праві власності такі приміщення: квартира в„– 1 (загальна площа - 91,5 кв.м., житлова- 66,1 кв.м; власники: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 ), квартира в„– 2 (загальна площа -335,5 кв.м., житлова - 233,3 кв.м; власники, спільна сумісна власність: ОСОБА_6 , ОСОБА_7, ОСОБА_1., ОСОБА_8.), квартира № 2а (загальна площа - 160,9 кв.м., житлова - 107,8 кв.м.; власник: ОСОБА_8), квартира № 26 (загальна площа - 78,3 кв.м., житлова - 32,9 кв.м.; власники, спільна часткова власність по 1/2 частині: ОСОБА_9 , ОСОБА_10 ), квартира в„– 3 (загальна площа - 72,2 кв.м, житлова - 36,8 кв.м; власник: ОСОБА_8.).

Таким чином, можна прийти до висновку, що на установчих зборах були присутні лише четверо співвласників будинку із одинадцяти.

Відповідно до статті 385 ЦК України, власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (будинках) для забезпечення експлуатації такого будинку (будинків), користування квартирами та нежитловими приміщеннями та управління, утримання і використання спільного майна багатоквартирного будинку (будинків) можуть створювати об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків).

Таке об`єднання є юридичною особою, що створюється та діє відповідно до закону та статуту.

Об`єднання власників квартир, житлових будинків є юридичною особою, яка створюється та діє відповідно до статуту та закону.

Відповідно до ч.1 ст.6 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку об`єднання може бути створене в будинку будь-якої форми власності з числа тих, хто приватизував або придбав квартиру, а також власника будинку або його уповноваженої особи, власників жилих приміщень, а також власників нежилих приміщень.

Закон України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку визначає правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об`єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов`язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку.

Вищезазначений Закон визначає об`єднання співвласників багатоквартирного будинку як юридичну особу, створену власниками для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання неподільного та загального майна.

Згідно з ч.ч. 2, 3, 4 ст.6 цього Закону для створення об`єднання скликаються установчі збори, скликання яких здійснюється ініціативною групою, яка складається не менш як з трьох власників квартир або нежилих приміщень. Повідомлення про проведення установчих зборів направляється ініціативною групою не менше ніж за 14 днів до дати проведення установчих зборів . Повідомлення направляється в письмовій формі і вручається кожному співвласнику під розписку або шляхом поштового відправлення (рекомендованим листом). У повідомленні про проведення установчих зборів зазначається, з чиєї ініціативи скликаються збори, місце і час проведення, проект порядку денного.

Вищевказана норма імперативно визначає порядок і спосіб повідомлення власників, по-перше, форма повідомлення обов`язково письмова; по-друге, повідомляється кожен власник; по-третє, таке повідомлення вручається власнику або під розписку, або шляхом поштового відправлення (рекомендованим листом). Закон передбачає повідомлення кожного власника, а не лише тих власників, кількість яких достатня для кворуму на установчих зборах.

Згідно з ч.8 ст.6 Закону кожний власник на установчих зборах має один голос, незалежно від площі та кількості квартир або приміщень, що перебувають у його власності.

Наказом Мінрегіонбуду Про затвердження форми протоколу зборів співвласників багатоквартирного будинку № 203 від 25 серпня 2015 року затверджено певну форму протоколу зборів співвласників багатоквартирного будинку, яким також передбачено обов`язкове зазначення в протоколі зборів співвласників даних щодо документу, який підтверджує право власності особи , яка ставить підпис як співвласник будинку.

Відповідно до ч.2 ст.38 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов`язано з банкрутством юридичної особи, зокрема, є визнання недійсним запису про проведення державної реєстрації через порушення закону, допущені при створенні юридичної особи, які не можна усунути.

Визнання недійсними установчих документів юридичної особи має своїм правовим наслідком скасування державної реєстрації юридичної особи.

Таким чином, прийняті рішення в оскаржуваному Протоколі установчих зборів не є прийнятними для позивача та не виражають волю всіх співвласників будинку, оскільки співвласники квартир належним чином не повідомлялись про проведення установчих зборів, а письмове опитування не проводилось, що свідчить про відсутність як волевиявлення позивачки, так і всіх інших співвласників житлового будинку.

Всі рішення були прийняті за мінімальною кількістю голосів - 4 (чотири) замість 11 (одинадцяти); повноваження представника не підтверджено, тобто, були присутні менше ніж 50% усіх власників будинку; внаслідок чого був порушений законодавчий порядок проведення установчих зборів.

Окрім того, допитаний у судовому засіданні свідок ОСОБА_11 пояснив суду, що дізнався про створення ОСББ Престиж-технік лише в 2019 році. Йому також нещодавно відомо, що не всі мешканці, співвласники квартир, які теж є співвласниками будинку, були запрошені на установчі збори 25.02.2012 року, про проведення таких зборів йому не було відомо.

Таким чином, доказів щодо повідомлення позивача про проведення установчих збрів шляхом направлення повідомлення рекомендованим листом відповідачем не надано, тому суд приходить до висновку, що позивач не був належним чином повідомлений про дату, час та місце проведення установчих зборів та про порядок денний даних зборів.

Також, відповідачем не надано доказів щодо повідомлення у визначеному законодавством порядку інших співвласників будинку, які не приймали участь у зборах, крім того, зі списків співвласників квартир вбачається, що вони не містять повного послідовного переліку квартир та їх власників.

Відповідно до ст. 6 Закону України від 14.05.2015 року № 417-VII Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку співвласники багатоквартирного будинку мають право брати участь в управлінні будинком особисто або через представника. Реалізація співвласниками своїх прав не може порушувати права інших співвласників.

Ч. 2 ст. 13 ЦК України встановлено, що при здійсненні своїх прав особа зобов`язана утримуватись від дій, які б могли порушувати права інших осіб.

Отже, учасники установчих зборів ОСББ діяли всупереч вимогам закону, обмежили гарантоване, позивачу та іншим співвласникам квартир у вказаному будинку, законом право на управління багатоквартирним будинком, позбавили можливості прийняття участь в установчих зборах та волевиявленні щодо прийняття рішень установчими зборами.

Згідно із ч.ч. 7-12 ст. 6 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку кожний співвласник (його представник) під час голосування має кількість голосів, пропорційну до частки загальної площі квартири або нежитлового приміщення співвласника у загальній площі всіх квартир та нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку.

Якщо одна особа є власником квартир (квартири) та/або нежитлових приміщень, загальна площа яких становить більш як 50 відсотків загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, кожний співвласник на установчих зборах має один голос незалежно від кількості та площі квартир або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності.

Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше половини загальної кількості усіх співвласників.

Якщо в результаті проведення установчих зборів для прийняття рішення не набрано кількості голосів "за" або "проти", встановленої частиною дев`ятою цієї статті, проводиться письмове опитування співвласників, які не голосували на установчих зборах.

Письмове опитування співвласників проводиться протягом 15 календарних днів з дати проведення установчих зборів. Якщо протягом зазначеного строку необхідну кількість голосів за не набрано, рішення вважається неприйнятим.

Письмове опитування під час установчих зборів об`єднання проводиться в порядку, передбаченому Законом України Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку .

Рішення приймається шляхом поіменного голосування. Під час підрахунку голосів враховуються і голоси, подані співвласниками під час проведення установчих зборів, і голоси, подані під час письмового опитування. Рішення оформляється особистим підписом кожного, хто проголосував, із зазначенням результату голосування ("за" чи "проти").

Листи письмового опитування співвласників пронумеровуються, прошнуровуються та додаються до відповідного протоколу зборів.

Як вбачається з протоколу установчих зборів власників квартир будинку АДРЕСА_2 , проведених 25.02.2012 року у письмовому опитуванні взяли участь особисто та /або через представників в кількості 4 осіб.

Відповідачем не надано до суду доказів того, що на установчих зборах приймали участь та засвідчили своє волевиявлення особи зазначені у протоколі відповідно до вимог закону особисто чи через представників, які діяли на підставі довіреності.

Відповідач не надав суду належних та допустимих доказів в спростування зазначених обставин, тому суд не вбачає підстав вважати, що установчі збори відбулись з урахуванням вимог ч. ч. 7-12 ст. 6 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку .

Таким чином, прийняті рішення в оскаржуваному Протоколі установчих зборів не є прийнятними для позивача та не виражають волю всіх співвласників будинку, оскільки співвласники квартир належним чином не повідомлялись про проведення установчих зборів, а письмове опитування не проводилось.

Відповідно до ч. 1 ст. 27 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців підставами для відмови у проведенні державної реєстрації юридичної особи є: невідповідність відомостей, які вказані в реєстраційній картці на проведення державної реєстрації юридичної особи, відомостям, які зазначені в документах, що подані для проведення державної реєстрації юридичної особи; невідповідність установчих документів вимогам частини третьої статті 8 цього Закону; порушення порядку створення юридичної особи, який встановлено законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 57 Господарського кодексу України установчими документами суб`єкта господарювання є рішення про його утворення або засновницький договір, а у випадках, передбачених законом, статут (положення) суб`єкта господарювання.

Відповідно до ч. 2 ст. 38 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов`язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є визнання недійсним запису про проведення державної реєстрації через порушення закону, допущені при створенні юридичної особи, які не можна усунути.

Згідно з ч. 7 ст. 59 Господарського кодексу України скасування державної реєстрації позбавляє суб`єкта господарювання статусу юридичної особи і є підставою для вилучення його з державного реєстру.

Визнання недійсними установчих документів юридичної особи має своїм правовим наслідком скасування державної реєстрації юридичної особи.

Даючи оцінку встановленим обставинам та доказам в їх сукупності, суд приходить до висновку, про визнання недійсним статуту об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Престиж-технік , затверджений установчими зборами співвласників багатоквартирного будинку від 25.02.2012 року, та протокол установчих зборів співвласників багатоквартирного будинку від 25.02.2012 р.; скасування реєстраційного запису № 1 415 102 0000 027158 про державну реєстрацію Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Престиж-технік (код ЄДРПОУ 38172047) в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Судові витрати у справі підлягають стягненню з відповідача у повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 10, 141, 258-259, 263-265, 268, 273, 352, 354 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в:

позов задовольнити повністю.

Визнати недійсними Статут об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Престиж-технік , затверджений установчими зборами співвласників багатоквартирного будинку від 25.02.2012 року та протокол установчих зборів співвласників багатоквартирного будинку від 25.02.2012 р.

Скасувати реєстраційний запис № 1 415 102 0000 027158 про державну реєстрацію Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Престиж-технік (код ЄДРПОУ 38172047) в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Стягнути з об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Престиж-технік (ЄДРПОУ: 38172047; м.Львів, вул.Технічна, 2/1) на користь ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1 ; АДРЕСА_1 ) 1 536,8 грн. судового збору.

Рішення може бути оскаржене до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів, з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 24 лютого 2020 року.

Суддя І.Р.Волоско.

Дата ухвалення рішення19.02.2020
Оприлюднено25.02.2020
Номер документу87781360
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсним рішення установчих зборів та скасування державної реєстрації

Судовий реєстр по справі —461/9265/19

Рішення від 19.02.2020

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Рішення від 19.02.2020

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 02.12.2019

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні