Рішення
від 21.02.2020 по справі 442/8544/19
ДРОГОБИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №442/8544/19

Провадження №2/442/300/2020

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 лютого 2020 року Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області в складі:

головуючого - судді Хомика А.П.,

з участю секретаря судового засідання - Лужецької С.В.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Дрогобичі в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Підбузької селищної ради про визнання права власності на спадкове майно,-

встановив :

16.12.2019 позивач звернулася до суду з позовом до відповідача, в якому просить визнати за нею право власності в порядку спадкування за законом на житловий будинок, що в АДРЕСА_1 , загальною площею 44,19 кв.м., після смерті матері ОСОБА_2 .

В обґрунтування позову вказує на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_2 і після її смерті вона прийняла спадщину, до складу якої входить житловий будинок з надвірними будівлями, що в АДРЕСА_1 . Вона вступила у фактичне володіння та управління будинком, користується ним та присадибною ділянкою, проте не може отримати в нотаріальній конторі свідоцтво про право власності на спадкове майно, так як мати при житті не отримала права власності на такий.

Позивач та її представник - адвокат Попів-Кішко Р.Й. подали заяву про розгляд справи без їх участі та підтримання позову. Позов просять задоволити.

Від представника відповідача надійшла заява про розгляд справи у його відсутності, відносно задоволення позову не заперечує.

Перевіривши матеріали справи, суд дійшов висновку, що позов є підставним та підлягає до задоволення.

Як стверджується матеріалами справи, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 - мати позивача ОСОБА_1 (свідоцтво про смерть серія НОМЕР_1 , видане 11.10.2011 Підбузькою селищною радою Дрогобицького району Львівської області району Львівської області), яка за життя, 30.01.2008 склала заповіт, посвідчений секретарем Підбузької селищної ради Куцір Марією Іванівною, в користь дочки ОСОБА_1 .

В склад спадкового майна після смерті ОСОБА_2 увійшов, зокрема, житловий будинок: що в АДРЕСА_1 , загальною площею 44,19 кв.м., житловою 13,25 кв.м. ( зведений оціночний акт на будинковолодіння від 22.06.1962, виданого Дрогобицьким міжміським бюро технічної інвентаризації).

За приписами ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно ст. ст. 1217, 1218 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права і обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч. 1 ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

За нормами ст. 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі не охоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 ЦК України.

Згідно із ч. 3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК України ( шість місяців) він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до пункту 3.1 Порядку прийняття в експлуатацію індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, громадських будинків І та ІІ категорії складності, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт і проведення технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства від 24.06.2011 року №91, документом, який засвідчує відповідність закінчених будівництвом до 5 серпня 1992 року індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, які не підлягають прийняттю в експлуатацію, вимогам законодавства, будівельних норм, державних стандартів і правил, зокрема для потреб державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, є технічний паспорт, складений за результатами технічної інвентаризації.

Разом з тим, враховуючи те, що спадковий будинок побудований ще в 1962 році, спадкодавець не оформила право власності на такий, однак про належність їй свідчить зведений оціночний акт на будинковолодіння, позивач як спадкоємець за заповітом фактично вступила в управління і володіння спадковим майном, інших спадкоємців, які б претендували на спадкове майно не встановлено, то суд дійшов висновку, що право власності на спірне спадкове майно перейшло у порядку спадкування до позивача, а тому є підстави для визнання за нею права власності на таке.

Керуючись ст. ст. 10, 12, 81, 141, ч. 4 ст. 206, 258, 263-265, 268 ЦПК України, суд, -

ухвалив :

Позов задоволити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок, який хнаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , загальною площею 44,19 кв.м., житловою площею - 13,25 кв.м, після смерті матері ОСОБА_2 , яка сталася ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Сторони:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_1 .

Відповідач: Підбузька селищна рада Дрогобицького району Львівської області, код ЄДРПОУ: 04374754, адреса: вул. Шевченка,2, смт. Підбуж Дрогобицького району Львівської області.

Суддя Хомик А.П.

Дата ухвалення рішення21.02.2020
Оприлюднено25.02.2020
Номер документу87781449
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —442/8544/19

Рішення від 21.02.2020

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Хомик А. П.

Ухвала від 11.02.2020

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Хомик А. П.

Ухвала від 20.12.2019

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Хомик А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні