Ухвала
від 24.02.2020 по справі 752/2232/20
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/2232/20

Провадження № 1-кс/752/1263/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 лютого 2020 року Голосіївський районний суд міста Києва

у складі слідчого судді - ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2

розглянувши матеріаликлопотання старшогослідчого зОВС першогоСВ РКПСУ ФРГУ ДФСу м.Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів, внесене в кримінальному провадженні № 32019100000000639 від 19.11.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, слідчий суддя -

Встановив

До провадження слідчого судді надійшло вказане клопотання, в якому слідчим порушено питання про тимчасовий доступ до документів, що містять банківську таємницю, які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » щодо відкриття, функціонування, руху коштів по певним банківським рахункам ТДВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДР НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДР НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДР НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 »(код ЄДР НОМЕР_4 ), а також інших документів вказаних суб`єктів господарської діяльності, які відображають фінансово-господарські операції за період з 01.01.2017 року по 30.01.2020 рік.

В обґрунтування клопотання слідчим зазначені наступні встановлені досудовим розслідуванням обставини кримінального правопорушення

Так, службові особи ТДВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДР НОМЕР_1 ), діючи в період з 01.01.2017 року по 31.09.2019 року, шляхом документального відображення фінансово-господарських операцій в податковій звітності по взаємовідносинам з юридичними особами: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДР НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДР НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДР НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДР НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДР НОМЕР_6 ), умисно ухилились від сплати податку на додану вартість на загальну суму понад 7 млн. грн., що призвело до фактичного ненадходження коштів до бюджету в особливо великих розмірах.

Встановлено, що у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДР НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДР НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДР НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДР НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДР НОМЕР_6 ) відсутні необхідні умови для здійснення господарської діяльності: відсутні основні фонди, технічний персонал, виробничі активи, складські приміщення, транспортні засоби.

Так, невстановлені особи, діючи у 2017-2019 роках на території України, створили та придбали ряд юридичних осіб, з метою прикриття незаконної діяльності контрагентів, що полягала і полягає у безпідставному переведенні безготівкових грошових коштів у готівку, незаконному формуванні валових витрат з податку на прибуток підприємств та податкового кредиту з податку на додану вартість, та подальшою легалізації (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Слідчий зазначає про потребу органів досудового слідства у тимчасовому доступі до речей та документів суб`єктів господарської діяльності з ознаками фіктивності, шляхом їх вилучення, які містять банківську таємницю (оригінали документів відкриття розрахункових рахунків, юридичної справи, прибуткових касових ордерів, видачі готівки за чеками, копії документів, оригінали яких знаходяться на електронних (магнітних) носіях та які відображують надходження та списання, рух грошових коштів по рахункам вищевказаних товариств за період з 01.01.2017 року по 30.01.2020 рік.

Метою тимчасового доступу до вказаних у клопотанні слідчого документів, які перебувають у володінні зазначеної банківської установи, є встановлення фактичного надходження та списання коштів по рахункам вказаних СПД, відкритих у банківській установі, а також ідентифікувати осіб, відповідальних за відкриття та обслуговування рахунків, проведення фінансових операцій по них та провести експертні дослідження. Тобто, встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні. В інший спосіб неможливо отримати зазначені відомості.

В судове засідання слідчий не прибув. Подав заяву про підтримку клопотання та його розгляд у відсутність слідчого.

Розгляд клопотання проведено без виклику представника юридичної особи, у володінні якої знаходяться документи, відповідно до ч.2 ст. 163 КПК України, про що заявлено клопотання сторони провадження.

Фіксування за допомогою технічних засобів під час розгляду клопотання в суді не здійснювалося на підставі ч.4 ст. 107 КПК України.

Дослідивши клопотання, із залученими матеріалами, слідчий суддя дійшов таких висновків.

У провадженні першого СВ РКП СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві знаходяться матеріали досудового розслідування, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32019100000000639 від 19.11.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно з п. 5 ч.1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Положеннями ч. 6 ст. 163 КПК України визначено, що слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий суддя, вивчивши матеріали клопотання, дійшов висновку про наявність підстав для часткового задоволення клопотання.

Відповідно до наданого суду витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань, сформованого 01.02.2020 року, та наведених у клопотанні слідчого обставин кримінального правопорушення, досудове розслідування здійснюється з приводу того що службові особи ТДВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДР НОМЕР_1 ), діючи в період з 01.01.2017 по 31.09.2019 року, шляхом документального відображення фінансово-господарських операцій в податковій звітності по взаємовідносинам з юридичними особами: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДР НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДР НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДР НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДР НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДР НОМЕР_6 ), умисно ухилились від сплати податку на додану вартість на загальну суму понад 7 млн. грн., що призвело до фактичного ненадходження коштів до бюджету в особливо великих розмірах.

В рамках дослідження вказаних обставин кримінального провадження перебувають вимоги клопотання, повязані із наданням тимчасового доступу до речей і документів банківської установи, що повязані із відкриттям відповідних рахунків СПД, рухом коштів по ним, з юридичним оформленням рахунків та їх обслуговуванням; з отриманням готівкових коштів по рахункам вказаного ТОВ; документів щодо проведення моніторингу по фінансовим операціям ТОВ.

В цій частині є підстави для надання доступу до вказаних банківських документів ТОВ з можливістю ознайомитися з ними та вилучити копії документів.

Проте, вимоги клопотання, повязані із наданням доступу до вхідної та вихідної кореспонденції між банківською установою та вказаними СПД є вкрай не конкретизованими. Невмотивовано, яким чином вказана кореспонденція буде сприяти встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Це стосується й вимог клопотання про надання тимчасового доступу до документів, складених на виконання умов договору про відкриття рахунку у цінних паперах: про зарахування, списання, переказ цінних паперів, актів-рахунків прийому-здачі депозитарних послуг, письмових розпоряджень Депонента про перерахування на його поточний рахунок доходів в грошових коштах отриманих по цінних паперах, письмових запитів Депонента на отримання виписок про стан рахунків в цінних паперах на окрему дату чи за конкретний період, а також інших виписок та (або) інформаційних довідок , звітів, що стосуються договірних відносин з приводу надання послуг Зберігача цінних паперів, письмових розпоряджень Депонента про проведення операцій за рахунком у цінних паперах та документів, які є підставою для здійснення депозитарних операцій;

документів, які підтверджують факт придбання та продажу вказаним підприємством цінних паперів (договорів, актів прийому-передачі, звітів та інше), в оригіналах і в повному обсязі, а в разі відсутності оригіналів, надати засвідчені копії вказаних документів та протоколів виїмки, що підтверджують вилучення оригіналів; документів з даними про осіб, які отримували виписки, інформаційні довідки та (або) звіти по рахунку в цінних паперах підприємства та про дати їх отримання; витягів із внутрішніх нормативно-правових документів Зберігача, які регламентують відносини Депонента і Зберігача щодо порядку виконання умов договірних відносин, які стосуються цінних паперів, з якими ознайомлений Депонент, а також копій витягів із змінами до внутрішніх нормативно-правових документів Зберігача, які направлялися Зберігачеві після укладення;

копій документів, оригінали яких знаходяться на електронних (магнітних) носіях, та які відображують рух цінних паперів по рахунку в цінних паперах, що належить вищевказаним СПД, із зазначенням дати та часу операцій, повних назв контрагентів, які продавали та придбавали цінні папери, їхні коди ЄДР, МФО й номери рахунків, назв та видів цінних паперів, їх емітентів та номінальну вартість, вартість даних цінних паперів по операціях їх купівлі-продажу та всієї наявної інформації про дані операції з цінними паперами на паперовому та магнітному (електронному) носіях;

- документів з даними про осіб, які отримували виписки, інформаційні довідки та (або) звіти по рахунку в цінних паперах підприємства та про дати їх отримання;

- витягів із внутрішніх нормативно-правових документів Зберігача, які регламентують відносини Депонента і Зберігача щодо порядку виконання умов договірних відносин які стосуються цінних паперів, з якими ознайомлений Депонент, а також копій витягів із змінами до внутрішніх нормативно-правових документів Зберігача, які направлялися Зберігачеві після укладення;

- всіх наданих Депонентом на вимогу Зберігача документів та відомостей, пов`язаних з виконанням Зберігачем функцій первинного фінансового моніторингу;

- договорів доміціляції векселів, копій векселів з відміткою про їх погашення.

При цьому, за наведених у клопотанні слідчого обставин вчиненого кримінального правопорушення, мало місце ухилення від сплати податку на додану вартість службовими особами ТДВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДР НОМЕР_1 )на загальну суму понад 7 млн. грн., що призвело до фактичного ненадходження коштів до бюджету в особливо великих розмірах. Не доведено у клопотанні та у залучених матеріалах, яким чином може бути доказом вищезазначені цінні папери та інші вказані вище документи.

Таким чином, в цій частині стороною кримінального провадження не доведена можливість використання на даному етапі досудового розслідування як доказів відомостей, що містяться в наведених документах. Вимоги клопотання в цій частині задоволенню не підлягають.

Також не обґрунтовано посилання слідчого на необхідність вилучення оригіналів документів. Носить формальний характер зазначення у клопотанні про необхідність проведення експертних досліджень. Так, у клопотанні порушено питання про вилучення великої кількості різного роду документів з банківської установі. Проте, не конкретизовано, які саме документи потрібні для експертного дослідження та для якого самого експертного дослідження.

За наведених обставин клопотання слідчого підлягає частковому задоволенню, з наданням тимчасового доступу до тих документів банківської установи, які зазначені вище та з можливістю вилучити належним чином засвідчені копії цих документів.

Вимогами ч.1 ст. 165 КПК України передбачено, що особа, яка зазначена в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів як володілець речей і документів, зобов`язана надати тимчасовий доступ до зазначених в ухвалі речей і документів особі, зазначеній у відповідній ухвалі слідчого судді, суду.

Слідчий ОСОБА_3 у клопотанні просить надати тимчасовий доступ до речей і документів банківської установи йому, а також слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні №32019100000000639 від 19.11.2019 року. Відповідно до залученого до матеріалів кримінального провадження витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань, сформованого 01.02.2020 року, слідчим, яким здійснюється досудове розслідування, є ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 .

Керуючись ст. ст. 159-160, 162-165, 166, 309 КПК України, ст. 62 Закону України «Про банки та банківську діяльність», слідчий суддя -

Ухвалив

Клопотання задовольнити частково.

Надати слідчомуз ОВСпершого СВРКП СУФР ГУДФС ум.Києві ОСОБА_3 та слідчимслідчої групи ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 тимчасовий доступ до речей і документів, які становлять банківську таємницю та які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », з можливістю вилучення засвідчених копій документів щодо відкриття, обслуговування, руху коштів по банківським рахункам, відкритим в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »

- ТДВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДР НОМЕР_1 ), а саме:

1)№ НОМЕР_7 (980- Українська гривня);

2)№ НОМЕР_8 (980- Українська гривня);

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДР НОМЕР_3 ), а саме:

1)№ НОМЕР_9 (840 Долар США, 980- Українська гривня);

2)№ НОМЕР_10 (840 Долар США, 980- Українська гривня);

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДР НОМЕР_2 ), а саме:

1) № НОМЕР_11 (980- Українська гривня);

2) № НОМЕР_12 (980- Українська гривня);

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 »(код ЄДР НОМЕР_4 ), а саме:

1) № НОМЕР_13 (840 Долар США, 980- Українська гривня, 978-Євро);

2) № НОМЕР_14 (840 Долар США, 980- Українська гривня, 978-Євро), за період 01.01.2017 по 31.01.2020, а саме:

- копій документів, оригінали яких знаходяться на електронних (магнітних) носіях, та які відображують надходження та списання за період з моменту відкриття по дату постановлення даної ухвали включно, грошових коштів по рахункам, із зазначенням вхідного та вихідного залишків коштів, прибуткової та видаткової частини, призначення платежів, дати та часу (години, хвилини та секунди) надходження коштів на рахунок та перерахування з нього, документів, на підставі яких проведені операції, повних назв контрагентів, які перерахували та яким перераховані кошти, їхні коди ЄДРПОУ, МФО й номерів рахунків контрагентів, з якими проведені операції на паперовому та магнітному (електронному) носіях;

- справи з юридичного оформлення рахунків, в тому числі, анкет, реєстраційних документів підприємства, наказів про призначення службових осіб, договорів щодо відкриття і обслуговування рахунків та використання системи „Клієнт банк, а також технічної документації щодо проведення працівниками банку інсталяції на комп`ютер підприємства вказаної системи, документів з даними про місце проведення вказаної інсталяції та документів, які підтверджують факт видачі та отримання ключів доступу до системи „Клієнт банк, всіх заяв та доручень від імені службових осіб підприємства, а також карток зі зразками підписів службових осіб і відбитку печатки підприємства;

- виписок з номерами телефонів, комп`ютерів, засобів зв`язку (протоколи з`єднань), з яких проходило з`єднання системи „Клієнт банк між комп`ютером банку і комп`ютером вказаного підприємства, з зазначенням часу і дати проведення вказаних з`єднань на паперовому та магнітному (електронному) носіях;

- заяв на отримання чекових книжок, всіх платіжних документів (платіжних доручень, заявок на видачу готівки, грошових чеків, квитанцій, меморіальних ордерів та інших) по рахунках підприємства;

- документів, які містять інформацію щодо проведення моніторингу по операціям, що йому підлягають з доданням підтверджуючих документів, які були отримані від клієнта в ході проведення.

В інший частині вимог клопотання відмовити.

Визначити строк дії ухвали тривалістю один місяць, який обчислюється з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Посадовим особам АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » надати (забезпечити) тимчасовий доступ до оригіналів вищевказаних документів зазначеній в ухвалі особі та надати можливість вилучити копії документів.

Відповідно до ч.1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення24.02.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу87790244
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів, внесене в кримінальному провадженні № 32019100000000639 від 19.11.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, слідчий

Судовий реєстр по справі —752/2232/20

Ухвала від 29.07.2021

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Слива Юрій Михайлович

Ухвала від 23.04.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шевченко Т. М.

Ухвала від 28.05.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Кахно І. А.

Ухвала від 28.05.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Кахно І. А.

Вирок від 19.10.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 19.10.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 19.10.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 19.10.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 19.10.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 19.10.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні