Ухвала
від 14.02.2020 по справі 757/6942/20-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/6942/20-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 лютого 2020 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 за участю прокурора: ОСОБА_3 , захисника: ОСОБА_4 , підозрюваного: ОСОБА_5 , розглянувши увідкритому судовомузасіданні клопотанняпрокурора другого відділу процесуального керівництва Першого управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими центрального апарату Державного бюро розслідувань, Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням органів Державного бюро розслідувань Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою у кримінальному провадженні № 42018000000002080 від 23.08.2018 підозрюваному ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , -

В С Т А Н О В И В:

14.02.2020 прокурор другого відділу процесуального керівництва Першого управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими центрального апарату Державного бюро розслідувань, Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням органів Державного бюро розслідувань Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою у кримінальному провадженні № 42018000000002080 від 23.08.2018 підозрюваному ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Клопотання обґрунтовує тим, що слідчими Головного слідчого управління Національної поліції України розслідувань проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42018000000002080, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 23.08.2018, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 321-1, ч. 3 ст. 368, ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 209, ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 212, ч. 3 ст. 305, ч. 3 ст.321-1 ч. 1 ст. 255, ч. 3 ст. 229 КК України.

Суть підозри сторона обвинувачення обґрунтовує наступним.

Приблизно у 2016 році на території міста Києва громадянами України ОСОБА_6 спільно з ОСОБА_7 та ОСОБА_8 створено стійке ієрархічне об`єднання злочинну організацію, в яку в продовж 2016-2019 років входили: громадяни України ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_5 , ОСОБА_11 , громадянин Азербайджану ОСОБА_12 , громадяни Індії ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , та інші невстановлені слідством особи.

Так, ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 діючи з корисливих мотивів, з метою власного незаконного збагачення, усвідомлюючи про кримінальну караність злочинів у сфері незаконного виготовлення, придбання, перевезення, пересилання, зберігання з метою збуту, збуту завідомо фальсифікованих лікарських засобів, з метою отримання надприбутків від їх збуту, протягом 2016 року, реалізуючи злочинний умисел, направлений на створення стійкого ієрархічного об`єднання, члени якого або структурні частини якого за попередньою змовою зорганізувалися для спільної діяльності з метою безпосереднього вчинення тяжких або особливо тяжких злочинів учасниками цієї організації, керівництва та координації злочинної діяльності інших осіб, а також забезпечення функціонування як самої злочинної організації, так і інших злочинних груп, створили злочинну організацію.

До даної злочинної організації увійшли, крім ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , громадяни України ОСОБА_5 , ОСОБА_11 , громадянин Азербайджану ОСОБА_12 , громадяни Республіки Індія ОСОБА_16 , ОСОБА_13 , ОСОБА_15 та інші невстановлені на теперішній час особи.

Водночас до злочинної організації також входили особи, що постійно проживають на території Туреччини, Російської Федерації та Індії, і які здійснювали керування окремими напрямками злочинної діяльності, за дорученням керівників злочинної організації, на території вказаних держав, пов`язаної зі збутом фальсифікованих лікарських засобів, а також придбанням засобів для їх виготовлення.

Метою діяльності даної злочинної організації, окрім організації незаконного виготовлення та збуту фальсифікованих лікарських препаратів, є також легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Учасники вказаної злочинної організації були об`єднані спільним злочинним умислом та діяли відповідно до планів і завдань, визначених її керівниками.

Кожному учаснику злочинної організації було чітко визначено коло обов`язків та обсяг відомостей про діяльність самої злочинної організації.

До кола обов`язків керівників ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 входило: загальне керівництво злочинної організації; розподілення доходів між учасниками злочинної організації; придбання компонентів та устаткування для виготовлення фальсифікованих лікарських засобів; безпосереднє виготовлення фальсифікованих лікарських засобів та їх упаковка; залучення інших членів для участі у злочинній організації; організація переміщення через митний кордон України поза межами митного контролю фальсифікованих лікарських засобів; створення та фінансування мережі продавців та кур`єрів; інформаційне забезпечення діяльності злочинної організації - створення та функціонування сайтів, веб-сторінок тощо; легалізація (відмивання) коштів здобутих злочинним шляхом.

ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 залишили за собою функції керівництва злочинною організацію, пошук та придбання компонентів необхідних для виготовлення фальсифікованих лікарських засобів та устаткування для виготовлення фальсифікованих лікарських засобів, підшукання та використання приміщень для зберігання фальсифікованих лікарських засобів з метою їх подальшого збуту, виготовлення фальсифікованих лікарських засобів та їх упаковку, створення мережі продавців фальсифікованих лікарських засобів, які б здійснювали функцію пошуку покупців фальсифікованих лікарських засобів, та мережі кур`єрів, які б доставляли виготовлені ними фальсифіковані лікарські засоби за межі України, а також здійснювали доставку компонентів лікарських засобів необхідних для виготовлення фальсифікату, фінансування діяльності злочинної організації та легалізації коштів здобутих злочинним шляхом.

Протягом 2016-2019 років ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , використовуючи мережу Інтернет, замовляли у підприємств, що спеціалізуються на виготовленні друкованої продукції, розробку проектів та виготовлення наліпок, картонних коробок, бирок та інших компонентів необхідних для виготовлення фальсифікованих лікарських засобів, а також здійснювали придбання за допомогою мережі Інтернет у суб`єктів господарської діяльності та фізичних осіб в Україні та Китаї порожніх скляних та пластикових пляшок за зовнішніми ознаками схожими на оригінальну тару лікарських засобів, а також, придбання іншого необхідного устаткування.

Використовуючи отримані компоненти ОСОБА_6 спільно з ОСОБА_7 , із залученням ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , здійснювали виготовлення та пакування фальсифікованих лікарських засобів за місцями свого проживання за адресами: АДРЕСА_1 , АДРЕСА_2 , АДРЕСА_3 , а ОСОБА_8 здійснював виготовлення та пакування фальсифікованих лікарських засобів у орендованих приміщеннях за адресою: АДРЕСА_4 .

З метою розповсюдження фальсифікованих лікарських засобів, до злочинної організації були залучені ОСОБА_17 , ОСОБА_5 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_11 та інші на даний час невстановлені особи, які діючи з корисливих мотивів, з метою власного незаконного збагачення, давши згоду, як на участь у злочинній організації, так і на участь у вчинення організацією злочинів, погодився керувати окремим структурним підрозділом злочинної організації з метою реалізації її планів.

Крім того, керівниками злочинної організації створено сайти, зокрема www.bp-pharma.com.ua, www.psmp.com.ua на яких розміщувались оголошення про продаж лікарських засобів, в т.ч. фальсифікованих, приймались замовлення тощо.

Керівники злочинної організації розподілили між вказаними особами відповідні ролі та обов`язки, які вони виконували з метою досягнення мети створення злочинної організації.

Так, приблизно у 2017 році ОСОБА_5 , діючи з корисливих мотивів, з метою власного незаконного збагачення, давши згоду, як на участь у злочинній організації, так і на участь у вчинення організацією злочинів, погодився керувати окремим напрямком діяльності та структурним підрозділом злочинної організації з метою реалізації її планів.

Зокрема, в коло обов`язків входило: забезпечення діяльності інтернет ресурсів за допомогою, яких здійснювався пошук покупців та фактичне розповсюдження інформації про діяльність офісу; забезпечення діяльності офісу із продажу фальсифікованих лікарських засобів; налагодження роботи операторів та кур`єрів для забезпечення продажу та доставки фальсифікованих лікарських засобів на території України та поза її межами; фінансове забезпечення діяльності окремого підрозділу та залучених до його роботи осіб; інформаційне забезпечення діяльності злочинної організації - створення та функціонування сайтів, веб-сторінок тощо; легалізація (відмивання) коштів здобутих злочинним шляхом.

ОСОБА_5 у період часу з 2017 по 31 травня 2019 року орендував приміщення за адресою АДРЕСА_5 , де налагодив функціонування офісу із зберігання, доставки та продажу, в т.ч. фальсифікованих лікарських засобів. Для забезпечення стабільного функціонування до роботи на злочинну організацію залучив ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , а також свою дружину ОСОБА_20 і брата ОСОБА_21 та інших невстановлених осіб.

Зокрема, ОСОБА_5 налагодив зберігання фальсифікованих лікарських засобів, які отримував від ОСОБА_6 . ОСОБА_7 , за адресою АДРЕСА_5 з метою їх подальшого збуту, а також, використовуючи залучених ним осіб, розміщення оголошень про продаж цих лікарських засобів у мережі Інтернет, забезпечення їх продажу, доставки, надання консультацій покупцям. При цьому, він використовував для здійснення зазначеної діяльності ОСОБА_18 та ОСОБА_19 , що не були обізнані з дійсними злочинними намірами. Так, ці особи, серед іншого, у мережі Інтернет здійснювали розміщення оголошень про продаж лікарських засобів, відповідали на дзвінки клієнтів, консультували про наявність лікарських засобів, замовляли доставку лікарських засобів, а також за допомогою поштових сервісів «Нова Пошта», «Укрпошта» тощо, відправляли адресатам лікарські засоби.

В подальшому використовуючи ТОВ «БМУ-86» ОСОБА_5 легалізував грошові кошти отримані ним особисто та керівниками злочинної організації від продажу фальсифікованих лікарських засобів шляхом вчинення правочинів з купівлі-продажу будівельних матеріалів та замовлення виконання будівельних робіт.

Поряд з цим, для доставки покупцям фальсифікованих лікарських засобів територією України та поза її межами ОСОБА_5 , ОСОБА_6 ,

ОСОБА_7 , ОСОБА_8 із грошових коштів отриманих від незаконної діяльності забезпечили функціонування розгалуженої мережі кур`єрів, до яких входили ОСОБА_22 , ОСОБА_23 та інші невстановлені слідством особам.

Також, приблизно у 2017 році ОСОБА_12 , діючи з корисливих мотивів, з метою власного незаконного збагачення, давши згоду, як на участь у злочинній організації, так і на участь у вчинення організацією злочинів, погодився брати участь у діяльності злочинної організації з метою реалізації її планів.

Зокрема до кола його обов`язків здійснення пошуку покупців фальсифікованих лікарських засобів на території України та поза її межами; залучення до здійснення реалізації фальсифікованих лікарських засобів інших осіб; організація доставки та доставка фальсифікованих лікарських засобів; реалізація фальсифікованих лікарських засобів; переміщення через митний кордон України поза межами митного контролю фальсифікованих лікарських засобів.

Так, ОСОБА_12 , за допомогою мережі Інтернет, зокрема соціальних мереж Facebook, Instagram та інших, а також використовуючи групи створені у програмах, що забезпечують передання інформації та миттєвих повідомлень Viber, WhatsApp та інших, до яких входили як громадяни України, Росії, Азербайджану, Індії розміщав оголошення про продаж, в т.ч. фальсифікованих лікарських засобів.

Водночас, ОСОБА_12 здійснював пошук клієнтів, розширював ринок збуту, консультував покупців щодо наявності лікарських засобів їх вартості, порядку отримання та доставки в Україні та за її межі, а також залучав до реалізації лікарських засобів інших осіб, яким відводилась роль кур`єрів.

Після отримання замовлення на лікарські засоби ОСОБА_12 організовував доставку фальсифікованих лікарських засобів до покупця, в тому числі за межі України, використовуючи залучених ним кур`єрів або особисто.

Грошові кошти отримані від реалізації фальсифікованих лікарських засобів передавав керівникам злочинної організації.

З метою, розширення ринку збуту фальсифікованих лікарських засобів за межами України, пошуку покупців фальсифікованих лікарських засобів, а також налагодження виготовлення фальсифікованих лікарських засобів, на території Індії, Туреччини та інших країн, керівниками злочинної організації були залучені громадяни Індії ОСОБА_13 , ОСОБА_16 , ОСОБА_15 та інші невстановлені особи, які діючи з корисливих мотивів, з метою власного незаконного збагачення, давши згоду, як на участь у злочинній організації, так і на участь у вчиненні цією організацією злочинів, погодилися виконувати роль представників злочинної організації з метою реалізації її планів на території інших держав.

Зокрема зазначеним особам керівниками злочинної організації визначено наступне коло обов`язків: здійснення пошуку покупців фальсифікованих лікарських засобів на території України та поза її межами; організація доставки та доставка фальсифікованих лікарських засобів; реалізація фальсифікованих лікарських засобів; переміщення через митний кордон України поза межами митного контролю фальсифікованих лікарських засобів.

Зокрема, приблизно на початку 2018 року громадянин Індії ОСОБА_13 отримав вказівку керівників злочинної організації ОСОБА_8 та ОСОБА_24 про доставку партії ліків з України до Індії, з метою подальшої їх реалізації у медичних закладах цієї держави.

Крім того, ОСОБА_13 та ОСОБА_16 повинні були забезпечити доставку до Індії, поза межами митного контролю, компонентів до лікарських засобів, а саме упаковку, бирки, інструкції тощо. Водночас, ці особи, діючи за вказівками керівників злочинної організації, налагодили поставки в Україну компонентів для виробництва фальсифікованих лікарських засобів.

Також, з метою легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, керівниками та учасниками злочинної організації, у 2017-2019 роках, на кошти, отримані від продажу фальсифікованих лікарських засобів, на території України, а саме: у містах Києві та Полтаві, а також на території Німеччини організовано підприємницьку діяльність ряду суб`єктів господарювання, керівниками та засновниками яких є ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та їх близькі родичі.

Зокрема: ТОВ "ГРИН БРАНЧ", код ЄДРПОУ: 42614451, м. Київ, вул. Предславинська, 43; ТОВ "КОЛОРФІКС", код ЄДПРОУ: 39381805, м. Київ, вул. Вільямса, 3/7, кв. 13; ДП «Студентський», код ЄДРПОУ: 30436342, м. Київ, вул. Кіквідзе, 30а; ТОВ «ФІРМА "КАРІОН", код ЄДРПОУ: 21056513, м. Полтава, вул. Серьогіна, 4; ТОВ «Три плюс один», код ЄДПРОУ: 43058588, м. Київ, вул. І. Франка, 36; СТ «Здорова Нація», код ЄДРПОУ: 40883471, м. Київ, пр-т. Голосіївський, 70, оф. 271; ТОВ «БМУ-86», код ЄДРПОУ: 40971230, м. Ніжин Чернігівської області, вул. Шевченка, 28; RobledoMont s.r.o., Прага, Республіка Чехія, Прага, 8, Браунерова, 563/7, Лібен; Благодійний фонд Lebenlicht, Німеччина.

Прибутки від роботи таких суб`єктів підприємницької діяльності мали створювати вигляд законності походження грошових коштів, отриманих від реалізації фальсифікованих лікарських засобів на території України та поза її межами.

Крім того, на кошти, отримані від реалізації фальсифікованих лікарських засобів, з метою забезпечення власних потреб у період з 2016 року по червень 2019 року ОСОБА_6 та ОСОБА_7 вчинялись на території міста Києва правочини з купівлі-продажу та оренди рухомого і нерухомого майна на себе, а також на ім`я близьких родичів на загальну суму понад 30 000 000 грн.

За результатами досудового розслідування встановлено, що протягом 2016-2019 років ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , використовуючи мережу Інтернет, замовляли у підприємств, що спеціалізуються на виготовленні друкованої продукції, розробку проектів та виготовлення наліпок, картонних коробок, бирок та інших компонентів необхідних для виготовлення фальсифікованих лікарських засобів, а також здійснювали придбання за допомогою мережі Інтернет у суб`єктів господарської діяльності та фізичних осіб в Україні та Китаї порожніх скляних та пластикових пляшок за зовнішніми ознаками схожими на оригінальну тару лікарських засобів, а також, придбання іншого необхідного устаткування.

З метою конспірування діяльності злочинної організації для уникнення викриття ОСОБА_8 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 особисто здійснювали пошук підприємств, які мають можливість виготовляти компоненти для лікарських засобів, а саме картонні коробки, наліпки, бирки, порожні скляні та пластикові пляшки, гумові та пластикові кришки тощо.

Так, ОСОБА_7 на виконання злочинного плану з метою досягнення цілей злочинної організації у період часу з 2016-2019 років особисто домовилась із ОСОБА_25 - власником ПП «Максвей», що здійснює виготовлення печатної продукції, який не був обізнаний з дійсними злочинними планами останньої, про виготовлення поліграфічної продукції, а саме наліпок з маркуванням лікарського засобу, наліпок на флакони, контрольних бирок, картонних коробок до медичних препаратів: Soliris, Alkeran, Avegra, Lysodren, Opdivo, Yervoy, Epclusa, Harvoni, Sovaldi, Veread, Vistide, Vosevi, Ocalira, Abraxane, Keytruda, Harvopak, Hepcinat-LP, Daklinza, Avastin, Lemtrada, Adcetris, Iclusig, Ibranca.

Крім того, ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_17 , протягом 2016-2019 років купували необхідні компоненти для виготовлення фальсифікованих лікарських засобів, а саме: порожні скляні та пластикові банки, металеві та гумові кришки для закупорки пляшок, а також необхідне устаткування за допомогою якого здійснювалось запечатування банок та нанесення відповідного маркування на коробки та плашки із фальсифікованими лікарськими засобами.

Використовуючи отримані компоненти ОСОБА_6 спільно з ОСОБА_7 , із залученням ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , здійснювали виготовлення та пакування фальсифікованих лікарських засобів за місцями свого проживання за адресами: АДРЕСА_1 , АДРЕСА_2 , АДРЕСА_3 , а ОСОБА_8 здійснював виготовлення та пакування фальсифікованих лікарських засобів у орендованих приміщеннях за адресою: АДРЕСА_4 .

Зокрема, на виконання заздалегідь розробленого злочинного плану з метою досягнення цілей злочинної організації та особистого незаконного збагачення ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 за допомогою інших учасників злочинної організації ОСОБА_9 ,

ОСОБА_10 , ОСОБА_5 , ОСОБА_11 , ОСОБА_17 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 та інших невстановлених слідством осіб, організовано виготовлення, придбання, перевезення, пересилання, зберігання з метою збуту та збут завідомо фальсифікованих лікарських засобів в тому числі Keytruda (Кітруда), 50 mg.

З метою отримання компонентів для виготовлення фальсифікованого медичного препарату Keytruda (Кітруда), 50 mg. та надання вигляду, виготовленої ними підробки, оригінального препарату керівниками злочинної організації ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 у 2017 році, придбано оригінальний медичний препарат Keytruda (Кітруда), 50 mg виробництва Німеччини із серійним номером 06G229296CA номером 6SNL82103 строк придатності 07 2018.

В подальшому виготовивши цифрове відображення упаковки, медичного препарату Keytruda (Кітруда), 50 mg, контрольних наліпок, які розміщенні на верхньому та нижньому клапанах картонної коробки, наліпки із назвою медичного препарату Keytruda (Кітруда), 50 mg, що розміщується на скляній банці, передали їх до ПП «Максвєй», що здійснює виготовлення печатної продукції для розробки проекту та виготовлення відповідних компонентів.

На виконання вказаного замовлення ПП «Максвей» розробило, виготовило та передало ОСОБА_7 картонні коробки медичного препарату Keytruda (Кітруда), 50 mg виробництва Німеччини із серійним номером 06G229296CA номером 6SNL82103 строк придатності 07 2018, наліпки на скляні банки медичного препарату Keytruda (Кітруда), 50 mg виробництва Німеччини із серійним номером 06G229296CA номером 6SNL82103 строк придатності 07 2018, наліпки на верхній та нижній клапани картонної коробки та наліпки на інструкції у кількості понад 200 комплектів.

В свою чергу один з керівників злочинної організації ОСОБА_8 з метою виконання злочинного плану за допомогою мережі Інтернет в 2017-2019 роках придбавав порожні скляні пляшки, за зовнішнім виглядом схожі на скляні пляшки, які використовуються компанією MSD для розфасування медичного препарату Keytruda (Кітруда), 50 mg., кришки для закупорки скляних пляшок, які за зовнішніми ознаками схожі на кришки, що використовуються для закупорки оригінального медичного препарату, а також необхідний прилад для закупорки скляних банок.

В подальшому на замовлення ОСОБА_7 приблизно в 2018 році, точної дати в ході досудового розслідування не встановлено, ПП «Максвей» використовуючи вищевказане цифрове відображення компонентів оригінальної упаковки медичного препарату Keytruda (Кітруда), 50 mg. були розроблені нові макети наліпок та упаковки для медичного препарату Keytruda (Кітруда), 50 mg. з серійним номером 06G229296CA номером 7SNL81704 строк придатності 09 2020 у кількості понад двісті комплектів точної кількості в ході досудового розслідування не встановлено.

При чому, на оригінальній коробці медичного препарату Keytruda (Кітруда), 50 mg. у пояснювальному тексті про умови зберігання медичного препарату здійснено напис на німецькій мові «werden», натомість на виготовлених ПП «Максвей» протягом 2017-2019 років коробках від медичного препарату Keytruda (Кітруда), 50 mg. дане слово написано, як «warden».

Придбавши вищевказані компоненти та устаткування, що забезпечували виготовлення фальсифікованого медичного препарату Keytruda (Кітруда), 50 mg., який за зовнішніми ознаками схожий на оригінальний, керівниками злочинної організації ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 із залученням ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , протягом 2017-2019 років організували безпосереднє виготовлення та пакування фальсифікованого лікарського засобу Keytruda (Кітруда), 50 mg. за місцями свого проживання за адресами: АДРЕСА_1 , АДРЕСА_2 , АДРЕСА_3 , а ОСОБА_8 здійснював виготовлення та пакування фальсифікованих лікарських засобів у орендованих приміщеннях за адресою: АДРЕСА_4 .

В подальшому з метою реалізації фальсифікованого лікарського засобу Keytruda (Кітруда), 50 mg., здійснення пошуку покупців, організації місць зберігання, доставки фальсифікованих лікарських засобів за межі України керівниками злочинної організації ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 у період з 2017 по 2019 роки було залучено ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_5 , ОСОБА_11 , ОСОБА_17 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 та інших невстановлених слідством осіб, які діючи з корисливих мотивів, з метою власного незаконного збагачення, давши згоду, як на участь у злочинній організації, так і на участь у вчинення організацією злочинів, погодився керувати окремим напрямком діяльності та структурним підрозділом злочинної організації з метою реалізації її планів.

Серед іншого, на виконання мети діяльності злочинної організації її учасниками та керівниками протягом 2018-2019 років здійснено виготовлення, придбання, перевезення, пересилання, зберігання з метою збуту та збут завідомо фальсифікованих лікарських засобів Keytruda (Кітруда), 50 mg. в кількості 43 упаковок, які згідно висновків експертів КНІСЕ та лабораторії виробника є фальсифікованими.

Таким чином, загалом у період часу з 2018 по 31.05.2019 ОСОБА_6 спільно із ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_17 , ОСОБА_5 , громадянином Азербайджану ОСОБА_28 , громадянином Індії ОСОБА_13 здійснено виготовлення, придбання, перевезення, пересилання, зберігання з метою збуту та збут завідомо фальсифікованих лікарських засобів Keytruda (Кітруда), 50 mg. в кількості 43 упаковки шляхом незаконного використання знаку для товару «Keytruda» на загальну суму 72 240 дол. США (27.06.2018 на суму 6 720 дол. США; 23.08.2018 на суму 42 000 дол. США; 07.09.2018 на суму 1680 дол. США; 08.11.2018 дол. США; 09.11.2018 на суму 1680 дол. США; 20.05.2019 на суму 3360 дол. США; 21.05.2019 на суму 3360 дол. США; 22.05.2019 на суму 3360 дол. США; 31.05.2019 на суму 8400 дол. США), що відповідно до офіційного курсу НБУ на загальну суму 1 978 440,85 грн. (станом на 27.06.2018 на суму 175 942,84 грн. на 23.08.2018 на суму 1 171 190,5 грн.; станом на 07.09.2018 47 417,38 грн., станом на 08.11.2018 46 866,89 грн., станом на 09.11.2018 46 916,91, станом на 20.05.2019 88 597,16 грн., станом на 21.05.2019 88 041, 73 грн., станом на 22.05.2019 87 737, 83 грн., станом на 31.05.2019 225 729, 61 грн.).

14.06.2019 ОСОБА_5 оголошено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 321-1 КК України.

В подальшому 28.01.2020 ОСОБА_5 оголошено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 3 ст. 321-1, ч. 3 ст. 305, ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 229 КК України.

Прокурор вважає наявними ризики, передбачені ст.177 КПК України, зокрема, що ОСОБА_5 зможе переховуватись від органів досудового розслідування та суду не дивлячись на стійкі соціальні та побутові зв`язки; ОСОБА_5 має стійкі зв`язки на території Туреччини, Індії, Російської Федерації, представники вказаних країн були залучені ним та керівниками злочинної організації до участі у ній та здійснювали керування окремими структурними підрозділами та їх діяльність була охоплена єдиним умислом; ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_5 , ОСОБА_12 та інші учасники злочинної організації з метою реалізації фальсифікованих лікарських препаратів на території України та поза її межами використовувались Інтернет ресурси www.bp-pharma.com.ua, www.psmp.com.ua, соціальні мережі Facebook, Instagram та інші, а також використовуючи групи створені у програмах, що забезпечують передання інформації та миттєвих повідомлень Viber, WhatsApp та інших, до яких входили як громадяни України, Росії, Азербайджану, Індії та інших країн; ОСОБА_5 , на думку сторони обвинувачення, обізнаний щодо обставин, які встановлюються в рамках кримінального провадження та напрямків досудового розслідування, а тим паче враховуючи те, що інші співучасники злочину не затримані та не мають процесуально статусу в рамках кримінально провадження, вказує на те, що, отримавши доступ до матеріалів кримінального провадження, останній може вчинити дії, спрямовані на незаконний вплив на свідків з метою зміни показів, а також на експертів, спеціалістів, що проводять і будуть проводити відповідні експертизи; ОСОБА_5 може вжити заходів спрямованих на вчинення тиску на них з метою зміни ними показів; ОСОБА_5 має можливість здійснювати тиск на родичів ОСОБА_8 з метою мінімізації своєї участі у злочинній організації; крім того, ОСОБА_5 був керівником окремого структурного підрозділу до діяльності якого ним були залучені зокрема ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , а також ОСОБА_20 і ОСОБА_21 , які фактично перебували з ним у відповідних фінансових відносинах, отримували заробітну плату та ліки для хворих родичів; 14.01.2020 під час оформлення пасажирів авіарейсу № 722 сполученням «Анкара-Київ», виявлено громадянина України 1975 року народження, який намагався ввезти на митну територію України лікарські засоби із ознаками фальсифікату на загальну суму понад 300 тис. грн.

В ході досудового розслідування встановлено, що затримана в аеропорту «Бориспіль» особа діяла за вказівкою одного з членів злочинної організації, який пов`язаний з її керівниками, а саме ОСОБА_6 , ОСОБА_7 також з членами злочинної організації ОСОБА_29 , ОСОБА_11 , які фактично співпрацювали з ОСОБА_5 .

Вказані ризики є реальними, стійкими, триваючими та виправдовують даний запобіжний захід. Дані ризики виключають можливість застосування до ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , більш м`якого запобіжного заходу, альтернативні запобіжні заходи не забезпечать належний рівень гарантії доброчесної поведінки підозрюваного.

Обставини встановлені під час досудового розслідування на думку прокурор виправдовують тримання підозрюваного під вартою, оскільки інші запобіжні заходи не зможуть запобігти вказаним ризикам.

Прокурор в судовому засіданні доводи клопотання підтримав, просив задовольнити, зазначивши, що запобіжний захід у вигляді тримання під вартою є єдиним можливим заходом, а відтак інші, більш м`які запобіжні заходи не можуть забезпечити належної процесуальної поведінки підозрюваного.

Підозрюваний та його захисник в судовому засіданні заперечували щодо задоволення клопотання, просили відмовити.

Вивчивши клопотання та докази, якими обґрунтовується клопотання, заслухавши думку учасників судового провадження, надходжу до наступних висновків.

Підозрюваним у кримінальному провадженні є: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уроженця м. Львів, зареєстрованого за адресою:

АДРЕСА_6 , тимчасово непрацюючого, який обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 3 ст. 321-1, ч. 3 ст. 305, ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 229 КК України.

14.06.2019 ОСОБА_5 оголошено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 321-1 КК України.

В подальшому 28.01.2020 ОСОБА_5 оголошено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 3 ст. 321-1, ч. 3 ст. 305, ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 229 КК України.

Частиною 2 ст. 29 Конституції України передбачено, що ніхто не може бути заарештований або триматися під вартою інакше як за вмотивованим рішенням суду і тільки на підставах та порядку, встановлених законом.

Відповідно до ч.1 ст.194 КПК України під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя, суд зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення; наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

Враховуючи, що відповідно до ч. 5 ст.9КПК кримінальне процесуальне законодавство України застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини (далі - ЄСПЛ), слідчий суддя приймає до уваги, що згідно з рішенням ЄСПЛ у справі «Феррарі-Браво проти Італії» не можна ставити питання про те, що арешт є виправданим тільки тоді, коли доведено факт вчинення та характер інкримінованих правопорушень, оскільки останнє є завданням попереднього розслідування.

Європейський Суд з прав людини у справі «Фокс, Кемпбел і Гартлі проти Сполученого Королівства» зазначив, що «обґрунтована підозра» передбачає наявність фактів або інформації, які б могли переконати об`єктивного спостерігача у тому, що відповідна особа могла вчинити злочин.

Приймаючи таке рішення, слідчий суддя виходить з того, що зазначені у клопотанні обставини підозри мають місце та підтверджуються на цьому етапі розслідування достатньою сукупністю даних, які приведені у клопотанні слідчого та доданих матеріалах та з того, що слідчий суддя на даному етапі провадженні не вправі вирішувати питання, які повинен вирішувати суд під час розгляду кримінального провадження по суті, зокрема не вправі оцінювати докази з точки зору їх достатності і допустимості для визнання особи винною чи невинною у вчиненні злочину, а лише зобов`язаний на підставі розумної оцінки сукупності отриманих даних визначити, що причетність особи до вчинення кримінального правопорушення є вірогідною та достатньою для застосування щодо нього обмежувального заходу, то з огляду на наведені у клопотанні прокурора дані у слідчого судді є всі підстави для висновку про наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_5 в кримінального правопорушення, інкримінованих йому стороною обвинувачення.

Відповідно до положень ст. 177 КПК України, метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобіганням спробам: переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, вчинити інше кримінальне правопорушення або продовжити злочинну діяльність.

У відповідності до ст. 178 КПК України, при вирішенні питання про обрання запобіжного заходу, крім наявності ризиків, зазначених у статті 177 КПК України, слідчий суддя на підставі наданих сторонами кримінального провадження матеріалів зобов`язаний в сукупності оцінити тяжкість покарання, що загрожує відповідній особі, дані про особу підозрюваного, розмір майнової шкоди, в заподіянні якого підозрюється особа.

Вирішуючи питання про застосування підозрюваному запобіжного заходу суддя враховує не тільки положення, які передбачені КПК, а й вимоги пунктів 3 і 4 статті 5 Конвенції про захист прав людини основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини, згідно з якими обмеження права особи на свободу і особисту недоторканість можливо лише в передбачених законом випадках за встановленою законом процедурою. При цьому ризик переховування обвинуваченого від правосуддя не може оцінюватись виключно на підставі суворості можливого судового рішення.

Відповідно до рішення ЄСПЛ у справі Клоот проти Бельгії (Cloot v. Belgium, § 40) серйозність обвинувачення може служити для суду підставою для постановлення рішення про поміщення та утримання підозрюваного під вартою з метою запобігання спробі вчинення подальших порушень. Однак необхідно, щоб небезпека була явною, а запобіжний захід необхідний в світлі обставин справи і, зокрема, біографії та характеристики особи, про яку йдеться.

Разом з тим, клопотання не містить переконливого обґрунтування припущень слідчого про наявність у підозрюваного наміру перешкоджати ходу досудового розслідування у такий спосіб, що застосування більш м`якого запобіжного заходу буде недостатнім для запобігання ризикам, передбаченими ст. 177 КПК України. Разом з цим, доводи, які зазначені в клопотанні слідчого про застосування запобіжного заходу щодо можливості переховування підозрюваного від органів досудового слідства та суду, не знайшли свого підтвердження, а відтак є непропорційними легітимній меті, яка ставиться до застосування запобіжних заходів.

Долучені до клопотання докази, містять дані виключно щодо обґрунтованості підозри у вчиненні ОСОБА_5 інкримінованого діяння, однак не містять обґрунтованих доказів стосовно наявності ризиків вказаних у клопотанні, передбачених ст. 177 КПК України, які б передбачали застосування до підозрюваного виняткового запобіжного заходу.

Зокрема, при розгляді клопотання встановлено, що ОСОБА_5 має постійне місце роботи, одружений, має неповонолітню дитину, має незадовільний стан здоров`я, позитивно характеризується за місцем роботи, за місцем проживання. Підозрюваний ОСОБА_5 має постійне місце проживання, місце роботи та має чітку правову позицію щодо захисту в цьому кримінальному провадженні.

Згідно рішення Європейського суду з прав людини, яке згідно ч. 5 ст. 9 КПК України, які є джерелом законодавства, у справі «Бойченко проти Молдови» № 41088/05, рішення від 11 липня 2006 року - «одне тільки посилання судів на відповідну норму закону без вказівки підстав з яких вони вважають обґрунтованими твердження про те, що ніби заявник може перешкоджати провадженню в справі, переховуватися від правосуддя або скоювати нові злочини, не є достатнім для ухвалення рішення про обрання запобіжного заходу». А у справі «Мамедова проти Росії» № 7064/05, рішення від 01 червня 2006 року Європейський суд дійшов такого висновку: «посилання на тяжкість обвинувачення, як на головний чинник при оцінці ймовірності того, що заявниця переховуватиметься від правосуддя, перешкоджатиме ходові розслідування або вчинятиме нові злочини є недостатнім, хоча суворість покарання і є визначальний елементом при оцінці ризику переховування від правосуддя чи вчинення нових злочинів, і що потребує позбавлення волі не можна оцінювати з винятково абстрактного погляду, беручи до уваги тільки тяжкість злочину».

За вказаних обставин, проаналізувавши всі надані сторонами докази та дані про особу підозрюваного, слідчий суддя не знаходить підстав для задоволення клопотання прокурор про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Разом з цим, зважаючи на необхідність дотримання цілей кримінального провадження, принципів публічності, змагальності сторін та свободи в поданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, слідчий суддя, з метою забезпечення виконання підозрюваним, покладених на нього процесуальних обов`язків, у зв`язку з тим що в ході розгляду клопотання доведено обґрунтованість підозри та наявність існування ризиків, передбачених ст. 177 КПК України, приходить до висновку про наявність підстав для застосування до підозрюваного запобіжного заходу у виглядідомашнього арешту в період з 23:00 год. до 06:00 год. наступної доби,за виключеннямнеобхідності отриманнямедичної допомоги,у межахстроку досудовогорозслідування кримінальногопровадження №42018000000002080від 23.08.2018.

Керуючись ст. 29 Конституції України, ст.ст. 176, 177, 178, 181, 183, 184, 193, 194, 196, 202, 205, 309, 532, 534 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання прокурора другого відділу процесуального керівництва Першого управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими центрального апарату Державного бюро розслідувань, Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням органів Державного бюро розслідувань Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою у кримінальному провадженні № 42018000000002080 від 23.08.2018 підозрюваному ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 - відмовити.

Застосувати до ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уроженця м. Львів, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_6 , тимчасово непрацюючого,запобіжний західу виглядідомашнього арештув певнийчас доби,із забороноюзалишати місцепроживання заадресою: АДРЕСА_6 , з 23:00 год. до 06:00 год. наступної доби, за виключенням необхідності отримання медичної допомоги, у межах строку досудового розслідування кримінального провадження № 42018000000002080від 23.08.2018, до 31.03.2020.

Роз`яснити підозрюваному, що працівники органу внутрішніх справ з метою контролю за поведінкою підозрюваного, який перебуває під домашнім арештом, мають право з`являтися в житло цієї особи, вимагати надати усні чи письмові пояснення з питань, пов`язаних із виконанням покладених на нього обов`язків.

Визначити строк дії ухвали слідчого судді в межах строку досудового розслідування до 31 березня 2020 року включно.

Покласти на підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , наступні обов`язки:

- прибувати до слідчого, прокурора та суду із встановленої періодичністю;

- не відлучатися із населеного пункту, в якому він зареєстрований та проживає, без дозволу слідчого або прокурора, які здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42018000000002080від 23.08.2018, до 31.03.2020;

- повідомляти слідчого, прокурора який здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42018000000002080від 23.08.2018, до 31.03.2020 чи суд, про зміну свого місця проживання та місця роботи;

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт для виїзду за кордон, у разі наявності, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Термін дії обов`язків, покладених судом, визначити в межах строку досудового розслідування до 31 березня 2020 року включно.

Копію ухвали направити для виконання органу Національної поліції за місцем проживання підозрюваного ОСОБА_5 .

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.02.2020
Оприлюднено08.02.2023

Судовий реєстр по справі —757/6942/20-к

Ухвала від 15.05.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Бусик О. Л.

Ухвала від 14.02.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Бусик О. Л.

Ухвала від 14.02.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Бусик О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні