Ухвала
від 24.02.2020 по справі 923/781/19
ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


У Х В А Л А

24 лютого 2020 року м. ОдесаСправа № 923/781/19 Південно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді: Діброви Г.І.

суддів: Принцевської Н.М., Ярош А.І.

за апеляційною скаргою Приватного підприємства «Ю-Лайн» , м. Херсон

на рішення Господарського суду Херсонської області від 08.01.2020 року, м. Херсон, суддя Нікітенко С.В., повний текст рішення складено 21.01.2020 року

у справі № 923/781/19

за позовом Акціонерного товариства «Херсонобленерго» , м. Херсон

до відповідача Приватного підприємства «Ю-Лайн» , м. Херсон

про стягнення 204 607 грн. 01 коп.,-

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Південно-західного апеляційного господарського суду перебуває справа № 923/781/19 за апеляційною скаргою Приватного підприємства Ю-Лайн , м.Херсон на рішення Господарського суду Херсонської області від 08.01.2020 року.

Ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 11.02.2020 року розгляд справи № 923/781/19 призначено на 16.03.2020 року о 12:30 год.

21.02.2020 року поштою до Південно-західного апеляційного господарського суду від Приватного підприємства «Ю-Лайн» , м. Херсон надійшло клопотання про проведення судового засідання в режимі відеоконференції, в якому відповідач в порядку ч. 7 ст. 197 Господарського процесуального кодексу України просив суд забезпечити проведення судового засідання, призначеного на 16.03.2020 року о 12:30 год. в режимі відеоконференції в приміщенні Господарського суду Херсонської області.

Відповідно до ст. 197 Господарського процесуального кодексу України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи. Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного цифрового підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему. Ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву. Суд може постановити ухвалу про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції у приміщенні суду, визначеному судом. Свідок, перекладач, спеціаліст, експерт можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції виключно у приміщенні суду. У клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду в обов`язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за п`ять днів до відповідного судового засідання. Копія ухвали про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції у приміщенні суду негайно надсилається до суду, який зобов`язаний організувати її виконання, та особі, яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції. Суд, який забезпечує проведення відеоконференції, перевіряє явку і встановлює особи тих, хто з`явився, а також перевіряє повноваження представників. Використовувані судом і учасниками судового процесу технічні засоби і технології мають забезпечувати належну якість зображення та звуку, а також інформаційну безпеку. Учасникам судового процесу має бути забезпечена можливість чути та бачити хід судового засідання, ставити запитання і отримувати відповіді, здійснювати інші процесуальні права та обов`язки. Відеоконференція, у якій беруть участь учасники справи, фіксується судом, який розглядає справу, за допомогою технічних засобів відео- та звукозапису. Відео- та звукозапис відеоконференції зберігається в матеріалах справи.

У п. 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України від 04.07.2012 року №5041-VI "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції" зазначено, що до повного забезпечення функціонування системи відеоконференції зв`язку в усіх судах України учасники судового процесу можуть брати участь у судових засіданнях в режимі відеоконференції лише за наявності технічної можливості для її проведення у відповідних судах. Державна судова адміністрація України висвітлює на своєму офіційному веб-сайті інформацію про суди, які забезпечені технічними засобами для участі особи у засіданні суду в режимі відеоконференції. Така інформація має враховуватися судами при постановленні ухвал щодо проведення відеоконференцій.

Pа даними WEB-програми «Бронювання систем відеоконференцзв`язку» https://vr.court.gov.ua подання заявки на проведення судового засідання по справі №923/781/19 16 березня 2020 року о 12:30 в режимі відеоконференції з Господарським судом Херсонської області неможливе у зв`язку з резервуванням залу судових засідань, обладнаного системою відеоконференцзв`язку, для проведення судових засідань Господарського суду Херсонської області з 12:00 до 13:00, що підтверджується відповідним Актом Південно-західного апеляційного господарського суду від 21.02.2020 року.

Тобто, у визначені в ухвалі дату і час, провести судове засідання в режимі відеоконференції неможливо через проведення інших засідань в режимі відеоконференції в зазначеному у клопотанні суді.

У випадку задоволення клопотання заявника та призначення судового засідання на інший час або іншу дату, це може призвести до неповідомлення належним чином інших учасників справи про дату, час та місце розгляду справи, а також порушення встановлених Господарським процесуальним кодексом України строків розгляду апеляційної скарги на ухвалу місцевого господарського суду.

Правосуддя у господарських судах здійснюється на засадах рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Порушенням процесуальної рівності сторін є розгляд справи за відсутності сторони, не попередженої належним чином про час і місце слухання справи.

Крім того, суд апеляційної інстанції зазначає, що явка сторін в судове засідання апеляційної інстанції не була визнана обов`язковою.

Враховуючи викладене, суд апеляційної інстанції доходить висновку щодо відмови у задоволенні клопотання про проведення судового засідання в режимі відеоконференції.

Керуючись ст. 197, 234 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів Південно-західний апеляційний господарський суд, -

У Х В А Л И В:

Відмовити Приватному підприємству «Ю-Лайн» , м. Херсон у задоволенні клопотання про проведення судового засідання, призначеного на 16.03.2020 року о 12:30 год., по справі № 923/781/19 в режимі відеоконференції.

Головуючий суддя Г.І. Діброва Судді Н.М. Принцевська А.І. Ярош

Дата ухвалення рішення24.02.2020
Оприлюднено26.02.2020
Номер документу87799443
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 204 607 грн. 01 коп

Судовий реєстр по справі —923/781/19

Постанова від 25.05.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Діброва Г.І.

Ухвала від 04.05.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Діброва Г.І.

Ухвала від 27.04.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Діброва Г.І.

Ухвала від 06.04.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Діброва Г.І.

Ухвала від 17.03.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Діброва Г.І.

Ухвала від 16.03.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Діброва Г.І.

Ухвала від 04.03.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Діброва Г.І.

Ухвала від 24.02.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Діброва Г.І.

Ухвала від 11.02.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Діброва Г.І.

Рішення від 08.01.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні