Рішення
від 20.02.2020 по справі 610/3720/19
БАЛАКЛІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 610/3720/19

Провадження № 2/610/142/2020

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.02.2020 Балаклійський районний суд Харківської області в складі:

головуючого - судді Феленка Ю.А.,

за участю: секретаря судового засідання Петрової І.В.,

позивача ОСОБА_1 ,

представника позивача ОСОБА_2 ,

відповідача ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами спрощеного позовного провадження в залі суду в м. Балаклія Харківської області цивільну справу № 610/3720/19 (провадження № 2/610/142/2020) за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 про поділ спільного майна подружжя, -

ВСТАНОВИВ:

20 грудня 2019 року ОСОБА_1 звернулася до Балаклійського районного суду з позовною заявою до ОСОБА_3 , у якій просила: здійснити між нею та відповідачем поділ майна - житлового будинку та земельної ділянки, що є об`єктом права спільної сумісної власності подружжя; визнати за нею право власності на 1/2 частину житлового будинку з надвірними будівлями та спорудами та на 1/2 частину земельної ділянки, кадастровий номер 6320282001:00:001:0379, площею 0,25 га, для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, що розташовані за адресою: АДРЕСА_1 . Обґрунтовуючи позовні вимоги, зазначила, що з 05 листопада 1984 року вона перебуває у зареєстрованому шлюбі з відповідачем. У грудні 2019 року вона подала до суду позовну заяву до відповідача про розірвання шлюбу. Зазначений житловий будинок та земельну ділянку було придбано нею і відповідачем під час шлюбу, однак право власності на зазначене майно зареєстровано за відповідачем. У досудовому порядку вони з відповідачем про поділ майна не домовились. Вищенаведені обставини стали підставою для звернення до суду із даною позовною заявою.

Ухвалою судді Балаклійського районного суду Харківської області від 08.01.2020 позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі та призначено розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Разом з позовною заявою позивачкою було подано клопотання про витребування у Балаклійському бюро технічної інвентаризації Харківської області інвентаризаційної справи по спірному домоволодінню, яке ухвалою Балаклійського районного суду Харківської області від 03.02.2020 було задоволено.

Позивач та її представник у судовому засіданні позов підтримали з підстав, викладених у ньому. Також зазначили, що шлюб між сторонами було розірвано рішенням Балаклійського районного суду Харківської області, проте на даний час рішення суду не набрало законної сили.

Відповідач у судовому засіданні позов визнав та підтвердив той факт, що рішенням Балаклійського районного суду Харківської області шлюб між ним та позивачкою було розірвано, проте на даний час рішення суду не набрало законної сили. Також відповідач підтвердив, що на день розгляду справи жодних обтяжень на спірне домоволодіння не накладено, треті особи будь-яких прав на нього не мають.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів) що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Суд, вислухавши сторін, представника позивача, дослідивши матеріали справи, встановив такі обставини та визначені відповідні до них правовідносини.

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , і ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , перебувають у зареєстрованому шлюбі з 05 листопада 1984 року, що підтверджується копією свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_1 , виданого повторно 19 листопада 2019 року Балаклійським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області (а.с. 10).

Згідно копії договору купівлі-продажу від 14 вересня 1995 року, укладеного між колективним сільськогосподарським підприємством ЗОРЯ , від імені якого діяв голова правління КСП ОСОБА_4 , і ОСОБА_3 , посвідченого 14 вересня 1995 року завідуючою Балаклійською державною нотаріальною конторою Скляр О.М., зареєстрованого у реєстрі за № 1-1513, та зареєстрованого у Балаклійському бюро технічної інвентаризації 25 жовтня 1995 року за реєстровим № 187, відповідач ОСОБА_3 купив у КСП ЗОРЯ житловий будинок з надвірними будівлями , що розташований за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 26, 27).

Право власності на житловий будинок з надвірними будівлями і спорудами , що розташовані за адресою: АДРЕСА_1 , на підставі зазначеного договору купівлі-продажу зареєстровано за ОСОБА_3 , що підтверджується копією довідки Балаклійського бюро технічної інвентаризації від 24.05.2019, витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 03.06.2019, інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 17.12.2019, копією інвентаризаційної справи на будинок (а.с. 6, 9, 30, 31, 43-72).

Загальна площа житлового будинку літ А-1 , розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , становить 86,5 кв.м, житлова площа 59,5 кв.м. При житловому будинку наявні такі надвірні будівлі та споруди: сарай літ. Б , погріб літ. б , гараж-сарай літ. В , сарай літ. Г , вбиральня № 1, зливна яма № 2, паркан № 3, ворота № 4, водопровід № 5 (а.с. 6, 26, 27, 31).

Згідно свідоцтва про право власності на нерухоме майно № 12178745, виданого 04.11.2013 реєстраційною службою Балаклійського районного управління юстиції Харківської області, ОСОБА_3 на праві приватної власності належить земельна ділянка кадастровий номер 6320282001:00:001:0379 площею 0,25 га, для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), що розташована за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 28). На підставі зазначеного свідоцтва за ОСОБА_3 зареєстровано право власності на вказану земельну ділянку, що підтверджується Витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 04.11.2013 (а.с. 23).

Згідно ст. 60 Сімейного кодексу України (далі - СК України) майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу). Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об`єктом права спільної сумісної власності подружжя.

Частиною 1 статті 61 СК України передбачено, що об`єктом права спільної сумісної власності подружжя може бути будь-яке майно, за винятком виключеного з цивільного обороту.

Дружина та чоловік мають рівні права на володіння, користування і розпоряджання майном, що належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено домовленістю між ними (ст. 63 СК України).

За змістом ч. 1 ст. 69 СК України дружина і чоловік мають право на поділ майна, що належить їм на праві спільної сумісної власності, незалежно від розірвання шлюбу.

Відповідно до ст. 70 СК України у разі поділу майна, що є об`єктом права спільної сумісної власності подружжя, частки майна дружини та чоловіка є рівними, якщо інше не визначено домовленістю між ними або шлюбним договором.

Згідно пункту 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України №11 від 21.12.2007 року Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним і поділу спільного майна подружжя , вирішуючи суперечки між подружжям про майно, необхідно встановлювати обсяг спільно нажитого майна, наявного на час припинення спільного ведення господарства, з'ясовувати джерело і час його придбання. Спільною сумісною власністю подружжя, що підлягає поділу (статті 60, 69 СК, ч. 3 ст. 368 ЦК), відповідно до частин 2, 3 ст. 325 ЦК можуть бути будь-які види майна, за винятком тих, які згідно із законом не можуть їм належати (виключені з цивільного обороту), незалежно від того, на ім 'я кого з подружжя вони були придбані чи внесені грошовими коштами, якщо інше не встановлено шлюбним договором чи законом.

Судом встановлено, що за час шлюбу ОСОБА_1 та ОСОБА_3 було придбано житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами і земельну ділянку для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, що розташовані за адресою: АДРЕСА_1 , а тому вони є об`єктами права їх спільної сумісної власності та підлягають поділу.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання позову відповідачем суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Відповідач позов визнав у повному обсязі. Визнання відповідачем позову не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

За таких обставин суд дійшов висновку про наявність підстав для визнання за позивачем в порядку поділу спільної сумісної власності подружжя права власності на 1/2 частину спірного житлового будинку з надвірними будівлями та спорудами та 1/2 земельної ділянки.

Як убачається з матеріалів справи, позивачем за подання до суду позовної заяви сплачено 768,40 грн судового збору (а.с.1). Внаслідок задоволення позову зазначені судові витрати в порядку розподілу судових витрат відповідно до ст. 141 ЦПК України покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст.12, 13, 81, 141, 206, 258, 259, 263-265 ЦПК України, ст.ст. 60, 61, 63, 69, 70 СК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_3 про поділ спільного майна подружжя - задовольнити .

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в порядку поділу спільного майна подружжя право власності на 1/2 частину житлового будинку, загальною площею 86,5 кв.м, житловою площею 59,5 кв.м, з надвірними будівлями та спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в порядку поділу спільного майна подружжя право власності на 1/2 частину земельної ділянки кадастровий номер 6320282001:00:001:0379, площею 0,25 га, цільове призначення - для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), що розташована за адресою: АДРЕСА_1 .

Стягнути з ОСОБА_3 на користь ОСОБА_1 витрати зі сплати судового збору в сумі 768,40 грн (сімсот шістдесят вісім гривень сорок копійок).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду через Балаклійський районний суд Харківської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Відповідач: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 .

Повний текст рішення складено 25 лютого 2020 року.

Суддя Ю.А. Феленко

СудБалаклійський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення20.02.2020
Оприлюднено26.02.2020
Номер документу87814518
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —610/3720/19

Рішення від 20.02.2020

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Феленко Ю. А.

Рішення від 20.02.2020

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Феленко Ю. А.

Ухвала від 03.02.2020

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Феленко Ю. А.

Ухвала від 08.01.2020

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Феленко Ю. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні