Рішення
від 26.02.2020 по справі 260/41/20
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 лютого 2020 року м. Ужгород№ 260/41/20 Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Рейті С.І.

при секретарі судового засідання Олійник В.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом Головного управління Пенсійного фонду України Закарпатської області до Акціонерного товариства "Закарпатський завод "Електроавтоматика" про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

Головне управління Пенсійного фонду України Закарпатської області (далі - позивач, ГУ ПФУ в Закарпатській області) звернулося до суду з позовом до Акціонерного товариства "Закарпатський завод "Електроавтоматика" (далі - відповідач, АТ "ЗЗЕА"), яким просить стягнути з відповідача заборгованість у сумі 10494,52 грн. по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій.

Ухвалою судді від 08.01.2020 відкрито провадження у адміністративній справі та розгляд справи вирішено провести в порядку спрощеного позовного провадження, встановлено відповідачу строк для подання відзиву на позов - п`ятнадцять днів з дня вручення йому копії даної ухвали суду та роз`яснено сторонам, що суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше.

З наявного в матеріалах справи рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення вбачається, що ухвала суду про відкриття провадження у справі вручена представнику відповідача 16.01.2020 року, про що свідчить підпис на поштовому повідомленні про вручення рекомендованого поштового відправлення.

Відповідно до ч. 6 ст. 162 КАС України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Згідно ч. 5 ст. 262 КАС України, суд розглядає справу в порядку спрощеного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до висновку про задоволення позову, виходячи з наступного.

АТ "ЗЗЕА" зареєстроване в ГУ ПФУ в Закарпатській області як платник збору на обов`язкове державне пенсійне страхування, визначений ст.1 Закону України "Про збір на обов`язкове державне пенсійне страхування" від 26.06.1997 року та з 01.01.2004 року також, як платник страхових внесків відповідно до ст.15 "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 року.

ГУ ПФУ в Закарпатській області призначено та виплачується пенсія за віком на пільгових умовах громадянам ОСОБА_1 та ОСОБА_2 відповідно до п. "б"- "з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Підставою призначення пенсії за віком на пільгових умовах вказаним пенсіонерам є те, що вони працювали в шкідливих умовах праці повний робочий день на атестованих робочих місцях за професією, яка включена до Списку № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників з шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів від 11.03.1994 за № 162 (втратила чинність згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 16.03.2003 року за № 36), та даною Постановою КМ затверджено Списки №1 та № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників з шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, що підтверджується наявними в матеріалах адміністративної справи доказами, зокрема, довідками підприємства про пільговий стаж, розрахунками фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, направлених відповідачу.

У відповідності до Порядку застосування Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18 листопада 2005 року № 383 (зареєстрований в Міністерстві юстиції України 1 грудня 2005 р. за № 1451/11731) при визначенні права на пенсію за віком на пільгових умовах застосовуються Списки, що чинні на період роботи особи. При цьому до пільгового стажу зараховується весь період роботи на відповідних посадах або за професіями незалежно від дати внесення цієї посади чи професії до Списків.

Порядок відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, визначено розділом 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року за № 21-1 (зареєстрована у Міністерстві юстиції України 16.01.2004 року за N 64/8663), якою, зокрема, передбачено, що витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи. При цьому стаж роботи на останньому підприємстві враховується у повному розмірі, а з попередніх місць роботи осіб він додається до стажу, необхідного для призначення пенсій на пільгових умовах.

За період квітень-вересень 2019 року позивачем проведено фактичну виплату пільгової пенсії гр. ОСОБА_1 та ОСОБА_2 у сумі 10494,52 грн. та згідно розрахунків сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, які позивачем було надіслано відповідачу, зазначена сума підлягає відшкодуванню відповідачем.

Відповідач в добровільному порядку не здійснив відшкодування ГУ ПФУ в Закарпатській області сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за віком на пільгових умовах, в зв`язку з чим у відповідача виникла заборгованість перед позивачем по збору на обов`язкове державне пенсійне страхування по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, які призначені відповідно до п. п. "б" - "з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" - у сумі 10494,52 грн., та дана сума заявлена позивачем до стягнення з відповідача в судовому порядку.

Відповідно до ч. 1 ст. 77 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення. Матеріалами справи доведено заборгованість відповідача у сумі 10494,52 грн. по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, правомірність звернення до суду з зазначеним позовом, в зв`язку з чим вимоги позовної заяви є обґрунтованими, підтверджені належними та допустимими доказами, відповідачем не спростовані (відзив проти позову відповідач суду не надав) та підлягають до задоволення повністю.

Згідно ч. 2 ст. 139 КАС України, судові витрати з відповідача не стягуються.

Керуючись ст. ст. 5, 19, 77, 78, 139, 243, 246, 262 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов Головного управління Пенсійного фонду України Закарпатської області до Акціонерного товариства "Закарпатський завод "Електроавтоматика" про стягнення заборгованості - задовольнити повністю.

2. Стягнути з Акціонерного товариства "Закарпатський завод "Електроавтоматика" (90556, Закарпатська область, Тячівський район, смт. Буштино, вул. Заводська, 1 код 14309988) на користь Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області (Закарпатська область, м. Ужгород, пл. Народна, буд. 4 код ЄДРПОУ 20453063) заборгованість у сумі 10494,52 грн. (десять тисяч чотириста дев`яносто чотири гривні п`ятдесят дві копійки) по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій.

3. Рішення набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 255 КАС України, та може бути оскаржено до Львівського апеляційного адміністративного суду через Закарпатський окружний адміністративний суд протягом тридцяти днів з дня проголошення, а в разі проголошення в судовому засіданні вступної та резолютивної частини рішення, або розгляду справи в порядку письмового провадження - протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

СуддяС.І. Рейті

Дата ухвалення рішення26.02.2020
Оприлюднено26.02.2020
Номер документу87828302
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —260/41/20

Рішення від 26.02.2020

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні