Ухвала
від 25.02.2020 по справі 286/522/20
ОВРУЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 286/522/20

У Х В А Л А

25 лютого 2020 року м. Овруч

Слідчий суддя Овруцького районного суду Житомирської області ОСОБА_1 ,

з секретарем ОСОБА_2 ,

з участю прокурора Коростенської місцевої прокуратури ОСОБА_3 ,

розглянувши клопотання прокурора Коростенської місцевої прокуратури ОСОБА_3 , про надання дозволу на обшук у кримінальному провадженні № 42019061350000049 від 17.12.2019 , -

ВСТАНОВИВ :

25.02.2020 прокурор Коростенської місцевої прокуратури ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням та просить надати йому, прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні та слідчим групи слідчих у кримінальному провадженні дозвіл на проведення обшуку в приміщенні за адресою: вул. Шевченка,4 в м. Коростень Житомирської області, яке не належить на праві власності будь-якій юридичній або фізичній особі, та за якою зареєстрована Коростенська районна спілка споживчих товариств (код ЄДРПОУ 01749303), та в якому можуть знаходитися речі та документи, які б свідчили про незаконну господарську діяльність ПП «Алкогрупа» (код ЄДРПОУ 42329593), з метою відшукання та вилучення речей і документів, які підтверджують здійснення незаконної дальності ПП «Алкогрупа» (код ЄДРПОУ 42329593), а саме: чорнових записів, записних книг, нотаток, електронних носіїв інформації, тютюнових виробів та алкогольних напоїв із ознаками підробки марок акцизного податку, грошових коштів, здобутих в результаті вчинення злочину, мотивуючи тим, що Овруцьким ВП Коростенського ВП ГУ НП в Житомирській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019061350000049 від 17.12.2019 року за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 199 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що на території Житомирської області діє організоване угрупування, що здійснює свою діяльність в сфері реалізації тютюнових виробів та алкогольних напоїв із ознаками підробки марок акцизного податку.

На сьогоднішній день встановлено, що одним із організаторів незаконної реалізації на території області є ПП «Алкогрупа» (код ЄДРПОУ 42329593).

Так, в ході досудового розслідування, згідно матеріалів виконаного доручення, встановлено, що ПП «Алкогрупа» має власне складське приміщення, у якому зберігає алкогольні напої з явними ознаками підробки марок акцизного податку по вул. Шевченка, 4 в м. Коростень.

В подальшому, вищевказані алкогольні напої із марками акцизного податку, які мають ознаки підробки транспортуються з місця зберігання до магазинів міст Коростеня, Овруча та Овруцького району і кінцевого споживача на автомобілі «Мерседес» білого кольору, д.н.з. НОМЕР_1 (згідно бази даних .ЛІС даний д.н.з. на обліку не перебуває).

Вказана інформація підтверджена, згідно матеріалів виконаного доручення, особами, які замовляють фальсифіковану продукцію для подальшої реалізації у торгових представників ПП «Алкогрупа» (код ЄДРПОУ 42329593).

Так, на 26.02.2020 до м. Овруч у торгового представника ПП «Алкогрупа» замовлено вищевказану продукцію по ціні 27 гривень за пляшку горілки об`ємом 0,5 літра.

Крім того, в рамках кримінального провадження 21.02.2020 було допитано в якості свідка громадянина ОСОБА_4 , який показав, що неодноразово купляв горілку з явними, на його думку, ознаками підробки, одну із яких марки «Житня сльоза» із маркою акцизного податку 11АААП528121 06/19 25,392 грн. надав для огляду працівникам ГУ ДФС в Житомирській області.

Згідно звіту автоматизованої системи ДФС України «Акцизні марки», що марка з горілки «Житня сльоза» 11АААП528121 06/19 25,392 грн. не знайдена, що може свідчити про підробку акцизної марки.

Підставами для проведення обшуку прокурор зазначив наявність в матеріалах кримінального провадження достатніх відомостей про те, що знаряддя кримінального правопорушення та майно (речі й цінності), здобуте у результаті його вчинення, а також інші предмети і документи, що мають значення для розкриття правопорушення, відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення можуть знаходитись в приміщенні за адресою: вул. Шевченка,4 в м. Коростень Житомирської області, яке використовується ПП «Алкогрупа» (код ЄДРПОУ 42329593) для незаконної діяльності, а саме: зберігання алкогольних напоїв, обклеєних марками акцизного податку з явними ознаками підробки.

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав, з наведених у ньому підстав. Просить його задовольнити.

Заслухавши думку прокурора та дослідивши долучені до клопотання матеріали, слідчий суддя встановила наступне.

Матеріали досудового розслідування внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019061350000049 від 17.12.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.199 КК України, тобто виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою використання при продажу товарів, збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів, білетів державної лотереї, марок акцизного податку чи голографічних захисних елементів, що стверджується витягом з ЄРДР.

Відповідно до ч.1 ст.234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Змістом ч. 3 ст. 234 КПК України передбачено, що у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке, крім іншого, повинно містити відомості про: індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням; обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу.

При цьому, вирішуючи дане клопотання, слідчий суддя враховує практику Європейського суду з прав людини. Так, зокрема, у рішенні по справі «Смирнов проти Росії» від 07.06.2007 констатовано, що суд повинен впевнитися в тому, що громадянам надається достатній і ефективний захист від зловживань влади, а також визначити чи було в кожному конкретному випадку втручання пропорційним поставленій меті, оцінивши обставини, в яких було винесено постанову про проведення обшуку, її зміст, спосіб проведення обшуку, присутність понятих під час його проведення, межі його можливих наслідків, загрозу репутації осіб, в житлі яких проводився обшук. Відсутність вимоги щодо судового розгляду перевірки законності проведеного обшуку має наслідком те, що слідчі органи мають свободу дій у визначенні доцільності і меж обшуку та вилучення предметів і документів.

Аналогічна позиція ЄСПЛ міститься в рішенні від 15 липня 2003 року у справі «Ернст та інші проти Бельгії», де вказано, що ордер на проведення обшуку не містив інформації щодо мети проведення обшуку та про предмети, що підлягають вилученню. Таким чином, слідчих було наділено широкими повноваженнями, обшуки не були пропорційними.

Обставини, наведені у клопотанні, обгрунтовуються копіями: заяви про вчинення злочину від 03.12.2019, рапорту про виявлення кримінального правопорушення від 17.12.2019, рапортів старшого оперуповноваженого з ОВС ВПНОПТ ОУ ГУ ДФС у Житомирській області О. Баранівського, рапорту заступника начальника ВПНОПТ ОУ ГУ ДФС у Житомирській області ОСОБА_5 , фотоматеріалів (а. с. 11-13), протоколу допиту свідка від 21.02.2020, інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна від 17.02.2020, 24.02.2020, інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна щодо суб"єкта від 17.02.2020, витягу з бази даних (а.с. 29), витягу зі звіту автоматизованої системи АІС ДФС України «Акцизні марки» та детальної інформації про юридичну особу.

Таким чином, зважаючи на доведення прокурором факту вчинення кримінального правопорушення, що відшукувані речі та документи мають значення для досудового розслідування, знаходяться у зазначеному в клопотанні приміщенні Коростенської районної спілки споживчих товариств і можуть бути доказами під час судового розгляду, слідчий суддя приходить до висновку про надання дозволу на обшук.

З огляду на те, що нотатки охоплюються поняттям чорнових записів, клопотання підлягає частковому задоволенню.

Керуючись ст.ст.234, 235 КПК України, слідчий суддя -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати дозвіл на обшук в приміщенні, що знаходиться за адресою: вул. Шевченка,4 в м. Коростень Житомирської області, право власності на яке не зареєстровано за юридичною або фізичною особою, та за якою зареєстрована Коростенська районна спілка споживчих товариств (код ЄДРПОУ 01749303), з метою відшукання та вилучення речей і документів, які підтверджують здійснення незаконної дальності ПП «Алкогрупа» (код ЄДРПОУ 42329593), а саме: документів, чорнових записів, записних книг, електронних носії інформації, тютюнових виробів та алкогольних напоїв із ознаками підробки марок акцизного податку, грошових коштів, здобутих в результаті вчинення злочину.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення та надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Ухвала підлягає виконанню слідчим чи прокурором.

Ухвала оскарженню не підлягає та вступає в законну силу з моменту її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.02.2020
Оприлюднено06.02.2023
Номер документу87834695
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на обшук у кримінальному провадженні № 42019061350000049 від 17.12.2019

Судовий реєстр по справі —286/522/20

Ухвала від 25.02.2020

Кримінальне

Овруцький районний суд Житомирської області

Гришковець А. Л.

Ухвала від 25.02.2020

Кримінальне

Овруцький районний суд Житомирської області

Гришковець А. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні