Ухвала
від 15.01.2020 по справі 766/22955/19
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №766/22955/19

н/п 1-кс/766/129/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 січня 2020 року м. Херсон

Слідчий суддя Херсонського міського суду Херсонської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах слідчого відділу Головного управління Національної поліції в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів,

встановила:

Слідчий звернувся до слідчогосудді зклопотанням вякому просив:надатитимчасовий доступ до речей і документів, з можливістю вилучення їх копій на паперовому або електронному носії, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 заступнику начальника слідчого відділу Головного управління Національної поліції в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, ОСОБА_4 , слідчим які входять до слідчої групи: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_3 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , іншим слідчим, які входять до групи слідчих, або за їх дорученням в порядку ст. ст. 36, 40, 41 КПК України іншим уповноваженим особам, а саме:

oподаткова справа ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 );

oвідомості про всіх працівників підприємства ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), із зазначення повних анкетних даних, дати народження, місця реєстрації та отриманих доходів, які працювали у період з 01.01.2013 по 11.12.2019;

oвідомості щодо сплати податків та зборів ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за період з 01.01.2013 по 11.12.2019;

oвідомості щодо податкового кредиту та податкових зобов`язань ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за період з 01.01.2013 по 11.12.2019, із зазначенням контрагентів, сум зобов`язань та кредиту та предмету купівлі-продажу;

oвідомості, щодо всіх банківських рахунків ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 );

oвідомості, про осіб які подавали податкову звітність по підприємству ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) до податкових органів;

копій всіх податкових декларацій які подавалися ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за період з 01.01.2013 по 11.12.2019.

Обґрунтування клопотання:

Прокуратурою Автономної Республіки Крим здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні №42016010000000238 від 25.10.2016, за ознакамикримінальних правопорушень,передбачених ч.2ст.364,ч.1ст.241,ст.441,ч.2ст.240 КК України.

Під час проведення досудового розслідування кримінального провадження, отримано інформацію щодо незаконного використання окупаційною владою півострову насосної станції (розташована на території Херсонської області. Новотроїцького р-ну. неподалік від с. Дружелюбівка), яка підтримує рівень води в західній частині басейну Сиваш.

Так, у межах о. Сиваш виділяється чотири частини: Західна, Центральна, Східна та Південна. На прилеглій до Західного Сивашу території розташовані підприємства (AT « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »), які незаконно використовують воду Сивашу як сировину для власного промислового виробництва. Для того, щоб обмежити рух води між Центральним та ОСОБА_10 та створити умови для збільшення солоності води, збудовано дамбу. До складу цієї гідротехнічної споруди також входить насосна станція, яка лімітує постачання води з центральної частини в західну.

Після анексії Російською Федерацією півострову АР Крим зазначену насосну станцію обслуговує персонал ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », нібито, з метою недопущення пересихання західної частини басейну Сиваш та потрапляння хімічних речовин в підземні води питного джерела. Вказане підприємство, не має ліцензії на здійснення зазначеної діяльності.

До насосної станції з окупованого півострову проведено лінію електропередачз напругою 35 тисяч вольт, яка під`єднана до трансформатора на території насосної станції. Працівники насосної станції щоденно фіксують показники лічильника та надають їх до ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », які в подальшому звітують керівництву « ІНФОРМАЦІЯ_5 » , яке знаходиться на окупованій території АР Крим та виготовляє продукцію і сировину в інтересах держави окупанта. У середині будівлі знаходяться 6 насосів, 5 з яких функціонують на повну потужність.

Працівники ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » не є фахівцями та не мають відповідних дозволів по обслуговуванню трансформатору, електромереж та насосної станції в цілому, щоб перебувати та забезпечувати мінімально-необхідний водний баланс в західній частині Сивашу, на території здійснення господарської діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 ».

Таким чином, керівниками та співробітниками ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » здійснюється господарська діяльність шляхом підтримання рівня води (використовуючи природні ресурси України), який дозволяє видобувати ресурс для потреб AT « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ПАТ« ІНФОРМАЦІЯ_2 » і підтримує рівень води між західним Сивашем та накопичувачами (штучні резервуари перегороджені дамбами) промислових відходів (кислот) від діяльності заводів « ІНФОРМАЦІЯ_6 » та « ІНФОРМАЦІЯ_7 », що сприяє виконанню функцій окупаційними органами АР Крим і РФ та створює реальні загрози національній безпеці, суверенітету, територіальній цілісності.

Дії службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », ПAT « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ПАТ« ІНФОРМАЦІЯ_2 », завдають тяжких наслідків інтересам держави та громадян в цілому. Так, до анексії півострова ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » отримали в ІНФОРМАЦІЯ_9 5 спеціальних дозволів на користування надрами (№№ 2215, 4028, 5261), згідно яких завод здійснював геологічне вивчення та видобування ропи, брому, солі та води питні та технічні. Згідно оперативних даних, які були отримані від фахівців, щорічні рентні платежі за використання надр складали близько 5 млн. грн. Тобто, за роки анексії півострову продовжуючи і надалі працювати на українських корисних копалинах заводи не сплатили до бюджету близько 25 млн.грн.

Вищезазначена незаконна діяльність службових осіб підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » здійснюється за рахунок ймовірної змови з службовими особами контролюючих органів, які прикривають вказану діяльність зловживаючи своїм службовим становищем, з метою отримання неправомірної вигоди, що призводить до тяжких наслідків у вигляді безоплатного користування надрами підприємствами ПAT « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ПАТ« ІНФОРМАЦІЯ_2 », які знаходяться на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим, з метою подальшої їх реалізації окупаційною владою АР Крим для власних потреб.

Так, згідно з показами спеціалістів в сфері геології, насосна станція на Кутаранській дамбі (Херсонська обл.) є частиною цілісного майнового комплексу ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та має цільове призначення у вигляді перекачування ропи з Сиваського родовища до виробничих потужностей заводу. Згідно вимог чинного законодавства в сфері надрокористування, ропа вважається корисною копалиною загальнодержавного значення та обов`язковою вимогою її видобування та використання є отримання спеціального дозволу на користування надрами та сплата відповідних рентних платежів до Державного бюджету України.

Також, згідно показів колишніх працівників насосної станції, мешканців Херсонської області та оперативних даних встановлено, що насосна станція всупереч відсутності дозволів та за підтримки контролюючих органів, здійснює безперешкодне перекачування води до окупованої території з метою забезпечення роботи підприємства ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », який функціонує на тимчасово окупованій території АР Крим та в інтересах окупаційної влади.

Також під час досудового розслідування встановлено, що ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) перебуває на обліку у ІНФОРМАЦІЯ_1 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 . Також встановлено, що податкова справа ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) знаходиться у володінні вищезазначеного органу та містить відомості, які стосуються податкового обліку, сплати податків до державного бюджету України та копій документ, які стосуються діяльності підприємства, а саме:

-податкова справа ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 );

-відомості про всіх працівників підприємства ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), із зазначення повних анкетних даних, дати народження, місця реєстрації та отриманих доходів, які працювали у період з 01.01.2013 по 11.12.2019;

-відомості щодо сплати податків та зборів ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за період з 01.01.2013 по 11.12.2019;

-відомості щодо податкового кредиту та податкових зобов`язань

ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за період з 01.01.2013 по 11.12.2019, із зазначенням контрагентів, сум зобов`язань та кредиту та предмету купівлі-продажу;

-відомості, щодо всіх банківських рахунків ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 );

-відомості, про осіб які подавали податкову звітність по підприємству

ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) до податкових органів;

-копій всіх податкових декларацій які подавалися ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за період з 01.01.2013 по 11.12.2019.

Таким чином, у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація і документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у досудовому розслідуванні, тому необхідно отримати тимчасовий доступ до інформації і документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 та стосуються ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Слідчий на судове засідання не з`явилася, надала заяву про розгляд справи у її відсутність.

Володілець документів представники ІНФОРМАЦІЯ_1 в судове засідання не викликався на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України. Згідно положень ч.4 ст. 107 КПК України фіксування розгляду за допомогою технічних засобів кримінального провадження не здійснювалось.

Мотивація суду:

Вивчивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає частковому задоволенню з таких підстав:

Прокуратурою Автономної Республіки Крим здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні №42016010000000238 від 25.10.2016, за ознакамикримінальних правопорушень,передбачених ч.2ст.364,ч.1ст.241,ст.441,ч.2ст.240 КК України.

Під час проведення досудового розслідування кримінального провадження, отримано інформацію щодо незаконного використання окупаційною владою півострову насосної станції (розташована на території Херсонської області. Новотроїцького р-ну. неподалік від с. Дружелюбівка), яка підтримує рівень води в західній частині басейну Сиваш.

Також під час досудового розслідування встановлено, що ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) перебуває на обліку у ІНФОРМАЦІЯ_1 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 . Також встановлено, що податкова справа ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) знаходиться у володінні вищезазначеного органу та містить відомості, які стосуються податкового обліку, сплати податків до державного бюджету України та копій документ, які стосуються діяльності підприємства.

Згідно ст.159КПК Українитимчасовий доступдо речейі документівполягає унаданні сторонікримінального провадженняособою,у володінніякої знаходятьсятакі речіі документи,можливості ознайомитисяз ними,зробити їхкопіїта вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно приписів ч.1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно змісту клопотання документи визначені у клопотанні мають значення у вищезазначеному кримінальному провадженні, однак необґрунтованим є можливість вилучення їх копій на паперовому або електронному носії, оскільки ч.1 ст. 159 КПК України передбачає надання тимчасового доступу до рече і документів з можливістю ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Однак, слідчим, не обґрунтовано необхідності надання тимчасового доступу до податкової справи ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » у оригіналі, адже встановлення обставин справи можливо і за копіями.

Керуючись положеннями ст.ст. 2, 40, 131, 132, 159, 160 КПК України, слідчий суддя,

постановила:

Клопотання задовольнити частково.

Надати слідчим які входять до слідчої групи: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_3 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , а саме:

-податкова справа ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) всіх податкових декларацій які подавалися ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за період з 01.01.2013 по 11.12.2019

-відомості про всіх працівників підприємства ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), із зазначення повних анкетних даних, дати народження, місця реєстрації та отриманих доходів, які працювали у період з 01.01.2013 по 11.12.2019;

-відомості щодо сплати податків та зборів ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за період з 01.01.2013 по 11.12.2019;

-відомості щодо податкового кредиту та податкових зобов`язань ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за період з 01.01.2013 по 11.12.2019, із зазначенням контрагентів, сум зобов`язань та кредиту та предмету купівлі-продажу;

-відомості, щодо всіх банківських рахунків ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 );

-відомості, про осіб які подавали податкову звітність по підприємству ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) до податкових органів; із можливістю зробити їх копії та вилучити (здійснити виїмку) дані копії.

Встановити строк дії ухвали до 15.02.2020 року.

Попередити відповідальнуособу пронаслідки невиконанняухвали слідчого судді передбачені ст. 166 КПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.01.2020
Оприлюднено12.06.2023
Номер документу87850318
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —766/22955/19

Ухвала від 17.02.2020

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 10.12.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 10.12.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 10.12.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 15.01.2020

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 03.01.2020

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 09.12.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 09.12.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 02.12.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 02.12.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні