Ухвала
від 25.02.2020 по справі 202/6409/19
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/6409/19

Провадження № 1-кс/202/1709/2020

ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

УХВАЛА

25 лютого 2020 року м. Дніпро

слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання слідчого СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів, -

ВСТАНОВИВ:

У провадженні СУ ГУНП в Дніпропетровській області перебувають матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019040000000606 від 07.08.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Нагляд за додержанням законів під час досудового розслідування здійснюється прокуратурою Дніпропетровської області.

24 лютого 2020 року до Індустріального районного суду м. Дніпропетровська надійшло клопотання слідчого СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів.

Дане клопотання, згідно з протоколом передачі судової справи раніше визначеному складу суду, було передано слідчому судді 24 лютого 2020 року.

Згідно з матеріалами клопотання, посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_1 (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) вступивши в попередню змову із посадовими особами ряду підприємств шляхом завищення об`ємів виконаних робіт, здійснюють розкрадання бюджетних коштів під час надання послуг у сфері поводження зі сміттям та відходами, тим самим спричиняють майнову шкоду державі.

Відповідно до рапорту начальника ІНФОРМАЦІЯ_2 майора поліції ОСОБА_5 під час здійснення заходів, спрямованих на захист бюджетних коштів від злочинних посягань, забезпечення правомірності застосування процедур закупівлі товарів, робіт і послуг, співробітниками ІНФОРМАЦІЯ_2 проведено відпрацювання ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В ході проведення заходів отримано інформацію стосовно посадових осіб підприємств ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), директором яких являється ОСОБА_6 , який вступивши в злочинну змову з керівником ІНФОРМАЦІЯ_1 , зловживаючи службовим становищем з метою привласнення бюджетних грошових коштів під час закупівель робіт та послуг шляхом введення підконтрольних суб`єктів господарювання, фальсифікують результати проведення процедур закупівель з метою завищення розміру отриманих бюджетних коштів.

А саме під час проведення наступних закупівель:

- послуги у сфері поводження зі сміттям та відходами «Забезпечення екологічно безпечного захоронення відходів та небезпечних хімічних речовин, ліквідація шламонакопичувача у балці Ясинова за адресою: АДРЕСА_1 . Реконструкція» пропозиція 47420000 гривень при орієнтовній вартості 47471092,60 (замовник ІНФОРМАЦІЯ_1 ) було введено підприємство ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) директор ОСОБА_7 . (підприємство підконтрольне, згідно негласного розподілу повноважень, депутату ІНФОРМАЦІЯ_6 ОСОБА_8 );

- послуги у сфері поводження зі сміттям та відходами «Забезпечення екологічно безпечного збирання, перевезення та знешкодження відходів» пропозиція 2 700000 гривень при орієнтовній вартості 2790000 (замовник ІНФОРМАЦІЯ_1 ) було введено підприємство КП КМР « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) директор ОСОБА_9 , який є особистим товаришем ОСОБА_6 (підприємство підконтрольне, згідно негласного розподілу повноважень, депутату ІНФОРМАЦІЯ_6 ОСОБА_8 ).

19.10.2017 року між ІНФОРМАЦІЯ_1 в особі заступника начальника ОСОБА_10 та Товариством з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) в особі директора ОСОБА_6 укладено договір № 3/9120 від 19.10.2017 року на виконання робіт по проекту «Забезпечення екологічно безпечного захоронення відходів та небезпечних хімічних речовин, ліквідація шламонакопичувача у балці Ясинова за адресою: АДРЕСА_1 . Реконструкція». Ціна договору складає 47420000 грн. На рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » в якості оплати, згідно вищевказаного договору перераховано бюджетні кошти в розмірі 19,5 млн. грн., розпорядником яких, являється ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Крім того, 22.04.2019 року між ІНФОРМАЦІЯ_1 в особі начальника ОСОБА_11 та Товариством з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) в особі директора ОСОБА_6 укладено договір № 04-2019 від 22.04.2019 року на виконання робіт по проекту «Забезпечення екологічно безпечного збирання, перевезення та знешкодження відходів». Ціна договору складає 2700000 грн. На рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » в якості оплати, згідно вищевказаного договору перераховано бюджетні кошти в розмірі 2,2 млн. грн., розпорядником яких, являється ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що з метою повного, всебічного і об`єктивного розслідування обставин справи та для проведення почеркознавчої експертизи, необхідно забезпечити тимчасовий доступ до оригіналів документів, які знаходяться на товаристві з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_8 », код ЄДРПОУ НОМЕР_6 , юридична адреса: АДРЕСА_2 , та мають значення для встановлення істини у кримінальному провадженню, а саме:

- договори купівлі продажу (поставки) наступних товарно-матеріальних цінностей: Насос Faggiolati G213R1M5-M40AA2, Насос Faggiolati G271Т1M1-L30AA0, ІНФОРМАЦІЯ_9 (гідроізоляційні мати) " ІНФОРМАЦІЯ_10 ", Гранули бентоніту "ActiFill", які укладалися з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » протягом 2018-2019 років, акти приймання передачі ТМЦ, накладні, податкові накладні, платіжні доручення, рахунки фактури, документи щодо походження (придбання, оприбуткування) вказаних товаро матеріальних цінностей;

- договори купівлі продажу (поставки) наступних товарно-матеріальних цінностей: Гідроізоляційні мати ІНФОРМАЦІЯ_11 та Гранули ActiFill, які укладалися з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 », код ЄДРПОУ НОМЕР_7 , юридична адреса: АДРЕСА_3 протягом 2018-2019 років, акти приймання передачі ТМЦ, рахунки фактури, накладні, податкові накладні, платіжні доручення, рахунки фактури;

- договори купівлі продажу (поставки) наступних товарно-матеріальних цінностей: Електронасос G213R1M5-M40AA2 (7009292) та Електронасос G271T1M1-L30AA0 (7002043), які укладалися з ПП « ОСОБА_12 », код ЄДРПОУ НОМЕР_8 , юридична адреса: АДРЕСА_4 протягом 2018-2019 років, акти приймання передачі ТМЦ, накладні, рахунки фактури податкові накладні, платіжні доручення;

- договори на виконання електромонтажних робіт, які укладалися з ПП « ОСОБА_13 », код ЄДРПОУ НОМЕР_9 , юридична адреса: АДРЕСА_5 протягом 2018-2019 років, акти виконаних робіт, накладні, рахунки фактури, податкові накладні, платіжні доручення;

- договори про надання послуг з сортування і упаковки гідроізоляційних матів, які укладалися з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 », код ЄДРПОУ НОМЕР_10 , юридична адреса: АДРЕСА_6 протягом 2018-2019 років, акти виконаних робіт (послуг), накладні, рахунки фактури, податкові накладні, платіжні доручення.

З метою запобігання можливої зміни або знищення документів до яких планується отримати тимчасовий доступ слідчий просить розглядати клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі та документи.

Слідчий у судове засідання не з`явилася, подала заяву в якій просила розглянути клопотання за її відсутності, клопотання підтримала та просила задовольнити.

Відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України клопотання розглядається без особи, у володінні якої знаходяться речі та документи.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання, дійшов наступного висновку.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

Згідно з ч. 5ст. 163 КПК Українислідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч. 6ст. 163 КПК Українислідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до ч. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя в ухвалі про тимчасовий доступ до речей і документів може дати розпорядження про можливість вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей і документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Частково задовольняючи клопотання слідчого, слідчий суддя виходить з того, що вимоги слідчого стосовно надання тимчасового доступу оперативним працівникам за дорученням не підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 40 КПК України слідчий уповноважений доручати проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій відповідним оперативним підрозділам.

Відповідно до ст. 131 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів є заходом забезпечення кримінального провадження.

Таким чином, тимчасовий доступ до речей і документів не є слідчою дією, а є заходом забезпечення кримінального провадження, виконання якого, враховуючи положення вищезазначеної норми, не може бути проведено за дорученням, в іншому ж випадку це було б порушенням принципу законності, передбаченого ст. 9 КПК України.

На підставі викладеного, слідчий суддя вважає доцільним надання тимчасового доступу слідчому СУ ГУНП в Дніпропетровській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 , слідчим слідчої групи, визначених постановою про призначення групи слідчих у кримінальному провадженні № 12019040000000606 від 07.08.2019 року.

Разом зцим,слідчий суддявважає,що слідчиму клопотанніне доведенонеобхідності вилученняоригіналів запитуванихдокументів,у зв`язкуз чим,клопотання уцій частинітакож задоволеннюне підлягає.

В іншій же частині клопотання слідчого є законним, обґрунтованим та таким, що відповідає вимогам ч. 1 ст. 160 КПК України та підлягає задоволенню, оскільки слідчий суддя дійшов висновку про наявність достатніх підстав вважати, що в результаті надання доступу до документів,які перебуваютьу володінніТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 »,код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ,юридична адреса: АДРЕСА_2 ,може бутиотримана необхіднаінформація,яка самапо собіабо всукупності зіншими доказамиу кримінальномупровадженні,в межахякогоподається клопотання, має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 110, 131, 132, 159-166, 309, 369-372, 395 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів - задовольнити частково.

Зобов`язати уповноважених осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) надати слідчому СУ ГУНП в Дніпропетровській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 , членами слідчої групи у кримінальному проваджені № 12019040000000606 від 07.08.2019 року, тимчасовий доступ до оригіналів документів (з можливістю вилучення їх належним чином завірених копій), що перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », код ЄДРПОУ НОМЕР_6 , юридична адреса: АДРЕСА_2 , а саме:

- договори купівлі продажу (поставки) наступних товарно-матеріальних цінностей: Насос Faggiolati G213R1M5-M40AA2, Насос Faggiolati G271Т1M1-L30AA0, Водонепроникнений екран (гідроізоляційні мати) " ІНФОРМАЦІЯ_10 ", Гранули бентоніту "ActiFill", які укладалися з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » протягом 2018-2019 років, акти приймання передачі ТМЦ, накладні, податкові накладні, платіжні доручення, рахунки фактури, документи щодо походження (придбання, оприбуткування) вказаних товаро матеріальних цінностей;

- договори купівлі продажу (поставки) наступних товарно-матеріальних цінностей: Гідроізоляційні мати ІНФОРМАЦІЯ_11 та Гранули ActiFill, які укладалися з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 », код ЄДРПОУ НОМЕР_7 , юридична адреса: АДРЕСА_3 протягом 2018-2019 років, акти приймання передачі ТМЦ, рахунки фактури, накладні, податкові накладні, платіжні доручення, рахунки фактури;

- договори купівлі продажу (поставки) наступних товарно-матеріальних цінностей: Електронасос G213R1M5-M40AA2 (7009292) та Електронасос G271T1M1-L30AA0 (7002043), які укладалися з ПП « ОСОБА_12 », код ЄДРПОУ НОМЕР_8 , юридична адреса: АДРЕСА_4 протягом 2018-2019 років, акти приймання передачі ТМЦ, накладні, рахунки фактури податкові накладні, платіжні доручення;

- договори на виконання електромонтажних робіт, які укладалися з ПП « ОСОБА_13 », код ЄДРПОУ НОМЕР_9 , юридична адреса: АДРЕСА_5 протягом 2018-2019 років, акти виконаних робіт, накладні, рахунки фактури, податкові накладні, платіжні доручення;

- договори про надання послуг з сортування і упаковки гідроізоляційних матів, які укладалися з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 », код ЄДРПОУ НОМЕР_10 , юридична адреса: АДРЕСА_6 протягом 2018-2019 років, акти виконаних робіт (послуг), накладні, рахунки фактури, податкові накладні, платіжні доручення.

В іншій частині клопотання відмовити.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положенням КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Строк виконання ухвали до 24 березня 2020 року.

Ухвала є остаточною та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.02.2020
Оприлюднено06.02.2023

Судовий реєстр по справі —202/6409/19

Ухвала від 25.02.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ісаєва Д. А.

Ухвала від 25.02.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ісаєва Д. А.

Ухвала від 25.02.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ісаєва Д. А.

Ухвала від 25.02.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ісаєва Д. А.

Ухвала від 25.02.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ісаєва Д. А.

Ухвала від 03.02.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ісаєва Д. А.

Ухвала від 27.09.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ісаєва Д. А.

Ухвала від 27.09.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ісаєва Д. А.

Ухвала від 27.09.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ісаєва Д. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні