Рішення
від 27.02.2020 по справі 520/11751/19
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

РІШЕННЯ

Іменем України

(додаткове)

27 лютого 2020 р. № 520/11751/19

Харківський окружний адміністративний суд у складі судді - Білової О.В.,

розглянувши в порядку письмового провадження заяву представника позивача про винесення додаткового судового рішення по справі за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Акін-М" (вул. Танкопія, буд. 14, кв. 112, м. Харків, 61091, код ЄДРПОУ 36455491) до Головного управління ДПС у Харківській області (вул. Пушкінська, буд. 46, м. Харків, 61027, код ЄДРПОУ 43143704) про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень,-

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Харківського окружного адміністративного суду від 17.02.2020 адміністративний позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Акін-М" (вул. Танкопія, буд. 14, кв. 112, м. Харків, 61091, код ЄДРПОУ 36455491) до Головного управління ДПС у Харківській області (вул. Пушкінська, буд. 46, м. Харків, 61027, код ЄДРПОУ 43143704) про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень - задоволено. Визнано протиправними та скасовано податкові повідомлення-рішення Головного управління ДПС у Харківській області №00000601412 від 26.04.2019, №00000591412 від 26.04.2019, №00000611412 від 26.04.2019. Призначено розгляд клопотання про розподіл судових витрат в частині витрат на правову допомогу у відкритому судовому засіданні на 10:00 годину 27.02.2020.

04.02.2019 від представника позивача до суду засобами поштового зв`язку надійшла заява про стягнення витрат на правничу допомогу адвоката у розмірі 34000,00 грн. з додатковими документами на підтвердження розміру понесених витрат, а саме: з актом приймання-передачі наданих послуг від 24.02.2020 та рахунком на оплату № 20 від 24.02.2020. З надісланих документів вбачається, що датою їх відправлення як на адресу суду, так і відповідача, є 24.02.2020, тобто останній день п`ятиденного строку, в межах якого мали бути подані відповідні документи. Отже, представником позивача дотримано формальні умови подання відповідної заяви, тому наявні підстави для її розгляду по суті.

Представник відповідача Шамілова Л.Ш. 27.02.2020 через канцелярію суду надала заперечення проти поданої заяви, в яких просила зменшити суму витрат на правову допомогу через неспівмірність заявленої суми складності справи.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 252 КАС України, суд, що ухвалив судове рішення, може за заявою учасника справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

Згідно ч. 2 ст. 252 КАС України, заяву про ухвалення додаткового судового рішення може бути подано до закінчення строку на виконання судового рішення.

В судове засідання представники сторін не прибули, про час, дату та місце судового розгляду повідомлені належним чином.

Відповідно до ч. 3 ст. 252 КАС України, суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів з дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення. У разі необхідності суд може розглянути питання ухвалення додаткового судового рішення в судовому засіданні з повідомленням учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви.

Фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється згідно до вимог ч. 4 ст. 229 КАС України.

Дослідивши матеріали справи, заяву про відшкодування позивачу судових витрат, пов`язаних з правничою допомогою адвоката та додатки до неї, заперечення представника відповідача, суд встановив наступне.

Зі змісту заяви про відшкодування позивачу судових витрат, пов`язаних з правничою допомогою адвоката, а також доданих до заяви документів, вбачається, що сума витрат, яку просить стягнути представник позивача, становить 34000 грн. Доказів фактичного понесення вказаних витрат на момент розгляду заяви до суду не надано. Рахунок на оплату № 20 виписаний позивачу 24.02.2020.

Вказана заява про відшкодування позивачу судових витрат не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Статтею 132 КАС України визначено види судових витрат. Так, судові витрати складаються із судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати: на професійну правничу допомогу; сторін та їхніх представників, що пов`язані із прибуттям до суду; пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертиз; пов`язані з витребуванням доказів, проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпеченням доказів; пов`язані із вчиненням інших процесуальних дій або підготовкою до розгляду справи.

Відповідно до статті 30 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

Під час вирішення питання про розподіл судових витрат суд враховує: 1) чи пов`язані ці витрати з розглядом справи; 2) чи є розмір таких витрат обґрунтованим та пропорційним до предмета спору, з урахуванням ціни позову, значення справи для сторін, у тому числі чи міг результат її вирішення вплинути на репутацію сторони або чи викликала справа публічний інтерес; 3) поведінку сторони під час розгляду справи, що призвела до затягування розгляду справи, зокрема, подання стороною явно необґрунтованих заяв і клопотань, безпідставне твердження або заперечення стороною певних обставин, які мають значення для справи, безпідставне завищення позивачем позовних вимог тощо; 4) дії сторони щодо досудового вирішення спору та щодо врегулювання спору мирним шляхом під час розгляду справи, стадію розгляду справи, на якій такі дії вчинялись (частина дев`ята статті 139 КАС України ).

Згідно з частинами першою - третьою статті 134 КАС України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом з іншими судовими витратами, за винятком витрат суб`єкта владних повноважень на правничу допомогу адвоката. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу та з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи (частина п`ята статті 134).

У разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами (частина шоста статті 134).

Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами (частина сьома статті 134).

Відповідно до практики Європейського суду з прав людини, про що, зокрема, зазначено у рішеннях від 26 лютого 2015 року у справі Баришевський проти України , від 10 грудня 2009 року у справі Гімайдуліна і інших проти України , від 12 жовтня 2006 року у справі Двойних проти України , від 30 березня 2004 року у справі Меріт проти України , заявник має право на відшкодування судових та інших витрат лише у разі, якщо доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їх розмір обґрунтованим.

Представником позивача до позовної заяви був наданий: договір про надання юридичних послуг №10/04/2019-1 від 10.04.2019, укладений між позивачем та Адвокатським бюро Євгенія Терпелюка , Ордер серії ХВ 200033 на представництво адвокатом Терпелюком Євгенієм Володимировичем інтересів позивача, свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю №21821.

Додатково після проголошення судового рішення представником позивача надані детальний опис наданих послуг, рахунок на оплату № 20 від 24.02.2020, акт № 20/021 від 24.02.2020 приймання-передачі наданих послуг за договором про надання юридичних послуг № 10/04/2019-1 від 10.04.2019.

Доказів перерахування на користь адвоката гонорару у розмірі 34000 не надано.

Як вбачається зі змісту п. 4.2 договору про надання юридичних послуг №10/04/2019-1 від 10.04.2019, розмір гонорару визначається в залежності від обсягу виконаних Виконавцем послуг згідно Акту прийому-передачі наданих послуг, складеного на умовах, визначених п.п. 1.2. Договору.

Пункт 1.2 договору про надання юридичних послуг №10/04/2019-1 від 10.04.2019 містить перелік дій, на вчинення яких уповноважений виконавець: зокрема, але не виключно, Виконавець уповноважений:

- надавати правову інформацію, усні та письмові консультації і роз`яснення з правових питань, здійснювати правовий супровід діяльності Замовника, а також правовий аналіз конкретних питань (ситуацій), з наданням висновку в усній або письмовій формі;

- складати заяви, скарги, процесуальні та інші документи правового характеру, в т.ч. має право підписання зазначених документів від імені Замовника;

- отримувати та відправляти поштову кореспонденцію від імені Замовника;

- здійснювати представництво інтересів Замовника в якості потерпілого та цивільного позивача у кримінальному провадженні у випадку спричинення Замовнику майнової шкоди кримінальним правопорушенням;

- здійснювати досудове врегулювання суперечок (правовий аналіз матеріалів справи, що носить суперечливий характер; підготовка проекту претензійних листів; участь в переговорах);

- здійснювати представництво інтересів Замовника у судах під час здійснення цивільного, господарського, адміністративного та конституційного судочинства, а також в інших державних органах, перед фізичними та юридичними особами, в тому числі, але не виключно представляти інтереси у судових, адміністративних та інших установах, організаціях усіх форм власності, з усіма правами наданими законом позивачу, відповідачу, третій особі, з правом подавати від імені Замовника заяви, довідки та документи, в тому числі позовні заяви, апеляційні та касаційні скарги, отримувати всі необхідні довідки та документи, бути представником Замовника у судах всіх інстанцій при розгляді цивільних, господарських, адміністративних та у справах конституційного судочинства з усіма правами, наданими законом позивачу, відповідачу, третій особі, заявнику в тому числі з правом пред`явлення позову, повної або часткової відмови від позовних вимог, визнання повністю або частково позову, зміни підстав або предмета позову, збільшення або зменшення розміру по чинних вимог, укладення мирової угоди, оскарження рішень судів всіх інстанцій, у відповідній виконавчій службі з питань, пов`язаних з виконання судових рішень з правом подання виконавчого листа до стягнення.

Таким чином, договір про надання юридичних послуг №10/04/2019-1 від 10.04.2019 не містить ані фіксованого розміру гонорару адвоката за надані послуги, ані вартості години роботи, що б дозволяло провести відповідний розрахунок вартості наданих послуг. Отже, вартість години роботи адвоката, зазначена у Акті прийому-передачі наданих послуг, не ґрунтується на положеннях вказаного договору.

Враховуючи те, що порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата) договором про надання юридичних послуг №10/04/2019-1 від 10.04.2019 не визначений, а умовою відшкодування стороні понесених витрат на правничу допомогу адвоката відповідно до приписів п.2 ч. 3 ст. 134 КАС України є встановлення їх розміру згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат, суд приходить до висновку про відсутність законодавчо визначених умов для задоволення поданої заяви про відшкодування позивачу судових витрат, пов`язаних з правничою допомогою адвоката. Крім того, суду не надані докази фактичного понесення позивачем витрат на правову допомогу на момент розгляду заяви за умови обізнаності про дату, час та місце розгляду такої заяви судом.

З урахуванням вказаного висновку суду, відсутні підстави для надання оцінки доводам представника відповідача в наданих до суду запереченнях на заяву про винесення додаткового судового рішення.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 94, 134 КАС України, суд , -

В И Р І Ш И В:

Ухвалити додаткове рішення, яким в задоволенні заяви представника позивача про стягнення на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Акін-М витрат, пов`язаних з правничою допомогою адвоката, - відмовити.

Додаткове рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження чи закриття апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Додаткове рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Другого апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст додаткового рішення складено 27 березня 2020 року.

Суддя Білова О.В.

Дата ухвалення рішення27.02.2020
Оприлюднено27.02.2020
Номер документу87860753
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень

Судовий реєстр по справі —520/11751/19

Ухвала від 06.06.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Юрченко В.П.

Ухвала від 13.04.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Юрченко В.П.

Ухвала від 10.11.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Юрченко В.П.

Ухвала від 30.09.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Пасічник С.С.

Ухвала від 27.08.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Васильєва І.А.

Ухвала від 27.07.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Шишов О.О.

Ухвала від 21.05.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гімон М.М.

Ухвала від 13.04.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гусак М.Б.

Ухвала від 02.04.2021

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

Ухвала від 03.03.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Васильєва І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні