Рішення
від 25.02.2020 по справі 529/76/20
ДИКАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 529/76/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 лютого 2020 року Диканський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого - судді Гвоздика А. Є.

при секретарі Скрипник Р. А.,

розглянувши у порядку загального позовного провадження у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в смт. Диканька цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Надеждинської сільської ради Диканського району Полтавської області , треті особи, які не заявляють самостійні вимоги - Диканська державна нотаріальна контора, ОСОБА_2 , про визнання права власності на спадкове майно, -

ВСТАНОВИВ:

ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Надежда Диканського району Полтавської області помер батько позивача ОСОБА_3 , після смерті якого відкрилася спадщина у вигляді земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 2,8727 га, яка розташована на території Надеждинської сільської ради Диканського району Полтавської області.

Вказуючи на те, що при оформленні спадкових прав на спадкове майно у вигляді земельної ділянки було виявлено наявність незастережних виправлень у державному акті на право власності на земельну ділянку, що перешкоджає позивачу, як спадкоємцю за законом розпоряджатися спадковим майном вцілому на власний розсуд, позивач звернувся до суду та просить визнати за ним право власності на вказане спадкове нерухоме майно після смерті свого батька.

В судове засідання позивач не з`явився, але на адресу суду надіслав письмову заяву про підтримання своїх позовних вимог та розгляд справи проведення у його відсутність.

Представник відповідача - Надеждинської сільської ради Диканського району Полтавської області в судове засідання не з`явився, але до суду подав відзив на позовну заяву в якому зазначив, що Надеждинська сільська рада позовні вимоги позивача визнає та не заперечує проти їх задоволення, а також просив розгляд справи провести у його відсутність.

Представник третьої особи - Диканської державної нотаріальної контори в судове засідання також не з`явився, але на адресу суду від представників надійшло пояснення з проханням розгляду справи у його відсутність.

Третя особа - ОСОБА_2 в судове засідання також не з`явилася, але на адресу суду від останньої надійшла письмове пояснення в якому ОСОБА_2 проти задоволення позову позивача не заперечувала. При цьому, вказала проводити розгляд у її відсутність.

Враховуючи те, що позивач позов підтримав, відповідачем було подано відзиви на позов, у яких він зазначив про визнання позову, його визнання позову не суперечить закону та не порушує права та свободи, інтереси інших осіб, треті особи у своїх письмових поясненнях зазначили про відсутність заперечень щодо заявленого позову, судом розгляд справи по суті було проведено в підготовчому засіданні з ухваленням рішення, що передбачено ч. 3 ст. 200 ЦПК України.

Розглянувши наявні матеріали справи, дослідивши наявні у справі докази, відзив на позов від відповідача та пояснення щодо позову від третіх осіб, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як було встановлено в судовому засіданні, після смерті 22. 02. 2019 року ОСОБА_3 , залишилося спадкове нерухоме майно у вигляді земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 2,8727 га, яка розташована на території Надеждинської сільської ради Диканського району Полтавської області, право власності на яке посвідчено державним актом на право власності на земельну ділянку серії ПЛ № 078572 виданого Диканською районною державною адміністрацією та Диканським районним відділом земельних ресурсів 30. 04. 2003 року.

Відповідно до статті 41 Конституції України право приватної власності набувається в порядку визначеному законом. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Згідно з статтею 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ст. 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Відповідно до постанови про відмову у вчиненні нотаріальних дій від 25. 09. 2019 року виданої державним нотаріусом Диканської державної нотаріальної контори вбачається, що нотаріус не взмозі видати позивачу свідоцтво про право власності на вищевказану земельну ділянку, оскільки у державному акті встановлено наявність незастережних виправлень у прізвищі особи, якій цей документ було видано.

Згідно з довідки від 10. 09. 2019 року виданої головним управлінням держгеокадастру у Полтавській області вбачається, що ОСОБА_3 . Згідно розпорядження голови Диканської РДА від 13. 02. 2003 року № 37 було видано державний акт ПЛ № 078572 від 30. 04. 2003 року на земельну ділянку загальною площею - 2,870 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території Надеждинської сільської ради.

Згідно з витягу із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки вбачається, що вартість земельної ділянки, площею 2,8727 га, яка розташована на території Надеждинської сільської ради Диканського району Полтавської області, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, становить 59 230 грн. 86 коп.

Відповідно до ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Судом встановлено, що відповідно до копії свідоцтва про народження позивача серії НОМЕР_1 видно, що померлий та позивач дійсно були батьком та сином і так як після смерті батька позивач не подав заяву про відмову від спадщини, то відповідно до положень ч. 2 ст. 1268 ЦК України він є таким, що прийняв спадщину після смерті свого батька у вигляді вказаного вище майна.

Відповідно до ряду свідоцтв про право на спадщину за законом від 11. 09. 2019 року було встановлено, що позивач частково прийняв спадщину після смерті свого батька у вигляді земельної ділянки площею 4,9100 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території Комишнянської сільської ради Миргородського району та 1/2 частини земельної ділянки, площею 2,8726 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території Надеждинської сільської ради Диканського району..

Так, під час оформлення права власності на спадкове майно у вигляді земельної ділянки площею 2,8727 га, було виявлено виправлення у державному акті, і тому померлий за життя, не встиг вирішити питання щодо його належного виправлення (оформлення), так як помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . ІНФОРМАЦІЯ_3 , а смерть людини не може бути передбачуваною..

Оскільки, було виявлено виправлення у правовстановлюючому документі на вказану земельну ділянку за життя спадкодавця, однак, вказане вище майно є спадковим, тому, відповідно до положень ст. ст. 392, 1296, 1299 ЦК України, за позивачем слід визнати в порядку спадкування право власності на вказане спадкове майно з реєстрацією цього права на спадщину в органах, які здійснюють державну реєстрацію нерухомого майна.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 316, 376, 392, 1296, 1299 ЦК України, ст. ст. 7, 8, 81, 83, 258, 259, 263-268 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 , який проживає в с. Надежда Диканського району Полтавської області, ідентифікаційний номер НОМЕР_2 до Надеждинської сільської ради Диканського району Полтавської області, місцезнаходження с. Надежда, Диканського району Полтавської області, вул. Миру, 25-Б, ідентифікаційний код ЄДРПОУ 21047709, треті особи, які не заявляють самостійні вимоги - Диканська державна нотаріальна контора Полтавської області, яка знаходиться в смт. Диканька Полтавської області, вул. Пушкіна, 6, ідентифікаційний код ЄДРПОУ 02899973, ОСОБА_2 , яка проживає в с. Надежда Диканського району Полтавської області, ідентифікаційний номер НОМЕР_3 , про визнання права власності на спадкове майно.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , право власності на спадкове нерухоме майно у вигляді земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 2,8727 га, яка розташована на території Надеждинської сільської ради Диканського району Полтавської області, право власності на яке посвідчено державним актом на право власності на земельну ділянку серії ПЛ № 078572 виданого Диканською районною державною адміністрацією та Диканським районним відділом земельних ресурсів 30. 04. 2003 року, як за спадкоємцем такого майна після смерті батька ОСОБА_3 .

Рішення набирає законної сили через 30 днів з дня його проголошення, якщо на нього не буде подана апеляційна скарга учасниками справи.

Рішення може бути оскаржене протягом 30 днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Полтавського апеляційного суду.

Головуючий:

СудДиканський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення25.02.2020
Оприлюднено28.02.2020
Номер документу87867546
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —529/76/20

Рішення від 25.02.2020

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Гвоздик А. Є.

Ухвала від 05.02.2020

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Гвоздик А. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні