Постанова
від 18.02.2009 по справі 2-а-191/09/227/09
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 лютого 2009 р. №2-а-191/09/227/09

Хмельницький окружний адмін істративний суд в складі:

судді Фелонюк Д.Л.

при секретарі судового засід ання Буяновській М. С. за участю п редставника позивача: Ковальчук В.О.- за довіреністю від 24 липня 2008 року № 4111\06 розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за п озовом управління Пенсійного фонду України в Ізяславському районі до М' якітського виробничо-торгівельного комплексу , сМ'якоти про стягнення 15 592 , 13 грн.

У судовому засіданні проголошено вступну і резолю тивну частини постанови згідно ст. 160 КАС України.

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з п озовною заявою про стягнення у відповідності до вимог Закону України "Пр о загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" з відповідача на к ористь управління Пенсійного фонду України в Ізяславському районі 15592 , 13 грн. заборгованості , яка складається з заборгованос ті по страхових внесках за серпень-жовтень 2008 року в розмірі 4557 , 87 грн. , штрафних санкцій в розмірі 7322 , 30 грн. , пені в р озмірі - 3711 , 96 грн..

В підтвердження позовних вимог подав копії розраху нків сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне ст рахування , що підлягають сплаті за липень-жовтень 2008 року , копії р ішень №381 від 20.10.2008 року , № 382 від 20.10.2008 ро ку про застосування фінансових санкцій та нарахування пені за несвоєча сну сплату страхувальниками страхових внесків , картки особового рахунку платника , корінець вимоги про стягнення з аборгованості від 3.12.2008р. № Ю-3/12.

Повноважний представник позивача у судовому засіда нні позовні вимоги підтримує , на полягає на їх задоволенні в повному обсязі.

Відповідач в судове засідання не з'явився , ухвала про відкриття проваджен ня у справі та призначення справи до судового розгляду разом із повістко ю , повістка про відкладення розг ляду справи направлені за адресою , за якою зареєстрований відповідач (згідно реєстру п оштових відправлень).

Розглядом наданих матеріалі в справи встановлено :

М'якітський виробничо-торгів ельний комплекс зареєстрований як суб'єкт підприємницької діяльності- юридична особа Ізяславською районною державною адміністрацією 28.07.1998 рок у - довідка № 2024 Хмельницького обласного управління статистики , згідно ст. с т. 1 , 14 Закону У країни "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" зареєст роване як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пе нсійне страхування.

Станом на 17.12.2008 р. у відпо відача утворилась заборгованість перед управлінням Пенсійного фонду У країни в Ізяславському районі в розмірі 15592 , 13 грн. , що скла дається з заборгованості по страхових внесках за серпень-жовтень 2008 року в розмірі - 4557 , 87 грн. , що підтверджується розрахункам и сум внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування , що підлягають сплаті за липень-ж овтень 2008 року , картками особовог о рахунку платника , по штрафних с анкціях в розмірі - 7322 , 30 грн. , пені в розмірі - 3711 , 96 грн. , що підтверджується рішеннями №381 від 20.10.2008 року , №382 від 20.10.2008 року про застосування фінансових санкцій та нарахування пені за несвоєчасну сплату страхува льником страхових внесків , які о тримані відповідаче м.

Позивачем , в ідповідно до вимог Закону України "Про загальнообов'язкове державне пен сійне страхування" виставлена відповідачу вимога від 3.12.2008р. № Ю-3/12 про сплат у заборгованості на суму 18478 , 63 грн. , яка отримана відповідачем 04.12.08р. з гідно поштового повідомлення.

Оскільки заборгованість в сумі 15592 , 13 грн. в добровільному порядку ві дповідачем не сплачена , позивач ем подано позов до суду.

Досліджуючи надані докази , оцінюючи їх в сукупності , до уваги приймається наступне.

У відповідності до ст. 1 Закону України "Про загальноо бов'язкове державне пенсійне страхування" (надалі -Закону) , страхувальники - це роботодавці та інші особи , які відповідно до цього Закону сплачують страхові внески на загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування; страхові внески - кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов'язкове державне пенсійне страхування , сплачені згідно із законодавст вом , що діяло раніше; кошти , сплачені на загальнообов'язков е державне пенсійне страхування відповідно до цього Закону.

Згідно п.1 ст. 14 Закону страхувальниками є роботодавці: підприємства , установи і організації , створені відповідно до законод авства України , незалежно від фо рми власності , виду діяльності т а господарювання , об'єднання гро мадян , профспілки , політичні партії (у тому числі фі лії , представництва , відділення та інші відокремлен і підрозділи зазначених підприємств , установ , орг анізацій , об'єднань громадян , профспілок , політичних партій , які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрах унки із застрахованими особами) , фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи (включ аючи юридичних та фізичних осіб-суб'єктів підприємницької діяльності , які обрали особливий спосіб опо даткування (фіксований податок , єдиний податок , фіксований сільськогосподарський податок , придбали спеціальний торговий патент) , які використовують прац ю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умо вах , передбачених законодавств ом , або за договорами цивільно-пр авового характеру.

Відповідно до п.6 ст. 17 Закону платник страхових внесків зобов'язаний нара ховувати , обчислювати і сплачув ати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески. Відповідно до ст. 106 Закону та п.9 Інструкції „П ро порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими осо бами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до П енсійного фонду України" від 19.12.2003р. №21 (затвердж. постановою правління Пенс ійного фонду України) виконавчі органи Пенсійного фонду вправі застосо вувати до страхувальників фінансові санкції. Згідно п.5 ст. 106 за неподання , несвоєчасне подання не за встан овленою формою або подання недостовірних відомостей , що використовуються в системі п ерсоніфікованого обліку та іншої звітності , передбаченої законодавством , до територіальних органів Пенсійного фонду наклада ється штраф у розмірі 10 відсотків суми страхових внесків , які були сплачені або підлягают ь сплаті за відповідний звітний період , за кожний повний або неповний місяць затримки подання відомостей , звітності , а ле не менше десяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Згідно підпунктів 13 , 14 п. 2 ст. 106 Закону про накладення штраф ів та нарахування пені посадові особи виконавчих органів Пенсійного фо нду в порядку , встановленому пра влінням Пенсійного фонду , винос ять рішення , які протягом трьох р обочих днів із дня їх винесення надсилаються страхувальнику , банку чи організації , яка здійснює виплату і доставку пенсій.

Суми пені та штрафів підлягають сплаті страхувальником , банком чи організацією , яка здійснює виплату і доставку пенсій , протягом десяти робочих днів з дня одержання відповідного рішення. При цьому в цей же строк страх увальник , банк чи організація , яка здійснює виплату і доставку пенсій , має право оскаржити зазн ачене рішення до вищого органу Пенсійного фонду або в судовому порядку з одночасним обов'язковим письмовим повідомленням про це відповідного в иконавчого органу Пенсійного фонду , яким прийнято це рішення.

Рішення органу Пенсійного фонду про нарахування пені або накладення шт рафу , передбачених частинами де в'ятою і десятою цієї статті , є ви конавчим документо м.

Нормами ст. 106 Закону передбачено , що у разі вия влення своєчасно не сплачених сум страхових внесків страхувальники зо бов'язані самостійно обчислити ці внески і сплатити їх з нарахуванням пе ні в порядку і розмірах , визначен их цією статтею. Суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або н е сплачені страхувальниками у строки , визначені статтею 20 цього Закону , в тому числі обчислені територіальними органами Пе нсійного фонду у випадках , перед бачених частиною третьою статті 20 цього Закону , вважаються простроченою заборгованістю із сплати с трахових внесків і стягуються з нарахуванням пені та штрафних санкцій.

Територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки , визначені правлінням Пенсійног о фонду , надсилають страхувальн икам , які мають недоїмку , вимогу про її сплату. Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документо м. Протягом десяти робочих днів із дня одержання вимог и про сплату недоїмки страхувальник зобов'язаний сплатити суми недоїмк и.

У разі , якщо с трахувальник , який одержав вимо гу територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки і протя гом десяти робочих днів після її отримання не сплатив зазначену у вимозі суму недоїмки разом з застосованою до нього фінансовою санкцією , включеної до вимоги , або не узгодив вимогу з відповід ним органом Пенсійного фонду , аб о не оскаржив вимогу в судовому порядку , а також у разі якщо страхувальник узгодив вимогу , але не сплатив узгоджену суму не доїмки протягом десяти робочих днів після отримання узгодженої вимоги , відповідний орган Пенсійного ф онду звертається в установленому законом порядку і подає вимогу про спл ату недоїмки до відповідного підрозділу державної виконавчої служби. У зазначених випадках орган Пенсійного фонду також має право звернутися до суду з позовом про стягнення.

На підтвердження позовних вимог позивачем надано н еобхідні докази про наявність заборгованості відповідача та вжиття за ходів її стягнення з врахуванням вимог Закону України "Про загальнообов' язкове державне пенсійне страхування".

Судом зважається на те , що рішення про застосування штрафних санкцій , вимога про стягнення заборгова ності у визначеному законом порядку не оскаржувались та не скасовані , доказів про сплату заборговано сті суду не подано.

За таких обставин , позовні вимоги обґрунтовані , підтвердженні матеріалами справи , відповідають чинному законодав ству та підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 6 , 14 , 71 , 86 , 94 , 104 , 158-163 , 167 , 254-259 Кодексу адміністративного су дочинства України , суд -

ПОСТАНОВИВ:

Позов управління Пенсійного фонду України в Ізяславському районі до М'якітського виробничо-торгіве льного комплексу про стягнення 15 592 , 13 грн. задоволити.

Стягнути з М'якітського виро бничо-торгівельного комплексу ( с. М'якоти , Ізяс лавський район , код 30004025) на корист ь Управління Пенсійного фонду України в Ізяславському районі ( м. Ізяслав , вул. Шевченка 16 , код 02932377 , р\р 25604301230 Ізяславське відділення ДОБ № 2890 м. Ізяслав , МФО 375081) заборгованості по страхових внесках в розмірі 4557 , 87 грн. (чотири тисячі п'ятсот п'ят десят сім гривень 87 коп.) , штрафних санкціях в розмірі 7322 , 30 грн. (сім ти сяч триста двадцять дві гривні 30 коп.) , пені в розмірі 3711 , 96 грн. (три тисячі сімсот одинадцять гривень 96 коп.)

Постанову може бути оскаржено до апеляційного суду шляхом подачі заяви про апеляційне оскарження постанови суду протягом десяти днів з дня проголошення постанови. Апеляційна скарга на постанов у суду подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляці йне оскарження.

Дата ухвалення рішення18.02.2009
Оприлюднено19.04.2010
Номер документу8787946
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-191/09/227/09

Постанова від 18.02.2009

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Фелонюк Д.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні