Рішення
від 27.02.2020 по справі 415/10472/19
ЛИСИЧАНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 415/10472/19

Провадження № 2-о/415/35/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 лютого 2020 року м. Лисичанськ

Лисичанський міський суд Луганської області у складі:

головуючого судді Калмикової Ю.О.,

за участю секретаря Близнюка В.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Лисичанську цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин, заінтересовані особи Лисичанська міська рада Луганської області та державний нотаріус Рубіжанської державної нотаріальної контори Луганської області Коваленко Галина Петрівна,-

ВСТАНОВИВ:

Описова частина

Зміст позовних вимог

ОСОБА_1 звернувся до Лисичанського міського суду з заявою про встановлення факту родинних відносин, заінтересовані особи заінтересовані особи Лисичанська міська рада Луганської області та державний нотаріус Рубіжанської державної нотаріальної контори Луганської області Коваленко Галина Петрівна. В заяві зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його рідна бабуся ОСОБА_2 . У ході невідповідностей перекладів документів 1948 та 1966 років, його батько (син ОСОБА_3 ОСОБА_4 , - зараз він помер. Він за народженням отримав прізвище його батька, - ОСОБА_1 . Таким чином його померла бабуся була усе життя ОСОБА_2 , а він з батьком були ОСОБА_4 . Вказане завадило йому прийняти спадщину після смерті його бабусі, оскільки нотаріус відмовив заявнику в видачі свідоцтва про право на спадщину, з причини розбіжності прізвищ - його та його бабусі.

Встановлення факту родинних відносин йому необхідно для отримання свідоцтва про право на спадщину.

На підставі викладеного просив суд, встановити факт родинних відносин між ним та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , як між онуком та рідною бабусею.

Надходження позовної заяви та інших заяв до суду

09.01.2020 року ухвалою суду про відкриття провадження у справі № 415/10472/19 було відкрито провадження у цій цивільній справі.

27.02.2020 року заявник надав суду письмове клопотання, в якому просив справу слухати за його відсутністю.

Доводи особи, яка подала позов

Заява мотивована тим, що заявнику відмовлено в видачі свідоцтва про право на спадщину, з підстав розбіжностей в написанні прізвищ - заявника та його бабусі.

Заявник ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, надав суду письмове клопотання про розгляд справи за його відсутності, заяву підтримав, просив задовольнити.

Представник заінтересованої особи - Лисичанської міської ради Луганської області в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, клопотання про відкладення справи до суду не надходило.

Заінтересована особа - державний нотаріус Рубіжанської державної нотаріальної контори Луганської області Коваленко Г.П., в судове засідання не з`явилась, про дату, час та місце розгляду справи повідомлялась належним чином, клопотання про відкладення розгляду справи до суду не надходило.

Дослідивши докази, суд вважає встановленими наступні фактичні обставини.

Фактичні обставини справи, встановлені судом

Матеріалами справи встановлено, що згідно з свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 виданого 05 лютого 1980 року Лисичанським міським відділом ЗАГС Ворошиловградської області, російською мовою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , батьками якого записаний російською мовою ОСОБА_6 - батько, ОСОБА_7 - мати, про що складено актовий запис № 160.

Згідно з свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , виданого повторно 31 серпня 1966 виконкомом Бровадівської районної адміністрації Львівської області, ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , батьками якого записані ОСОБА_9 - батько, ОСОБА_5 - мати, актовий запис № 67.

Згідно з свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 виданого 25 травня 1948 Подкамінським рай бюро ЗАГС, ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , батьками якого записані російською мовою ОСОБА_10 - батько, ОСОБА_11 - мати, про що складено актовий запис № 16.

Згідно з свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 виданого 11 березня 2016 р. відділом державної реєстрації актів цивільного стану Лисичанського міського управління юстиції у Луганській області, ОСОБА_8 помер ІНФОРМАЦІЯ_6 , про що складено актовий запис № 393.

Згідно з паспорту громадянина України серії НОМЕР_5 виданого 27 січня 1998 року Кремінським РВ УМВС України в Луганській області, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженка села Дептовка Дмитрівського району Чернігівської області.

Згідно з свідоцтва про смерть серії НОМЕР_6 виданого 07 травня 2019 р. виконавчим комітетом Кудряшшівської сільської ради Кремінського району Луганської області, ОСОБА_5 померла ІНФОРМАЦІЯ_7 , про що складено актовий запис № 05.

Згідно з постанови про відмову у вчиненні нотаріальних дій вих. № 387/02-311 від 22.11.2019 р., наданою державним нотаріусом Рубіжанської державної нотаріальної контори Коваленко Г.П. ОСОБА_1 відмовлено в видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на майно після смерті ОСОБА_5 , оскільки не співпадають прізвище спадкодавця та спадкоємця.

Мотивувальна частина

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорювальних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Відповідно до п. 7 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення , суд може встановити факт родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію у зв`язку з втратою годувальника.

Судом встановлено, що встановити іншим, крім судового, шляхом цей факт неможливо, оскільки спадкодавець помер. Встановлення факту родинних відносин породжує для заявника юридичні наслідки, а саме вчинення нотаріальної дії для оформлення спадщини.

Таким чином при дослідженні вищенаведених доказів судом встановлено, що в свідоцтві про народження батька заявника ОСОБА_8 виданого в 1948 році та в свідоцтві про народження батька заявника ОСОБА_8 виданого в 1966 році було допущено різне написання прізвищ його як ОСОБА_4 , а його матері, російською мовою як ОСОБА_2 тому оцінюючи досліджені в судовому засіданні докази в їх сукупності, суд знаходить достатньо підстав для встановлення факту родинних відносин між ОСОБА_1 та ОСОБА_5 , як між онуком та рідною бабусею.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 258, 264, 265, 293, 315, 316, 319 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин, заінтересовані особи Лисичанська міська рада Луганської області та державний нотаріус Рубіжанської державної нотаріальної контори Луганської області Коваленко Галина Петрівна задовольнити повністю.

Встановити факт родинних відносин, між ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_8 , як між онуком та рідною бабусею.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги на рішення суду протягом тридцяти днів, з дня його проголошення.

Із урахуванням пункту 15.5 Перехідних положень ЦПК України (в редакції, яка набрала чинності 15.12.2017 року) апеляційні скарги подаються до або через суд першої інстанції, тобто апеляційна скарга може бути подана до Луганського апеляційного суду через Лисичанський міський суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Відомості про учасників справи:

Заявник: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер НОМЕР_7 .

Заінтересовані особи:

Лисичанська міська рада Луганської області, місцезнаходження: вул. Грушевського, 7, м. Лисичанськ, Луганська область, 93100, код ЄДРПОУ 25685281.

Державний нотаріус Рубіжанської державної нотаріальної контори Луганської області Коваленко Галина Петрівна, місто знаходження: вул. Пушкіна, 13, м. Рубіжне, Луганська область, 93000.

СУДДЯ Ю. О. КАЛМИКОВА

Дата ухвалення рішення27.02.2020
Оприлюднено28.02.2020
Номер документу87881678
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин, заінтересовані особи Лисичанська міська рада Луганської області та державний нотаріус Рубіжанської державної нотаріальної контори Луганської області Коваленко Галина Петрівна

Судовий реєстр по справі —415/10472/19

Рішення від 27.02.2020

Цивільне

Лисичанський міський суд Луганської області

Калмикова Ю. О.

Ухвала від 09.01.2020

Цивільне

Лисичанський міський суд Луганської області

Калмикова Ю. О.

Ухвала від 23.12.2019

Цивільне

Лисичанський міський суд Луганської області

Калмикова Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні