Ухвала
від 27.02.2020 по справі 641/1402/20
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Комінтернівський районнийсуд м.Харкова

Номер провадження № 1-кс/641/449/2020 Справа № 641/1402/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 лютого 2020 року Комінтернівський районний суд м. Харкова

слідчий суддя ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

з участю прокурора ОСОБА_3

розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання прокурора Слобідського відділу Харківської місцевої прокуратури № 5, ОСОБА_3 про надання дозволу на обшук житла чи іншого володіння особи, за матеріалами досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019221070000081 від 03.05.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 188-1, ч. 2 ст. 361 КК України,

В СТ АН ОВ ИВ:

Прокурор Слобідського відділу Харківської місцевої прокуратури № 5, ОСОБА_3 звернувся з клопотанням до слідчого судді Комінтернівського районного суду м. Харкова про надання дозволу прокурору Слобідського відділу Харківської місцевої прокуратури №5 ОСОБА_3 , прокурору Слобідського відділу Харківської місцевої прокуратури №5 ОСОБА_4 , прокурору Слобідського відділу Харківської місцевої прокуратури №5 ОСОБА_5 , слідчому СВ Слобідського ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_6 , слідчому СВ Слобідського ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_7 , на проведення обшуку у нежитлових приміщеннях 1-го поверху №1, 3-13, 16-32, 2-го поверху № 1-31, 3-го поверху №1-50, венткамера №1-6 в літ. В-3, загальною площею 9466,1 кв. м. за адресою: м. Харків, пр. Московський, буд. 247, що відповідно до відомостей з реєстру прав власності на нерухоме майно належить ТОВ Інтеропт-Преміум (код ЄДРПОУ 33815694, зареєстровано за адресою: м. Харків, пр. Московський, буд. 247) та на розподільному пункті Видавництво (розташована у м. Харкові, пр. Московський, буд. 247, на першому поверсі у дворі будівлі), з метою отримання доступу та вилучення приладів обліку електроенергії, які розташовані на території вищезазначеної підстанції №70038965 та №70038966, що живлять ТОВ Інтеропт-Преміум, встановлення та вилучення договорів з додатками між ТОВ Інтеропт-Преміум та АТ «Харківобленерго», встановлення та подальше вилучення приладів несанкціонованого втручання в роботу лічильників, приладів обліку електричної енергії (лічильників), автоматів та інших приборів, за допомогою яких можливе зменшення обсягу спожитої електричної енергії або збільшення потужності постачання електричної енергії без відповідної дозвільної документації, встановлення та фіксування електроприладів (комп`ютерної техніки, її складових частин), а також інших приладів, які використовуються з метою здобування крипто-валюти за допомогою майнінг ферм, що споживають велику кількість електричної енергії, з метою фіксації їх технічних показників щодо обсягу та об`єму споживання електричної енергії та подальшого встановлення зменшення об`єму спожитої електроенергії, виявлення та вилучення технічної документації на прилади несанкціонованого втручання в роботу лічильників, приладів обліку електричної енергії (лічильників), автоматів та інших приборів, за допомогою яких можливе зменшення обсягу спожитої електричної енергії або збільшення потужності постачання електричної енергії без відповідної дозвільної документації.

У судовому засіданні прокурор своє клопотання підтримав.

Слідчий суддя дослідивши додані до клопотання документи та матеріали кримінального провадження встановив.

Клопотання прокурора, яке надійшло до суду відповідає вимогам КПК України.

В провадженні слідчого СВ Слобідського ВП ГУ НП в Харківській області перебувають матеріали кримінального провадження, відомості про кримінальні правопорушення у якому внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань №42019221070000081 від 03.05.2019, за ознаками кримінальних правопорушень - злочинів, передбачених ч. 2 ст. 188-1, ч. 2 ст. 361 КК України.

Частина 2 статті 188-1 КК України передбачає відповідальність за викрадення гарячої або питної води, електричної або теплової енергії шляхом її самовільного використання без приладів обліку, результати вимірювання яких використовуються для здійснення комерційних розрахунків (якщо використання приладів обліку обов`язкове), або внаслідок умисного пошкодження приладів обліку чи у будь-який інший спосіб, якщо такими діями завдано значної шкоди, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або якщо вони завдали шкоду у великих розмірах.

Частина 2 статті 361 КК України передбачає відповідальність за несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп`ютерів), автоматизованих систем, комп`ютерних мереж чи мереж електрозв`язку, що призвело до витоку, втрати, підробки, блокування інформації, спотворення процесу обробки інформації або до порушення встановленого порядку її маршрутизації, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або якщо вони заподіяли значну шкоду.

02.05.2019 на адресу Харківської місцевої прокуратури № 5 надійшла заява директора з захисту активів АТ «Харківобленерго» про те, що невстановленими особами організовано злочинну схему збуту технічних засобів, які несанкціоновано втручаються в роботу приладів обліку електричної енергії, шляхом блокування роботи процесорів лічильників, що призводить до їх зупинки та припинення процесу обліку спожитої електроенергії, чим завдається шкода АТ «Харківобленерго».

В ході подальшого досудового розслідування, на виконання доручення прокурора у кримінальному провадженні, щодо встановлення обставин злочину та осіб, причетних до його вчинення, УСБУ в Харківській області проведені заходи з метою встановлення обставин скоєння злочину в результаті яких встановлено, що посадовими особами ТОВ Інтеропт-Преміум (код ЄДРПОУ 33815694, м. Харків, пр. Московський, буд. 247) здійснюється розкрадання електричної енергії шляхом втручання до автоматизованих систем обліку електричної енергії (лічильників), що приводить до викривлення розрахункових даних (їх суттєве заниження) при обліку обсягів електричної енергії.

В періодз 2005року потеперішній час,директором ТОВІнтеропт-Преміум є ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,іпн. НОМЕР_1 ,яка використовуючислужбове становищеу змовііз службовимиособами АТХарківобленерго організувалапротиправну схемуз розкраданняелектричної енергіїшляхом втручаннядо автоматизованихсистем облікуелектричної енергії(лічильників)у нежитловихприміщеннях 1-гоповерху №1,3-13,16-32,2-гоповерху №1-31,3-гоповерху №1-50,венткамера №1-6в літ. В-3, загальною площею 9466,1 кв. м. за адресою: м. Харків, пр. Московський, буд. 247, що відповідно до відомостей з реєстру прав власності на нерухоме майно належить ТОВ Інтеропт-Преміум.

Крім того, встановлено, що у вищевказаних нежитлових приміщеннях, що належать ТОВ Інтеропт-Преміум ОСОБА_8 організовано здобування крипто-валюти за допомогою майнінг ферм, що споживають велику кількість електричної енергії з метою її подальшої конвертації через тіньові електронні обмінні пункти валют (365 Cash, Vilkov, E-obmen, E-Money, 24Pay, Transfer24, D-Obmen, lOOBtcKiev, BestCoin та інші) у фіатну валюту (долари СІЛА, євро, гривні, російські рублі). Частину отриманих від такої діяльності грошових коштів, передаються в готівковому вигляді інспектору AT Харківобленерго, що здійснює контрольний огляд приладів обліку на підстанції та отримує неправомірну вигоду.

Також, за оперативною інформацією встановлено, в період січня по грудень 2019 року ТОВ Інтеропт-Преміум надали дані з приладів обліку електричної енергії № 70038965 та № 70038966 щодо спожитої електроенергії до AT Харківобленерго загальною кількістю 625 тис. кВт., при фактичному споживані близько 2400 тис. кВт.

Встановлено, що між AT «Харківобленерго» (код ЄДРПОУ 00131954, зареєстровано за адресою: м. Харків, вул. Плеханівська, 149) та ТОВ Інтеропт- Преміум (код ЄДРПОУ 33815694, зареєстровано за адресою: м. Харків," пр. Московський, буд. 247) укладений договір на постачання електроенергії №0031,16. Відповідно до цього договору електропостачання виробничих потужностей ТОВ Інтеропт-Преміум здійснюється від власної РП Видавництво (розташована у м. Харкові, пр. Московський, буд. 247) схема підключення виконана з ПС Селекційна 110/6 кВ. Прилади обліку електроенергії, що живлять ТОВ Інтеропт-Преміум електричною енергією розташовані на території вищезазначеної підстанції з №70038965 та №70038966.

Під час досудового розслідування як свідка допитано старшого інспектора Східного РВ АТ «Харківобленерго» ОСОБА_9 , який повідомив, що за адресою: м. Харків, пр.-т. Московський, буд. 247 підключено до розподільчої підстанції з чотирма лічильниками, два з яких належать ТОВ «Інтеропт- Преміум», які знаходяться на першому поверсі на подвір`ї дванадцяти або тринадцяти поверхової будівлі. Влітку 2018 року, за вищевказаною адресою, було здійснено заміну двох лічильників, та встановлено пломби АТ «Харківобленерго». Протягом 2018 року, близько 6-ти місяців споживання кожного лічильника електричної енергії становила близько 100000-130000 кВт/г на місяць. Протягом 2019 року обєм споживання складає до 20000-25000 кВт/г.

Крім того, допитаний як свідок ОСОБА_10 повідомив, що протягом 2-х років і по теперішній час за адресою: АДРЕСА_1 , у комерційних приміщеннях знаходиться обладнення (майнинг ферма) для здобування крипто-валюти, яка споживає велику кількість електричної енергії з метою отримання прибутку власниками ферми. Також, зазначив, що протягом останніх років, ця діяльність не може приносити прибутку без крадіжки електричної енергії, оскільки ця діяльність потребує споживанню багатою кількості електроенергії. В нежитловому приміщенні за адресою: АДРЕСА_1 знаходиться приблизно ста майнінг ферм, а лічильники які встановлені для контролю спожитої електроенергії рахують її не вірно, а лише 15-20 відсотків від реально спожитої.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, місцезнаходження юридичної особи ТОВ Інтеропт-Преміум зареєстровано за адресою: м. Харків, пр. Московський, буд. 247, засновником якого є ОСОБА_11 .

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, власником нежитлових приміщень 1-го поверху № 1, 3-13, 16-32, 2-го поверху № 1-31, 3-го поверху №1-50, венткамера №1-6 в літ. В-3, загальною площею 9466,1 кв. м. за адресою: м. Харків, пр.-т. Московський, буд. 247 являється ТОВ «Інтеропт-Преміум», право власності на яку набуто на підставі договору купівлі продажу № 407 від 10.05.2007.

Статтею 234 КПК України передбачено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 3 ст. 234 КПК України:

У разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про:

1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер;

2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання;

3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

4) підстави для обшуку;

5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку;

6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться;

7) індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням;

8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу.

Отже,слідчий суддявважає,що зметою виявленнята фіксаціївідомостей прообставини вчиненнякримінального правопорушення,а самеінформації пронесанкціонованого втручанняв роботу,приладів облікуелектричної енергії(лічильників), фіксації технічних даних електроприладів ( комп`ютерної техніки та її складових частин) та інших приладів, які використовуються виключно для здобування крипто-валюти за допомогою «майнінг ферм» та відшукання знаряддя кримінального правопорушення, а саме приладів несанкціонованого втручання в роботу, приладів обліку електричної енергії (лічильників), автоматів та інших приборів, за допомогою яких можливе зменшення обсягу спожитої електричної енергії або збільшення потужності постачання електричної енергії без відповідної дозвільної документації, клопотання прокурора про надання дозволу на обшук підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Вирішуючи питання про об`єм відшукуваних документів та речей, слідчий суддя враховує, що прокурор у своєму клопотанні просить надати дозвіл прокурору Слобідського відділу Харківської місцевої прокуратури №5 ОСОБА_3 , прокурору Слобідського відділу Харківської місцевої прокуратури №5 ОСОБА_4 , прокурору Слобідського відділу Харківської місцевої прокуратури №5 ОСОБА_5 , слідчому СВ Слобідського ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_6 , слідчому СВ Слобідського ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_7 , на проведення обшуку у нежитлових приміщеннях 1-го поверху №1, 3-13, 16-32, 2-го поверху № 1-31, 3-го поверху №1-50, венткамера №1-6 в літ. В-3, загальною площею 9466,1 кв. м. за адресою: м. Харків, пр. Московський, буд. 247, що відповідно до відомостей з реєстру прав власності на нерухоме майно належить ТОВ Інтеропт-Преміум (код ЄДРПОУ 33815694, зареєстровано за адресою: м. Харків, пр. Московський, буд. 247) та на розподільному пункті Видавництво (розташована у м. Харкові, пр. Московський, буд. 247, на першому поверсі у дворі будівлі), з метою отримання доступу та вилученню приладів обліку електроенергії, які розташовані на території вищезазначеної підстанції №70038965 та №70038966, що живлять ТОВ Інтеропт-Преміум, встановлення та вилучення договорів з додатками між ТОВ Інтеропт-Преміум та АТ «Харківобленерго», встановлення та подальше вилучення приладів несанкціонованого втручання в роботу лічильників, приладів обліку електричної енергії (лічильників), автоматів та інших приборів, за допомогою яких можливе зменшення обсягу спожитої електричної енергії або збільшення потужності постачання електричної енергії без відповідної дозвільної документації, встановлення та фіксування електроприладів (комп`ютерної техніки, її складових частин), а також інших приладів, які використовуються з метою здобування крипто-валюти за допомогою майнінг ферм, що споживають велику кількість електричної енергії, з метою фіксації їх технічних показників щодо обсягу та об`єму споживання електричної енергії та подальшого встановлення зменшення об`єму спожитої електроенергії, виявлення та вилучення технічної документації на прилади несанкціонованого втручання в роботу лічильників, приладів обліку електричної енергії (лічильників), автоматів та інших приборів, за допомогою яких можливе зменшення обсягу спожитої електричної енергії або збільшення потужності постачання електричної енергії без відповідної дозвільної документації.

Слідчий суддя вважає необхідним в частині надання дозволу на виявлення та вилучення договорів з додатками між ТОВ «Інтеропт-Преміум» та АТ «Харківобленерго», відмовити, оскільки прокурором не доведені суду обставини, які б свідчили про не можливість іншими засобами (наприклад, шляхом тимчасового доступу до речей та документів) отримати вищевказані документи.

Таким чином, слідчий суддя вважає необхідним надати дозвіл прокурору Слобідського відділу Харківської місцевої прокуратури № 5 ОСОБА_3 , прокурору Слобідського відділу Харківської місцевої прокуратури № 5 ОСОБА_4 , прокурору Слобідського відділу Харківської місцевої прокуратури № 5 ОСОБА_5 , слідчому СВ Слобідського ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_6 , слідчому СВ Слобідського ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_7 на проведення обшуку у нежитлових приміщеннях 1-го поверху № 1, 3-13, 16-32, 2-го поверху № 1-31, 3 поверху № 1-50, венткамері № 1-6 в літ В-3 загальною площею 9466, 1 кв.м. за адресою АДРЕСА_1 , яке належить на праві приватної власності Товариству з обмеженою відповідальністю «Інтеропт-Преміум» (ЄДРПОУ 33815694) та на розподільному пункті «Видавництво», який знаходиться на першому поверсі у дворі будівлі за адресою: м. Харків, пр.-т. Московський, буд. 247 та на якому встановлені прилади обліку електроенергії ТОВ «Інтеропт-Преміум» з метою виявлення та вилучення: приладів обліку електроенергії № 70038965 та № 70038966; приладів за допомогою яких здійснюється несанкціоноване втручання в роботу електролічильників; приладів обліку електричної енергії ( електролічильники), а також автоматів та інших приборів за допомогою яких зменшується обсяг спожитої електричної енергії або збільшується потужність постачання електричної енергії без відповідної дозвільної документації, технічної документації на прилади за допомогою яких здійснюється несанкціоноване втручання в роботу електролічильників; приладів обліку електричної енергії ( електролічильники), а також автоматів та інших приборів за допомогою яких зменшується обсяг спожитої електричної енергії або збільшується потужність постачання електричної енергії без відповідної дозвільної документації, а також виявлення та фіксації технічних даних електроприладів ( комп`ютерної техніки та її складових частин) та інших приладів, які використовуються виключно для здобування крипто-валюти за допомогою «майнінг ферм», без їх вилучення.

Вирішуючи питання про надання дозволу на проведення обшуку, слідчий суддя також враховує, що при наданні дозволу на проведення обшуку у нежитлових приміщеннях 1-го поверху № 1, 3-13, 16-32, 2-го поверху № 1-31, 3 поверху № 1-50, венткамері № 1-6 в літ В-3 загальною площею 9466, 1 кв.м. за адресою м. Харків проспект Московський будинок 247, які належить ТОВ «Інтеропт-Преміум» буде дотримано право на повагу до власності і цілі обшуку є пропорційними обмеженню конституційного права на недоторканість житла і іншого володіння особи.

За таких обставин, слідчій суддя дійшов висновку, що клопотання слідчого обґрунтовано та підлягає частковому задоволенню.

Керуючись вимогами статей 234, 235, 309 КПК України,

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання прокурора Слобідського відділу Харківської місцевої прокуратури № 5, ОСОБА_3 про надання дозволу на обшук житла чи іншого володіння особи, за матеріалами досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019221070000081 від 03.05.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 188-1, ч. 2 ст. 361 КК України задовольнити частково.

Надати дозвіл прокурору Слобідського відділу Харківської місцевої прокуратури № 5 ОСОБА_3 , прокурору Слобідського відділу Харківської місцевої прокуратури № 5 ОСОБА_4 , прокурору Слобідського відділу Харківської місцевої прокуратури № 5 ОСОБА_5 , слідчому СВ Слобідського ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_6 , слідчому СВ Слобідського ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_7 на проведення обшуку у нежитлових приміщеннях 1-го поверху № 1, 3-13, 16-32, 2-го поверху № 1-31, 3 поверху № 1-50, венткамері № 1-6 в літ В-3 загальною площею 9466, 1 кв.м. за адресою АДРЕСА_1 , яке належить на праві приватної власності Товариству з обмеженою відповідальністю «Інтеропт-Преміум» (ЄДРПОУ 33815694) та на розподільному пункті «Видавництво», який знаходиться на першому поверсі у дворі будівлі за адресою: м. Харків, пр.-т. Московський, буд. 247 та на якому встановлені прилади обліку електроенергії ТОВ «Інтеропт-Преміум» з метою виявлення та вилучення: приладів обліку електроенергії № 70038965 та № 70038966; приладів за допомогою яких здійснюється несанкціоноване втручання в роботу електролічильників; приладів обліку електричної енергії ( електролічильники), а також автоматів та інших приборів за допомогою яких зменшується обсяг спожитої електричної енергії або збільшується потужність постачання електричної енергії без відповідної дозвільної документації, технічної документації на прилади за допомогою яких здійснюється несанкціоноване втручання в роботу електролічильників; приладів обліку електричної енергії ( електролічильники), а також автоматів та інших приборів за допомогою яких зменшується обсяг спожитої електричної енергії або збільшується потужність постачання електричної енергії без відповідної дозвільної документації, а також виявлення тафіксації техничних даних електроприладів ( комп`ютерної техніки та її складових частин) та інших приладів, які використовуються виключно для здобування крипто-валюти за допомогою «майнінг ферм», без їх вилучення.

В іншій частині клопотання відмовити.

Дана ухваланадає правона проникненнядо нежитлових приміщеннях 1-го поверху № 1, 3-13, 16-32, 2-го поверху № 1-31, 3 поверху № 1-50, венткамері № 1-6 в літ В-3 загальною площею 9466, 1 кв.м. за адресою АДРЕСА_1 , яка належить Товариству з обмеженою відповідальністю «Інтеропт-Преміум» лише один раз.

Строк дії ухвали становить один місяць з дня її винесення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя- ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.02.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу87883151
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —641/1402/20

Ухвала від 05.08.2020

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Боговський Д. Є.

Ухвала від 05.08.2020

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Боговський Д. Є.

Ухвала від 05.08.2020

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Боговський Д. Є.

Ухвала від 29.07.2020

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Боговський Д. Є.

Ухвала від 29.07.2020

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Боговський Д. Є.

Ухвала від 29.07.2020

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Боговський Д. Є.

Ухвала від 06.03.2020

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Ященко С. О.

Ухвала від 27.02.2020

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Ариничева С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні