Рішення
від 25.02.2020 по справі 453/1448/19
СКОЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 453/1448/19

№ провадження 2/453/77/20

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

25 лютого 2020 року Сколівський районний суд Львівської області у складі: головуючого - судді Микитина В.Я. ,

секретаря судового засідання Корнута Т.Б. ,

з участю позивача ОСОБА_1 ,

представника відповідача Сухроменда Т.П. ,

розглянувши у підготовчому засіданні у залі суду у місті Сколе Львівської області за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Орівської сільської ради Сколівського району Львівської області, з участю третьої особи - Сколівської державної нотаріальної контори Львівської області, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,-

в с т а н о в и в:

Позивач ОСОБА_1 29.11.2019 року звернувся у суд із позовом до відповідача Орівської сільської ради Сколівського району Львівської області, в якому просить визначити йому додатковий строк тривалістю три місяці для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини, котра відкрилася після смерті батька ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою судді від 29.11.2019 року вказаний позов прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі. Справу призначено до розгляду за правилами загального позовного провадження із визначенням дати підготовчого засідання - 13.01.2020 року, 11.30 год..

Підготовче засідання у справі, котре було призначене на 13.01.2020 року о 11.30 год., не відбулося у зв`язку із перебуванням головуючого судді у цій справі - ОСОБА_4 у період з 02.01.2020 року по 17.01.2020 року включно на лікарняному. Визначено нову дату підготовчого засідання - 25.02.2020 року, 11.00 год..

Позов обґрунтовано тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Орів Сколівського району Львівської області у віці 76 років помер батько позивача - ОСОБА_3 .. На момент смерті він володів на праві власності житловим будинком АДРЕСА_1 з належними до нього господарськими будівлями і спорудами та земельними ділянками для житлової й громадської забудови та для особистого селянського господарства. Даний будинок та земельні ділянки у складі спадкового майна покійний заповів своєму синові - позивачу по справі, про що 02.11.2005 року склав заповіт. Даний заповіт не змінений і не скасований. Позивач з метою прийняття спадщини звернувся у Сколівську державну нотаріальну контору Львівської області, де, йому було відмовлено у прийнятті спадщини на вищевказаний будинок у зв`язку із пропуском шестимісячного терміну на прийняття спадщини. З огляду на вказане, отримавши відмову державного нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії, пов`язаної із видачею свідоцтва про право на спадщину за заповітом, позивач змушений звертатися за захистом своїх спадкових прав до суду із даним позовом.

Позивач ОСОБА_1 у підготовче засідання з`явився, вимоги заяви підтримав у повному обсязі, просив таку задовольнити з підстав, що у ній викладені.

Належним чином уповноважений представник відповідача Орівської сільської ради Сколівського району Львівської області - голова сільської ради Сухроменда Т.П. у підготовче засідання з`явилася, вимоги заяви визнала у повному обсязі та не заперечувала проти їх задоволення у підготовчому засіданні. Крім того, подала письмову заяву про визнання позову від 26.02.2020 року.

Третя особа - Сколівська державна нотаріальна контора Львівської області, явку уповноваженого представника у підготовче засідання не забезпечила, однак подала на адресу суду письмове клопотання вх. № 394 від 28.01.2020 року про розгляд справи у відсутності представника.

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно до вимог ч. ч. 1, 4 ст. 206 ЦПК України відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд, за наявності для того законних підстав, ухвалює рішення про задоволення позову.

За таких обставин суд вважає, що перешкод для здійснення розгляду справи у підготовчому засіданні та ухвалення судового рішення у підготовчому засіданні, відповідно до вимог ч. 3 ст. 200 ЦПК України, - немає.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши присутніх учасників справи, давши належу оцінку доказам у справі, суд дійшов такого висновку.

Відповідно до ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка є невід`ємною частиною національного законодавства, кожна людина при визначенні її громадянських прав і обов`язків має право на справедливий судовий розгляд.

Згідно з ч. 1 ст. 4, ч. 1 ст. 5 ЦПК України, кожна особа має право у порядку, встановленим цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів, а суд, здійснюючи правосуддя, захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

В силу положень ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, у межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Згідно ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Виходячи із наведених вище процесуальних норм, суд встановив наступні обставини справи та відповідні їм правовідносини.

Так, ОСОБА_3 , після смерті якого позивач має намір прийняти спадщину за заповітом і просить визначити йому додатковий строк у три місяці для подання заяви про прийняття спадщини, помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданого 07.12.2013 року Орівською сільською радою Сколівського району Львівської області. Вказаний день смерті ОСОБА_3 , у відповідності із ч. 2 ст. 1220 ЦК України, є часом відкриття спадщини після його смерті.

За життя спадкодавець ОСОБА_3 в Орівській сільській раді Сколівського району Львівської області 02.11.2005 року склав заповіт, яким все своє майно заповів своєму синові - позивачу ОСОБА_1 ..

В силу ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Враховуючи наявність складеного спадкодавцем ОСОБА_3 заповіту, який до дня його смерті ним не змінювався та не скасовувався, спадкування у даному випадку здійснюється за заповітом.

Відповідно до ч. 1 ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

Позивач, як спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, подав до Сколівської державної нотаріальної контори Львівської області заяву про прийняття спадщини. Позивач також у встановлені законом порядку та строки не відмовився від спадщини.

Відтак, позивач вправі успадкувати усі права та обов`язки, які належали спадкодавцеві ОСОБА_3 на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті, а також входили до складу спадщини.

Відповідно до ч. 1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Встановлено, що позивач протягом вказаного вище строку не подав заяву про прийняття спадщини за заповітом після смерті батька у нотаріальну контору, а подав таку лише 29.03.2019 року.

Відповідно до ч. 1 та ч. 3 ст. 1272 ЦК України якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст. 1270 вказаного Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. Однак, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Як роз`яснюється у пункті 24 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року № 7 Про судову практику у справах про спадкування , вирішуючи питання при визначенні особі додаткового строку, суд досліджує поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому, необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

З матеріалів справи вбачається, а також визнається сторонами, що позивач мав намір звернутися у нотаріальну контору із заявою про прийняття спадщини за законом після смерті батька ОСОБА_1 у встановлений законом шестимісячний термін, але не зміг цього зробити в силу перебування тривалий час закордоном на заробітках. Даний факт підтверджується наявною у матеріалах справи копією паспорта позивача для виїзду закордон із відповідними штемпелями про виїзд та в`їзд в Україну. Прибувши в Україну, позивач одразу ж звернувся із заявою у нотаріальну контору, на що отримав відмову.

Вищенаведені причини суд вважає поважними, оскільки такі безперечно свідчать про поважність причин пропуску терміну на прийняття спадщини після смерті свого батька, що, відповідно, має наслідком задоволення позову.

Керуючись ст. ст. 4-5, 12-13, 81, 89-90, 95, 141, 200, 206, 258-259, 264-265, 268 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Орівської сільської ради Сколівського району Львівської області, з участю третьої особи - Сколівської державної нотаріальної контори Львівської області, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 додатковий строк три місяці для подання ним заяви у нотаріальну контору про прийняття спадщини за заповітом після смерті батька ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Орів Сколівського району Львівської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги усіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Львівського апеляційного суду. До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи через Сколівський районний суд Львівської області.

Повне найменування сторін та інших учасників справи:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; зареєстроване місце проживання фізичної особи: АДРЕСА_2 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_2 .

Відповідач: Орівська сільська рада Сколівського району Львівської області; місцезнаходження юридичної особи: 82610, Львівська область, Сколівський район, с. Орів; ідентифікаційний код у Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України: 04370567.

Третя особа без самостійних вимог на предмет спору: Сколівська державна нотаріальна контора Львівської області; місцезнаходження юридичної особи: 82600, Львівська область, м. Сколе, вул. Чайківського, буд. 6; ідентифікаційний код у Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України: 02899523.

Суддя В.Я. Микитин

Повне рішення суду складене 27 лютого 2020 року.

СудСколівський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення25.02.2020
Оприлюднено28.02.2020
Номер документу87885090
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —453/1448/19

Рішення від 25.02.2020

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Микитин В. Я.

Рішення від 25.02.2020

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Микитин В. Я.

Ухвала від 29.11.2019

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Микитин В. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні