Рішення
від 27.02.2020 по справі 260/36/20
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

27 лютого 2020 року м. Ужгород№ 260/36/20 Закарпатський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Дору Ю.Ю., розглянувши у порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області до Сільськогосподарського виробничого кооперативу "Світанок" про відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, -

В С Т А Н О В И В :

Головне управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області (далі - позивач, ГУ ПФУ в Закарпатській області) звернулося до Закарпатського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Сільськогосподарського виробничого кооперативу "Світанок" (далі - відповідач), в якій просить: стягнути з Сільськогосподарського виробничого кооперативу "Світанок" на користь Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "б-з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" в сумі 8397,18 (вісім тисяч триста дев`яносто сім гривень 18 копійок) гривень.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що громадянка ОСОБА_1 працювала дояркою у СВК Світанок , стаж на даному підприємстві складає 20 років, що дало їй право на призначення пенсії згідно пункту д статті 13 Закону України Про пенсійне забезпечення . Відповідно до надісланих відповідачу розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій відшкодуванню Головному управлінню Пенсійного фонду України в Закарпатській області за період з травня 2019 року по жовтень 2019 року підлягає 8397,18 грн., оскільки у строк, визначений пунктом 6.7 Інструкції, вказана сума відповідачем самостійно сплачена не була, заборгованість СВК Світанок перед управлінням з відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій складає 8397,18 грн.

Ухвалою суду від 03 січня 2020 року відкрито спрощене позовне провадження в адміністративній справі без виклику учасників справи та встановлено учасникам справи строк для подання заяв по суті справи.

Вказану ухвалу суду направлено на адресу відповідача зазначену у позовній заяві та за якою зареєстровано місцезнаходження Сільськогосподарського виробничого кооперативу Світанок та вручена 14.01.2020, що підтверджується підписом відповідальної особи на рекомендованому повідомленні про вручення поштового відправлення (а.с.28)

Отже відповідач належним чином повідомлений про відкриття провадження у справі та про наданий йому строк для подання відзиву на позовну заяву. Таким правом відповідач не скористався, відзиву на позовну заяву чи будь-яких заперечень до суду не подано.

Суд констатує, що на час розгляду справи судом, відповідачем не подано жодних клопотань.

Згідно вимог ч. 4 ст. 229 КАС України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи або якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи (в тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

З`ясувавши всі обставини у справі та перевіривши їх належними та допустимими доказами суд приходить до наступних висновків.

Судом встановлено, що згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Сільськогосподарський виробничий кооператив "Світанок" зареєстрований як юридична особа

Рішенням Закарпатського окружного адміністративного суду від 19 червня 2019 року в адміністративній справі №260/468/19, встановлено, що у Сільськогосподарському виробничому кооперативі "Світанок" працювала громадянка ОСОБА_1 у шкідливих умовах праці з повним трудовим днем по списку №2 відповідно до п."д" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення - жінки, які працюють доярками (операторами машинного доїння), свинарками-операторами в колгоспах, радгоспах, інших підприємствах сільського господарства, - після досягнення 55 років і при стажі зазначеної роботи не менше 20 років за умови виконання встановлених норм обслуговування, що надало їй право на пенсію за віком на пільгових умовах.

У відповідності до ч. 4 ст. 78 КАС України обставини, встановлені рішенням суду в господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, стосовно якої встановлено ці обставини. Відтак обставини щодо правомірності призначення пенсії повторно не доказуються.

Вказаним рішенням встановлено обставини щодо правомірності призначення пільгової пенсії за списком № 2 вказаній громадянці (а.с.а.с. 6-7).

Відповідно до норм абз. 4 п. 1 ст. 2 Закону України "Про збір на обов`язкове державне пенсійне страхування" від 26.06.1997 № 400/97-ВР, для платників збору, визначених пунктами 1 і 2 частини першої статті 1 цього Закону, крім платників, віднесених до четвертої групи платників єдиного податку, що визначені підпунктом 4 пункту 291.4 статті 291 Податкового кодексу України, об`єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених до дня набрання чинності Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій" відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" та призначених після дня набрання чинності зазначеним Законом відповідно до пунктів 2 - 8 частини другої статті 114 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" у період до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування".

Частиною 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 р. №1058-ІV, який набрав чинності з 01.01.2004 р., передбачено, що зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до п.п. "б"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", який діяв до набрання чинності цим Законом.

Зазначене кореспондується з положеннями п. 7 ч. 2 ст. 114 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування".

Відповідно до ч. 2 розділу XV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 року за № 1058 - IV пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах, які відповідно до цього Закону мають право на пенсію на пільгових умовах, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону.

Крім сум виплачених пенсій відшкодуванню підлягають також витрати на їх доставку, які згідно із змінами до граничних тарифів на основні послуги зв`язку згідно з наказом Держкомзв`язку та інформації України від 22.07.2004 року за № 166, становлять для міста 0,79 % та для села 1,56 %.

Порядок відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, визначено розділом 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року за № 21-1 (зареєстрована у Міністерстві юстиції України 16.01.2004 року за № 64/8663, далі - Інструкція), якою, зокрема, передбачено, що витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи. При цьому стаж роботи на останньому підприємстві враховується у повному розмірі, а з попередніх місць роботи осіб він додається до стажу, необхідного для призначення пенсій на пільгових умовах.

Згідно п. 6.2 Інструкції витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи.

З матеріалів справи вбачається, що частка компенсації Сільськогосподарського виробничого кооперативу "Світанок" витрат на виплату та доставку пенсії, призначеної на пільгових умовах, громадянці ОСОБА_1 складає 100%.

Згідно пп. 6.7 п. 6 Інструкції встановлено, що підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Судом встановлено, що загальна сума витрат на виплату та доставку пенсій громадянці ОСОБА_1 , що підлягає відшкодуванню відповідачем за період з травня 2019 по жовтень 2019 року складає 8397,18 грн.

З матеріалів справи вбачається, що позивачем направлялись на адресу Сільськогосподарського виробничого кооперативу "Світанок" розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгової пенсії, призначеної відповідно до пп. "б-з" Закону України "Про пенсійне забезпечення" по громадянці ОСОБА_1 (а.с.9-16).

Проте, у визначені Інструкцією строки відповідач в добровільному порядку не здійснив відшкодування позивачу сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за віком на пільгових умовах, доказів на спростування доводів позивача суду не надав (відзиву не подано), у зв`язку з чим у відповідача виникла заборгованість перед позивачем по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, які призначені відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення" за період з травня 2019 року - по жовтень 2019 року у сумі 8397,18 грн. та дана сума заявлена до стягнення в судовому порядку.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку про обґрунтованість позову та необхідність його задоволення.

Згідно ч. 2 ст. 139 КАС України сплачений судовий збір з відповідача не стягується.

Виходячи з вищенаведеного та керуючись статтями 6, 9, 72-76, 126, 139, 242 -246 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області (88008, Закарпатська область, м.Ужгород, пл.Народна, буд.4, код ЄДРПОУ 20453063) до Сільськогосподарського виробничого кооперативу "Світанок" (90361, Виноградівський район, с.Чепа, вул. Миру, буд.2, код ЄДРПОУ 03747627) про відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій про стягнення заборгованості - задовольнити повністю.

Стягнути з Сільськогосподарського виробничого кооперативу "Світанок" (код ЄДРПОУ 03747627) на користь Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області (код ЄДРПОУ 20453063) заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "б-з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" в сумі 8397,18 (вісім тисяч триста дев`яносто сім гривень 18 копійок) гривень.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, встановленого статтею 295 КАС України, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене до Восьмого апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

СуддяЮ.Ю.Дору

СудЗакарпатський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення27.02.2020
Оприлюднено02.03.2020
Номер документу87892164
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —260/36/20

Рішення від 27.02.2020

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Дору Ю.Ю.

Ухвала від 03.01.2020

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Дору Ю.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні