Рішення
від 27.02.2020 по справі 559/2412/19
ДУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 559/2412/19

2-о/559/19/2020

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 лютого 2020 року Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

в складі головуючого судді Ралець Р.В.,

секретаря судового засідання Протас Ю.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Дубно цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Оженинська сільська рада Острозького району Рівненської області, про встановлення факту, що має юридичне значення,-

ВСТАНОВИВ:

Представник заявника за довіреністю Дмитренко Ю.С. звернувся до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення. В обґрунтування заявлених вимог посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати заявника ОСОБА_2 , яка з 2016 року до дня своєї смерті проживала без реєстрації з ним, за адресою: АДРЕСА_1 . Після смерті матері відкрилася спадщина на належне їй майно, а саме на земельну ділянку (пай). Заявник не заявляв про відмову від спадщини і не подавав таких заяв нотаріусу. Інших спадкоємців немає, оскільки він є єдиним сином померлої. При зверненні заявника до нотаріуса для оформлення спадкової справи було встановлено, що померла не була зареєстрована з ним в квартирі, де проживала останні роки до дня своєї смерті. Тому, він змушений звернутися до суду із вказаною заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем. Згідно довідки Оженинської сільської ради по мерла ОСОБА_2 до дня смерті була зареєстрована в АДРЕСА_2 , але фактично з 2016 до дня сме рті постійно проживала без реєстрації у АДРЕСА_1 . Метою встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем є необхідність реалізації права на оформлення спадкового майна, отже такі факти породжують юридичні наслідки. Чинним законодавством не передбачено іншого порядку встановлення таких фактів.

В судове засідання заявник не з`явився, подав до суду заяву, в якій просить розгляд заяви провести без його участі.

Представник заявника за довіреністю Дмитренко Ю.С. в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву, в якій просить розгляд заяви провести без його участі.

Адвокат заявника Лопухович А.О. в судове засідання також не з`явилася, згідно поданої заяви просить розгляд справи провести без її участі.

Представник заінтересованої особи: Оженинської сільської ради Острозького району Рівненської області в судове засідання також не з`явився, попередньо подавши до суду заяву про розгляд справи без участі представника сільської ради, не заперечують проти задоволення заявлених вимог.

Суд, з`ясувавши обставини справи, вважає, що заява підлягає задоволенню.

Згідно ст. 293, 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 є особою з інвалідністю 1 групи, про що свідчить довідка до акта огляду МСЕК АВ №0398938 від 24 червня 2015 року (а.с. 5).

Згідно довіреності від 20 грудня 2018 року ННО 128467 ОСОБА_3 є представником ОСОБА_1 (а.с. 7).

ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 , його батьками зазначені ОСОБА_2 та ОСОБА_4 , згідно свідоцтва про народження НОМЕР_1 (а.с. 8).

ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , згідно свідоцтва про смерть серія НОМЕР_2 (а.с. 9).

Згідно довідки виданої Ожиненською сільською радою № 496 ОСОБА_4 дійсно помер ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с. 10).

Згідно актів про проживання без реєстрації № 28 від 21 жовтня 20019 року та № 103 від 03 серпня 2018 року ОСОБА_2 проживала за адресою: АДРЕСА_1 без реєстрації з 2016 року до дня своєї смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 11).

Згідно довідки Оженинської сільської ради № 4059 від 16 жовтня 2019 року по мерла ОСОБА_2 до дня смерті була зареєстрована в АДРЕСА_2 , але фактично з 2016 до дня сме рті постійно проживала без реєстрації у АДРЕСА_1 (а.с. 12).

Згідно повідомлення приватного нотаріуса Дубенського міського нотаріального округу рівненської області Шмига М.В. від 23 жовтня 2019 року № 294/01-16 свідоцтво про право на спадщину позивачеві не видавалося, було рекомендовано звернутися до суду з заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем (а.с. 13).

Згідно ч.1 ст.1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Відповідно до п.п. 3, 5 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом зі спадкодавцем під час відкриття спадщини вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Частиною 2 ст. 256 ЦПК України визначено, що в судовому порядку можуть бути встановлені інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено інший порядок їх встановлення.

Задовольняючи заяву про встановлення факту, що має юридичне значення, а саме факту постійного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , із спадкодавцем ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час відкриття спадщини за адресою АДРЕСА_1 , суд бере до уваги, що заявник є спадкоємцем майна покійної, визнання факту заінтересованою особою. Метою встановлення даного факту є необхідність реалізації права на спадщину, отже такий факт породжує юридичні наслідки, чинним законодавством не передбачено іншого порядку встановлення факту родинних відносин, встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Керуючись ст.ст. 10, 11, 209, 293, 294, 315, 319 ЦПК України, на підставі ст.ст. 1220, 1221, 1268, 1270, 1299 ЦК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 , ІПН НОМЕР_3 , місце проживання: АДРЕСА_3 ) заінтересована особа: Оженинська сільська рада Острозького району Рівненської області (код ЄДРПОУ 04387059, місце знаходження: вул. Шкільна, 1, с. Оженин, Острозький район, Рівненська область) про встановлення факту, що має юридичне значення - задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , із спадкодавцем ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час відкриття спадщини, за адресою: АДРЕСА_1 .

Апеляційна скарга подається до Рівненського Апеляційного суду через Дубенський міськрайонний суд протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: Р.В. Ралець

Дата ухвалення рішення27.02.2020
Оприлюднено02.03.2020
Номер документу87912903
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —559/2412/19

Рішення від 27.02.2020

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Ралець Р. В.

Ухвала від 05.11.2019

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Ралець Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні