Вирок
від 14.02.2020 по справі 752/25061/19
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

справа № 752/25061/19

провадження №: 1-кс/752/537/20

У Х В А Л А

тимчасовий доступ до речей і документів

14.02.2020 року слідчий суддя Голосіївського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання старшого слідчого СУ ГУНП у м. Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні № 42019000000002231, відомості щодо якого 21.10.2019 внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, про тимчасовий доступ до речей та документів,-

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернулась до слідчого судді із вказаним клопотанням, в якому просить надати тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ідентифікаційний код: НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_1 , що відображають постачання, а саме: договори, акти приймання-передачі товарів (обладнання), придбаних послуг та робіт, накладні на придбання товарів та обладнання, залізничні накладні, товарно-транспортні накладні, податкові накладні, банківські виписки, складені у результаті придбання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ідентифікаційний код: НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ідентифікаційний код: НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ідентифікаційний код: НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ідентифікаційний код: НОМЕР_5 ), ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (ідентифікаційний код: НОМЕР_6 ) у період з 01.01.2017 по 31.12.2018, товарів, робіт та послуг у ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ідентифікаційний код: НОМЕР_1 ), з можливістю вилучення належно завірених їх копій.

Слідчий обґрунтовує вказане клопотання тим, що слідчим управлінням ГУНП у м. Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42019000000002231, відомості щодо якого 21.10.2019 внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що протягом 2017-2018 років посадові особи ПАТ« ІНФОРМАЦІЯ_6 » (ідентифікаційний код: НОМЕР_6 ) за попередньою змовою із службовими особами ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ідентифікаційний код: НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ідентифікаційний код: НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ідентифікаційний код: НОМЕР_2 ) заволоділи державними коштами в особливо великих розмірах.

Так, 03.10.2017 за № ЦЗВ -05-01517-01 між Філією « ІНФОРМАЦІЯ_7 » публічного акціонерного товариства « ІНФОРМАЦІЯ_8 » та товариством з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_5 », на підставі результатів проведеного аукціону, укладено договір постачання кріпильних деталей виробництва ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_9 ». Ціна договору склала 234847002,00 грн. з ПДВ.

Відповідно до висновку аналітичного дослідження від 28.08.2019 № 17/28-10-16-02-20/4075815 головного державного ревізора-інспектора відділу фінансових розслідувань, управління боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинних шляхом ІНФОРМАЦІЯ_10 , проведено аналіз операцій по ланцюгу постачання через ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_5 » та інших суб`єктів господарювання кріпильних деталей від виробника (ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ») до кінцевого споживача - ПАТ« ІНФОРМАЦІЯ_6 ».

У період виконання ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_5 » зобов`язань з вказаним договором (від 03.10.2017 за № ЦЗВ -05-01517-01), ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » здійснило відвантаження кріпильних деталей в адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на суму 56526435, 64 грн. з ПДВ та ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_3 » на суму 199800589,00 грн. з ПДВ, а ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_5 » придбало цю продукцію у вказаних суб`єктів господарювання дорожче на 8808596,7 грн. та 52 192671,00 грн. відповідно.

ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_3 », діяльність якого припинена 14.12.2018, у зв`язку з визнанням банкрутом, при цьому, у період постачання кріпильних деталей в адресу ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_5 » здійснювало їх придбання у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (ідентифікаційний код: НОМЕР_4 ).

Натомість, придбання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » кріпильних деталей не підтверджується, встановлено обрив по ланцюгу постачальників. ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » здійснювало придбання лише продуктів харчування та алкогольних напоїв.

Враховуючи викладені факти, орган досудового розслідування зобов`язаний розглядати слідчу версію про використання зазначеного ланцюга постачальників для штучного завищення вартості, поставлених ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_5 » кріпильних деталей в адресу ПАТ« ІНФОРМАЦІЯ_6 ».

Для досягнення цілей кримінального провадження необхідно отримати фактичні дані щодо осіб, які вчинили з використанням підприємств - ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 », спланували, організували та реалізували описані вище господарські операції між зазначеними суб`єктами господарювання, встановити фактичний обсяг, номенклатуру та вартість товарів, які були предметами угод між вказаними підприємствами, для чого необхідно отримати документи щодо фінансово-господарських стосунків між ними.

Документи, складені, у результаті господарських відносин ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_5 » з ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », містять відомості, які мають доказове значення в даному кримінальному провадженні, іншим способом встановити обставини, що досліджуються, аніж шляхом отримання тимчасово доступу до цих документів, не можливо.

Самі по собі та в сукупності з іншими речами та документами вказані документи необхідні для проведення слідчих (розшукових) дій, направлених на встановлення обставин, що підлягають доказуванню у даному кримінальному провадженні.

Документи, до яких необхідно отримати тимчасовий доступ перебувають у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 .

В судове засідання слідчий не з`явилась, подала заяву про розгляд вказаного клопотання без її участі, клопотання підтримала та просила його задовольнити. Також, просила розглянути вказане клопотання без виклику особи, у якої необхідно отримати інформацію.

Слідчий суддя визнав за можливе провести розгляд даного клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться документи, оскільки слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів.

Відповідно до ч. 5 ст. 27 КПК України під час судового розгляду та у випадках, передбачених цим Кодексом, під час досудового розслідування забезпечується повне фіксування судового засідання та процесуальних дій за допомогою звуко- та відеозаписувальних технічних засобів. Офіційним записом судового засідання є лише технічний запис, здійснений судом у порядку, передбаченому цим Кодексом.

Згідно ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Положеннями ч. 1 ст. 107 КПК України визначено, що рішення про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час досудового розслідування приймає особа, яка проводить відповідну процесуальну дію.

Таким чином, слідчий суддя визнав за можливе розглянути вказане клопотання за відсутності слідчого та без фіксування судового засідання за допомогою звуко- та відеозаписувальних технічних засобів.

Слідчий суддя, дослідивши вказане клопотання та документи, якими воно обґрунтовується, вважає необхідним задовольнити клопотання, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Пунктом 5 частини 2 статті 131 КПК України передбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження зокрема тимчасовий доступ до речей і документів.

Згідно з ч. 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належить конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю.

Положеннями ч. 1 ст. 159 КПК України, визначено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Положеннями ч. 6 ст. 163 КПК України визначено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слід зазначити, що відповідно до ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Разом з тим, слідчим не в повній мірі доведено необхідність надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів іншим особам, які не перелічені у клопотанні, оскільки у відповідності до приписів та положень КПК України, слідчий самостійно може надати відповідні доручення щодо залучення певних службових осіб для проведення слідчих та/або процесуальних дій.

Слідчий суддя, аналізуючи вищевикладене, беручи до уваги, що документи дозвіл на тимчасовий доступ до яких просить надати слідчий мають суттєве значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, які містять охоронювану законом таємницю, прийшов до висновку про наявність достатніх підстав для можливості надання тимчасового доступу до вказаних документів, з можливістю вилучення їх копій, у зв`язку із цим клопотання слідчого підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 164, 372 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого СУ ГУНП у м. Києві ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів задовольнити.

Надати старшому слідчому слідчого управління Головного управління Національної поліції у м. Києві ОСОБА_3 , слідчим слідчої групи, прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні № 42019000000002231, відомості щодо якого 21.10.2019 внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України тимчасовий доступ до документів, у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ідентифікаційний код: НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_1 , що відображають постачання, а саме: договори, акти приймання-передачі товарів (обладнання), придбаних послуг та робіт, накладні на придбання товарів та обладнання, залізничні накладні, товарно-транспортні накладні, податкові накладні, банківські виписки, складені у результаті придбання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ідентифікаційний код: НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ідентифікаційний код: НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ідентифікаційний код: НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ідентифікаційний код: НОМЕР_5 ), ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (ідентифікаційний код: НОМЕР_6 ) у період з 01.01.2017 по 31.12.2018, товарів, робіт та послуг у ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ідентифікаційний код: НОМЕР_1 ), з можливістю вилучення належно завірених їх копій.

Визначити строк дії ухвали тривалістю один місяць, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Уповноваженим особам ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » надати (забезпечити) тимчасовий доступ до вказаних документів, зазначеним в ухвалі особам, підготувати для можливості вилучення їх копій.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення. Вона є обов`язковою для осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні, а також для всіх фізичних та юридичних осіб, органів державної влади та місцевого самоврядування, їх службових осіб, і підлягає виконанню на всій території України.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів, слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подане під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.02.2020
Оприлюднено06.02.2023

Судовий реєстр по справі —752/25061/19

Ухвала від 20.04.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Вирок від 27.03.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 14.02.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 11.02.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 07.02.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 07.02.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 07.02.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 07.02.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 07.02.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 07.02.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні