Рішення
від 02.03.2020 по справі 397/113/20
ОЛЕКСАНДРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Копія

Справа № 397/113/20

н/п : 2/397/154/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02.03.2020 року. Олександрівський районний суд Кіровоградської області у складі:

головуючого - судді Мирошниченка Д.В.,

за участю: секретаря судового засідання - Петренко Л.О.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в смт. Олександрівка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Соснівської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області про визнання права на спадкове майно, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулася до суду з позовом в якому просить визнати за нею право на земельну частку (пай) площею 3,49 га в умовних кадастрових одиницях, згідно сертифікату серії КР № 0112078, зареєстрованого в книзі реєстрації сертифікатів по КСП Україна Соснівської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області за № 619 від 18.02.1997, у порядку спадкування за правом спадкової трансмісії після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування позову зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її рідна тітка ОСОБА_2 , яка являється рідною сестрою її матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина до якої входить вищевказана земельна ділянка. Вона являється спадкоємцем спадкового майна за правом спадкової трансмісії, у відповідності до Цивільного кодексу (далі ЦК) Української РСР, так як її мати ОСОБА_3 , (сестра ОСОБА_2 ) померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , тобто після відкриття спадщини, не встигнувши її оформити. Оскільки, на день смерті тітки ОСОБА_2 та її матері ОСОБА_3 вона була з ними зареєстрована, тому вважається такою, що спадщину прийняла, у відповідності до ЦК Української РСР.

Звернувшись до державного нотаріуса щодо отримання свідоцтва про право на спадщину за законом, отримала відмову у вчиненні нотаріальних дій по причині відсутності у неї оригіналу правовстановлюючого документу - сертифікату на земельну частку (пай).

Позивач у підготовче судове засідання не з?явилася, надала заяву про розгляд справи без її участі - за участі її представника, позовні вимоги підтримала у повному обсязі та просила їх задовольнити (а.с. 25).

Представник позивача у підготовче судове засідання не з?явилася, надала заяву про розгляд справи без її участі, позовні вимоги підтримала у повному обсязі та просила їх задовольнити (а.с. 44).

Представник відповідача у підготовче судове засідання не з`явилася, надала заяву про розгляд справи без її участі, проти задоволення позову не заперечила (а.с. 43).

Згідно ч. 3 ст. 200 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України), за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийняті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Дослідивши матеріали позовної заяви, враховуючи клопотання представника відповідача про те, що не заперечує проти задоволення вимог позивача, таке визнання не суперечить закону і не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд вважає за можливе розглянути дану цивільну справу у підготовчому судовому засіданні, за наслідками чого винести рішення про задоволення позовних вимог.

У підготовчому судовому засіданні встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 (дівоче прізвище ОСОБА_4 ) сестрою якої була ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , донькою якої є ОСОБА_6 (а.с. 6, 11, 13-16).

Згідно довідки № 14/0363 від 16.01.2007, виданої Відділом реєстрації актів Полтавського районного управління юстиції Полтавської області, ОСОБА_6 уклала шлюб та змінила прізвище на ОСОБА_7 (а.с. 7).

Згідно свідоцтва про розірвання шлюбу від 17.03.1987 серія НОМЕР_1 шлюб між ОСОБА_8 та ОСОБА_9 розірвано (а.с. 8).

Згідно свідоцтва про одруження від 22.04.1987 ОСОБА_9 уклала шлюб та змінила прізвище на ОСОБА_10 (а.с. 9).

Відповідно до довідки, виданої Соснівською сільською радою Олександрівського району Кіровоградської області, ОСОБА_1 є племінницею ОСОБА_2 , донькою ОСОБА_3 та проживала разом з ними по день їх смерті за адресою: Кіровоградська область, Олександрівський район, с. Нижчі Верещаки (а.с. 23).

Згідно довідки, виданої Соснівською сільською радою Олександрівського району Кіровоградської області від 16.07.2019 № 305 по схемі КСП Україна на території Соснівської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області за померлим власником сертифіката ОСОБА_2 числиться земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва № НОМЕР_2 площею 3,49 га ріллі (а.с. 24).

Витягами зі Спадкового реєстру (заповітів та спадкових справ) підтверджується відсутність інформації про наявність заповітів та спадкових справ після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 19-20).

Витягами зі Спадкового реєстру (заповітів та спадкових справ) підтверджується відсутність інформації про наявність заповітів та спадкових справ після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 21-22).

Згідно листа Відділу в Олександрівському районі Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області № 56 від 29.05.2019, сертифікат на земельну частку (пай) на ім`я ОСОБА_2 серія НОМЕР_3 зареєстрований у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) по КСП Україна Соснівської сільської ради за № 619 від 18.02.1997, власником отримано (а.с. 17).

Листом приватного нотаріуса Олександрівського районного нотаріального округу Ковтуном В.О. відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину, у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документу на земельну ділянку, яка належала ОСОБА_3 (а.с. 18).

Таким чином, ОСОБА_2 на момент смерті належав сертифікат на право приватної власності на земельну частку (пай) № НОМЕР_4 по КСП Україна , яка знаходиться на території Соснівської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області , оригінал даного сертифікату отримано власником.

Отже, позивач на даний час є єдиною спадкоємицею після своєї матері ОСОБА_3 , яка у свою чергу була спадкоємцем після смерті ОСОБА_2 .

Відносини спадкування регулюються правилами ЦК України , якщо спадщини відкрилась не раніше 1 січня 2004 року. У разі відкриття спадщини до зазначеної дати застосовується чинне на той час законодавство, зокрема, відповідні правила Цивільного кодексу Української РСР 1963 року .

Відповідно до ч. 1 ст. 524 ЦК Української РСР , спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом.

Згідно ст. 525 ЦК Української РСР, часом відкриття спадщини визначається день смерті спадкодавця.

Згідно ч. 1 ст. 548 ЦК Української РСР, для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв.

Згідно ч. 1 ст. 549 ЦК Української РСР, визнається, що спадкоємець прийняв спадщину: 1) якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном; 2) якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини.

На підставі вищевикладеного, суд дійшов до висновків, що позивач є спадкоємцем першої черги за законом на спадкове майно, яке залишилося після смерті її матері. Оформити право через нотаріальну контору позивач не має можливості, так як відсутній правовстановлюючий документ, який підтверджує право померлого на спадкове майно, а саме: сертифікат про право на земельну частку (пай), яка знаходиться на території Соснівської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області, а тому позовні вимоги підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 200 , 206, 259, 263-265, 354 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до Соснівської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області про визнання права на спадкове майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право на земельну частку (пай), площею 3,49 га (в умовних кадастрових одиницях), згідно сертифіката серії КР № 0112078, зареєстрованого у книзі реєстрації сертифікатів за № 619 від 18.02.1997 по КСП Україна , яка розташована на території Соснівської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області, у порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На рішення суду, протягом 30 днів з дня його проголошення, може бути подана апеляційна скарга до Кропивницького апеляційного суду через Олександрівський районний суд Кіровоградської області. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер - НОМЕР_5 .

Представник позивача: ОСОБА_11 , місце проживання: АДРЕСА_2 , договір від 13.02.2019, свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю № 326/н від 22.12.2008.

Відповідач: Соснівська сільська рада Олександрівського району Кіровоградської області, 27322, Кіровоградська область, Олександрівський район, с. Соснівка, вул. Миру, 8а, код ЄДРПОУ 04364163.

Суддя: /підпис/ Д.В. Мирошниченко

Згідно з оригіналом.

Виготовлено з автоматизованої системи документообігу суду.

Рішення станом на ___


20___ року не набрало законної сили.

Оригінал судового рішення знаходиться у матеріалах справи №397/113/20.

Помічник голови суду


О.О.Черкес

Копію засвідчено ___


20___ року.

Дата ухвалення рішення02.03.2020
Оприлюднено03.03.2020
Номер документу87936935
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —397/113/20

Рішення від 02.03.2020

Цивільне

Олександрівський районний суд Кіровоградської області

Мирошниченко Д. В.

Ухвала від 27.01.2020

Цивільне

Олександрівський районний суд Кіровоградської області

Мирошниченко Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні