Рішення
від 02.03.2020 по справі 664/3612/19
ЦЮРУПИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

02.03.2020

Справа № 664/3612/19

Провадження № 2/664/381/20

РIШЕННЯ

IМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 березня 2020 року м. Олешки

Цюрупинський районний суд Херсонської області в складі:

суддя секретар судового засіданняНикифоров Є.О., Кресальна Л.Р.,

розглянувши у судовому засіданні цивільну справу в порядку загального позовного провадження за позовом ОСОБА_1 до Виноградівської сільської ради Олешківського району Херсонської області про визнання права власності в порядку спадкування ,-

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до Виноградівської сільської ради Олешківського району Херсонської області про визнання права власності в порядку спадкування за законом. В позовній заяві зазначено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла бабуся позивача ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про її смерть серії НОМЕР_1 . Після її смерті відкрилась спадщина на належний їй на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом житловий будинок з господарчими та побутовими спорудами, що розташований в АДРЕСА_1 . Зазначене підтверджується свідоцтвом про право на спадщину за законом, посвідченим державним нотаріусом Цюрупинської районної державної нотаріальної контори від 21.03.2003 року за реєстровим № 1-983, та зареєстрованим 01.04.2003 року Херсонським державним БТІ, а також технічним паспортом на індивідуальний житловий будинок від 24.04.2019 року.

Вказаний будинок побудовано в 2011 році на місці старого будинку, також в 2010 та 2011 роках побудовані сарай, навіс та туалет. Решта будівель та господарчих споруд залишились без змін і відповідають технічному паспорту від 28.11.2007 року. Необхідність перебудови житлового будинку виникла тому, що старий будинок був саманний, зведений ще в 1921 році, і став розвалюватись.

Зазначені перебудови ОСОБА_2 за життя проводила без дозвільних документів та не встигла скористатися ЗУ Про регулювання містобудівної діяльності в редакції від 22.03.2018 року для оформлення права власності на новостворене майно, а саме, житловий будинок.

Постановою приватного нотаріуса Олешківського районного нотаріального округу Басова О.М. від 03.05.2019 року відмовлено позивачеві у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на вищевказані житловий будинок з господарчими та побутовими будівлями і спорудами через не введення в експлуатацію житлового будинку літера З та сараю літера Л та ненаданням декларації про закінчення будівництва. Відповідно до довідки приватного нотаріуса Олешківського районного нотаріального округу Басова О.М. від 03.05.2019 року № 25/02-14, за спадковою справою № 15/2019 до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , спадкоємцем за законом є онука померлої ОСОБА_1 , син померлої ОСОБА_3 відмовився від прийняття спадщини на користь своєї дочки ОСОБА_1 , інших спадкоємців не має.

Представник позивача ОСОБА_4 подав до суду заяву, в якій просить задовольнити позовні вимоги ОСОБА_1 та розгляд справи провести за його відсутності та відсутності позивача.

Голова Виноградівської сільської ради Олешківського району Херсонської області Шматенко С.В. подав до суду заяву, в якій просить розгляд справи провести за відсутності представника сільської ради, позовні вимоги ОСОБА_1 визнає у повному обсязі.

Відповідно до ч. 3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Позовні вимоги ОСОБА_5 не цілком узгоджується з наступними нормами закону.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ч. 1 ст. 1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до ч. 5 ст. 1268 ЦК України, незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 2 ст. 1274 ЦК України, спадкоємець за законом має право відмовитися від прийняття спадщини на користь будь-кого із спадкоємців за законом незалежно від черги.

Відповідно до ч. 1 ст. 1296 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину.

Відповідно до ч. 1 ст. 1297 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса або в сільських населених пунктах - до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Відповідно до п. 9 розділу V ЗУ Про регулювання містобудівної діяльності в редакції від 22.03.2018 року, орган державного архітектурно-будівельного контролю до 31 грудня 2015 року безоплатно протягом 10 робочих днів з дня подання заяви власниками (користувачами) земельних ділянок, на яких розміщені об`єкти будівництва, збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт, за результатами технічного обстеження приймає в експлуатацію: індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, збудовані у період з 5 серпня 1992 року до 12 березня 2011 року; збудовані до 12 березня 2011 року: громадські будинки I і II категорій складності; будівлі і споруди сільськогосподарського призначення I і II категорій складності.

Порядок прийняття в експлуатацію таких об`єктів і проведення технічного обстеження визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері містобудування. При цьому технічне обстеження індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків загальною площею до 300 квадратних метрів включно, господарських (присадибних) будівель і споруд загальною площею до 100 квадратних метрів включно проводиться в ході їх технічної інвентаризації з відповідною відміткою в технічному паспорті.

До власників (користувачів) земельних ділянок, які відповідно до цього пункту подали документи про прийняття в експлуатацію збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт об`єктів будівництва, штрафні санкції за виконання будівельних робіт без отримання документів, що дають право на їх виконання, та за експлуатацію або використання об`єктів будівництва, не прийнятих в експлуатацію, не застосовуються.

Таким чином, спадкодавець фактично набув право власності на житловий будинок з господарчими та побутовими спорудами, розташований в АДРЕСА_1 , але не встиг оформити свого права власності на підставі п. 9 розділу V ЗУ Про регулювання містобудівної діяльності в редакції від 22.03.2018 року.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що визнання відповідачем позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, оскільки інших спадкоємців після смерті ОСОБА_2 немає, а тому суд вважає за можливе позов задовольнити.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат між сторонами суд приходить до наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Відповідно до ч. 1 ст. 142 ЦПК України, у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Враховуючи те, що відповідачем у підготовчому судовому засіданні визнано позовні вимоги, тому суд приходить висновку, що 50% судового збору, сплаченого при поданні даного позову, а саме в сумі 384,20 грн. необхідно повернути позивачу з державного бюджету.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 10, 141-142, 206, 211, 229, 247, 259, 263-265, 354-355 ЦПК України, ст.ст. 392, 1216, 1217, 1261, 1268, 1274, 1296, 1297 ЦК України, суд

в и р і ш и в:

Позовнi вимоги ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 , на житловий будинок з господарчими та побутовими спорудами, розташований в АДРЕСА_1 .

Повернути ОСОБА_1 з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого нею при поданні позову, відповідно до квитанції № 9 від 09.12.2019 року АТ Ощадбанк , в сумі 384,20 грн.

Виконання рішення в частині повернення судового збору з державного бюджету покласти на Управління Державної казначейської служби України в Олешківському районі Херсонської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення може бути подано апеляційну скаргу до Херсонського апеляційного суду через Цюрупинський районний суд Херсонської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач - ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідач - Виноградівська сільська рада Олешківського району Херсонської області, що знаходиться за адресою: Херсонська область, Олешківський район, с. Винонградове, вул. Ларіонова, 7, ЄДРПОУ 04402327 .

Суддя Є.О. Никифоров

Дата ухвалення рішення02.03.2020
Оприлюднено03.03.2020
Номер документу87949070
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —664/3612/19

Рішення від 02.03.2020

Цивільне

Цюрупинський районний суд Херсонської області

Никифоров Є. О.

Ухвала від 03.02.2020

Цивільне

Цюрупинський районний суд Херсонської області

Никифоров Є. О.

Ухвала від 18.12.2019

Цивільне

Цюрупинський районний суд Херсонської області

Никифоров Є. О.

Ухвала від 13.12.2019

Цивільне

Цюрупинський районний суд Херсонської області

Никифоров Є. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні