Рішення
від 02.03.2020 по справі 200/19/20-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 березня 2020 р. Справа№200/19/20-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов`янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого Аляб`єва І.Г. розглянувши за правилами загального позовного провадження (у письмовому провадженні) адміністративну справу за позовом керівника Волноваської місцевої прокуратури Донецької області в інтересах держави до Волноваської районної ради, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Старогнітавська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Волноваської районної ради Донецької області, Старогнатівська сільська рада Волноваського району Донецької області, про визнання протиправною бездіяльності, зобов`язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

Керівник Волноваської місцевої прокуратури Донецької області в інтересах держави (далі - Позивач), звернувся до Донецького окружного адміністративного суду із позовом до Волноваської районної ради (далі - Відповідач), треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Старогнітавська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Волноваської районної ради Донецької області, Старогнатівська сільська рада Волноваського району Донецької області в якій позивач просить суд:

- визнати протиправною бездіяльність Волноваської районної ради Донецької області щодо тривалого не оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку, на якій знаходиться Старогнітавська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Волноваської районної ради Донецької області, що розташована за адресою: Донецька область, Волноваський район, с.Старогнатівка, вул.Шкільна, б.37;

- зобов`язати Волноваську районну раду Донецької області вжити заходів щодо оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку, площею 2,39 га, на якій знаходиться Старогнітавська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Волноваської районної ради Донецької області, що розташована за адресою: Донецька область, Волноваський район, с.Старогнатівка, вул.Шкільна, б. 37.

В обґрунтування позовної заяви прокурор зазначає, що Старогнатівською сільською радою в порушення вимог земельного законодавства та положень Закону України Про освіту не оформлено правовстановлюючі документи на земельну ділянку, яку використовує Старогнітавська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Волноваської районної ради Донецької області, що за позицією прокурора створює передумови для зловживань щодо розпорядження зазначеною земельною ділянкою, ризики для нормального функціонування загальноосвітнього навчального закладу та виховного процесу, та може призвести до негативних наслідків та порушення прав дітей на освіту. Виявлені прокурором порушення, на його думку, можуть також негативно вплинути на організацію належного утримання, раціонального використання територій, будівель, інженерних споруд, здійснення освітнього процесу тощо.

Представник відповідача проти позову заперечував, через відділ документообігу та архівної роботи Донецького окружного адміністративного суду надав відзив на позовну відповідно в якій просить відмовити у задоволені позовних вимог. В обґрунтування відзиву зазначило, що відповідно до прийнятого Волноваською районною радою рішення від 15.05.2019 року №7/27-827 Про внесення змін та доповнень до рішення районної ради від 20.12.2018 року №7/25-722 Про районний бюджет на 2019 рік було здійснено перерозподіл планових призначень на КПКВКМБ 0617130 здійснення заходів із землеустрою КЕКВ 2281 дослідження і розробки, окремі заходи розвитку по реалізації державних регіональних програм у сумі 200000 гривень для проведення інвентаризації земельних ділянок під закладами освіти. Отже зазначеним рішенням відповідач в межах своїх повноважень заклало фінансову основу для вирішення питання проведення інвентаризації земельних ділянок, зокрема, Старогнітавської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Волноваської районної ради Донецької області. Додатково зазначено, що відповідно до ст. 44 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні відповідачем прийняте рішення від 27.04.2011 року №6/5-103 в якому Старогнітавської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Волноваської районної ради Донецької області внесена до переліку об`єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міста, що знаходиться в управлінні відповідача, а окремі повноваження з управління якими делеговані Волноваській райдержадміністрації.

Відповідно до договору про надання послуг від 05.07.2019 року №503 укладеного між Управлінням освіти, сім`ї, молоді та спорту Волноваської РДА та Донецькою регіональною філією Державного підприємства Центр державного земельного кадастру . Виконавець (Донецька регіональна філія Державного підприємства Центр державного земельного кадастру ) зобов`язується надати послуги:ДК 021:2015 71350000-6 науково- технічні послуги в галузі інженерії)- роботи по виконанню технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земель ЗОШ у Волноваському районі. Термін надання послуг 28.07.2019 року по 31.12.2019 року.

Виходячи з наведеного відповідач вважає, що вжив усі необхідні заходи для оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку.

Ухвалою суду від 28.01.2020 року відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження. Призначено підготовче засідання на 18.02.2020 року.

Ухвалою суду від 18.02.2020 року закрито підготовче провадження в справ. Розгляд справи по суті призначено на 02.03.2020 року.

Представники сторін до судового засідання не з`явилися, про дату, час та місце судового засідання повідомлені належним чином.

В матеріалах справи міститься клопотання представника відповідача про розгляд справи без участі відповідача.

Відповідно до частини 9 статті 205 Кодексу адміністративного судочинства України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з`явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Дослідивши докази, що містяться у матеріалах справи, суд встановив наступне.

Згідно з витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Волноваська районна рада зареєстрована в якості юридичної особи - код ЄДРПОУ 24162612 юридична адреса: вул. Героїв 51 ОМБр, 1, м.Волноваха, Донецька область, 85700.

Третя особа Старогнітавська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Волноваської районної ради Донецької області зареєстрована в якості юридичної особи за кодом ЄДРПОУ 25707781, місцезнаходження: вул. Шкільна, буд. 27, с. Старогнатівка, Волноваський район Донецької області, знаходиться на балансі Старогнатівської сільської ради.

Відповідно до Статуту Старогнітавської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Волноваської районної ради Донецької області, затвердженого Рішенням Волноваської районної ради від 07.05.2015 року №6/31-525, головною метою закладу освіти є забезпечення реалізації права громадян на повну загальну середню освіту, виховання громадянина України, формування і розвиток соціально зрілої, творчої особистості з усвідомленою громадською позицією, почуттям національної самосвідомості, особистості, створення умов для організації профільного навчання на ІІІ ступені навчання.

Засновником закладу освіти є Волноваська районна рада , навчальний заклад перебуває у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міста, що перебуває в управлінні Волноваської районної ради Донецької області. Матеріально- технічна база закладу освіти включає будівлі, споруди, землю, комунікації, обладнання, інші матеріальні цінності, вартість яких відображено у балансі. Фінансування закладу освіти здійснюється відповідно до чинного законодавства.

Згідно з інформації Старогнатівської сільської ради №02/16-60 від 08.02.2018 року, за Старогнітавською загальноосвітньою школою І-ІІІ ступенів Волноваської районної ради Донецької області закріплена територія (площа земельної ділянки складає - 2,39 га.) для обслуговування загальноосвітньої школи із земель житлової та громадської забудови села Старогнатівка, правовстановлюючі документи та кадастровий номер на земельну ділянку під Старогнітавською загальноосвітньою школою І-ІІІ ступенів Волноваської районної ради Донецької області відсутні.

З листа Старогнатівської сільської ради від 06.05.2019 року №02/19-251 вбачається, що на теперішній час розробка технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земель комунальної власності не ведеться у зв`язку з відсутністю коштів в бюджеті сільської ради.

Відповідно до листа Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області від 30.05.2019 року №408/102-19 станом на 30.05.2019 року згідно бази даних Національної Кадастрової Системи (НКС) земельні ділянки під Старогнітавською загальноосвітньою школою І-ІІІ ступенів Волноваської районної ради Донецької області не сформовані.

Здійснивши юридичну кваліфікацію спірних відносин, суд виходить з такого.

Статтею 19 Конституції України встановлено, що правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ст. 2 Кодексу адміністративного судочинства України завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

Згідно ч. 3 ст. 53 Кодексу адміністративного судочинства України у визначених законом випадках прокурор звертається до суду з позовною заявою, бере участь у розгляді справ за його позовами, вступає за своєю ініціативою у справу, провадження у якій відкрито за позовом іншої особи, до початку розгляду справи по суті, подає апеляційну, касаційну скаргу, заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами.

Частиною четвертою статті 53 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що прокурор, який звертається до суду в інтересах держави, в позовній чи іншій заяві, скарзі обґрунтовує, в чому полягає порушення інтересів держави, необхідність їх захисту, визначені законом підстави для звернення до суду прокурора, а також зазначає орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах. Невиконання цих вимог має наслідком застосування положень, визначених статтею 169 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 5 ст. 53 Кодексу адміністративного судочинства України у разі відкриття провадження за позовною заявою, поданою прокурором в інтересах держави в особі органу, уповноваженого здійснювати функції держави у спірних правовідносинах, зазначений орган набуває статусу позивача, у разі відсутності такого органу або відсутності у нього повноважень щодо звернення до суду прокурор зазначає про це в позовній заяві і в такому разі прокурор набуває статусу позивача.

Згідно ч. 1 ст. 24 Закону України Про прокуратуру право подання позовної заяви (заяви, подання) в порядку цивільного, адміністративного, господарського судочинства надається Генеральному прокурору, його першому заступнику та заступникам, керівникам регіональних та місцевих прокуратур, їх першим заступникам та заступникам.

Відповідно до ч. 3 ст. 23 Закону України Про прокуратуру прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу.

Тобто, позивач у справі - прокурор, який здійснює представництво в суді законних інтересів держави та здійснювати функції держави у спірних правовідносинах.

Відповідно до ч. 1 ст. 3 Земельного кодексу України земельні відносини регулюються Конституцією України, цим Кодексом, а також прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами.

Згідно ст. 14 Конституції України земля є основним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону.

Відповідно до ч. 1 ст. 92 Земельного кодексу України право постійного користування земельною ділянкою - це право володіння і користування земельною ділянкою, яка перебуває у державній або комунальній власності, без встановлення строку.

Згідно п. а ч. 2 ст. 92 Земельного кодексу України права постійного користування земельною ділянкою із земель державної та комунальної власності набувають підприємства, установи та організації, що належать до державної та комунальної власності.

Стаття 125 Земельного кодексу України передбачає, що право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень .

Відповідно до Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень державна реєстрація прав є обов`язковою, інформація про права на нерухоме майно та їх обтяження підлягає внесенню до Державного реєстру прав.

Тобто, обов`язковою умовою фактичного використання земельної ділянки є наявність правовстановлюючих документів на земельну ділянку, оформлених у відповідності до вимог закону. При цьому, відсутність правовстановлюючих документів порушує передбачені державою принципи раціонального й ефективного використання та охорони земель та призводить до неефективного управління земельними ресурсами та землекористуванням.

Як встановлено судом, підтверджено матеріалами справи та не заперечується відповідачем, у користуванні Старогнітавської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Волноваської районної ради Донецької області перебуває земельна ділянка загальною площею 2,39 га, правовстановлюючі документи на вищевказану земельну ділянку, що перебуває у користуванні загальноосвітнього закладу не виготовленні.

Перевіряючи наявність чи відсутність бездіяльності відповідачів з приводу невжиття заходів для оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки, суд зазначає наступне.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17.10.2012 року № 802-р на органи виконавчої влади покладений обов`язок здійснення заходів пов`язаних з проведенням землевпорядних робіт.

Як вбачається із cтатуту Старогнітавської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Волноваської районної ради Донецької області, школа знаходиться у спільній власності територіальних громад району, що знаходиться в управлінні Волноваської районної ради.

Крім того, відповідно до п. 5.3 статуту, навчальний заклад відповідно до чинного законодавства користується землею, іншими природними ресурсами і несе відповідальність за дотримання вимог та норм їх охорони.

Статтею 38 Закону України Про загальну середню освіту передбачено, що заклад загальної середньої освіти створює науково-методичну і матеріально-технічну бази для організації та здійснення освітнього процесу.

Відповідно до ст. 44 Закону України Про загальну середню освіту матеріально-технічна база закладів загальної середньої освіти включає будівлі, споруди, землю, комунікації, обладнання, транспортні засоби, службове житло та інші цінності, майно закладів загальної середньої освіти належить їм на правах, визначених законодавством України.

Враховуючи наведене, суд вважає , що у відповідача існує обов`язок вживати заходи для оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку.

Оскільки відповідачем жодних дій щодо оформлення правовстановлюючих документів на спірну земельну ділянку не вживалось, робота по виготовленню правовстановлюючих документів на земельну ділянку, що перебуває в користуванні навчального закладу не проводилась, суд вважає таку бездіяльність відповідача протиправною.

Крім того, суд враховує, що права на нерухоме майно та їх обтяження підлягають обов`язковій державній реєстрації, а відсутність правовстановлюючих документів на земельну ділянку під школою створює передумови для зловживань щодо розпорядження зазначеною земельною ділянкою, ризики для нормального функціонування школи та учбового процесу, що може призвести до негативних наслідків та порушення прав дітей.

Згідно ч. 1 ст. 90 Кодексу адміністративного судочинства України суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні.

Відповідно до ч. 1 ст. 77 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Згідно з ч. 2 ст. 77 Кодексу адміністративного судочинства України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Позивачем надані суду належні докази протиправної бездіяльності відповідача щодо неоформлення правовстановлюючих документів на спірну земельну ділянку.

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку про задоволення адміністративного позову в повному обсязі.

Згідно ч. 2 ст. 139 Кодексу адміністративного судочинства України при задоволенні позову суб`єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб`єкта владних повноважень, пов`язані із залученням свідків та проведенням експертиз.

Відповідно до ч. 4 ст. 243 Кодексу адміністративного судочинства України судове рішення, постановлене у письмовому провадженні, повинно бути складено у повному обсязі не пізніше закінчення встановлених цим Кодексом строків розгляду відповідної справи, заяви або клопотання.

На підставі викладеного, керуючись Конституцією України, Земельним кодексом України, Кодексом адміністративного судочинства України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву керівника Волноваської місцевої прокуратури Донецької області в інтересах держави до Волноваської районної ради (місцезнаходження: вул.Героїв 51 ОМБр, 1, м.Волноваха, Донецька область, 85700, код ЄДРПОУ 24162612), треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Старогнітавська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Волноваської районної ради Донецької області (місцезнаходження: вул.Шкільна, 27, с.Старогнатівка, Волноваського району, Донецької області, 85766, код ЄДРПОУ 25707781), Старогнатівська сільська рада Волноваського району Донецької області (місцезнаходження: вул.Шкільна, 53, с.Старогнатівка, Волноваського району, Донецької області, 85766, код ЄДРПОУ 04343010), про визнання протиправною бездіяльності, зобов`язання вчинити певні дії - задовольнити.

Визнати протиправною бездіяльність Волноваської районної ради Донецької області (місцезнаходження: вул.Героїв 51 ОМБр, 1, м.Волноваха, Донецька область, 85700, код ЄДРПОУ 24162612) щодо не оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку, на якій знаходиться Старогнітавська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Волноваської районної ради Донецької області, що розташована за адресою: Донецька область, Волноваський район, с.Старогнатівка, вул.Шкільна, б.37.

Зобов`язати Волноваську районну раду Донецької області (місцезнаходження: вул.Героїв 51 ОМБр, 1, м.Волноваха, Донецька область, 85700, код ЄДРПОУ 24162612) вжити заходів щодо оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку, площею 2,39 га, на якій знаходиться Старогнітавська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Волноваської районної ради Донецької області, яка розташована за адресою: Донецька область, Волноваський район, с.Старогнатівка, вул.Шкільна, б. 37.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Повний текст судового рішення виготовлено та підписано 02 березня 2020 року.

Суддя І.Г. Аляб`єв

Дата ухвалення рішення02.03.2020
Оприлюднено04.03.2020
Номер документу87953140
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною бездіяльності, зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —200/19/20-а

Рішення від 02.03.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Аляб'єв І.Г.

Ухвала від 18.02.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Аляб'єв І.Г.

Ухвала від 03.01.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Аляб'єв І.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні