Рішення
від 02.03.2020 по справі 320/5629/19
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 березня 2020 року м. Київ справа № 320/5629/19

Суддя Київського окружного адміністративного суду Журавель В.О., розглянувши адміністративну справу за позовом Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг до Товариства з обмеженою відповідальністю "ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ "АГАРТІ" про стягнення штрафу,

в с т а н о в и в:

До Київського окружного адміністративного суду звернулась Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (далі - позивач) з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ "АГАРТІ" (далі - відповідач) про стягнення штрафу на суму 17 000 грн. 00 коп..

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що до відповідача було застосовано штрафні санкції за правопорушення, вчинені на ринках фінансових послуг, у розмірі 17000 грн. 00 коп. Відповідач самостійно заборгованість не сплатив, у зв`язку з чим позивач звернувся до суду.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 21 жовтня 2019 р. відкрито провадження у цій адміністративній справі за правилами спрощеного позовного провадження та призначено судове засідання.

Відповідач, належним чином повідомлений про час, дату та місце проведення судового засідання, до суду не прибув, про причини неявки суд не повідомив, відзив до суду не подав, з клопотанням та іншими заявами до суду не звертався.

17 січня 2020 р. від представника позивача до суду надійшло клопотання про розгляд справи в порядку письмового провадження.

17 січня 2020 р. сторони у судове засідання не прибули.

За таких обставин згідно з вимогами частини 9 статті 205 КАС України суд ухвалив подальший розгляд справи здійснювати в порядку письмового провадження.

Розглянувши подані документи і матеріали, з`ясувавши усі фактичні обставини справи, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив таке.

Відповідач зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (код ЄДРПОУ - 41337289).

Видами діяльності відповідача є: інші види грошового посередництва (код КВЕД 64.19); фінансовий лізинг (код КВЕД 64.91); інші види кредитування (код КВЕД 64.92); надання інших фінансових послуг (крім страхування та пенсійного забезпечення), н. в. і. у. (основний) (код КВЕД 64.99).

Із матеріалів справи вбачається, що позивачем складено відносно відповідача акт про правопорушення Товариством з обмеженою відповідальністю ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ "АГАРТІ" на ринку фінансових послуг від 29 травня 2019 р. № 802/16-2/13.

Згідно з цим актом позивачем встановлено, що відповідачем не надано звітні дані за І квартал 2019 р., що свідчить про порушення відповідачем підпункту 2 пункту 2, підпункту 2 пункту 4 розділу ІІ та пункту 11 розділу ІІІ Порядку надання звітності фінансовими компаніями, фінансовими установами - юридичними особами публічного права, довірчими товариствами, а також юридичними особами - суб`єктами господарювання, які за своїм правовим статусом не є фінансовими установами, але мають визначену законами та нормативно-правовими актами Держфінпослуг або Нацкомфінпослуг можливість надавати послуги з фінансового лізингу, затвердженого розпорядженням Нацкомфінпослуг від 26 вересня 2017 р. № 3840, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 24 жовтня 2017 р. за № 1294/31162, в частині ненадання звітних даних за І квартал 2019 рік до Нацкомфінпослуг.

Відповідачем 30 травня 2019 р. направлено відповідачу акт від 29 травня 2019 р. № 802/16-2/13 та повідомлення про розгляд комісією справи про застосування штрафних санкцій 19 червня 2019 р. о 14 год. 10 хв. за адресою: м. Київ, вул. Б. Грінченка, 3.

Постановою відповідача від 19 червня 2019 р. № 459/802/16-2/13-П застосовано до відповідача штрафні санкції за правопорушення, вчинені на ринку фінансових послуг, у розмірі 17000 грн. 00 коп. та зобов`язано відповідача письмово повідомити Нацкомфінпослуг про виконання або про відмову від добровільного виконання постанови Нацкомфінпослуг у термін включно до 10 липня 2019 р. з одночасним наданням у разі сплати штрафу документів, що підтверджують його сплату (оригінал квитанції або іншого платіжного документа).

20 червня 2019 р. позивачем на адресу відповідача рекомендованим листом було направлено копію постанови про застосування штрафних санкцій за правопорушення, вчинені на ринках фінансових послуг, що підтверджується інформацією щодо поштового відправлення з відміткою поштового відділення.

На час подання адміністративного позову доказів, які б підтверджували виконання зазначеної постанови чи її оскарження у встановленому законом порядку до позивача не надходило.

У зв`язку з несплатою відповідачем у встановлений законом строк штрафних санкцій позивач звернувся до суду з цим адміністративним позовом.

Надаючи правову оцінку відносинам, що виникли між сторонами, суд виходить з наступного.

За приписами ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Пунктом 1 Положення про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, затвердженого указом Президента України від 23 листопада 2011 р. № 1070/2011 передбачено, що Нацкомфінпослуг здійснює державне регулювання ринків фінансових послуг у межах, визначених законодавством.

Відповідно до вимог п.п. 1.5, 1.6, 1.11, 2.4 Положення про застосування Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, заходів впливу за порушення законодавства про фінансові послуги, затвердженого розпорядженням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг 20 листопада 2012 р. № 2319, Нацкомфінпослуг як колегіальний орган або уповноважені особи Нацкомфінпослуг обирають і застосовують заходи впливу на основі аналізу даних та інформації стосовно порушення законодавства про фінансові послуги, враховуючи наслідки порушення та застосування таких заходів.

Нацкомфінпослуг, уповноважені та посадові особи Нацкомфінпослуг в межах своїх повноважень зобов`язані в кожному випадку виявлення порушення законодавства про фінансові послуги вжити всіх необхідних заходів для документального закріплення факту такого порушення, всебічно, повно та об`єктивно дослідити обставини справи про правопорушення, а також своєчасно прийняти рішення за справою про правопорушення та застосувати передбачені законодавством заходи впливу.

Посадова особа Нацкомфінпослуг при виявленні порушення законодавства про фінансові послуги, за яке застосовується захід впливу, складає акт про правопорушення.

Рішення про накладення штрафної санкції (штрафу) на особу за правопорушення, вчинені на ринку фінансових послуг, приймається у вигляді постанови уповноваженої особи Нацкомфінпослуг.

У разі несплати штрафу особою в добровільному порядку у строк, передбачений постановою, він стягується Нацкомфінпослуг у судовому порядку.

Отже, Нацкомфінпослуг уповноважена при виявленні порушень законодавства застосовувати заходи впливу та звертатися до суду у разі невиконання особами винесених щодо них рішень.

Згідно з вимогами п. 10 ч. 1 ст. 28 Закону України від 12 липня 2001 р. № 2664-ІІІ «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» (далі - Закон № 2664) Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, у межах своєї компетенції у разі порушення законодавства про фінансові послуги, нормативно-правових актів національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, застосовує заходи впливу та накладає адміністративні стягнення.

Вимогами ч. 1 ст. 39 Закону № 2664 встановлено, що у разі порушення законів та інших нормативно-правових актів, що регулюють діяльність з надання фінансових послуг, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, застосовує заходи впливу відповідно до закону.

Пунктом 3 ч. 1 ст. 40 Закону № 2664 визначено, що Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, може накладати штрафи в розмірах, передбачених ст.ст. 41 і 43 цього Закону.

Частиною 3 ст. 41 Закону № 2664 передбачено, що штрафи, накладені національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, стягуються у судовому порядку.

Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг прийнято Порядок надання звітності фінансовими компаніями, фінансовими установами - юридичними особами публічного права, довірчими товариствами, а також юридичними особами - суб`єктами господарювання, які за своїм правовим статусом не є фінансовими установами, але мають визначену законами та нормативно-правовими актами Держфінпослуг або Нацкомфінпослуг можливість надавати послуги з фінансового лізингу, який затверджений розпорядженням Нацкомфінпослуг від 26 вересня 2017 р. № 3840 та зареєстрований в Міністерстві юстиції України 24 жовтня 2017 р. за № 1294/31162 (далі - Порядок).

Згідно з вимогами абз. 1 п. 13 розділу 3 Порядку достовірність та повнота річної фінансової звітності фінансової компанії (у тому числі фінансової компанії - управителя, фінансової компанії - адміністратора, фінансової компанії групи А і групи Б), фінансової установи - юридичної особи публічного права, довірчого товариства, річної консолідованої фінансової звітності (у разі якщо відповідно до законодавства необхідно складати консолідовану фінансову звітність), а також впевненість щодо звітних даних повинні бути підтверджені суб`єктом аудиторської діяльності, який відповідно до законодавства має право проводити обов`язковий аудит фінансової звітності та внесений до Реєстру аудиторів та суб`єктів аудиторської діяльності, що ведеться відповідно до Закону України «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність» , якщо інше не передбачено законодавством.

Абзацом 2 п. 13 Порядку встановлено, що у термін до 1 червня року, наступного за звітним, фінансові компанії (у тому числі фінансові компанії - управителі, фінансові компанії - адміністратори, фінансові компанії групи А та групи Б), фінансові установи - юридичні особи публічного права та довірчі товариства подають до Нацкомфінпослуг у формі документа на папері:

аудиторський звіт щодо річної фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності (у разі якщо відповідно до законодавства необхідно складати консолідовану фінансову звітність);

звіт про надання впевненості щодо звітних даних за рік фінансової компанії (у тому числі фінансової компанії - управителя, фінансової компанії - адміністратора, фінансової компанії групи А та групи Б), фінансової установи - юридичної особи публічного права та довірчого товариства, при цьому датою подання аудиторського звіту вважається:

у разі подання документів безпосередньо до Нацкомфінпослуг - дата її реєстрації службою діловодства Нацкомфінпослуг;

у разі надходження аудиторського звіту поштою - дата відбитка календарного штемпеля або відмітка про прийняття поштового відправлення оператором поштового зв`язку, що обслуговує відправника.

Судом встановлено, що відповідачем не надано до позивача звітності за І квартал 2019 р., про що складено акт від № 802/16-2/13 від 29 травня 2019 р., який направлено на адресу відповідача.

Крім того, позивачем 20 червня 2019 р. на адресу відповідача рекомендованим листом направлено копію постанови від 19 червня 2019 р. № 459/802/16-2/13-П про застосування до відповідача штрафних санкцій за правопорушення, вчинені на ринку фінансових послуг, у розмірі 17000 грн. 00 коп. та зобов`язано відповідача письмово повідомити Нацкомфінпослуг про виконання або про відмову від добровільного виконання постанови Нацкомфінпослуг у термін включно до 10 липня 2019 р. з одночасним наданням у разі сплати штрафу документів, що підтверджують його сплату (оригінал квитанції або іншого платіжного документа).

Суд звертає увагу, що на день розгляду справи відповідач не надав до суду доказів на підтвердження сплати визначених штрафних санкцій чи оскарження постанови від 19 червня 2019 р. № 459/802/16-2/13-П, а також жодних пояснень з приводу невиконання прийнятого позивачем рішення.

Несплата відповідачем застосованих відповідно до закону фінансових санкцій до Державного бюджету України є порушенням економічних інтересів держави.

Позивачем під час розгляду справи було надано належні та допустимі докази на підтвердження обґрунтованості позовних вимог, а наведені ним доводи не було спростовано відповідачем. Відповідачем в обґрунтування правомірності своїх дій жодних доказів не надано. Отже, позовні вимоги є обґрунтованими, а тому позов необхідно задовольнити.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 139 КАС України при задоволенні позову суб`єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб`єкта владних повноважень, пов`язані із залученням свідків та проведенням експертиз.

Оскільки спір вирішено на користь суб`єкта владних повноважень, а також за відсутності витрат позивача - суб`єкта владних повноважень, пов`язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись статтями 9, 14, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 90, 143, 242- 246, 250, 255, 295 КАС, суд

в и р і ш и в:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ "АГАРТІ" (код ЄДРПОУ - 41337289) до Державного бюджету України (на рахунок територіального управління Державної казначейської служби України за місцем знаходження платника на балансовий рахунок 3111 «Надходження до загального фонду державного бюджету» , код бюджетної класифікації за доходами 21081100 «Адміністративні штрафи та інші санкції» , символ звітності 106) штраф у сумі 17000 (сімнадцять тисяч) грн. 00 коп.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. У разі оголошення судом лише вступної та резолютивної частини рішення, або розгляду справи в порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту рішення.

Відповідно до підпункту 15.5 пункту 1 Розділу VII «Перехідні положення» Кодексу адміністративного судочинства України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через Київський окружний адміністративний суд.

Повне найменування сторін:

Позивач - Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, адреса: вул. Б. Грінченка, 3, м. Київ, 01001, код ЄДРПОУ - 38062828.

Відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю "ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ "АГАРТІ", адреса: вул. Східна, буд. 30-Б, м. Біла Церква, Київська область, 09100, код ЄДРПОУ - 41337289.

Суддя Журавель В.О.

Дата складення рішення суду - 2 березня 2020 року.

Дата ухвалення рішення02.03.2020
Оприлюднено03.03.2020
Номер документу87953765
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення штрафу

Судовий реєстр по справі —320/5629/19

Ухвала від 01.03.2021

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Журавель В.О.

Ухвала від 03.02.2021

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Журавель В.О.

Ухвала від 25.01.2021

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Журавель В.О.

Ухвала від 23.10.2020

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Журавель В.О.

Ухвала від 15.10.2020

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Журавель В.О.

Рішення від 02.03.2020

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Журавель В.О.

Ухвала від 21.10.2019

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Журавель В.О.

Судовий наказ від 01.08.2019

Цивільне

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області

Колодіна Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні