Ухвала
від 02.03.2020 по справі 870/19/20
ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

79010, м.Львів, вул.Личаківська,81


УХВАЛА

"02" березня 2020 р. Справа №870/19/20

Суддя Західного апеляційного господарського суду Скрипчук О.С.,

секретар судового засідання Лагутін В.Б.

розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Будівельна компанія Прогрестехбуд за вих. № 01/4 від 03.02.2020(вх. ЗАГС №01-05/492/20 від 03.02.2020)

про видачу наказу на примусове виконання рішення Постійно діючого третейського суду при Асоціації «Всеукраїнська інвестиційна асоціація » від 20.01.2020 у справі № 373/12.19 (м. Львів, третейський суддя Демчик О.І.)

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю Будівельна компанія Прогрестехбуд смт. Славське, Львівська обл.

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю Градобуд-Престиж , смт. Верхнє Синьовидне, Львівська обл.

про стягнення авансу

за участю представників:

від позивача - Паньків В.П. - довіреність № П/2020-2 від 03.02.2020 року

від відповідача - не з`явився

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Постійно діючого Третейського суду при Асоціації «Всеукраїнська інвестиційна асоціація» від 20.01.2020 у справі № 373/12.19 позов ТзОВ «Будівельна компанія Прогрестехбуд » задоволено. Стягнуто з ТзОВ Градобуд-Престиж на користь ТзОВ Будівельна компанія Прогрестехбуд 892 006,98 грн. авансу, 8 920,07 грн. - сума третейських витрат.

03.02.2020 року на адресу Західного апеляційного господарського суду надійшла заява ТзОВ Будівельна компанія Прогрестехбуд за вих. № 01/4 від 03.02.2020 про видачу наказу на примусове виконання рішення Постійно діючого Третейського суду при Асоціації «Всеукраїнська інвестиційна асоціація» від 20.01.2020 у справі № 373/12.19

Ухвалою Західного апеляційного господарського суду від 19.02.2020 заяву ТзОВ «Будівельна компанія «Прогрестехбуд» призначено до розгляду на 02.03.2020 року.

Суд апеляційної інстанції повідомляв позивача ТзОВ «Будівельна компанія «Прогрестехбуд» - про розгляд заяви про видачу наказу на примусове виконання рішення Постійно діючого Третейського суду при Асоціації «Всеукраїнська інвестиційна асоціація» від 20.01.2020 у справі № 373/12.19 за адресою місцезнаходження товариства (82660, Львівська область, Сколівський район, смт. Славське, вул. Івана Франка, 14А)

Суд апеляційної інстанції повідомляв відповідача - ТзОВ «Градобуд-Престиж» про розгляд заяви про видачу наказу на примусове рішення Постійно діючого Третейського суду при Асоціації «Всеукраїнська інвестиційна асоціація» від 20.01.2020 у справі № 373/12.19 за адресою - 82613, Львівська область, Сколівський район, смт. Верхнє Синьовидне, ул. Січових Стрільців, 45)

18.02.2020 на адресу Західного апеляційного господарського суду надійшла заява ТзОВ «Будівельна компанія «Прогрестехбуд» № 3/2 від 18.02.2020 в якій заявник повідомив, що станом на день подання цієї заяви третейське застереження, яке міститься у розділі 11 договору субпідряду № 01-17/30-11 від 30.11.2017 не визнавалося та не визнане недійсним; рішення Постійно діючого третейського суду при Асоціації «Всеукраїнська інвестиційна асоціація» від 20.01.2020 у справі № 373/12.19 не скасовано, в провадженні інших судів відсутні заяви про оскарження чи скасування рішення Постійно діючого третейського суду при Асоціації «Всеукраїнська інвестиційна асоціація» від 20.01.2020 у справі № 373/12.19.

Вирішуючи питання про наявність або відсутність підстав для задоволення заяви про видачу наказу на примусове виконання рішення третейського суду, суд виходив з наступного.

Відповідно до ст. 12 Закону України "Про третейські суди" третейська угода може бути укладена у вигляді третейського застереження в договорі, контракті або у вигляді окремої письмової угоди. Третейська угода укладається у письмовій формі. Третейська угода вважається укладеною, якщо вона підписана сторонами.

Як вбачається з матеріалів справи, 07 серпня 2018 між ТзОВ Будівельна компанія Прогрестехбуд та ТзОВ Градобуд-Престиж було укладено договір субпідряду № П/2-2-18/9-1.

Як вбачається з вищевказаного договору у розділі 11 Порядок вирішення спорів. Третейське застереження сторони передбачили, що всі спори і розбіжності, що можуть виникнути між сторонами із умов цього договору або у зв`язку з ним (при його укладенні, виконанні, зміні, розірванні, припиненні, визнанні неукладеним, визнанні недійсним і т. ін.) підлягають вирішенню у Постійно діючому третейському суді при Асоціації «Всеукраїнська інвестиційна асоціація» відповідно до його регламенту .

Судом встановлено, що 20.01.2020 третейський суд прийняв рішення у справі № 373/12.19 про стягнення з ТзОВ Градобуд-Престиж на користь ТзОВ «Будівельна компанія Прогрестехбуд 892 006,98 грн. авансу, 8 920,07 грн. - сума третейських витрат.

Сторони, які передали спір на вирішення третейського суду, зобов`язані добровільно виконати рішення третейського суду без будь-яких зволікань чи застережень (частина 1 статті 50 Закону України «Про третейські суди» ).

Відповідно до статті 51 Закону України «Про третейські суди» , рішення третейського суду є остаточним і оскарженню не підлягає, крім випадків, передбачених цим Законом.

За приписами частини 1 статті 55 Закону України «Про третейські суди» рішення третейського суду виконуються зобов`язаною стороною добровільно, в порядку та строки, що встановлені в рішенні.

Відповідно до статті 57 Закону України «Про третейські суди» , рішення третейського суду, яке не виконано добровільно, підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому Законом України «Про виконавче провадження» .

У разі, коли рішення третейського суду не виконується добровільно зобов`язаною цим рішенням стороною, інша сторона може подати до компетентного суду заяву про видачу виконавчого документа, яким у господарському судочинстві згідно зі статтею 327 Господарського процесуального кодексу України та пункту 1 частини 1 статті 3 Закону України «Про виконавче провадження» є наказ.

Виконавчий документ, виданий на підставі рішення третейського суду, може бути пред`явлений до примусового виконання в строки, встановлені Законом України «Про виконавче провадження» .

Частиною 1 статті 56 Закону України «Про третейські суди» визначено, що заява про видачу виконавчого документа може бути подана до компетентного суду протягом трьох років з дня прийняття рішення третейським судом. Така заява підлягає розгляду компетентним судом протягом 15 днів з дня її надходження до суду. Про час та місце розгляду заяви повідомляються сторони, проте неявка сторін чи однієї із сторін не є перешкодою для судового розгляду заяви.

Згідно з частиною 2 статті 352 Господарського процесуального кодексу України заява про видачу наказу на примусове виконання рішення третейського суду подається до апеляційного господарського суду за місцем проведення третейського розгляду протягом трьох років з дня ухвалення рішення третейським судом.

За нормами частини 3 статті 354 Господарського процесуального кодексу України при розгляді справи в судовому засіданні господарський суд встановлює наявність чи відсутність підстав для відмови у видачі наказу на примусове виконання рішення третейського суду, передбачених статтею 355 цього Кодексу.

Відповідно до норм чинного законодавства при розгляді заяви про видачу виконавчого документа господарський суд не здійснює оцінки законності і обґрунтованості рішення третейського суду в цілому, а лише встановлює відсутність або наявність підстав для відмови в задоволенні заяви про видачу виконавчого документа, визначених статтею 56 Закону України «Про третейські суди» та статтею 355 Господарського процесуального кодексу України.

При розгляді заяви про видачу виконавчого документа господарський суд зобов`язаний перевірити наявність чи відсутність підстав для відмови у видачі виконавчого документа незалежно від наявності заперечень іншої сторони. Якщо сторона, на користь якої винесено рішення третейського суду, звернулася із заявою про видачу виконавчого документа, а інша сторона проти цього не заперечує, це не звільняє господарський суд від обов`язку перевірити наявність чи відсутність підстав для відмови у видачі виконавчого документа.

Відповідно до статті 355 Господарського процесуального кодексу України суд відмовляє у видачі наказу на примусове виконання рішення третейського суду, якщо:

1) на день ухвалення рішення за заявою про видачу наказу рішення третейського суду скасовано судом;

2) справа, у якій прийнято рішення третейського суду, не підвідомча третейському суду відповідно до закону;

3) пропущено встановлений строк для звернення за видачею наказу, а причини його пропуску не визнані господарським судом поважними;

4) рішення третейського суду прийнято у спорі, не передбаченому третейською угодою, або цим рішенням вирішені питання, які виходять за межі третейської угоди. Якщо рішенням третейського суду вирішені питання, які виходять за межі третейської угоди, то скасовано може бути лише ту частину рішення, що стосується питань, які виходять за межі третейської угоди;

5) третейська угода визнана недійсною;

6) склад третейського суду, яким прийнято рішення, не відповідав вимогам закону;

7) рішення третейського суду містить способи захисту прав та охоронюваних інтересів, не передбачені законом;

8) постійно діючий третейський суд не надав на вимогу господарського суду відповідну справу;

9) третейський суд вирішив питання про права та обов`язки осіб, які не брали участі у справі.

У даному випадку рішення Постійно діючого Третейського суду при Асоціації «Всеукраїнська інвестиційна асоціація» від 20.01.2020 у справі № 373/12.19 не скасовано компетентним судом; справа була підвідомча Третейському суду; строк для звернення з заявою про видачу наказу не пропущений; рішення прийнято у спорі, передбаченому третейською угодою; остання не визнана недійсною компетентним судом; доказів того, що склад Третейського суду сформований в порушення вимог Закону України «Про третейські суди» та третейській угоді, не надано; рішення Третейського суду не містить способів захисту прав, які не передбачені законами України; Третейський суд не вирішував питання про права і обов`язки осіб, які не брали участь у справі.

З урахуванням норм чинного законодавства при розгляді заяви про видачу виконавчого документа господарський суд не здійснює оцінки законності і обґрунтованості рішення третейського суду в цілому, а лише встановлює відсутність або наявність підстав для задоволення заяви про видачу виконавчого документа, визначених ст. 56 Закону України «Про третейські суди» та ст. 355 ГПК України.

Суд встановив відсутність підстав для відмови у видачі наказу на примусове виконання рішення третейського суду, передбачені ст. 355 ГПК України, ч. 6 ст.56 Закону України «Про третейські суди» , та дійшов висновку про задоволення заяви ТзОВ «Будівельна компанія «Прогрестехбуд» про видачу наказу на примусове виконання рішення Постійно діючого Третейського суду при Асоціації «Всеукраїнська інвестиційна асоціація» від 20.01.2020 у справі № 373/12.19.

Відповідно до ч. 9 ст. 129 ГПК України, якщо спір виник внаслідок неправильних дій сторони, суд має право покласти на таку сторону судові витрати повністю або частково незалежно від результатів вирішення спору.

Сплачена позивачем у третейській справі сума судового збору відповідно до ст.129 ГПК України покладається на відповідача, оскільки, станом на дату звернення позивача до суду з даною заявою рішення третейського суду відповідачем добровільно не виконано.

Керуючись ст. ст. 129, 354, 356 ГПК України, Західний апеляційний господарський суд

УХВАЛИВ:

1.ЗаявуТзОВ Будівельна компанія Прогрестехбуд за вих. № 01/4 від 03.02.2020 про видачу наказу на примусове виконання рішення Постійно діючого третейського суду при Асоціації «Всеукраїнська інвестиційна асоціація» від 20.01.2020 у справі № 373/12.19 задоволити.

2. Видати наказ на примусове виконання рішення Постійно діючого третейського суду при Асоціації «Всеукраїнська інвестиційна асоціація» від 20.01.2020 у справі № 373/12.19 наступного змісту: Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Градобуд-Престиж (місцезнаходження: 82613, Львівська область, Сколівський район, смт. Верхнє Синьовидне, вул. Січових Стрільців, 45, ідентифікаційний код юридичної особи 38557864) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія Прогрестехбуд (місцезнаходження: 82660, Львівська область, Сколівський район, смт. Славське, вул. Івана Франка, 14А, ідентифікаційний код юридичної особи 33316751) 892 006,98 грн . авансу, 8 920,07 грн. сплаченого третейського збору за розгляд справи в третейському суді.

3 Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Градобуд-Престиж (місцезнаходження: 82613, Львівська область, Сколівський район, смт. Верхнє Синьовидне, вул. Січових Стрільців, 45, ідентифікаційний код юридичної особи 38557864) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія Прогрестехбуд ( місцезнаходження: 82660, Львівська область, Сколівський район, смт. Славське, вул. Івана Франка, 14А, ідентифікаційний код юридичної особи 33316751) витрати по сплаті судового збору за подання заяви про видачу наказу на примусове виконання рішення у сумі 1051,00 грн.

4. Ухвала суду може бути оскаржена сторонами в апеляційному порядку, встановленому для оскарження рішення суду першої інстанції.

5. Ухвала суду за наслідками розгляду заяви про видачу наказу на примусове виконання рішення третейського суду, якщо вона не була оскаржена в апеляційному порядку, набирає законної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження.

повний текст складено 02.03.20

Суддя Скрипчук О.С.

Дата ухвалення рішення02.03.2020
Оприлюднено04.03.2020
Номер документу87957644
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення авансу

Судовий реєстр по справі —870/19/20

Судовий наказ від 23.03.2020

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Скрипчук Оксана Степанівна

Судовий наказ від 23.03.2020

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Скрипчук Оксана Степанівна

Ухвала від 02.03.2020

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Скрипчук Оксана Степанівна

Ухвала від 19.02.2020

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Скрипчук Оксана Степанівна

Ухвала від 06.02.2020

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Скрипчук Оксана Степанівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні