Ухвала
від 02.03.2020 по справі 175/3451/19
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 175/3451/19

Провадження № 1-кс/175/171/20

У Х В А Л А

Іменем України

02 березня 2020 року смт. Слобожанське

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2

розглянувши клопотання прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури №3 ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів, а також перевіривши надані матеріали клопотання, включаючи витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження №42019041440000034 від 12.06.2019 р. за ч.1 ст. 197-1 КК України, у рамках якого було подано клопотання,

В С Т А Н О В И В:

В обґрунтування свого клопотання прокурор посилається на те, що Дніпропетровською місцевою прокуратурою №3 здійснюється процесуальне керівництво досудовим розслідуванням по кримінальному провадженню № 42019041440000034 від 12.06.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 197-1 ч.1 КК України, у відношенні невстановлених осіб, які самовільно зайняли земельні ділянки сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, невитребувані паї КСП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », орієнтовною площею 218 га, за межами населеного пункту, які перебувають у розпорядженні ІНФОРМАЦІЯ_2 , чим завдано значної шкоди територіальній громаді в особі ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В ході досудового розслідування встановлено, що на цей час вказані земельні ділянки використовує для ведення товарного сільськогосподарського виробництва ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ». Підставою використання земельної ділянки є Договір оренди не витребуваних земельних ділянок (часток, паїв) від 17.11.2016 укладений між ІНФОРМАЦІЯ_4 , в особі голови ОСОБА_4 , з однієї сторони та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », в особі директора ОСОБА_5 .

Згідно п.1 вказаного договору ІНФОРМАЦІЯ_5 передала в строкове платне користування (оренду) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » не витребувані (нерозподілені) земельні ділянки (частки, паї) загальною площею, 217,33 га за рахунок колишнього КСП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за межами населеного пункту на території Степової сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області.

Реєстрацію договору проведено ІНФОРМАЦІЯ_6 15.12.2016.

Однак, на запит ІНФОРМАЦІЯ_7 повідомлено, що Договір оренди не витребуваних земельних ділянок часток, паїв) загальною площею, 217,33 га за рахунок колишнього КСП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » від 17.11.2016 не укладався, розпорядження з цього приводу не приймались.

Допитаний в якості свідка колишній голова ІНФОРМАЦІЯ_8 ОСОБА_4 не зміг у стверджувальній формі пояснити чи підписував він такий договір та чи його підпис у ньому виконаний.

Враховуючи викладене, в ході досудового проведення досудового розслідування виникла необхідність у проведенні комплексної почеркознавчої та технічної експертизи документів з метою ідентифікації виконавця підписів та відтисків печатки у вказаному документі.

Відповідно до вимог Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої Наказом Міністерства юстиції України 08.10.1998 № 53/5, для проведення почеркознавчих досліджень рукописних записів та підписів, технічної експертизи документів орган, який призначив експертизу (залучив експерта), повинен надати експерту вільні, умовно-вільні та експериментальні зразки почерку особи та відповідно відтисків печатки, які підлягають ідентифікації.

Таким чином, з метою забезпечення проведення у кримінальному провадженні комплексної почеркознавчої та технічної експертизи документів, виникла необхідність в отриманні доступу до документів, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_9 , з можливістю вилучення їх оригіналів, а саме: документів із зразками підпису колишнього заступника голови ІНФОРМАЦІЯ_9 ОСОБА_4 за 2016-2017 роки, у кількості 20 -ти документів, та документів із зразками відбитку печатки ІНФОРМАЦІЯ_9 за 2016-2017 роки, у кількості 20-ти документів.

Вказані документи знаходяться у володінні юридичної особи - ІНФОРМАЦІЯ_9 , за адресою: АДРЕСА_1 .

Фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження не здійснюється, у зв`язку з неприбуттям в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, що відповідає вимогам ч.4 ст. 107 КПК України.

Суд, розглянувши клопотання та дослідивши додані до нього документи, вважає, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Статтею 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

Згідно п.7 ч.1 ст. 160 КПК України у клопотанні зазначаються: обґрунтування необхідності вилучення речей і оригіналів або копій документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Клопотання прокурора, яке надійшло до суду, відповідає вимогам КПК України.

Суд вважає, що прокурором доведено, що було вчинено кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст. 197-1 КК України, документи перебувають або можуть перебувати у володінні ІНФОРМАЦІЯ_9 , за адресою: АДРЕСА_1 та мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні - можуть сприяти розкриттю кримінального правопорушення та встановленню осіб, причетних до скоєння кримінального правопорушення.

Вилучення документів необхідне для досягнення мети отримання доступу до документів.

За таких обставин з урахуванням викладеного та забезпечуючи виконання завдань кримінального провадження щодо швидкого, повного та неупередженого розслідування, з метою досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного факту, зокрема для встановлення обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, а саме: час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення, а також неможливість отримати відомості в інший спосіб та враховуючи, що в матеріалах клопотання вбачається достатність підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, і існує можливість використання як доказів відомостей, що містяться саме в цих документах, та неможливо іншими способами довести вказані обставини, які передбачається довести за допомогою цієї інформації, слідчий суддя вважає за необхідне клопотання прокурора задовольнити та надати дозвіл на тимчасовий доступ до оригіналів документів, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_9 , за адресою: АДРЕСА_1 .

Керуючись ст. ст. 107, 159-164, 162, 163, 166 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури №3 ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів задовольнити.

Надати прокурору Дніпропетровської місцевої прокуратури №3 ОСОБА_3 дозвіл на тимчасовий доступ до документів з можливістю вилучення документів, які знаходяться у володінні юридичної особи - ІНФОРМАЦІЯ_9 , за адресою: АДРЕСА_1 , а саме:

-документів із зразками підпису колишнього голови ІНФОРМАЦІЯ_9 ОСОБА_4 за 2016-2017 роки, у кількості 20-ти документів;

-документів із зразками відбитку печатки ІНФОРМАЦІЯ_9 за 2016-2017 роки, у кількості 20-ти документів.

Строк дії ухвали - один місяць з дня постановлення ухвали.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення02.03.2020
Оприлюднено06.02.2023

Судовий реєстр по справі —175/3451/19

Ухвала від 02.03.2020

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Новік Л. М.

Ухвала від 02.03.2020

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Новік Л. М.

Ухвала від 20.01.2020

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Новік Л. М.

Ухвала від 20.09.2019

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Новік Л. М.

Ухвала від 04.09.2019

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Новік Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні