Постанова
від 20.03.2009 по справі 2-а-2984/09/2270/3
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2 - а - 2984/09/2270/3

ПОСТАНОВА

Іменем України

20 березня 2009 року

Хмельницький окружний ад міністративний суд

в складі:

головуючого судді Коваля Р .Й.,

при секретарі Баєві СМ.,

з участю представника пози вача Вонсовича М.М.,

представника відповідача Крупельницького В.Л.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні у М.Хмель ницькому в залі судових зас ідань адміністративну справ у за позовом Старокостянтині вської об'єднаної державної податкової інспекції Хмельн ицької області до приватного підприємства «Арте Віта» пр о зобов'язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

В поданому до суду адмініс тративному позові Старокост янтинівська об'єднана держав на податкова інспекція Хмель ницької області зазначила, щ о відповідно до ст. 11 Закону Ук раїни «Про державну податков у службу в Україні» органи де ржавної податкової служби ма ють право здійснювати докуме нтальні невиїзні перевірки, планові та позапланові виїзн і перевірки своєчасності, до стовірності, повноти нарахув ання і сплати податків та збо рів, додержання валютного за конодавства юридичними та фі зичними особами, на яких згід но із законами України покла дено обов'язок утримувати та /або сплачувати податки і збо ри (обов'язкові платежі).

На підставі направлень за № 525 від 26 грудня 2008 року, за № 26 від 3 0 січня 2009 року та № 42 від 6 лютого 2009 року, виданих Старокостянт инівською ОДПІ, співробітник ами позивача згідно із ч. 1 ст. 11 -1 Закону України «Про державн у податкову службу в Україні », відповідно до плану-графік а проведення планових виїзни х перевірок суб'єктів господ арювання та затвердженого пл ану перевірки проводилася пл анова виїзна документальна п еревірка фінансово-господар ської діяльності з питань до тримання приватним підприєм ством «Арте Віта» вимог пода ткового, валютного та іншого законодавства за період з 1 жо втня 2005 року по 30 вересня 2008 року . Перед проведенням перевірк и головному бухгалтеру ПП «А рте Віта» Круковській Т.В. було вручене направлення на перевірку, проінформовано ї ї про проведення перевірки п исьмово. Перевірку проведено з відома директора ПП «Арте В іта» Крестьянкіна О.О., в п рисутності головного бухгал тера Круковської Т.В.

При проведенні зазначеної перевірки було встановлено порушення ст.ст. 3-5 Закону Укра їни «Про оподаткування прибу тку підприємств», ст.ст.3, 4, 7 Зак ону України «Про податок на д одану вартість», ст.ст. 203, 215, 216, 228 Ц К України, п. 1, 2 Закону України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україн і», а саме те, що ПП «Арте Віта» здійснювало транзитний супр овід фінансових потоків за н ікчемними правочинами. Факти чно весь документообіг підпр иємства не підтверджений док ументами, які свідчать про фа ктичне здійснення господарс ьких операцій, встановлено п роведення безтоварних опера цій. ПП «Арте Віта» формувало валові витрати та податкови й кредит іншим контрагентам, залучивши до даної схеми кон трагентів, які нерідко відно сяться до сумнівних підприєм ств з критеріями ризику.

За фактами виявлених поруш ень Старокостянтинівською О ДШ керівнику ПП «Арте Віта» б уло надано лист щодо надання копій документів згідно пер еліку, проте останнім було ві дмовлено у наданні копій дан их документів, мотивуючи тим , що ці документи є комерційно ю таємницею приватного підпр иємства. Вважаючи, що її вимог и законні, а відмова керівник а підприємства надати необхі дні документи є необгрунтова ною та неправомірною, Старок остянтинівська ОДПІ просить зобов'язати посадових осіб П П «Арте Віта» надати копії ві дповідних фінансово-господа рських та бухгалтерських док ументів за період, що перевір явся - з 1 жовтня 2005 року по 30 вере сня 2008 року, а саме: договорів н а постачання продукції, робі т, сертифікатів на дану проду кцію, накладних на оприбутку вання товарно-матеріальних ц інностей, актів виконаних ро біт, податкових накладних, то варно-транспортних накладни х на перевезення, банківськи х виписок на перерахування к оштів - по постачальниках; дог оворів виконання робіт, посл уг та придбання товарно-мате ріальних цінностей, видатков их накладних на реалізацію т оварно-матеріальних цінност ей, актів виконаних робіт, под аткових накладних, товарно-т ранспортних накладних на пер евезення, банківських виписо к на перерахування та поступ лення коштів - по покупцях.

Представник позивача в суд овому засіданні підтримав по зовні вимоги, підтвердив заз начені в позовній заяві обст авини. Представник відповіда ча позов не визнав.

Заслухавши пояснення пред ставників сторін, дослідивши матеріали справи, суд вважає , що позов підлягає задоволен ню з наступних підстав.

Відповідно до п. 1. ст. 11 Закону України «Про державну подат кову службу» органи державно ї податкової служби мають пр аво здійснювати планові та п озапланові виїзні перевірки своєчасності, достовірності , повноти нарахування і сплат и податків та зборів (обов'язк ових платежів), додержання ва лютного законодавства платн иками податків.

Згідно ст. 9 Закону України « Про систему оподаткування» п латники податків і зборів (об ов'язкових платежів) зобов'яз ані допускати посадових осіб державних податкових органі в до обстеження приміщень, що використовуються для одержа ння доходів чи пов'язані з утр иманням об'єктів оподаткуван ня, а також для перевірок з пит ань обчислення і сплати пода тків і зборів (обов'язкових пл атежів).

Керівники і відповідні пос адові особи юридичних осіб п ід час перевірки, що проводит ься державними податковими о рганами, зобов'язані давати п ояснення з питань оподаткува ння у випадках, передбачених законами, виконувати вимоги державних податкових органі в щодо усунення виявлених по рушень законів про оподаткув ання і підписати акт про пров едення перевірки.

Також відповідно до ст. 10 Зак ону України «Про державну по даткову службу в Україні» де ржавні податкові інспекції к онтролюють своєчасність под ання платниками податків бух галтерських звітів і балансі в, податкових декларацій, роз рахунків та інших документів , пов'язаних з обчисленням под атків, інших платежів, а також перевіряють достовірність ц их документів, аналізують пр ичини і оцінюють дані про фак ти порушень податкового зако нодавства, проводять перевір ки фактів приховування і зан иження сум податків та зборі в (обов'язкових платежів).

На підставі п. 9 ст. 11 Закону Ук раїни «Про державну податков у службу в Україні» органам д ержавної податкової служби у випадках, в межах компетенці ї та у порядку встановлених з аконами України надано право при проведенні перевірок ви лучати у підприємств, устано в та організацій копії фінан сово-господарських та бухгал терських документів, які сві дчать про приховування (зани ження) об'єктів оподаткуванн я, несплату податків та зборі в (обов'язкових платежів).

Перелік документів, які під лягають вилученню, передбаче ний п. 2.1. Інструкції про порядо к вилучення посадовими особа ми органів державної податко вої служби України оригіналі в та копій фінансово-господа рських та бухгалтерських док ументів, затвердженого наказ ом Державної податкової адмі ністрації України від 8 листо пада 2005 року № 493, згідно якого ви лученню підлягають такі фіна нсово-господарські та бухгал терські документи (або їх коп ії): первинні документи (письм ові свідоцтва), що фіксують та підтверджують господарські операції, включаючи розпоря дчі документи та дозволи пла тника податків на проведення таких операцій, грошові доку менти, облікові регістри (тоб то носії спеціального формат у (паперові, електронні) у вигл яді відомостей, ордерів, книг , журналів, машинограм тощо, пр изначені для хронологічного , систематичного або комбіно ваного нагромадження, групув ання та узагальнення інформа ції з первинних документів, щ о прийняті до обліку), коштори си, декларації та інші докуме нти, пов'язані з обчисленням і сплатою податків, зборів (обо в'язкових платежів) до бюджет у, а також інші матеріали та ро зрахунки, які свідчать про пр иховування (заниження) об'єкт ів оподаткування та факти по рушень нормативно-правових а ктів з питань оподаткування, за винятком документів, що мі стять відомості, які становл ять державну таємницю.

Як було встановлено в ході с удового розгляду справи, що з окрема слідує із пояснень пр едставників сторін, копій на явних в матеріалах справи ст атуту ПП «Арте Віта», свідоцт ва про державну реєстрацію ю ридичної особи - ПП «Арте Віта », довідки про взяття ПП «Арте Віта» на облік як платника по датків, наказів керівника Ст арокостянтинівської ОДПІ пр о проведення перевірки та пр одовження строків її проведе ння, направлень на перевірку за № 525 від 26 грудня 2008 року, за № 26 від 30 січня 2009 року та № 42 від 6 лют ого 2009 року, виданих Старокост янтинівською ОДПІ, співробіт никами позивача відповідно д о плану-графіка проведення п ланових виїзних перевірок су б'єктів господарювання та за твердженого плану перевірки проводилася планова виїзна документальна перевірка фін ансово-господарської діяльн ості з питань дотримання при ватним підприємством «Арте В іта» вимог податкового, валю тного та іншого законодавств а за період з 1 жовтня 2005 року по 30 вересня 2008 року. Співробітни ки ОДПІ були допущені до пров едення перевірки, перевірка було проведена з дотриманням передбаченої законом процед ури.

Як слідує із оглянутої в ход і судового розгляду справи № 23-107 та наявного в ній акта про р езультати планової виїзної п еревірки з питань дотримання вимог податкового, валютног о та іншого законодавства ві д 19 лютого 2009 року № 291/231/32526647 ПП «Арт е Віта», при проведенні зазна ченої перевірки було встанов лено порушення ст.ст. 3-5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», ст.ст .3, 4, 7 Закону України «Про подат ок на додану вартість», ст.ст. 203, 215, 216, 228 ЦК України, п. 1, 2 Закону Ук раїни «Про бухгалтерський об лік і фінансову звітність в У країні», а саме те, що ПП «Арте Віта» здійснювало транзитни й супровід фінансових потокі в за нікчемними правочинами. Фактично весь документообіг підприємства не підтверджен ий документами, які свідчать про фактичне здійснення гос подарських операцій, встанов лено проведення безтоварних операцій. ПП «Арте Віта» форм увало валові витрати та пода тковий кредит іншим контраге нтам, залучивши до даної схем и контрагентів, які нерідко в ідносяться до сумнівних підп риємств з критеріями ризику.

За фактами виявлених поруш ень Старокостянтинівською О ДПІ керівнику ПП «Арте Віта» було надано лист щодо наданн я копій документів згідно пе реліку, проте останнім було в ідмовлено у наданні копій да них документів, мотивуючи ти м, що ці документи є комерційн ою таємницею приватного підп риємства. Працівниками ОДПІ був складений акт про відмов у від надання документів, що с відчать про порушення, для ви лучення за № 1 від 12 лютого 2009 рок у.

Виходячи із зазначених дос ліджених в судовому засіданн і доказів, суд вважає, що вимог и позивача обґрунтовані, баз уються на чинному законодавс тві, доведені та підтверджен і належними доказами, у зв'язк у з чим підлягають задоволен ню в повному обсязі. Також суд вважає, що зазначені докумен ти не відносяться до таких, що становлять комерційну таємн ицю відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України в ід 9 серпня 1993 року № 611 «Про пере лік відомостей, що не становл ять комерційної таємниці».

Враховуючи вищевикладене, на підставі ст.124 Конституції України, ст.ст. 10, 11, 11-1 Закону Укр аїни «Про державну податкову службу в Україні», ст. 9 Закону України «Про систему оподат кування», п. 2.1. Інструкції про п орядок вилучення посадовими особами органів державної п одаткової служби України ори гіналів та копій фінансово-г осподарських та бухгалтерсь ких документів, затвердженог о наказом Державної податков ої адміністрації України від 8 листопада 2005 року № 493, Постано ви Кабінету Міністрів Україн и від 09.08.93 № 611 «Про перелік відом остей, що не становлять комер ційної таємниці»,

керуючись ст.ст. 7 - 12, 17, 18, 70, 71, 86, 99, 100, 1 58 - 163, 186, 254 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Позов Старокостянтинівсь кої об'єднаної державної под аткової інспекції задовольн ити.

Зобов'язати посадових осіб ПП «Арте Віта» - керівника К рестьянкіна Олександра Олек сандровича та головного бу хгалтера Круховську Тетян у Валеріївну надати копії ф інансово-господарських та бу хгалтерських документів за п еріод, за який проводилася пе ревірка - з 1 жовтня 2005 року по 30 в ересня 2008 року, а саме :

А) Договори на постачання пр одукції, робіт, сертифікати н а дану продукцію, накладні на оприбуткування товарно-мате ріальних цінностей, акти вик онаних робіт, податкові накл адні, товарно-транспортні на кладні на перевезення, банкі вські виписки на перерахуван ня коштів,

які стосуються постачальн иків:

• - ТОВ «СПЛІТ-СЕРВІС» код ЄДРПОУ 25293279 іпн. 252932726038,

• - ТОВ «Пектораль ЛТД» к од ЄДРПОУ 33735614 іпн.337356126585 свідоцтв о 36118239 м. Київ,

• - ПП «Батлер і К» іпн. 3035452 10276,

• - ПП «Аствед» іпн. 322805704178,

• - ТОВ «Агростройвенти ляція» іпн. 247197126554,

• - ТОВ «УкрінженерБуд» код ЄДРПОУ 32768214 іпн.327682126500 свідоцт во 37074809 м. Київ, пр-т 40-річчя Жовтн я, 100/2,

• - ТОВ «Артком ЛТД» код Є ДРПОУ 33945254 іпн. 339452526580 свідоцтво 361224 76 м. Київ, вул. Радищева, З,

• - ТОВ «Юнайтед Елемент е» іпн.328297426599,

• - ТОВ «ДД-Україна» іпн.. 321037926507,

• - ТОВ «ННД» іпн.216652626501,

• - ТОВ «Євротрейд ЛТД» к од ЄДРПОУ 32248204 іпн.322482026554 свідоцтв о 37702310 м. Київ, вул. Грушевського , 28/2,

• - ЗАТ «Обухівський вен тиляційний» іпн. 057904010168,

• - ПП «Майстер-1» іпн. 31955802657 9,

- ТОВ «Науково-виробнича фірма «Турбокавітаційні тех нології» код ЄДРПОУ 23505257 іпн.2350525 26592 свідоцтво 39124713 м.Київ, вул. Коц юбинського, 6,

• - ТОВ «Сан-Айс» код Є ДРПОУ 33306518 іпн. 333065126573 свідоцтво 363876 94 м. Київ, вул. Крамського/Котел ьникова, 14/34,

• - ТОВ «Єврохит» код ЄДР ПОУ 33345782 іпн. 333457826530 св.35627740 м. Київ, вул . Марини Раскової, 17 каб. 20,

• - ТОВ «Техпромлайн» ко д ЄДРПОУ 35467218 ІПН. 354672126593 св. 100072648 м. Ки їв, вул. Артема, 103 а,

• - ТОВ «Інтерпроф-Будсе рвіс» іпн.339353126505,

• - ТОВ «Клімат Проф Укра їна» іпн. 337493926582,

• - ЗАТ «Інтеркондиціо нер» іпн. 244729920377,

• - Підприємство «Хвиля » Всеукраїнської Громадсько ї організації інвалідів «Вза ємодопомога» ІПН. 338848326531;

Б) Договори виконання ро біт послуг та придбання това рно-матеріальних цінностей, видаткові накладні на реаліз ацію товарно-матеріальних ці нностей, акти виконаних робі т, податкові накладні, товарн о-транспортні накладні на пе ревезення, банківські виписк и на поступлення коштів,

які стосуються покупців:

• - ТОВ «Віннер Будівн ицтво» інд.код 24922498,

• - СІД ДП «Готель Козаць кий» іпн.568359365;

В) Договори виконання ро біт послуг та придбання това рно-матеріальних цінностей, видаткові накладні на реаліз ацію товарно-матеріальних ці нностей, акти виконаних робі т, податкові накладні, товарн о-транспортні накладні на пе ревезення, банківські виписк и на перерахування коштів, як і стосуються покупців:

• - ТОВ «Містбудпроек т-4С» іпн. 329106126503,

• - ТОВ «Сантехіндустрі я» іпн. 326564626501,

• - ТОВ «ІБІСУкрспецбуд » іпн. 329554926581,

- ТОВ «Столична Будівель но-інвестиційна Компанія» ко д ЄДРПОУ 33098891 іпн. 330988926501,

- ТОВ «Універсал-М» іпн. 252639626058,

• - Філіал ТОВ «Консол ь ЛТД» ПО «Консоль-отделка» к од ЄДРПОУ 33187195 іпн. 206766301094,

• - ДП «Український Цент р Механізації Колійних Робіт » код ЄДРПОУ 31349738 іпн.313497326570,

• - ВП «Головдерженерго нагляд» код ЄДРПОУ 34190790 іпн.00100222665 4,

• - ЗАТ «Київська будіве льна компанія» код ЄДРПОУ 24934463 іпн.249344626557,

• - ТОВ ІБК «Універсал-Це нтр» іпн.342977426586,

• - ТОВ «Бізнес-Центр Орл ен» іпн. 327324926527,

• - ЗАТ «Побутрембут» іп н.302642326556,

• - ТОВ «Будінвестконса лтинг ЛТД» код ЄДРПОУ 33748801 іпн.33 7488026580,

• - ВАТ «Завод Іллічівсь кий» іпн.055290015210,

• - ТОВ «Сербіна» код ЄДР ПОУ 32307950 іпн.323079526542,

• - ТОВ «Солло Плюс» код Є ДРПОУ 34620555 іпн. 346205526599,

• - Державна науково-тех нічна бібліотека,

• - ТОВ «Техно Модуль» іп н.323660103081,

• - ТОВ «Гранд Буд-Сервіс » код ЄДРПОУ 33303260 іпн.333032626557,

• - ТОВ «Аполло» код ЄДРП ОУ 24099262 іпн.240992626594,

• - ТОВ «Укрполіграфмед іа» іпн.312362626115,

• - ТОВ «Комерційна комп анія» код ЄДРПОУ 30440474 іпн.304424726541,

• - АТЗТ «Україна-Рестав рація» код ЄДРПОУ 21616277 іпн.216162726110,

- ТОВ «Проектно-будівель не підприємство «Азовінтекс » код ЄДРПОУ 24155428 іпн.241554205818,

• - ТОВ «Пектораль ЛТД » іпн.З37356126585,

• - ТОВ «Рекунова, Сав'як і партнери»,

• - ПП ОСОБА_1.

Судові витрати віднести на рахунок держави.

Про апеляційне оскарження постанови суду може бути под ана заява до Львівського апе ляційного адміністративног о суду через Хмельницький окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дн я складення постанови в повн ому обсязі. Протягом двадцят и днів після подання такої за яви може бути подана апеляці йна скарга на постанову суду з одночасним надсиланням її копії до Львівського апеляц ійного адміністративного су ду.

Постанова суду набирає зак онної сили після закінчення строку подання заяви про апе ляційне оскарження, якщо так у заяву не було подано. Якщо бу ло подано заяву про апеляцій не оскарження, але апеляційн а скарга не була подана протя гом двадцяти днів після пода ння такої заяви, постанова су ду набирає законної сили піс ля закінчення цього строку. У разі подання апеляційної ск арги постанова, якщо її не ска совано, набирає законної сил и після закінчення апеляційн ого розгляду справи.

СудХмельницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.03.2009
Оприлюднено10.07.2010
Номер документу8796022
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-2984/09/2270/3

Постанова від 20.03.2009

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Коваль Р.Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні