Рішення
від 02.03.2020 по справі 366/3182/19
ІВАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 366/3182/19

Провадження № 2/366/157/20

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

02 березня 2019 року Іванківський районний суд Київської області у складі:

головуючої-судді: Тетервак Н.А.,

при секретарі - Німченко Н.Ю.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні, в порядку ч.2 ст.247 ЦПК України, в смт.Іванків Київської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Сидоровицької сільської ради Іванківського району Київської області про визнання права власності на спадкове майно,

В С Т А Н О В И В :

Позивач, ОСОБА_1 звернувся до суду з позовною заявою до Сидоровицької сільської ради Іванківського району Київської області про визнання права власності на спадкове майно, обґрунтовуючи свої позовні вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , яка проживала у с.Полідарівка Іванківського району Київської області.

На день смерті ОСОБА_2 залишилось спадкове майно:

-житловий будинок з господарськими будівлями, що знаходиться в АДРЕСА_1 ;

-земельна ділянка, розміром 5,3101 кадастровий номер 3222084600:01:001:0004.

Після смерті ОСОБА_2 спадщину позивач прийняв, подав заяву про прийняття спадщини до Іванківської районної державної нотаріальної контори (спадкова справа №356/2018).

Померлою 04 липня 2012 року було складено заповіт, зареєстрований у реєстрі за №2, відповідно до якого спадкоємцем всього майна, де б воно не знаходилося і з чого б воно не складалося і взагалі все те, що належить спадкодавці на день смерті, є він, ОСОБА_1

23 листопада 2019 року позивач звернувся до Іванківської районної державної нотаріальної контори з проханням видати свідоцтво про право на спадщину за жзаповітом на житловий будинок. У видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на житловий будинок йому було відмовлено, оскільки не було пред`явлено правовстановлюючого документу на спадковий будинок.

У 1945 році спадкодавиця побудувала житловий будинок з господарськими будівлями, що знаходиться в АДРЕСА_1 . Вказане домоволодіння вона будувала за власні кошти та власними силами, але ніяких правовстановлюючих документів на вказане майно не було оформлено. Документами, що підтверджують право власності на будинок є довідки Сидоровицької сільської ради (виписка з погосподарської книги №3 особовий рахунок № НОМЕР_1 та виписка із земельно-кадастрової книги).

Єдиним спадкоємцем, який прийняв спадщину та претендує на спадкове майно після смерті ОСОБА_2 , є він - ОСОБА_1 . Інших спадкоємців немає.

Позивач просить визнати за неим право власності на спадкове майно, що залишилось після смерті ОСОБА_2 , а саме: на житловий будинок з господарськими будівлями, що знаходиться в АДРЕСА_1 .

У судове засідання сторони не з`явилися.

Позивач в позовній заяві просив суд розгляд справи проводити без його участі, позовні вимоги підтримує та просить їх задовольнити.

Відповідач, Сидоровицька сільська рада Іванківського району Київської області, звернулися до суду з листом, в якому просять розглядати справу без участі представника сільської рад, заперечень не мають.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

Відповідно до ч.3 ст.12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків встановлених цим кодексом України.

Позивач надав суду належні докази спадкоємця за заповітом: копію свідоцтва про смерть спадкодавиці ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.4); копію заповіту, посвідченого секретарем Сидоровицької сільської ради Іванківського району Київської області , зареєстровано в реєстрі під №2 з якого слідує, що ОСОБА_2 усе своє майно, де б воно не було та з чого б воно не складалося, і взагалі все, що їй належатиме на день смерті і на що за законом матиме право , заповідала ОСОБА_1 (а.с.5); копію свідоцтва про право на спадщину за заповітом (а.с.7)

Відповідно до ст.1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом або законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Для набуття спадщини необхідна наявність ряду умов. Першою необхідною умовою є відкриття спадщини, під якою розуміють настання таких юридичних фактів, які обумовлюють виникнення у спадкоємця права на набуття спадщини - права на спадкування. До таких юридичних фактів, передусім, відноситься смерть спадкодавця. Але в момент відкриття спадщини спадкоємець набуває лише право на спадкування, але не право власності на саму спадщину. Для виникнення права власності на спадщину спадкоємець повинен належним чином здійснити (реалізувати) право на прийняття спадщини. Здійснення права на спадкування, передусім, полягає в тому, що спадкоємець має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Як вбачається з постанови Воробей Т.П. , державного нотаріуса Іванківської районної державної нотаріальної контори від 23.11.2019р. Вих. № 1309-02-31 про відмову у вчиненні нотаріальної дії, після ОСОБА_2 , 1927 р.н., яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 спадщину прийняв: ОСОБА_1 , заявою №860 зареєстрованою 29.08.2018 року. Спадкоємців, передбачених ст.1241 ЦКУ не має. (с/с 356/2018).

Згідно ст.1297 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Відповідно до п.23.Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року №7 Про судову практику в справах про спадкування , свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину, вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають.

Аналогічна думка викладена в роз`ясненні наданому Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ Про судову практику з розгляду цивільних справ про спадкування № 24-753/0-13 від 16 травня 2013 року, відповідно до якого, визнання права власності на спадкове майно у судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватись , якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

Крім того, відповідно до постанови Воробей Т.П. , державного нотаріуса Іванківської районної державної нотаріальної контори від 23.11.2019р. Вих. № 1309-02-31 про відмову у вчиненні нотаріальної дії, позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок з господарськими будівлями, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , що належав ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , в зв`язку з відсутністю документів, що посвідчують право власності на житловий будинок.

Згідно постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 30.05.2008 року Про судову практику у справах про спадкування - у разі відмови нотаріуса в оформлені права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до ст.321 ЦК України, право власності є непорушним.

Право власності спадкоємця на спадкове майно підлягає захисту в судовому порядку шляхом його визнання у разі, якщо таке право оспорюється або не визнається іншою особою (ст.392 ЦК України).

Згідно з листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16 травня 2013 року №24-753/0/4-13 Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування , найпоширенішою причиною звернення особи до суду в справах про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування є неможливість спадкоємцями, які прийняли спадщину, оформити своє право на спадщину в нотаріальній конторі з причин відсутності правовстановлюючих документів на спадкове майно на ім. я спадкодавця та/або відсутності державної реєстрації нерухомого майна спадкодавцем. Такі випадки характерні для сільської місцевості, де право власності на житловий будинок за спадкодавцем підтверджується лише записом в погосподарській книзі сільської ради та тривалим фактом володіння цим

майном особою, яка померла. Перші власники не оформляли документи на належне їм нерухоме майно та не реєстрували його в органах БТІ, а тому спадкоємець не може отримати у нотаріуса свідоцтво про право на спадщину і його право має бути визнано в судовому порядку.

Враховуючи, що визнання права власності на спадкове майно є винятковим способом захисту, який має застосовуватися якщо існують перешкоди для оформлення спадкових справ у нотаріальному порядку, суд вважає, що вимога позивача підлягає задоволенню, оскільки відсутність у спадкодавця правовстановлюючих документів на спадкове майно унеможливлює оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

Отже, маються підстави для задоволення позову.

Судовий збір сплачений позивачем при подачі позову до суду.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 392,1223,1258,1261,1269,1270,1298 ЦК України, ст.ст. 12,13,141,258,259,263,264,265,354 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В :

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , 1958 р.н. (ідентифікаційний номер НОМЕР_2 )) право приватної власності на спадкове майно, що залишилось після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме: на житловий будинок з господарськими будівлями, що знаходиться в АДРЕСА_1 . Будинок розміром житлової площі 30,6 кв.метрів, розміром загальної площі 72,1 кв.метрів, в плані під літ. А . Надвірні будівлі: веранда а , ганок .

Судові витрати залишити за позивачем.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду першої інстанції подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції або через Іванківський районний суд Київської області.

Відповідно до пункту 15.5 Перехідних положень ЦПК України , до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи до Київського апеляційного суду через Іванківський районний суд, а матеріали справи витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Суддя Н.А. Тетервак

Дата ухвалення рішення02.03.2020
Оприлюднено04.03.2020
Номер документу87964842
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —366/3182/19

Рішення від 02.03.2020

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Тетервак Н. А.

Ухвала від 23.12.2019

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Тетервак Н. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні