Рішення
від 02.03.2020 по справі 136/2182/19
ЛИПОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 136/2182/19

провадження № 2-о/136/74/19

РІШЕННЯ

іменем України

"02" березня 2020 р. м. Липовець

Липовецький районний суд Вінницької області

в складі:

головуючого судді Кривенка Д.Т.

за участі секретаря судового засідання Марчук Н.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Липовець цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Сокілецька сільська рада Козятинського району Вінницької області, про встановлення факту, що має юридичне значення, -

ВСТАНОВИВ:

Представник заявника звернувся до суду із вищевказаною заявою, в якій просить суд встановити юридичний факт, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Козятин Козятинського району Вінницької області, була її, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , рідною матір`ю.

Підставність заяви обґрунтовано тим, що після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина за заповітом вчиненим спадкодавцем на ім`я заявника. Заявник, спадщину прийняла шляхом своєчасного звернення до нотаріуса за місцем відкриття спадщини, утім не підтверджується факт належності її до першого ступеня споріднення, як дочки спадкодавця, що звільняє від сплати податку на доходи фізичних осіб від вартості спадщини, яку одержала від спадкодавця, що стало підставою звернення до суду із даною заявою, оскільки від цього залежать її майнові права, а іншого порядку встановлення даного факту, а ніж у судовому порядку, чинним законодавством не передбачено.

Ухвалою суду від 13.12.2019 було витребувано у приватного нотаріуса Козятинського районного нотаріального округу Барської І.О. матеріали спадкової справи до майна померлої ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 (свідоцтво про смерть серія НОМЕР_1 ).

У судове засідання заявник та його представник не з`явились, однак останній надав суду заяву про розгляд справи за його відсутності, вимоги підтримав, просив суд заяву задовольнити.

Заінтересована особа в судове засідання також не з`явився, однак в адресованій до суду заяві вказав, що проти задоволення заяви не заперечує, просить суд розгляд справи проводити без його участі.

Зважаючи на викладене, суд не вбачає підстав для відкладення розгляду справи, тому здійснює розгляд в даному судовому засіданні на підставі зібраних у справі доказів, за відсутності осіб, які беруть участь у справі, при цьому не здійснюючи фіксування судового процесу технічними засобами.

Вивчивши та дослідивши матеріали цивільної справи, оцінивши усі зібрані у справі докази, суд встановив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Козятин Козятинського району Вінницької області померла ОСОБА_2 , на що вказує свідоцтво про смерть серія НОМЕР_1 . Після її смерті відкрилась спадщина.

Із матеріалів спадкової справи встановлено, що своїм правом на спадкування скористалась заявник ОСОБА_1 подавши заяву відповідного змісту про прийняття спадщини за заповітом вчиненим спадкодавцем за її життя 19.06.2017. Інші спадкоємці за матеріалами спадкової справи відсутні, отож заявник є єдиним спадкоємцем, яка спадщину прийняла.

Заявник звернулась до суду із даною заявою, в якій просить встановити факт родинних відносин її із спадкодавцем та належність до першого ступеня споріднення, мотивуючи тим, що за вимогами Податкового кодексу вартість власності, що успадковується членами сім`ї спадкодавця першого ступенів споріднення оподатковується податком на доходи фізичних осіб та військовим збором за нульовою відсотковою ставкою.

На підтвердження належності заявника до першого ступеня споріднення нею надано наступні докази: свідоцтво про народження серія НОМЕР_2 (а.с.9), з якого слідує, що батьками ОСОБА_1 значаться: ОСОБА_4 та ОСОБА_2 ; свідоцтво про укладення шлюбу заявника (а.с.10), з якого слідує, що заявник змінила прізвище із ОСОБА_1 на ОСОБА_1 ; свідоцтво про розірвання шлюбу спадкодавця (а.с.11), з якого встановлено, що ОСОБА_2 після розірвання шлюбу відновила прізвище ОСОБА_2 ; свідоцтво про укладення шлюбу спадкодавця серія НОМЕР_3 (а.с.10), з якого встановлено, що ОСОБА_2 уклала шлюб та змінила прізвище на ОСОБА_2 , який у подальшому було розірвано, на що вказує свідоцтво про розірвання шлюбу, утім спадкодавцю залишено прізвище ОСОБА_2 (а.с.12); довідка видана виконавчим комітетом Сокілецької сільської ради від 28.11.2019 (а.с.14), відповідно до якої констатовано, що ОСОБА_1 , 1974 року народження, є рідною дочкою ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ; витяг із погосподарської книги Сокілецької сільської ради (а.с.15, 16), з яких слідує, що ОСОБА_2 є рідною матір`ю ОСОБА_1 ..

Встановлені судом та перевірені зібраними у справі доказами обставини підтверджують факт за встановленням яких заявник звернулась до суду. Від встановлення такого факту залежать майнові права заявника, а іншого порядку їх встановлення діючим законодавством не передбачено, при цьому, їх встановлення не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

За таких обставин, суд задовольняє заяву у повному обсязі.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст. 258-259, 263-265, 293, 315 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП - НОМЕР_4 ), заінтересована особа: Сокілецька сільська рада Липовецького району Вінницької області (місцезнаходження: вул. Котляревського, 2-А, с. Сокілець, Козятинського району, Вінницької області, 22142, ЄДРПОУ - 04328430) про встановлення факту родинних відносин, - задовольнити у повному обсязі.

Встановити юридичний факт, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Козятин Козятинського району Вінницької області, була рідною матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів учасниками справи до Вінницького апеляційного суду через Липовецький районний суд Вінницької області.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Д.Т. Кривенко

Дата ухвалення рішення02.03.2020
Оприлюднено04.03.2020
Номер документу87966911
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —136/2182/19

Рішення від 02.03.2020

Цивільне

Липовецький районний суд Вінницької області

Кривенко Д. Т.

Ухвала від 13.12.2019

Цивільне

Липовецький районний суд Вінницької області

Кривенко Д. Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні