Ухвала
від 02.03.2020 по справі 692/74/20
ДРАБІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 692/74/20

Провадження № 1-кс/692/35/20

02.03.2020

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 лютого 2020 року смт Драбів

Слідчий суддя Драбівського районного суду Черкаської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , слідчого Драбівського ВП Золотоніського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_4 , розглянувши в судовому засіданні клопотання слідчого СВ Драбівського ВП Золотоніського ВП ГУНП в Черкаській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення огляду у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42020251150000013 від 23.01.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 241 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

До суду звернувся слідчий з клопотанням про проведення огляду, яке мотивував тим, що слідчим відділенням Драбівського відділення поліції Золотоніського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадження №42020251150000013 від 23.01.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 241 КК України.

Встановлено, що 22.01.2020 в ході вивчення Драбівським відділом Золотоніської місцевої прокуратури матеріалів ЄО Драбівського ВП Золотоніського ВП ГУНП у Черкаській області встановлено, що по вул. Володимира Щерби (колишня вул. Чапаєва), буд. 56 в с. Шрамківка Драбівського району Черкаської області, суб`єкт господарювання на площі 2,0603 га, із кадастровим номером 7120655700:01:002:0349 здійснює діяльність із виробництва продуктів нафтоперероблення забруднюючи атмосферне повітря шкідливими для життя, здоров`я людей та довкілля речовинами промислового виробництва внаслідок порушення спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для життя, здоров`я людей чи для довкілля.

В ході досудового розслідування встановлено, що на земельній ділянці за адресою по вул. Володимира Щерби, 56 в с. Шрамківка Драбівського району Черкаської області, площею 2,0603 га., з кадастровим номером 7120655700:01:002:0349 знаходиться ТОВ «ЕнергоПрофіт».

Згідно із даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ТОВ «ЕнергоПрофіт» взято на облік головним управлінням регіональної статистики, основним видом економічної діляьності КВЕД 19.20 виробництво продуктів нафтопорероблення. Єдиним засновником та керівником ТОВ «ЕнергоПрофіт» є ОСОБА_5 .

Допитані свідками по провадженню ОСОБА_6 , ОСОБА_7 показали, що протягом тривалого часу по вул. Володимира Щерби (колишня вул. Чапаєва), буд. 56 в с. Шрамківка, неподалік колишнього заводу Більшовик діє нафтопереробний завод, куди час від часу заїжджають вантажні автомобілі із цистернами. На території не були, адже на ній існує охорона, яка сторонніх не впускає. Час від часу дане підприємство здійснює вилив відходів від переробки на ґрунтове покриття з різким неприємним запахом, чим порушують екологічні норми.

Допитані свідками по провадженню ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , показали, що протягом тривалого часу по вул. Володимира Щерби (колишня вул. Чапаєва), буд. 56 в с. Шрамківка, неподалік колишнього заводу Більшовик діє нафтопереробний завод, куди час від часу заїжджають вантажні автомобілі із цистернами. На території не були, адже на ній існує охорона, яка сторонніх не впускає. На даному заводі працюють односельчани та жителі с. Мойсівка Драбівського району Черкаської області.

Допитані свідками по провадженню колишні працівники нафтопереробного заводу ОСОБА_15 та ОСОБА_16 показали, що протягом тривалого часу вони працювали на нафтопереробному заводі, який по вул. Володимира Щерби (колишня вул. Чапаєва), буд. 56 в с. Шрамківка, неподалік колишнього заводу Більшовик. Підприємство займалося переробкою нафти в бензин та дизельне паливо, яке було сумнівної якості.

Вказане свідчить про ведення незаконної діяльності, що здійснюється з порушенням екологічних норм по забрудненню атмосферного повітря.

Відповідно до ст. 237 КПК України, з метою виявлення та фіксації відомостей, які можуть вказати на ознаки злочину, передбаченого ч. 1 ст. 241 КК України, виникла необхідність в наданні дозволу на проведення огляду місця події, а саме: земельної ділянки кадастровий номер 7120655700:01:002:0349 площею 2,0603 га, на якій ТОВ «ЕнергоПрофіт» здійснює виробництво продуктів нафтопорероблення та заходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

В судовому засіданні слідчий підтримав клопотання.

Дослідивши матеріали справи, вислухавши слідчого, суд дійшов до наступного.

Відповідно до ч. 1, ч. 2 ст. 237 КПК України, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами КПК України, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Згідно п. 5 ч. 5ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Слідчим відділенням Драбівського відділення поліції Золотоніського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадження №42020251150000013 від 23.01.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 241 КК України.

Ч. 1 ст. 241 КК України передбачає кримінальну відповідальність за забруднення або іншу зміну природних властивостей атмосферного повітря шкідливими для життя, здоров`я людей або для довкілля речовинами, відходами або іншими матеріалами промислового чи іншого виробництва внаслідок порушення спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для життя, здоров`я людей чи для довкілля.

З письмових пояснень свідків ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , вбачається, що протягом тривалого часу по вул. Володимира Щерби (колишня вул. Чапаєва), буд. 56 в с. Шрамківка, неподалік колишнього заводу Більшовик діє нафтопереробний завод, куди час від часу заїжджають вантажні автомобілі із цистернами. На території не були, адже на ній існує охорона, яка сторонніх не впускає. На даному заводі працюють односельчани та жителі с. Мойсівка Драбівського району Черкаської області.

Свідки ОСОБА_15 та ОСОБА_16 показали, що вони колишні працівники нафтопереробного заводу, який знаходиться по вул. В.Щерби, 56 в с. Шрамківка Драбівського району, підприємство займалося переробкою нафти в бензин та дизельне пальне, яке було сумнівної якості.

Відповідно до письмових пояснень свідків ОСОБА_6 , ОСОБА_7 протягом тривалого часу по вул. Володимира Щерби (колишня вул. Чапаєва), буд. 56 в с. Шрамківка, неподалік колишнього заводу Більшовик діє нафтопереробний завод, куди час від часу заїжджають вантажні автомобілі із цистернами. На території не були, адже на ній існує охорона, яка сторонніх не впускає. Час від часу дане підприємство здійснює вилив відходів від переробки на ґрунтове покриття з різким неприємним запахом, чим порушують екологічні норми.

Відповідно до довідки Шрамківської сільської ради Драбівського району Черкаської області від 22.01.2020 року № 145 за адресою по вул. Володимира Щерби, 56 в с. Шрамківка Драбівського району Черкаської області, на земельній ділянці площею 2,0603 га, з кадастровим номером 7120655700:01:002:0349 знаходиться ТОВ «ЕнергоПрофіт», керівником якого є ОСОБА_17 .

Згідно із даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ТОВ «ЕнергоПрофіт» взято на облік головним управлінням регіональної статистики, основним видом економічної діяльності КВЕД 19.20 виробництво продуктів нафтопорероблення. Єдиним засновником та керівником ТОВ «ЕнергоПрофіт» є ОСОБА_5 .

Як вбачається з листа управління екології та природних ресурсів Черкаської ОДА станом на 14.02.2020 висновок з оцінки впливу на довкілля ТОВ «ЕнергоПрофіт» Управлінням не видавався, заяви та документи щодо отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами від вказаного суб`єкта господарювання не надходили, дозволи на викиди управлінням не видавалися. За період з 01.06.2013 по 04.06.2017 дозвіл на спеціальне водокористування для ТОВ «Енергопрофіт» не надавався.

Суд вважає, що додані докази до клопотання не підвереджують факт скоєння кримінального правопорушення, відповідальність за яке передбачена ч.1 ст.241 КК України. Покази свідків в даному випадку не є достовірними даними про можливе забруднення довкілля, оскільки ґрунтуються на власних суб`єктивних висновках фізичних осіб. Слідство не позбавлено можливості провести необхідні експертизи щодо стану довкілля, залучити державний орган, який здійснює державний нагляду (контроль) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів Державну екологічну інспекцію, для отримання їх висновків. Такі дії не потребують безпосереднього огляду земельної ділянки на якій розташовано підприємство, діяльність якого могла б вплинути на стан довкілля. Лише після збору достовірних даних про нанесення шкоди довкіллю, аналіз інших даних, які б вказували, що такі зміни могли виникнути в результаті діяльності саме цього підприємства на конкретній земельній ділянці внаслідок порушення спеціальних правил в подальшому можливе вирішення питання про проведення інших слідчий дій, в тому числі і огляду місця події на приватній території. Сам факт відсутності дозвільних документів на підприємстві не є підставою для настання кримінальної відповідальності за вказаною статтею.

З огляду на викладене в клопотанні потрібно відмовити у зв`язку з його необґрунтованістю.

Керуючись ст. 234,235,376 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

В задоволенні клопотання слідчого СВ Драбівського ВП Золотоніського ВП ГУНП в Черкаській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення огляду відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Повний текст ухвали оголошено 02.03.2020 року.

СудДрабівський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення02.03.2020
Оприлюднено06.02.2023
Номер документу87971339
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про інші клопотання

Судовий реєстр по справі —692/74/20

Ухвала від 02.03.2020

Кримінальне

Драбівський районний суд Черкаської області

Чепурний О. П.

Ухвала від 27.02.2020

Кримінальне

Драбівський районний суд Черкаської області

Чепурний О. П.

Ухвала від 06.02.2020

Кримінальне

Драбівський районний суд Черкаської області

Чепурний О. П.

Ухвала від 27.01.2020

Кримінальне

Драбівський районний суд Черкаської області

Чепурний О. П.

Ухвала від 23.01.2020

Кримінальне

Драбівський районний суд Черкаської області

Чепурний О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні