Рішення
від 02.03.2020 по справі 688/150/20
ШЕПЕТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 688/150/20

№ 2/688/283/20

Рішення

іменем України

02 березня 2020 року м. Шепетівка

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

у складі: головуючого - судді Цідик А.Ю.,

за участю: секретаря судового засідання Гошовської О.О.,

представника позивача Новачука Л.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі засідань у м. Шепетівка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Корчицької сільської ради, Шепетівської районної державної адміністрації Хмельницької області про визнання права власності на земельну частку (пай),

встановив:

1.Стислий виклад позиції позивача та заперечень відповідача.

ОСОБА_1 звернулася до суду з даним позовом про визнання права власності на земельну частку (пай), посилаючись на те, що при отриманні колективним сільськогосподарським підприємством Корчик Державного акта на право колективної власності на землю, позивач була включена у список громадян - членів колективного сільськогосподарського підприємства, який є додатком до Державного акта на право колективної власності на землю серії ХМ № 000012 від 07 лютого 1996 року, під № 437, однак ні сертифікат на право на земельну частку (пай), ні свідоцтво про право власності на замельну частку (пай), їй не видані. Просила визнати за нею право власності на земельну частку (пай) на території Корчицької сільської ради з не витребуваних земельних часток, зобов`язавши сільську раду виділити їй земельну частку (пай) у натурі (на місцевості).

У судовому засіданні представник позивача ОСОБА_2 позов підтримав та просив його задовольнити.

Представник Корчицької сільської ради у судове засідання не з`явився, звернувся до суду із заявою про розгляд справи у його відсутність, повідомив про відсутність на території сільської ради не витребуваних земельних часток (паїв) та вільних земель колишньої колективної власності КСП Корчик .

Представник Шепетівської районної державної адміністрації Хмельницької області у судове засідання не з`явився, звернувся до суду із заявою про розгляд справи у його відсутність, проти задоволення позову не заперечив, повідомив про відсутність повноважень районної державної адміністрації щодо виділення земельних ділянок у натурі (на місцевості).

2.Заяви, клопотання та інші процесуальні дії у справі.

Ухвалою суду від 20 січня 2020 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито спрощене позовне провадження, справу призначено до розгляду на 20 лютого 2020 року о 10 год. 30 хв. Ухвалою суду від 20 лютого 2020 року за клопотанням представника позивача залучено до участі в справі як співвідповідача Шепетівську районну державну адміністрацію.

3.Фактичні обставини, встановлені судом та зміст спірних правовідносин, з посиланням на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини.

Судом встановлено, що 07.02.1996 р. на підставі рішення Корчицької сільської ради від 23.05.1995р. колективному сільськогосподарському підприємству Корчик було видано Державний акт серії ХМ №000012 на право колективної власності на землю площею 2234,3 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

ОСОБА_1 , як член КСП Корчик була включена у список громадян - членів колективного сільськогосподарського підприємства, який є додатком до Державного акта на право колективної власності на землю серії ХМ № 000012 від 07 лютого 1996 року, під № 437, однак сертифікат на право на земельну частку (пай) на її ім`я не видавався. Розмір земельної частки (паю) становить 2,6 умовних кадастрових гектара, а її вартість станом на 01 січня 2019 року 26099,83 грн.

Вказані обставини підтверджуються письмовими доказами: копією Державного акта на право колективної власності на землю серії ХМ № 000012 від 07 лютого 1996 року, з додатком №1; довідкою управління Держгеокадастру у Шепетівському районі Хмельницької області від 05.06.2019 року; довідкою районного трудового архіву Шепетівської районної ради Хмельницької області від 13.03.2019 року про відпрацьовані ОСОБА_1 вихододні у колгоспі Ленінський шлях с. Корчик за період із 1969 по 1986 роки; копією трудової книжки колгоспника.

4.Норми права, які застосував суд.

Згідно з пп. 1, 2. 3, 5 ст. 25 Земельного кодексу України, при приватизації земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій земельні ділянки передаються працівникам цих підприємств, установ та організацій, працівникам державних та комунальних закладів освіти, культури, охорони здоров`я, розташованих на території відповідної ради, а також пенсіонерам з їх числа з визначенням кожному з них земельної частки (паю). Рішення про приватизацію земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій приймають органи виконавчої влади або органи місцевого самоврядування відповідно до їх повноважень за клопотанням працівників цих підприємств, установ та організацій. Землі у приватну власність особам, зазначеним у частині першій цієї статті, передаються безоплатно. Особи, зазначені у частині першій цієї статті, мають гарантоване право одержати свою земельну частку (пай), виділену в натурі (на місцевості).

Пунктом 1 Указу Президента України Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям від 8 серпня 1995 р. №720/95 установлено, що паюванню підлягають сільськогосподарські угіддя, передані у колективну власність колективним сільськогосподарським підприємствам, сільськогосподарським кооперативам, сільськогосподарським акціонерним товариствам, у тому числі створеним на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств. Паювання земель радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств здійснюється після перетворення їх на колективні сільськогосподарські підприємства.

Відповідно до п. 2 цього Указу право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю. При паюванні вартість і розміри в умовних кадастрових гектарах земельних часток (паїв) всіх членів підприємства, кооперативу, товариства є рівними.

Отже, право на земельну частку (пай) виникає в осіб, які на час видачі колективному сільськогосподарському підприємству державного акта на право колективної власності на землю були чи залишалися членами цього підприємства.

Відповідно до ст. 2 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) документами, що посвідчують право на земельну частку (пай), зокрема є: рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

5.Оцінка суду

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши письмові докази у справі, суд дійшов висновку, що позов підлягає частковому задоволенню з огляду на таке.

Відповідно до п. п. 23, 24 постанови Пленуму Верховного Суду України Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ від 16.04.2004 р. №7 судам потрібно мати на увазі, що згідно зі ст. 25 ЗК України при приватизації земель державних та комунальних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій земельні ділянки передаються їх працівникам, а також пенсіонерам з числа працівників з визначенням кожному з них земельної частки (паю) за рішенням органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування і кожна з цих осіб має гарантоване право одержати безоплатно свою земельну частку (пай), виділену в натурі (на місцевості). Член колективного сільськогосподарського підприємства, включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта, і в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормами ЦК, у тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай).

Встановлено, що на час видачі Державного акту на землю та на час набрання чинності Указу Президента України №720/95 від 8.08.1995 року ОСОБА_1 була членом КСП "Корчик", а також була включена до списку членів підприємства, які мають право на земельну частку (пай), однак відповідно до записів у книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) сертифікат на право на земельну частку (пай) на її ім`я безпідставно не видавався.

Такий сертифікат видається громадянину України - членові колективного сільськогосподарського підприємства і засвідчує право на земельну частку (пай) у землях, які перебувають у колективній власності підприємства, у вказаному розмірі (в умовних кадастрових гектарах) без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості).

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що порушене право позивача підлягає захисту шляхом визнання за нею права власності на земельну частку (пай) в колективному сільськогосподарському підприємстві Корчик на території Корчицької сільської ради, розміром 2,6 умовних кадастрових гектара.

У частині позовних вимог про зобов`язання Корчицької сільської ради винести рішення про виділення в натурі (на місцевості) земельної частки (паю) з не витребуваних земельних часток слід відмовити з наступних підстав.

За повідомленням Корчицької сільської ради від 12.02.2020 №02-20/33 невитребуваних земельних часток (паїв) та вільних земель колишньої колективної власності КСП Корчик на території сільської ради немає.

При неможливості надати особі земельну частку (пай) з колективної власності через відсутність необхідної для цього землі, відповідно до пункту 7 Указу Президента України Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям від 08 серпня 1995 року N 720/95 земельна частка має бути надана із земель запасу, створеного місцевою радою під час передачі землі у колективну власність. За умови, що усі землі КСП розпайовані та виділені громадянам в натурі (на місцевості), особа має право на отримання земельної ділянки із земель резерву (запасу).

Закон України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) із змінами, внесеними згідно із Законом № 2498-VIII від 10.07.2018, який є спеціальним законом щодо порядку проведення та процедури виділення власникам земельних паїв у натурі із земель, що належали сільськогосподарським підприємствам на праві колективної власності, визначає організаційні та правові засади виділення власникам земельних часток (паїв) земельних ділянок у натурі (на місцевості) із земель, що належали колективним сільськогосподарським підприємствам, сільськогосподарським кооперативам, сільськогосподарським акціонерним товариствам на праві колективної власності, а також порядок обміну цими земельними ділянками, особливості розпорядження землями та використання земель, що залишилися у колективній власності після розподілу земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв).

Статтею 5 цього Закону передбачено, що сільські, селищні, міські ради в межах їх повноважень щодо виділення земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості), зокрема розглядають заяви власників земельних часток (паїв) щодо виділення їм в натурі (на місцевості) земельних ділянок та приймають рішення щодо виділення земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості).

За умов недотримання позивачем порядку, визначеного Законом України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) , вимоги про виділ у натурі земельної ділянки із невитребуваних земель є передчасними, а відтак задоволенню не підлягають.

Позивач має право звернутися до уповноваженого органу із заявою про виділення їй земельної частки (паю) в натурі (на місцевості) на підставі цього рішення суду, яке набере законної сили, і у разі отримання відмови, матиме право звернутися до суду з позовом на підставі ч. 11 ст. 118 Земельного кодексу України.

Керуючись ст.ст. 263-265 ЦПК України, ст. 25 Земельного кодексу України, Указом Президента України Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям , Законом України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) , суд

ухвалив:

Позов ОСОБА_1 до Корчицької сільської ради, Шепетівської районної державної адміністрації Хмельницької області про визнання права власності на земельну частку (пай) задовольнити частково.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну частку (пай) в колективному сільськогосподарському підприємстві Корчик на території Корчицької сільської ради, розміром 2,6 умовних кадастрових гектара.

У решті позову відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

На рішення може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Хмельницького апеляційного суду або через Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасники справи:

Позивач - ОСОБА_1 , зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 .

Відповідач - Корчицька сільська рада, адреса: с. Корчик, вул. Миру, 1, Шепетівський район Хмельницька область; код ЄДРПОУ 04402480.

Відповідач - Шепетівська районна державна адміністрація Хмельницької області, адреса: м. Шепетівка, вул. Героїв Небесної Сотні, 47, Хмельницька область; код ЄДРПОУ 21325769.

Повний текст рішення складено 03 березня 2020 року.

Суддя А.Ю. Цідик

СудШепетівський міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення02.03.2020
Оприлюднено04.03.2020
Номер документу87982977
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —688/150/20

Рішення від 02.03.2020

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Цідик А. Ю.

Рішення від 02.03.2020

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Цідик А. Ю.

Ухвала від 20.02.2020

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Цідик А. Ю.

Ухвала від 20.01.2020

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Цідик А. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні