Ухвала
від 25.02.2020 по справі 757/8807/20-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/8807/20-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 лютого 2020 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12020000000000080 від 30 січня 2020 року,

ВСТАНОВИВ

30.01.2020 року до провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_4 . про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12020000000000080від 30січня 2020року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 361, ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 28, п.п. 1, 6, 11, 12 ч. 2 ст. 115, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 206-2, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 185, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 263, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 205-1, ч. 3 ст. 289 КК України.

В обґрунтування клопотання зазначено, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування в кримінальному провадженні № 12020000000000080, яке 30.01.2020 було виділено відносно невстановленої особи з кримінального провадження № 1201900000000930, яке у свою чергу зупинено 30.09.2019 у зв`язку з міжнародним розшуком підозрюваного ОСОБА_5 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 361, ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 28, п.п. 1, 6, 11, 12 ч. 2 ст. 115, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 206-2, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 185, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 263, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 205-1, ч. 3 ст. 289 КК України.

В ході проведення досудового розслідування встановлено: що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 раніше не судимий, переслідуючи мотиви протиправного збагачення за рахунок вчинення протиправних дій, офіційно ніде не працює, в кінці 2017 року більш точної дати не встановлено отримав замовлення від невстановленої слідством особи, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, на заволодіння майном ОСОБА_6 , а саме його особистим нерухомим майном, майном суб`єктів господарської діяльності та на вбивство ОСОБА_6 .

Усвідомлюючи, що самостійно реалізувати свій злочинний умисел, направлений на незаконне заволодіння майном підприємств та майном фізичних осіб за активної участі невстановлений слідством особи замовника створив злочинну організацію для спільного заняття злочинною діяльністю, корисливого спрямування, з метою незаконного заволодіння суб`єктами господарської діяльності (юридичними особами) та майном фізичних осіб, до складу якої залучив ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянина Російської Федерації, ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_5 та інших невстановлених слідством осіб.

Разом з тим ОСОБА_5 до протиправного заволодіння майном ОСОБА_6 , а саме його особистим нерухомим майном та майном суб`єктів господарської діяльності, які належать ОСОБА_6 та ОСОБА_11 , були залучені особи, які не були обізнані в злочинних планах ОСОБА_5 та інші учасники злочинної організації.

При створенні злочинної організації ОСОБА_5 використав дружні зв`язки з ОСОБА_7 що сформувалися під час їхнього спілкування. При цьому ОСОБА_5 взяв до уваги, що вказана особа, має необхідні морально-психологічні якості для вчинення вказаних злочинів, зокрема має зв`язки в Міністерстві юстиції України з метою несанкціонованого втручання до Державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, крім того являється обізнаним у сфері ведення бізнесу та керуванні ним, і має певний вплив на реєстраційні служби м. Херсона та авторитет серед державних установ Херсонської області.

Також, ОСОБА_5 , використовуючи довірливі стосунки з ОСОБА_8 , які склалися внаслідок тривалого спілкування з останнім та який працював особистим охоронцем ОСОБА_5 , вступили у злочинну змову для вчинення злочинів корисливого спрямування та також інших тяжких та особливо тяжких злочинів та знаючи його, як фізично розвиненого чоловіка, який має необхідні морально-психологічні, якості для вчинення вказаних дій.

ОСОБА_5 маючи необхідність у оформленні майна здобутого злочинним шляхом на підставну особу, через невстановлену в ході досудового розслідування особу, залучає ОСОБА_10 , з яким більше двох років знайомий та який неодноразово і без будь-яких заперечень виконував поставлені ОСОБА_5 вказівки, за що отримував відповідну грошову винагороду.

Крім того ОСОБА_5 до злочинної організації був залучений ОСОБА_9 , який є іноземцем, що дає можливість прикривати фактичну злочинну діяльність і наявність фінансових можливостей даної особи. ОСОБА_9 ОСОБА_5 знає як особу яка наділена необхідною комунікабельністю і вмінням надавати неправдиву інформацію за істинну, вводити людей в оману і володіє необхідними морально-психологічними якостями для вчинення корисливих злочинів.

Для підготовки і складання установчих документів та інших бухгалтерських документів по захопленим об`єктам ОСОБА_5 через ОСОБА_7 залучено невстановлену особу.

З метою ефективної діяльності злочинної організації та протиправного заволодіння майном підприємства, ОСОБА_5 використовуючи свої злочинні зв`язки залучив силову підтримку для вчинення силового захоплення сільськогосподарського підприємства.

Дана злочинна організація характеризувалась корисливою направленістю дій її учасників, єдністю їх намірів, щодо отримання наживи шляхом вчинення протиправних дій, тотожністю способу вчинення злочинів, мобільністю, стійкістю, чіткою розробкою планів вчинення злочинів, детальною підготовкою до вчинення злочинів, а в кінцевому результаті раніше обумовленим розподілом незаконного доходу.

Злочини вчинялись із прямим умислом, тобто учасники злочинної групи усвідомлювали суспільно-небезпечний характер своїх діянь, передбачали суспільно-небезпечні наслідки та бажали їх настання, переслідуючи корисливі мотиви (збагачення за рахунок протиправного заволодіння юридичними особами та нерухомим майном фізичних осіб).

Основною метою діяльності злочинної організації було протиправне заволодіння майном ПСП «Ушба», ТОВ «Славута-Юг», ТОВ «ТД «Таврійський», особистим нерухомим майном ОСОБА_6 та вчинення умисного вбивства ОСОБА_6 .

Вказані особи попередньо, умисно й добровільно, усвідомлюючи наслідки своїх дій, зорганізувалися у внутрішньо і зовнішньо стійке ієрархічне злочинне об`єднання, метою діяльності якого було вчинення тяжких злочинів та інших видів злочинів, скоєння яких було необхідною умовою для реалізації злочинного умислу, в першу чергу спрямованого на вчинення тяжких злочинів, склавши при цьому єдиний план злочинних дій, відомий кожному учаснику в частині виконання ним своїх дій, з розподілом функцій кожного учасника організації, спрямованих на реалізацію цього плану, підкорюючись під час злочинної діяльності, ОСОБА_7 та невстановлена в ході досудового розслідування особа, які здійснювали координацію дій учасників ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_8 та інших невстановлених осіб під час вчинення злочинів, і свідомо виконували всі вказівки ОСОБА_5 , як організатора злочинної організації.

З метою узгодження злочинного плану та розподілу між всіма учасниками їх дій члени злочинної організації зустрічалися неподалік парку «Наталка» у м. Києві, по вул. Оболонська набережна де відповідно до вказівок ОСОБА_5 учасники отримували вказівки, щодо ролі кожного і послідовність їхніх дій.

Створена ОСОБА_5 злочинна організація складалася з двох структурних частин організованих груп, до першої організованої групи ввійшли безпосередньо сам ОСОБА_5 , ОСОБА_7 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , а також невстановлені слідством особи, до другої організованої групи ввійшли безпосередньо сам ОСОБА_5 , ОСОБА_8 , а також невстановлені слідством особи.

Будучи організатором злочинної організації, ОСОБА_5 підібрав учасників групи, розподілив між ними ролі, відповідно до плану злочинної діяльності відомого всім учасникам, керував діями учасників групи, протягом 2018 року.

З метою реалізації злочинного плану на замовлення невстановленої слідством особи та ефективності злочинної організації ОСОБА_5 створює та реєструє ТОВ «Інвестиційна компанія «ГОЛД СТАР» код 42067062, яке фактично зареєстровано єдиним засновником ОСОБА_9 з 13.04.2018, а директором даного товариства зареєстровано ОСОБА_10 з 24.04.2018.

Після створення фіктивного підприємства ТОВ «Інвестиційна компанія «ГОЛД СТАР», ОСОБА_5 віддає вказівки розробляли та виготовляли установчі документи і договори купівлі продажу ПСП «Ушба», ТОВ «Славута-Юг», ТОВ «ТД «Таврійський» де від імені засновників та директорів розписувалися інші особи та в подальшому надаючи своїм злочинним діям законного вигляду при переоформленні на кінцевого власника ставили власні підписи та офіційні відтиски печаток.

Відповідно до розробленого ОСОБА_5 плану дій злочинної організації її учасникам необхідно було здійснити наступне:

- для створення видимості офіційних дій з придбання вказаних підприємств і нерухомого майна створити фіктивне підприємство ТОВ «ІК «Голд Стар»;

- забезпечити повний контроль над підприємствами ПСП «Ушба», ТОВ «ТД «Таврійський», ТОВ «Славута-Юг»;

- забезпечити повний контроль над нерухомим майном розташованим за адресами м. Київ, вул. Назарівська, 23, АДРЕСА_1 , АДРЕСА_2 , АДРЕСА_3 , АДРЕСА_4 , АДРЕСА_5 , АДРЕСА_6 , АДРЕСА_7 , м. Київ, вул. Ярославів вал, 32-а, АДРЕСА_8 ;

- підтвердити у судовому порядку право придбання фіктивним підприємством ТОВ «ІК «Голд Стар» компаній ПСП «Ушба», ТОВ «ТД «Таврійський», ТОВ «Славута-Юг»;

- позбавити життя ОСОБА_6 та заволодіти його майном.

Крім того, ОСОБА_5 визначив конкретні завдання цієї організації та її учасників, об`єднав їхні зусилля і детально розподілив між її членами функції, ролі, завдання й обов`язки, відповідно до яких:

ОСОБА_5 був організатором злочинної організації, який її створив та керував нею, організовував скоєння злочинів та керував їх підготовкою і вчиненням, забезпечував фінансування та організовував приховування злочинної діяльності злочинної організації, об`єднав дії інших співучасників і спрямував їх на вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів та координував дії вказаних осіб, розподілив обов`язки між членами злочинної організації та як її керівник виконував наступне:

- здійснював загальне керівництво діями інших учасників злочинної організації;

- розробляв детальні плани діяльності злочинної організації та організації вчинення злочинів;

- розподіляв обов`язки між керівниками структурних частин та виконавцями злочинної організації, із визначенням при цьому ролей кожного учасника злочинної організації при вчиненні злочинів;

- спрямовував, об`єднував та координував зусилля членів злочинної організації при підготовці та під час вчинення злочинів, а також й інших осіб, які не були повідомлені про злочинні наміри членів злочинної організації;

- особисто залучав до складу злочинної організації нових членів як виконавців;

- як особисто, так і спільно із ОСОБА_7 залучав до складу злочинної організації як виконавців службових осіб з числа державних реєстраторів, що були обізнані в злочинній діяльності;

- налагоджував функціонування стійкого злочинного об`єднання шляхом встановлення тісного взаємозв`язку між діями окремих його учасників та структурних частин;

- підшуковував місця вчинення злочинів, а саме: забезпечував оренду офісів та приміщень для підготовки документів та проживання учасників групи;

- забезпечував організацію створення суб`єкта підприємницької діяльності (з метою прикриття незаконної діяльності);

- надавав засоби для вчинення злочину проти життя, а саме умисного вбивства ОСОБА_6 та безпосередньо координував дії виконавців;

- створював умови приховування злочинної діяльності, що полягали у наданні вказівок учасникам злочинної організації в укритті доказів злочинів, тобто щодо складання (виготовлення) ними документів з подальшим їх приховуванням від правоохоронних органів;

- розподіляв кошти, отримані внаслідок злочинної діяльності між членами злочинної організації у відповідності до займаної ланки в ієрархічній структурі;

- проводив збори учасників злочинної організації в офісі злочинної організації з метою визначення єдиної моделі поведінки при спілкуванні з представниками правоохоронних органів та підготовки подальшого плану діяльності злочинної організації.

Кримінальні правопорушення вчинені при наступних обставинах:

Встановлено, що члени створеної та очоленої ОСОБА_5 злочинної організації, а саме сам ОСОБА_5 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та інші невстановлені особи діючи з прямим умислом відповідно до розробленого злочинного плану направленого на створення та реєстрацію суб`єкта підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності, а саме незаконного заволодіння нерухомим майном ОСОБА_6 та корпоративними правами ПСП «УШБА», ТОВ «Торговий дім» Таврійський» та ТОВ «Славута-Юг», які належать ОСОБА_6 та ОСОБА_11 зареєстрували ТОВ «Інвестиційна Компанія «Голд Стар» ЄДРПОУ 42067062.

Так, відповідно до розробленого злочинного плану за вказівкою ОСОБА_5 та ОСОБА_7 . 13 квітня 2018 року ОСОБА_9 складає протокол №1-2018 Загальних зборів учасників ТОВ «Інвестиційна Компанія «Голд Стар» про заснування даного товариства з статурним капіталом 100 млн., частка якого в розмірі 100% належить ОСОБА_9 та статут підприємства. Вказані документи та заяву про державну реєстрацію створення юридичної особи 13.04.2018 року ОСОБА_9 подає до державних реєстраторів Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації, якими внесені відповідні відомості до Державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Разом з тим за день до подачі документів, а саме 12.04.2018 залучений невстановленою особою ОСОБА_12 , яка не обізнана в злочинних планах організованої групи, проводить оплату за надання послуг щодо реєстрації юридичної особи, квитанція про, що надавалася ОСОБА_9 .

20.04.2018 ОСОБА_9 складає протокол №2-2018 загальних зборів ТОВ «Інвестиційна Компанія «Голд Стар», відповідно до якого 20.04.2018 звільняє з посади директора ОСОБА_13 та призначає з 23.04.2018 новим директором ОСОБА_10 .

З метою чого 23.04.2018 за вказівкою ОСОБА_5 , ОСОБА_10 разом з ОСОБА_9 зустрілися за адресою місця знаходження державних реєстраторів Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації, м. Київ бульвар Тараса Шевченка, 26/4, де їх зустрів ОСОБА_14 , який не був обізнаний у злочинних планах останніх, та надавав юридичну підтримку у формуванні документів, які подаються до реєстраторів з метою зміни директора. За результатами чого ОСОБА_10 підписав заяву про державну реєстрацію змін до юридичної особи та опис поданих документів, які подав державному реєстратору ОСОБА_15 яка не була обізнаною у злочинних планах останніх і яка внесла відповідні зміни до реєстру.

Після чого, відповідно до розробленого плану, отримані витяги про проведені зміни та інші установчі документи ТОВ «Інвестиційна Компанія «Голд Стар» були надані ОСОБА_7 для організації несанкціонованого втручання невстановленими особами до державних реєстрів та внесення відомостей про нового власника ТОВ «Інвестиційна Компанія «Голд Стар» та підготовки проектів протоколів зборів ПСП «УШБА», ТОВ «Торговий дім» Таврійський» та ТОВ «Славута-Юг» про зміну учасників та затвердження статутів в новій редакції, підготовкою яких займається невстановлена в ході досудового розслідування особа, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження.

Крім того ОСОБА_5 передано 150 тис. доларів США ОСОБА_7 для вирішення питання з державними реєстраторами і нотаріусами та вчинення несанкціонованого втручання до Державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

ОСОБА_7 відповідно злочинного плану невстановленим особам передано 105 тис. доларів США та інформація про майно ОСОБА_6 , яке необхідно перереєструвати в реєстрі на підставне товариство та на підставну особу в день та час в який буде повідомлено додатково.

Після отримання ОСОБА_5 інформації про те, що ОСОБА_6 в ніч з 24 на 25.04.2018 здійснює виїзд до США, віддає вказівку ОСОБА_7 на вчинення дій, щодо внесення відомостей в реєстри, щодо нових власників майна ОСОБА_6 .

В результаті чого невстановлені особи використовуючи ключ державного реєстратора, який мала ОСОБА_16 яка не була обізнаною у злочинних планах останніх увійшли до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно і в період часу з 17:59:05 по 19:40:47 24.04.2018 та внесли від її імені наступні відомості, про зміну права власності на ТОВ «Інвестиційна компанія «ГОЛД СТАР» об`єктів нерухомості за адресами: АДРЕСА_9 , АДРЕСА_2 , АДРЕСА_1 , АДРЕСА_3 , АДРЕСА_5 , АДРЕСА_4 , АДРЕСА_6 , АДРЕСА_7 , АДРЕСА_10 .

Крім того невідома особа від імені ОСОБА_16 , та використовуючи ключ державного реєстратора увійшла до Державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців де внесла наступні відомості, а саме:

Стосовно ТОВ «Славута Юг», 24.04.2018 проведено державну реєстрацію змін до установчих документів юридичної особи №14981050027000041, зміна складу або інформації про засновників виключено ОСОБА_6 та ОСОБА_11 та включено ОСОБА_17 анкетні дані якого використовувалися без відома останнього. 24.04.2018 внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов`язані зі змінами в установчих документах №14981070028000041, зміна відомостей про керівника юридичної особи, зміна керівника, зміна складу підписантів, визначено ОСОБА_17 .

Стосовно ПСП «Ушба», 24.04.2018 проведено державну реєстрацію змін до установчих документів юридичної особи №14941050021000785, зміна складу або інформації про засновників виключено ОСОБА_6 та ОСОБА_11 та включено ОСОБА_17 анкетні дані якого використовувалися без відома останнього. 24.04.2018 внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов`язані зі змінами в установчих документах №14941070022000785, зміна відомостей про керівника юридичної особи, зміна керівника, зміна складу підписантів, визначено ОСОБА_17 .

Стосовно ТОВ «ТД «Таврійський», 24.04.2018 проведено державну реєстрацію змін до установчих документів юридичної особи №14981050001000838, зміна складу або інформації про засновників виключено ОСОБА_6 та включено ОСОБА_17 анкетні дані якого використовувалися без відома останнього. 24.04.2018 внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов`язані зі змінами в установчих документах №14981070002000838, зміна відомостей про керівника юридичної особи, зміна керівника, зміна складу підписантів, визначено ОСОБА_17 .

Таким чином знаючи, що ОСОБА_6 в ніч з 24.04.2018 на 25.04.2018 здійснює виїзд за кордон до США і не буде мати можливості завадити вчиненню незаконних дій пов`язаних з протиправним заволодінням його майном і враховуючи, що несанкціоноване втручання вчинено після закінчення робочого часу не дасть можливості виявити дані дії в найкоротший час.

Разом з тим, слідуючи заздалегідь розробленому плану та відповідно розподілених ролей кожного члена злочинної організації, ОСОБА_5 організовує виїзд з м. Києва де вчинялася підготовка до вчинення злочину направленого на протиправне заволодіння майном ОСОБА_6 членів організованої групи до м. Херсону. Зокрема 24.04.2018 в м. Києві неподалік станції метро «Золоті ворота» ОСОБА_7 передає придбаний білет на потяг з м. Києва до м. Херсона - ОСОБА_10 . Сам ОСОБА_5 на автомобілі Mercedes-Benz, чорного кольору, з номерним знаком НОМЕР_1 прибуває до м. Херсону 25.04.2018 разом з ОСОБА_8 , який відповідає за організацію силового захоплення майна ПСП «УШБА», ТОВ «Торговий дім» Таврійський» та ТОВ «Славута-Юг».

ОСОБА_9 , слідуючи з м. Києва з особами, яких залучено для охорони діяльності ТОВ «Інвестиційна компанія «ГОЛД СТАР», прибуває 25.04.2018 у м. Херсон до заздалегідь обумовленого місця.

З метою приховання своєї злочинної діяльності направленої на протиправне заволодіння майном підприємств ПСП «УШБА», ТОВ «Торговий дім» Таврійський» та ТОВ «Славута-Юг», 25.04.2018 ОСОБА_10 (в особі директора ТОВ «Інвестиційна Компанія «Голд Стар» в присутності ОСОБА_9 діючи відповідно розробленого плану та виконуючи поставлені злочинні завдання ОСОБА_5 та ОСОБА_7 ) підписано надані йому невстановленою в ході досудового розслідування особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, наступні документи договір купівлі продажу корпоративних прав (часток у статутному капіталі) товариства з обмеженою відповідальністю «ТД «Таврійський» від 25 квітня 2018 року №07-04/2018, акт приймання-передачі корпоративних прав до Договору купівлі продажу №07-04/2018 корпоративних прав (часток у статутному капіталі) товариства з обмеженою відповідальністю «ТД «Таврійський» від 25 квітня 2018 року, договір купівлі продажу частки в статутному капіталі приватного підприємства ПСП «Ушба» від 25 квітня 2018 року №06-04/2018, акт приймання-передачі до Договору купівлі продажу №06-04/2018 частки у статутному капіталі приватного підприємства ПСП «Ушба» від 25 квітня 2018 року, договір купівлі продажу корпоративних прав (часток у статутному капіталі)товариства з обмеженою відповідальністю «Славута-Юг» від 25 квітня 2018 року №05-04/2018, акт приймання-передачі корпоративних прав до Договору купівлі продажу №05-04/2018 корпоративних прав (часток у статутному капіталі) товариства з обмеженою відповідальністю «Славута-Юг» від 25 квітня 2018 року відповідно до яких засновник ОСОБА_17 передав свої частки в розмірі 100 % статутного капіталу підприємству в повному обсязі ТОВ «Інвестиційна компанія «ГОЛД СТАР» в особі уповноваженого представника директора ОСОБА_10 , при цьому, в договорі купівлі-продажу частки підприємств були підроблені невстановленою особою підписи від імені продавця ОСОБА_17 анкетні дані якого використали без його відома в той час коли останній перебував за кордоном.

Крім того, невстановленою в ході досудового розслідування особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, надані для підписання ОСОБА_9 та ОСОБА_10 у приватного нотаріуса ОСОБА_18 , яка не була обізнаною у злочинному намірі останніх, за адресою м. Херсон, вул. Соборна, 8, пакет заздалегідь складених підроблених офіційних документів, що подаються до державних реєстраторів для проведення змін про юридичну особу, щодо ПСП «УШБА», ТОВ «Торговий дім» Таврійський», ТОВ «Славута-Юг», а саме:

Протокол загальних зборів ТОВ «ТД «Таврійський» від 25.04.2018 про вихід зі складу засновників ОСОБА_17 , анкетні дані якого використовувалися без відома останнього, та вступ до складу учасників ТОВ «Інвестиційна Компанія «Голд Стар», який підписали Голова зборів ОСОБА_9 та секретар зборів ОСОБА_10 , статут в новій редакції, ТОВ «ТД «Таврійський», який підписаний директором ТОВ «Інвестиційна Компанія «Голд Стар» ОСОБА_10 і підписи даних осіб нотаріально засвідчені приватним нотаріусом ОСОБА_18 , яка не була обізнаною у злочинному намірі останніх;

Протокол загальних зборів ПСП «Ушба» від 25.04.2018 про вихід зі складу засновників ОСОБА_17 , анкетні дані якого використовувалися без відома останнього ,та вступ до складу учасників ТОВ «Інвестиційна Компанія «Голд Стар», який підписали Голова зборів ОСОБА_9 та секретар зборів ОСОБА_10 , статут в новій редакції, ПСП «Ушба», який підписаний директором ТОВ «Інвестиційна Компанія «Голд Стар» ОСОБА_10 і підписи даних осіб нотаріально засвідчені приватним нотаріусом ОСОБА_18 , яка не була обізнаною у злочинному намірі останніх .

Протокол загальних зборів ТОВ «Славута-Юг» від 25.04.2018 про вихід зі складу засновників ОСОБА_17 та вступ до складу учасників ТОВ «Інвестиційна Компанія «Голд Стар», який підписали Голова зборів ОСОБА_9 та секретар зборів ОСОБА_10 , статут в новій редакції, ТОВ «Славута-Юг», який підписаний директором ТОВ «Інвестиційна Компанія «Голд Стар» ОСОБА_10 і підписи даних осіб нотаріально засвідчені приватним нотаріусом ОСОБА_18 .

Після складання і посвідчення вказаних документів були виготовлені заяви про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу ПСП «УШБА», ТОВ «Торговий дім» Таврійський», ТОВ «Славута-Юг», які підписані ОСОБА_10 .

В подальшому 25.04.2018 ОСОБА_10 за супроводженням невстановленої досудовим розслідуванням особи, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, подає документи до державного реєстратора ОСОБА_19 , який не був обізнаним у злочинних планах останніх, який невідкладно вносить до Державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців наступні відомості не зважаючи на те, що на момент подачі документів ОСОБА_10 не мав повноважень подавати документи, а саме:

Стосовно ТОВ «Славута Юг», 25.04.2018 проведено державну реєстрацію змін до установчих документів юридичної особи, зміна складу або інформації про засновників виключено ОСОБА_17 , анкетні дані якого використовувалися без відома останнього, та включено ТОВ «Інвестиційна Компанія «Голд Стар». 25.04.2018 внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов`язані зі змінами в установчих документах, зміна відомостей про керівника юридичної особи, зміна керівника, зміна складу підписантів, визначено ОСОБА_10 .

Стосовно ПСП «Ушба», 25.04.2018 проведено державну реєстрацію змін до установчих документів юридичної особи, зміна складу або інформації про засновників виключено ОСОБА_17 , анкетні дані якого використовувалися без відома останнього, та включено ТОВ «Інвестиційна Компанія «Голд Стар» 25.04.2018 внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов`язані зі змінами в установчих документах, зміна відомостей про керівника юридичної особи, зміна керівника, зміна складу підписантів, визначено ОСОБА_10 .

Стосовно ТОВ «ТД «Таврійський», 24.04.2018 проведено державну реєстрацію змін до установчих документів юридичної особи №14981050001000838, зміна складу або інформації про засновників виключено ОСОБА_17 , анкетні дані якого використовувалися без відома останнього, та включено ТОВ «Інвестиційна Компанія «Голд Стар». 25.04.2018 внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов`язані зі змінами в установчих документах, зміна відомостей про керівника юридичної особи, зміна керівника, зміна складу підписантів, визначено ОСОБА_10 .

Після чого ОСОБА_10 подав заяви до реєстратора ОСОБА_19 , який не був обізнаний у злочинному намірі останнього, про надання витягів по наступним підприємствам ПСП «УШБА», ТОВ «Торговий дім» Таврійський», ТОВ «Славута-Юг», які в подальшому з другими копіями статутів та копії договорів купівлі продажу передав ОСОБА_5 який в цей час знаходився поряд з адресою Херсонська область, Чаплинський район, с. Хрестівка, вул. Врожайна, 1 на автомобілі Mercedes-Benz чорного кольору з номерними знаками НОМЕР_1 де також знаходився ОСОБА_9 , який представився новим власником ПСП «УШБА», ТОВ «Торговий дім» Таврійський», ТОВ «Славута-Юг» та спільно з залученим силовим блоком, як нова охорона придбаного ОСОБА_9 майна. Розуміючи незаконні дії з боку даних осіб працівники, які знаходилися за адресою АДРЕСА_11 де фактично знаходиться вся бухгалтерська документація, не допустили невідомих їм осіб про що повідомили власника підприємств ОСОБА_6 та поліцію. Разом з тим продовжуючи спробу встановлення фактичного контролю над підприємствами ОСОБА_5 надавалися для огляду працівникам поліції документи, про те, що в реєстр внесено відомості про нового власника даних товариств З метою перевірки викладеної інформації ОСОБА_9 його було запрошено до Чаплинського ВП де при ньому не було всіх документів на які він спирався і тоді після його дзвінка йому дані документи привіз ОСОБА_7 .

Продовжуючи спроби встановлення фактичного контролю над підприємствами та нерухомим майном ОСОБА_6 . ОСОБА_5 відправляє автомобіль з невідомими особами під будинок де проживає ОСОБА_6 та приїздить особисто на автомобілі Mercedes-Benz чорного кольору з номерними знаками НОМЕР_1 .

Таким чином ОСОБА_6 та ОСОБА_11 спричинено загальну суму збитків у розмірі 128 204 027,15 грн.

Окрім цього, встановлено що у 2018 року (точної дати та часу в ході досудового розслідування не встановлено), ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_6 , маючи довіру до ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_3 та інших невстановлених досудовим слідством осіб, матеріали відносно яких виділені в окреме провадження, на замовлення невстановленої в ході досудового розслідування особи, діючи у складі злочинної організації довів до відома ОСОБА_8 та невстановлених досудовим слідством осіб, будучи впевненим у них, у їх підтримці та готовності до вчинення злочинів - пропозицію вчинити на замовлення умисне вбивство громадянина ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_7 та осіб, які будуть разом з ним, після чого отримав згоду від учасників злочинної організації на умисне вбивство.

Організована ОСОБА_5 злочинна організація характеризувалась стабільністю і згуртованістю свого складу, тісними стосунками між її учасниками, їх підпорядкуванню, тривалістю злочинної діяльності, розробкою і погодженістю планів і методів здійснення злочинів, приховування слідів своєї злочинної діяльності, наявністю загальних правил поведінки, домовленістю та готовністю до постійного вчинення злочинів всіма членами злочинної організації. Дисциплінованість учасників злочинної організації підтримувалася її ієрархічністю, безумовним і невідкладним виконанням вказівок ОСОБА_5 , як її організатора, розподілом ролей між її учасниками.

Реалізуючи свій злочинний намір, ОСОБА_5 згідно розробленого плану за невстановлених досудовим розслідуванням обставин, у невстановлений час та невстановленому місці незаконного придбав вогнепальну зброю та боєприпаси до неї.

Після чого, на початку жовтня 2018 року, ОСОБА_5 перебуваючи в м. Києві передав ОСОБА_8 у розпорядження транспортний засіб автомобіль «Lexus LX-470» номерний знак НОМЕР_2 , грошові кошти для проживання в м. Херсон та номерний знак НОМЕР_3 для використання під час вчинення злочину та обумовив, що надасть у розпорядження останнього автомобіль «Пежо 307 SW» з номерним знаком НОМЕР_4 для використання під час слідкування за ОСОБА_6 .

05.10.2018 ОСОБА_8 , згідно розробленому плану, на автомобілі марки «Lexus LX-470» номерний знак НОМЕР_2 приїхав з міста Києва до міста Херсон, де почав проживати в заздалегідь заброньованому номері готелю «Придніпровський», що розташований за адресою: м. Херсон, пров. Кінгінскій, 4 та в подальшому змінював місця проживання.

06.10.2018 ОСОБА_5 надав вказівку одному із своїх охоронців ОСОБА_20 , який не був обізнаний у виконанні злочинного умислу останнього, сісти за кермо належного ОСОБА_5 автомобіля «Пежо 307 SW» з номерним знаком НОМЕР_4 та виїхати з м. Києва до м. Херсон і передати автомобіль у користування ОСОБА_8 , що останній в подальшому і зробив.

Так, ОСОБА_8 , на заздалегідь підготовленому для вчинення злочину автомобілі «Пежо 307 SW», в період з 07.10.2018 до 10.10.2018 з метою збору інформації про спосіб життя, пересування, побут потерпілого, осіб з якими пересувається та спілкується, розпочав слідкування за ОСОБА_6 зокрема за місцем його проживання, що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 .

У подальшому, продовжуючи реалізацію свого злочинного умислу, 10.10.2018 у період часу з 20 год. 30 хв. до 21 год. 10 хв. ОСОБА_8 перебуваючи за кермом «Lexus LX-470» номерний знак НОМЕР_2 на якому заздалегідь змінив номерні знаки на НОМЕР_3 , розпочав переслідування автомобіля «Audi A8» номерний знак НОМЕР_5 на якому пересувалися потерпілі ОСОБА_6 , ОСОБА_21 та ОСОБА_22 .

З метою зупинки транспортного засобу, на якому пересувалися потерпілі, ОСОБА_8 перебуваючи на 66 кілометрі автодороги сполученням «Херсон-Феодосія-Керч» Скадовського району Херсонської області спровокував зіткнення транспортних засобів в ході якого автомобілі «Audi A8» та «Lexus LX-470» зупинилися.

Після чого, ОСОБА_8 , розуміючи суспільно-небезпечний характер своїх дій та бажаючи їх настання їх наслідків, за допомогою невстановленої вогнепальної зброї, (автомату конструкції Калашникова АК-74, АК-74 (його модифікацій), або ручного кулемету РКК-74) калібру 5,45 мм., яку забрав у обумовленому з ОСОБА_5 місці за невстановлених досудовим слідством обставин та возив у автомобілі на якому пересувався, здійснив близько 20 пострілів у бік транспортного засобу автомобіля «Audi A8» номерний знак НОМЕР_5 , з якого у цей час вибігли ОСОБА_21 та ОСОБА_22 , а ОСОБА_6 залишився у автомобілі та ліг між передніми та задніми сидіннями автомобіля. У результаті обстрілу ОСОБА_6 отримав тілесні ушкодження у вигляді наскрізного вогнепального поранення м`яких тканин спини в ділянці нижніх шийних та верхніх грудних хребців, що утворилося в результаті пострілу кулею з вогнепальної зброї, ускладнилось некрозом тканин та лівобічним плечовим плекситом з помірним порушенням функції лівої верхньої кінцівки, що відноситься до тілесних ушкоджень середньої тяжкості за ознакою тривалого розладу здоров`я, а ОСОБА_21 отримав сліпе вогнепальне непроникаюче кульове поранення м`яких тканин правого стегна в результаті одного пострілу кулею з вогнепальної зброї, що відноситься до легких тілесних ушкоджень, які спричинили короткочасний розлад здоров`я.

Після вчинення вказаних дій, ОСОБА_8 будучи переконаним, що потерпілий ОСОБА_6 від отриманих вогнепальних поранень помер на місці, побоюючись за своє життя, через те, що ОСОБА_21 почав здійснювати постріли у бік ОСОБА_8 , сів до автомобіля «Lexus LX-470» та з місця скоєння кримінального правопорушення зник. Транспортний засіб - автомобіль «Lexus LX-470» номерний знак НОМЕР_2 ОСОБА_8 був переданий невстановленій в ході досудового розслідування особі для здійснення продажу на авторинку у м. Одеса, номерний знак НОМЕР_3 , з метою уникнення викриття був викинутий під час зникнення з місця події на узбіччі поблизу с. Новокиївка Каланчацького району Херсонської області. Вогнепальну зброю калібру 5,45 мм. ОСОБА_8 з метою уникнення відповідальності, заховав у невстановленому досудовим розслідуванням місці.

Таким чином, ОСОБА_8 , виконав усі дії, які вважав необхідними для вчинення вбивства ОСОБА_6 , ОСОБА_21 та ОСОБА_22 однак свій злочинний намір у вигляді настання смерті потерпілих не довів до кінця з причин, які не залежали від його волі за вищевикладених обставин.

Крім цього встановлено, що на початку жовтня 2018 року, більш точної дати встановити не представилось можливим, ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , спільно та по взаємній згоді з ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , та невстановленими досудовим розслідуванням особами будучи обізнаними із законними умовами поводження з вогнепальною зброєю та бойовими припасами, діючи з корисливих спонукань, з метою забезпечення доведення злочинного умислу направленого на позбавлення життя ОСОБА_6 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , діючи згідно розробленого плану, шляхом вчинення умисного злочину, пов`язаного з оплатною передачею, без передбаченого законом дозволу, вогнепальної зброї і бойових припасів, усвідомлюючи наслідки своїх суспільно-небезпечних дій, направлених проти громадської безпеки в частині захисту життя та здоров`я людей від негативного впливу руйнуючого характеру вогнепальної зброї, бойових припасів в результаті їх неконтрольованого обігу, в порушення вимог законодавства України, яким регулюється порядок поводження з вогнепальною зброєю і бойових припасів, у тому числі Положення про дозвільну систему, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 576 від 12 жовтня 1992 року, Інструкції про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної, холодної і охолощеної зброї, пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та патронів до них, а також бойових припасів до зброї, основних частин зброї та вибухових матеріалів, затвердженої наказом Міністерства внутрішніх справ України від № 622 від 21 серпня 1998 року за невстановлених досудовим слідством обставин незаконно придбав, зберігав, носив вогнепальну зброю та боєприпаси.

Так, ОСОБА_8 на початку жовтня 2018 року, згідно заздалегідь розробленого плану, у невстановленої досудовим розслідуванням особи, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження за вказівкою ОСОБА_5 незаконно придбав вогнепальну зброю та бойові припаси до неї, яку незаконно перевозив у автомобілі «Lexus LX-470» номерний знак НОМЕР_2 до їх використання.

10.10.2018 у період часу з 20 год. 30 хв. до 21 год. 10 хв. ОСОБА_8 перебуваючи за кермом «Lexus LX-470» номерний знак НОМЕР_2 на якому заздалегідь змінив номерні знаки на НОМЕР_3 , розпочав переслідування автомобіля «Audi A8» номерний знак НОМЕР_5 на якому пересувалися потерпілі ОСОБА_6 , ОСОБА_21 та ОСОБА_22 .

З метою зупинки транспортного засобу, на якому пересувалися потерпілі, ОСОБА_8 перебуваючи на 66 кілометрі автодороги сполученням «Херсон-Феодосія-Керч» Скадовського району Херсонської області спровокував зіткнення транспортних засобів в ході якого автомобілі «Audi A8» та «Lexus LX-470» зупинилися.

Після чого, ОСОБА_8 , розуміючи суспільно-небезпечний характер своїх дій та бажаючи їх настання їх наслідків, за допомогою невстановленої вогнепальної зброї, (автомату конструкції Калашникова АК-74, АК-74 (його модифікацій), або ручного кулемету РКК-74) калібру 5,45 мм., здійснив близько 20 пострілів у бік транспортного засобу автомобіля «Audi A8» номерний знак НОМЕР_5 , з якого у цей час вибігли ОСОБА_21 та ОСОБА_22 , а ОСОБА_6 залишився у автомобілі та ліг між передніми та задніми сидіннями автомобіля. У результаті обстрілу ОСОБА_6 та ОСОБА_21 отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості. Після вищевказаних дій ОСОБА_8 з метою уникнення викриття, під час зникнення з місця події, вогнепальну зброю калібру 5,45 мм, заховав у невстановленому досудовим розслідуванням місці.

25.10.2018 у кримінальному провадженні №12018230000000411 від 10.10.2018 повідомлено про підозру ОСОБА_8

03.09.2019 кримінальне провадження 12018230000000411 від 10.10.2018 було об`єднано з кримінальним провадженням 12018230000000180 від 25.04.2018 у зв`язку з тим, що кримінальні провадження вчинені одними і тими ж особами підозрюваними у вчиненні декількох злочинів.

30.09.2019 з кримінального провадження №12018230000000180 виділені матеріали кримінального провадження №12019000000000930 відносно підозрюваного ОСОБА_5 та 30.09.2019 дане провадження зупинено у зв`язку з оголошенням підозрюваного у міжнародний розшук.

30.01.2020 з кримінального провадження №12019000000000930 відносно невстановленої особи виділено кримінальне провадження № 12020000000000080 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 361, ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 28, п.п. 1, 6, 11, 12 ч. 2 ст. 115, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 206-2, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 185, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 263, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 205-1, ч. 3 ст. 289 КК України.

Під час досудового розслідування проведено наступні слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії, направлені на встановлення об`єктивної істини по справі, встановлення та притягнення винних до вчинення вказаного кримінального правопорушення осіб до кримінальної відповідальності, реалізуючи при цьому принцип невідворотності покарання:

1. оглянуто пошкоджений від пострілів автомобіль марки «Ауді А8» д.н.з. НОМЕР_5 на якому пересувались та в момент пострілів знаходились потерпілі особи. Під час огляду вказаного транспортного засобу виявлено та вилучено: 2 фрагменти оболонки та 2 фрагменти серцевини кулі кал. 5,45 мм, з підголівника переднього правого пасажирського сидіння, 2 пошкодженні кулі кал. 5,45 мм, з правої задньої двері, фрагмент оболонки кулі з рукава куртки ОСОБА_22 , та сам автомобіль «Ауді А8» чорного кольору, 2017 р.в., д.н.з. НОМЕР_5 із 15 кульовими отворами по периметру кузова.

- оглянуто місце вчинення кримінального правопорушення та вилучено: 20 гільз кал. 5,45 мм із маркуванням «270*83», 1 гільза кал. 9 мм із маркуванням «UIP», фрагмент ключка бензобаку від автомобіля «Ауді А8», змиви крові з асфальтного покриття дороги, 2 кулі кал. 5,45 мм, 1 фрагмент оболонки кулі, гільзи від патронів калібру 5,45 мм.

- проведено візування, а саме встановлено напрямки пострілів, зроблені заміри та складено схеми. Вказана слідча дія проводилась за участі спеціаліста - баліста, для встановлення можливої відстані з якої здійснювався постріл, зросту людини, яка здійснювала постріли та положення такої відносно автомобіля.

- допитано потерпілого ОСОБА_6

- допитано потерпілого ОСОБА_21 , (водій-охоронець ОСОБА_6 ), допитано потерпілого ОСОБА_22

- допитано свідка ОСОБА_20

- допитано свідка ОСОБА_23

- проведено впізнанням особи за фотознімками за участі свідка ОСОБА_23 , яка серед представлених їй фотознімків чоловіків впізнала ОСОБА_8 , а саме як того, який орендував у неї квартиру 06.10.2018;

- допитано свідка ОСОБА_24

- проведено впізнання особи за фотознімками за участі свідка ОСОБА_24

- оглянуто відеозаписи з камер відео спостереження, які розташовані на АЗС № 46 «ОККО - рітейл» (226 км автодороги «Київ-Одеса» у с. Фурманка Уманського району Черкаської області) на яких зафіксовано як ОСОБА_8 05.10.2018 під`їхав на автомобілі «Lexus LX-470», д.н.з. НОМЕР_2 , до газової станції та надав на касі накопичувальну карту № 59824 «ОККО Fishka» зареєстровану у внутрішній мережі «ОККО - рітейл» на своє ім`я.

- оглянуто відеозаписи з камер відео спостереження, які розташовані на АЗС №37 «ОККО - рітейл»( м. Херсон, вул. Перекопська, 203-а) на яких зафіксовано як ОСОБА_8 10.10.2018 о 14.14 год. заправляв газом автомобіль «Lexus LX - 470», але вже з іншими д.н.з. НОМЕР_3 при цьому надав на касі накопичувальну карту № 59824 «ОККО Fishka» зареєстровану у внутрішній мережі «ОККО - рітейл» на своє ім`я.

- розсекречено негласну слідчу дію за участі підозрюваного ОСОБА_8 , який показав, що приблизно більше року тому познайомився з ОСОБА_25 , який запропонував роботу охоронця, так як ОСОБА_8 проходив навчання у приватних осіб по спеціалізації особистих охоронців, то погодився. У подальшому приблизно за місяць до вчиненого злочину, ОСОБА_26 запропонував ОСОБА_8 заподіяти тілесні ушкодження фермеру, а саме налякати, відправити у лікарню, в реанімацію. Однак завдання «прибрати» тобто вбити не ставив. ОСОБА_8 погодився так як у нього хворіє дитина, а ОСОБА_27 погодився оплатити лікування та взагалі віддячити ОСОБА_8 , при цьому конкретна сума не обговорювалась. ОСОБА_5 надав раніше ОСОБА_8 у користування автомобіль «Lexus», на якому ОСОБА_8 прибув до м. Херсона, де зняв спочатку номер у готелі «Придніпровський», а потім винайняв подобово квартиру. Приблизно через добу зателефонував своєму колезі по роботі ОСОБА_20 , і попрохав його пригнати до м. Херсону автомобіль «Пежо», останньому придбав квиток на потяг, і отримавши автомобіль відправив його назад до м.Києва. Так як «Lexus» примітний автомобіль, він вирішив слідкувати за потерпілим на автомобілі «Пежо», декілька разів приїжджав до будинку потерпілого, де спостерігав за охороною, підходив та знімав на телефон внутрішнє подвір`я потерпілого, намагався встановити чи є автомобіль потерпілого, чекав, яка буде реакція охорони. У день скоєння злочину він випадково зустрів автомобіль потерпілого на мосту через річку Дніпро, розвернувся та поїхав за ним. У центрі міста побачив, що потерпілий пересів на інший автомобіль та поїхав, а своє авто залишив для оформлення дрібного ДТП. Тому ОСОБА_8 вирішив, що потерпілий повернеться до свого автомобіля і поїде додому на ньому, так як той мав незначні пошкодження, при цьому поїхав до місця відстою та пересів до автомобіля «Lexus», а також взяв автомат Калашникова АКСУ «укорочений» з боєкомплектом. Щодо вказаної зброї ОСОБА_8 пояснив, що йому зателефонувала невстановлена особа, та вказала місце, в районі траси м. Олешки- м. Нова Каховка, де зліва після мосту під деревами прикопаний вказаний автомат. Який він відкопав та зберігав на квартирі. Дані вказаної особи повідомити відмовився. У подальшому він стежив за автомобілем потерпілого та почав супроводжувати по шляху додому, однак потерпілий звернув на іншу незнайому трасу, де ОСОБА_8 вирішив зімітувати ДТП та зупинив автомобіль потерпілого. При цьому з автомобіля потерпілого вийшов водій та перезарядив свою зброю, почувши шум затвора ОСОБА_8 схопив з переднього пасажирського сидіння автомат та перезарядив його і провів декілька одиночних пострілів в асфальт, щоб від лякати охоронців, які кинулися в кювет, при цьому пролунав крик «лягай». ОСОБА_8 продовжив проводити одиночні постріли по задній та правій боковій поверхні автомобіля рухаючись вперед по діагоналі відносно до автомобіля, наблизившись приблизно до 2-х метрів. При цьому провів приблизно 15 пострілів та зупинився, до автомобілю не підходив, двері не відкривав, добивати потерпілого на меті не мав. Сів до свого автомобілю та поїхав прямо по трасі, потім звернув у ліво, потім їхав по навігатору, орієнтувався на Каховську ГЕС. На якомусь відрізку дороги зупинився змінив номерні знаки, повернувши рідні, а тимчасові викинув на обочину у траву (хто дав йому тимчасові номерні знаки розповідати відмовився. Також у месенджері він скинув зашифроване повідомлення ОСОБА_5 , про те, що він роботу виконав. Перетнувши Каховську ГЕС направився до м. Херсону, біля посту поліції (в районі Шилової балки), його чекав автомобіль, у якому був ОСОБА_5 , хто ще там був, він повідомляти відмовився. ОСОБА_8 проїхав пост, потім приїхав до м. Херсона, в районі своєї орендованої квартири залишив «Lexus», у якому залишив автомат із залишком набоїв, документи та ключі від автомобіля. Зібрався та на автомобілі «Пежо» повернувся до м. Києва, де змінив свій телефон. При зустрічі ОСОБА_5 передав йому за роботу 2000 доларів США.

- розсекречено негласну слідчу дію за участі ОСОБА_5 , що він із своїм дружнім зв`язком, якого він не конкретизує, надав грошові кошти громадянину ОСОБА_28 , який їх вклав в розвиток бізнесу з потерпілим ОСОБА_6 , звідки ОСОБА_5 постійно отримував процент за співучасть у веденні сільського господарства (конкретні суми не називає). Після виникнення конфлікту між ОСОБА_28 і потерпілим ОСОБА_6 . ОСОБА_5 перестав отримувати свій процент та поцікавився у ОСОБА_28 щодо повернення вкладених ним коштів. ОСОБА_28 пояснив, що ОСОБА_6 шахрайським шляхом заволодів їхнім спільним сільгосппідприємством та не повертає кошти. Після цього ОСОБА_5 вирішив надати допомогу ОСОБА_28 щодо повернення коштів та приїхав до міста Херсона, де зустрівся з представниками влади різного рівня та намагаючись за допомогою ОСОБА_7 , підробивши документи, здійснити рейдерське захоплення підприємства ОСОБА_6 . ОСОБА_7 виконав свої обговорені обов`язки частково у зв`язку з чим залишився винен ОСОБА_5 гроші в сумі 160 тис. доларів США. Після цього частину бізнесу ОСОБА_7 , у т.ч. ТОВ «Устрічне», нерухомість у центрі м. Херсона (розділив між представниками місцевої влади) та автотранспорт, - автомобіль «Лексус» LX 470, він забрав собі. З приводу замаху на вбивство ОСОБА_6 останній пояснює, що ніхто ОСОБА_6 не повинен був вбивати, а лише налякати, або спричинити тілесні ушкодження. В бесіді пропонував «вирішити питання» за грошову винагороду щодо не притягнення його та ОСОБА_8 до кримінальної відповідальності. На запитання, де знаходиться зброя та транспортний засіб, за допомогою яких було скоєно злочин, відповідає що особисто не займався їх переховуванням, однак знає осіб, які цим займались;

- допитано як свідків осіб, які були присутніми під час протиправного заволодіння майном ОСОБА_6 , зокрема силового захоплення території належних останньому товариств.

- проведено інші процесуальні дії у кримінальному провадженні.

Незважаючи на зазначений вище комплекс проведених слідчих (розшукових) дій, завершити досудове розслідування в межах строків досудового розслідування не видалося можливим, у зв`язку з винятковою складністю кримінального провадження, а також необхідністю тривалого часу для проведення запланованих слідчих (розшукових) дій.

Строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12020000000000080 яке 30.01.2020 було виділено відносно невстановленої особи з кримінального провадження № 1201900000000930, яке у свою чергу зупинено 30.09.2019 у зв`язку з міжнародним розшуком підозрюваного ОСОБА_5 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 361, ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 28, п.п. 1, 6, 11, 12 ч. 2 ст. 115, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 206-2, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 185, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 263, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 205-1, ч. 3 ст. 289 КК України закінчується 25.02.2020.

Враховуючи, що закінчити досудове розслідування у вищевказаний термін не представляється можливим, оскільки на даний час у рамках кримінального провадження необхідно провести ряд слідчих (розшукових) та процесуальних дій, зокрема:

- провести ряд слідчих (розшукових) заходів спрямованих на встановлення особи, яка була замовником даних злочинів;

- провести ряд слідчих (розшукових) заходів спрямованих на встановлення особи, яка залишили автоматичну зброю, з якої у подальшому було здійснено розстріл автомобіля ОСОБА_6 ;

- встановити всіх осіб, які були присутніми з боку силового блоку на незаконному заволодінні майном ОСОБА_6 ;

- допитати осіб, які були учасниками силового захоплення майна ОСОБА_6 ;

- звернутися до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів, з метою отримання роздруківок телефонних з`єднань на номери телефонів встановлених учасників силового захоплення;

- встановити особу, яка тісно контактувала з підозрюваним ОСОБА_5 та допомагала останньому організувати вищевказані злочини (згідно інформації отриманої в ході НСРД, з якої знято гриф таємно);

- встановити особу (іб), яка допомагала ОСОБА_5 покинути межі території України з метою уникнення кримінальної відповідальності за скоєння особливо тяжких злочинів.

Указані слідчі та процесуальні дії не могли бути виконані слідчими Головного слідчого управління Національної поліції раніше з об`єктивних причин у зв`язку з тим, що необхідність у проведення зазначених слідчих дій виникла в ході досудового розслідування після отримання інформації в результаті проведених обшуків, виїмок, допитів та експертних досліджень.

Обставинами, що перешкоджали раніше здійснити заплановані у провадженні слідчі дії спрямовані на встановлення всіх обставин вчинення зазначеного злочину, є значний обсяг проведених слідчих (розшукових) дій, тривале знаходження матеріалів кримінального провадження у попереднього органу досудового розслідування та значне навантаження.

Строк, необхідний для проведення та завершення процесуальних дій у провадженні, враховуючи його виняткову складність, об`єктивно становить щонайменше 12 місяців.

Беручи до уваги, що для виконання запланованого обсягу слідчих (розшукових) та процесуальних дій необхідний час, а строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні спливає 25.02.2020, виникла необхідність у продовженні строку досудового розслідування.На даний час за результатами проведення слідчих дій у кримінальному провадженні не отримано достатніх доказів для вручення обґрунтованої підозри особам, у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 344 КК України. Проте, на даний час необхідно провести ряд слідчих (розшукових) дій.

Так, для прийняття законного рішення у кримінальному провадженні необхідно:

- допитати свідків кримінального правопорушення;

- оглянути документацію;

- встановити інші можливі факти незаконних дії відносно колишнього прем`єр-міністра України Яценюка;

Проведення зазначених слідчих дій має важливе значення і без їх проведення не можливо прийняти законне рішення у кримінальному провадженні.

Зазначені дії не можуть бути здійснені та завершені у встановлений законом строк з об`єктивних причин. Для їх виконання необхідний додатковий строк не менш як 2(два) місяці.

Вказані процесуальні та слідчі дії мають доказове значення для досудового розслідування та судового розгляду та не могли бути здійснені раніше у зв`язку із тим, що цьому перешкоджало не встановлення до цього часу всіх осіб що можуть бути причетними до вчинення кримінального правопорушення, місцезнаходження речових доказів. Крім того, проведенню зазначених дій перешкоджало використання особами, що можуть бути причетними до вчинення злочину, загальних неформальних правил поведінки зокрема обов`язкове виконання вимог конспірації під час спілкування, що унеможливлює на даний час встановити всі обставини вчиненого правопорушення та винних осіб.

Тривалість слідства, у тому числі обумовлюється значною кількістю запланованих слідчих та процесуальних дій.

Відповідно до ч. 4 ст. 38 КПК України, орган досудового розслідування зобов`язаний застосовувати всі передбачені законом заходи для забезпечення ефективності досудового розслідування.

У судовому засіданні слідчий просив задовольнити клопотання, з викладених у ньому підстав.

Слідчий суддя, заслухавши прокурора, дослідивши матеріали клопотання та додані до нього документи, приходить до наступного.

Наряду з вказаним, слідчим суддею встановлено, що стороною обвинувачення не було в повній мірі доведено те, що вказані дії не могли бути виконанні в строк передбачений ст. 219 КПК України.

Крім того, слідчий суддя приймає до уваги п. 42 рішення Європейського Суду з прав людини від 13.01.2011 р. у справі «Михалкова та інші проти України» в якому зазначено, що розслідування має бути ретельним, безстороннім і сумлінним. Розслідування повинне забезпечити встановлення винних осіб та їх покарання. Органи державної влади повинні вжити всіх заходів для отримання всіх наявних доказів, які мають відношення до події, показань очевидців, доказів експертиз. Будь-які недоліки у розслідуванні, які підривають його здатність встановити відповідальну особу, створюють ризик недодержання такого стандарту.

За викладених обставин, слідчий суддя приходить до висновку, що дії сторони обвинувачення при здійсненні досудового розслідування кримінального провадження № 42018050000000482 від 07.08.2018, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 191 КК України, спрямовані на забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура, що відповідає завданню кримінального провадження.

При вирішенні питання щодо продовження строку досудового розслідування кримінального провадження, слідчий суддя враховує складність провадження, певне зволікання сторони обвинувачення при здійсненні досудового та разом з тим все ж виходить з того, що зазначені у клопотанні обставини мають місце та підтверджуються на цьому етапі розслідування достатньою сукупністю даних, які приведені у клопотанні слідчого та доданих матеріалах та з того, що слідчий суддя на даному етапі провадженні не вправі вирішувати питання, які повинен вирішувати суд під час розгляду кримінального провадження по суті, зокрема не вправі оцінювати докази з точки зору їх достатності і допустимості для визнання особи винною чи невинною у вчиненні злочину, а лише зобов`язаний на підставі розумної оцінки сукупності отриманих даних визначити, що причетність особи до вчинення кримінального правопорушення є вірогідною та наявна об`єктивна необхідність у продовженні строку досудового розслідування (рішення у справі «Джон Мюррей проти Сполученого Королівства» від 28 жовтня 1994 року, «Фокс, Кемпбелл і Гартлі проти Сполученого Королівства» від 30 серпня 1990 року).

З огляду на викладене, клопотання слід задовольнити, а строк досудового розслідування кримінального провадження необхідно продовжити на два місяці.

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Продовжити на дванадцять місяців строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12020000000000080 від 30 січня 2020 року тобто до 25 лютого 2021 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.02.2020
Оприлюднено06.02.2023
Номер документу87984824
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —757/8807/20-к

Ухвала від 25.02.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Волкова С. Я.

Ухвала від 25.02.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Волкова С. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні