Рішення
від 02.03.2020 по справі 349/157/20
РОГАТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 349/157/20

Провадження № 2/349/182/20

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

02 березня 2020 року м. Рогатин

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

в складі головуючого судді Могили Р.Г.

за участі секретаря судового засідання Матасової Г.М.

розглянув у відкритому підготовчому засіданні за правилами загального позовного провадження цивільну справу №349/157/20 за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 до Фразької сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області про визнання права власності на домоволодіння в порядку спадкування,

ВСТАНОВИВ:

Стислий виклад позиції позивачів та заперечень відповідача.

В лютому 2020 року ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , інтереси яких представляє адвокат Падучак І.І., звернулися до суду з позовом до Фразької сільської ради Рогатинського району про визнання за ними права власності по 1/3 частині житлового будинку з відповідною частиною господарських будівель та споруд, як спадкоємцями за законом після смертіматері ОСОБА_4 .

Позов обгрунтований тим, що ОСОБА_4 була власником домоволодіння АДРЕСА_1 . ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 померла, у зв`язку із чим відкрилась спадщина до складу якої входить дане нерухоме майно. Позивачі є спадкоємцями , які мають право в першу чергу спадкувати майно спадкодавця ОСОБА_4 . Після їх звернення до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини нотаріус відмовив їм у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом у зв`язку з відсутністю документа, який посвідчує право власності померлої на вказане майно. Просили визнати за ними право приватної власності на вказане спадкове майно.

Відповідач заперечень проти позову не подав.

Заяви, клопотання та інші процесуальні дії у справі.

Ухвалою судді від 10 лютого 2020 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито загальне позовне провадження, справу призначено до підготовчого засідання.

Позивачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 в підготовче засідання не з`явилися. До суду надійшло клопотання представника позивача ОСОБА_5 про розгляд справи за її відсутності, позовні вимоги підтримує повністю.

Представник Фразької сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області - сільський голова Польовий В.П. в підготовче засідання не з`явився, подав заяву про визнання позову та розгляд справи за його відсутності.

В зв`язку з тим, що особи, які беруть участь у справі в підготовче засідання не з`явились, відповідно до вимог ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Фактичні обставини, встановлені судом та зміст спірних правовідносин, з посиланням на докази.

Відповідно до частин 3 та 4 ст.200 ЦПК України , у разі визнання відповідачем позову, суд, за наявності для того законних підстав ухвалює у підготовчому судовому засіданні рішення про задоволення позову в порядку, встановленому ст. 206 ЦПК України .

Враховуючи визнання позову відповідачем суд вважає, що є законні підстави для ухвалення у підготовчому засіданні рішення про задоволення позову, з огляду на наступне. З матеріалів справи вбачається, що домоволодіння по АДРЕСА_1 відносилось до суспільної групи колгоспний двір . Станом на 15 квітня 1991 року в домоволодінні проживали ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_4

ОСОБА_6 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про смерть від 28 січня 2020 року за № 00025385555 .

ОСОБА_9 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серія НОМЕР_1 , виданого 02 липня 2002 року Фразькою сільською радою Рогатинського району Івано-Франківської області .

ОСОБА_8 помер ІНФОРМАЦІЯ_4 . Даний факт підтверджується копією свідоцтва про смерть серія НОМЕР_2 , виданого 30 серпня 2007 року виконавчим комітетом Фразької сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області.

ОСОБА_4 прийняла спадщину після смерті батьків ОСОБА_6 , ОСОБА_9 та брата ОСОБА_8 , однак не оформила своїх спадкових прав .

Згідно довідки, виданої виконавчим комітетом Фразької сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області від 22 січня 2020 року №43 останнє місце проживання ОСОБА_4 було АДРЕСА_1 . На день смерті ОСОБА_4 з нею у домоволодінні проживали її діти ОСОБА_1 , ОСОБА_3 , ОСОБА_2 .

Заповіт від її імені у виконавчому комітеті Фразької сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області не складдався та не посвідчувався .

ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серія НОМЕР_3 , виданого 01 вересня 2014 року виконавчим комітетом Фразької сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області.

В зв`язку зі смертю ОСОБА_4 відкрилася спадщина на належне їй домоволодіння по АДРЕСА_1 .

Встановлено, що спадкоємцями за законом першої черги майна спадкодавця ОСОБА_4 є її дочки ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та син ОСОБА_1 .

Факт родинних відносин між ОСОБА_4 та ОСОБА_10 документально підтверджується копією свідоцтва про народження та копією свідоцтва про шлюб.

Постановою приватного нотаріуса Рогатинського районного нотаріального округу Дзери М.Л. від 17 січня 2020 року № 9/02-31 року відмовлено ОСОБА_1 , ОСОБА_3 , ОСОБА_2 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, які знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , оскільки відсутній правовстановлюючий документ, який би підтверджував право власності спадкодавця на вищевказаний житловий будинок.

Із технічного паспорта на індивідуальний житловий будинок, виданого на ім`я ОСОБА_1 , ОСОБА_3 , ОСОБА_1 та довідки Івано-Франківського обласного бюро технічної інвентаризації від 23 грудня 2019 року №284 вбачається, що до складу домоволодіння входить житловий будинок загальною площею 76,5 кв.м., житловою площею 55,9 кв.м., стайня площею 29,0 кв.м, ворота площею 9,2 кв.м., огорожа площею 30,3 кв.м. та огорожа площею 40,5 кв.м.

Реєстрація права власності на домоволодіння в ОКП Івано-Франківське ОБТІ не проводилась.

Згідно висновку про вартість об`єкта оцінки ринкова вартість домоволодіння, що знаходиться по АДРЕСА_1 становить 83 100 грн.

Норми права, які застосував суд та мотиви їх застосування.

Між сторонами виникли правовідносини щодо спадщини, яка відкрилася в с.Фрага Рогатинського району Івано-Франківської області органом місцевого самоврядування територіальної громади є Фразька сільська рада Рогатинського району Івано-Франківської області, та регулюються нормами Цивільного кодексу України 2003 року.

Враховуючи визначені судом правовідносини для вирішення спору, суд застосовує наступні норми матеріального права,виходячи при цьому із таких мотивів.

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини ( ч.1 ст.1220, ч.1 ст.1270 ЦК України).

Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її ( ч.1 ст.1268 ЦК України).

Відповідно до ч.1 ст. 1296 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину.

Частиною першою статті 1297 ЦК України передбачено, що спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Статтею 55 Конституції України передбачено право кожного на захист своїх прав і свобод від порушень і протиправних посягань будь-якими не забороненими законом засобами.

Згідно зі статтею 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до статті 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Одним із способів захисту цивільних прав та інтересів є, зокрема, визнання права.

Право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом (стаття 328 ЦК України).

У силу статті 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Права власника майна підлягають захисту шляхом пред`явлення позову про визнання права на належне йому майно за умови, якщо власник не може належним чином реалізувати свої правомочності у зв`язку з наявністю щодо цього права сумнівів або претензій з боку третіх осіб.

На підставі наведеного суд дійшов висновку, що оскільки позивачі набули право власності на спірні житловий будинок та приналежні будівлі, як спадкоємці за законом першої черги після смерті ОСОБА_4 , однак не можуть отримати документу, який засвідчує їхнє право власності на це майно, а тому це право підлягає захисту судом шляхом його визнання.

Керуючись ст. ст. 200, 206, 263-265 ЦПК України,

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 до Фразької сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області про визнання права власності на домоволодіння в порядку спадкування, задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 , як спадкоємцем за законом після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 право власності на 1/3 частину житлового будинку та господарських будівель, а саме житлового будинку загальною площею 76,5 кв.м., житловою площею 55,9 кв.м., стайні площею 29,0 кв.м, воріт площею 9,2 кв.м., огорожі площею 30,3 кв.м., огорожі площею 40,5 кв.м., які знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 .

Визнати за ОСОБА_3 , як спадкоємцем за законом після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 право власності на 1/3 частину житлового будинку та господарських будівель, а саме житлового будинку загальною площею 76,5 кв.м., житловою площею 55,9 кв.м., стайні площею 29,0 кв.м, воріт площею 9,2 кв.м., огорожі площею 30,3 кв.м., огорожі площею 40,5 кв.м., які знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 .

Визнати за ОСОБА_2 , як спадкоємцем за законом після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 право власності на 1/3 частину житлового будинку та господарських будівель, а саме житлового будинку загальною площею 76,5 кв.м., житловою площею 55,9 кв.м., стайні площею 29,0 кв.м, воріт площею 9,2 кв.м., огорожі площею 30,3 кв.м., огорожі площею 40,5 кв.м., які знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Івано-Франківського апеляційного суду або через Рогатинський районний суд Івано-Франківської області протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Позивач 1: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстроване місце проживання: с. Фрага Рогатинський район Івано-Франківська область, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 .

Позивач 2: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_5 .

Позивач 3: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , зареєстроване місце проживання: с. Фрага Рогатинський район Івано-Франківська область, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_6 .

Відповідач: Фразька сільська рада Рогатинського району Івано-Франківської області, місцезнаходження: Івано-Франківська область, Рогатинський район, с.Фрага , код ЄДРПОУ 04355094.

Дата складення судового рішення 03 березня 2020 року.

Суддя Р.Г. Могила

СудРогатинський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення02.03.2020
Оприлюднено05.03.2020
Номер документу87998168
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —349/157/20

Рішення від 02.03.2020

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Могила Р. Г.

Ухвала від 10.02.2020

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Могила Р. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні