Ухвала
від 02.03.2020 по справі 610/193/20
БАЛАКЛІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 610/193/20

Провадження № 1-кс/610/165/2020

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.03.2020 м. Балаклія

Слідчий суддя Балаклійського районного суду Харківської області ОСОБА_1 , за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , за відсутністю представника власника майна,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання слідчого СВ Балаклійського ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_4 у кримінальному провадженні, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 20.01.2020 за №12020220190000063 за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України, про арешт майна, -

ВСТАНОВИВ:

27 лютого 2020 року до суду надійшло клопотання слідчого СВ Балаклійського ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_4 про арешт майна. Предметом клопотання є майно: акт про надання послуг до договору про надання послуг №91-2019 від 07.03.2019, замовник: відділ культури Балаклійської районної державної адміністрації Харківської області, виконавець: ФОП ОСОБА_5 на 1 арк.; договір про надання послуг №91-2019 від 07.03.2019, замовник: відділ культури Балаклійської районної державної адміністрації Харківської області, виконавець: ФОП ОСОБА_5 на 3 арк.

Клопотання обґрунтовано тим, що 20.01.2020 до Балаклійського ВП ГУНП в Харківській області надійшла заява від мешканця м. Балаклія Харківської області ОСОБА_6 , який повідомив, що посадові особи у справах молоді та спорту, а також культури Балаклійського району Харківської області здійснюють внесення до документів неправдивих відомостей щодо проведення дитячих гуртків, спортивних змагань та нарахувань заробітної плати.

За вказаними матеріалами 20.01.2020 до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за № 12020220190000063 та розпочато кримінальне провадження за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України, а саме підроблення іншого офіційного документа.

Встановлено, що працівники культури (районного будинку культури, які підпорядковуються відділу культури Балаклійської районної державної адміністрації), організовують дитячі гуртки, однак лише формально (тобто документально). Грошові кошти, які виділяються на змагання та гуртки, привласнюють. Вказані посадові особи також отримували і отримують грошові кошти (заробітну плату) за людей, які фактично там не працюють. Відділом культури Балаклійської районної державної адміністрації можливо виділялись грошові кошти у значно завищеному розмірі, ніж реально отримували музичні гурти при проведенні концертних програм по державним святам у м. Балаклія Харківської області.

26.02.2020 під час тимчасового доступу на підставі ухвали слідчого судді від 28.01.2020 у відділі культури Балаклійської районної державної адміністрації Харківської області було вилучено документи, на які необхідно накласти арешт у зв`язку з тим, що вони відповідають критеріям, зазначеним у ч. 2 ст. 167 КПК України, а саме зберегли на собі сліди кримінального правопорушення. Також необхідність накладення арешту на вилучені документи зумовлюється необхідністю проведення судової-почеркознавчої, судової-економічної та інших експертиз у вищевказаному кримінальному провадженні.

У судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 , який входить до групи слідчих у зазначеному кримінальному провадженні, клопотання підтримав з наведених у ньому підстав.

Представник власника майна відділу культури Балаклійської районної державної адміністрації Харківської області за судовим викликом не прибув. Його неприбуття у судове засідання відповідно до ч. 1 ст. 172 КПК України не перешкоджає розгляду клопотання.

Як убачається з матеріалів клопотання, слідчим відділенням Балаклійського ВП ГУНП в Харківській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12020220190000063. Відомості про вчинене кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань (далі - ЄРДР) було внесено 20.01.2020 та розпочато досудове розслідування за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України.

Згідно витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань у кримінальному провадженні №12020220190000063, посадові особи у справах молоді та спорту, а також культури Балаклійського району Харківської області здійснюють внесення у документи неправдивих відомостей щодо проведення дитячих гуртків, спортивних змагань, нарахувань заробітної плати.

26.02.2020 під час тимчасового доступу на підставі ухвали слідчого судді Балаклійського районногосуду Харківськоїобласті ОСОБА_1 від 28.01.2020у справі№610/193/20(провадження№1-кс/610/74/2020) у відділі культуриБалаклійської районноїдержавної адміністраціїХарківської області було вилучено: акт про надання послуг до договору про надання послуг №91-2019 від 07.03.2019, замовник: відділ культури Балаклійської районної державної адміністрації Харківської області, виконавець: ФОП ОСОБА_5 на 1 арк.; договір про надання послуг №91-2019 від 07.03.2019, замовник: відділ культури Балаклійської районної державної адміністрації Харківської області, виконавець: ФОП ОСОБА_5 на 3 арк., про що було складено протокол тимчасового доступу до речей і документів.

Відповідно до пункту 7 частини 2 статті 131 КПК України арешт майна є одним із заходів забезпечення кримінального провадження.

Згідно ч. 3 ст.132КПК України застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що:

1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження;

2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора;

3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

Частиною першою статті170КПК України передбачено, що арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Відповідно до ч. 2 ст.170КПК України арешт майна допускається з метою: збереження речових доказів; спеціальної конфіскації; конфіскації майна, як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Згідно ч. 3 ст.170КПК України у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи при наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у ст. 98 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Зазначене у клопотанні майно, відповідає критеріям, зазначеним у ст.98 КПК України, могло зберегти на собі сліди кримінального правопорушення або містити інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження. Тому на зазначене у клопотанні майно необхідно накласти арешт з метою його збереження.

Відповідно до ч. 11 ст.170КПК України заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

Застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження шляхом позбавлення права на відчуження, розпорядження та користування цим майном є доцільним, оскільки в даному випадку забезпечує запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі.

Матеріали клопотання та встановлені судом обставини свідчать, що на цьому етапі кримінального провадження потреби досудового розслідування виправдовують таке втручання у права та інтереси власника майна з метою забезпечення збереження зазначеного об`єкта, як речового доказу.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 170-174 КПК України,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт на майно:

- акт про надання послуг до договору про надання послуг №91-2019 від 07.03.2019, замовник: відділ культури Балаклійської районної державної адміністрації Харківської області, виконавець: ФОП ОСОБА_5 на 1 арк.;

- договір про надання послуг №91-2019 від 07.03.2019, замовник: відділ культури Балаклійської районної державної адміністрації Харківської області, виконавець: ФОП ОСОБА_5 на 3 арк.,

що були вилучені 26.02.2020 у відділі культури Балаклійської районної державної адміністрації Харківської області, відповідно до ухвали слідчого судді Балаклійського районного суду Харківської області у справі №610/193/20 (провадження №1-кс/610/74/2020) від 28.01.2020,

позбавивши права на відчуження, розпорядження та користування цим майном.

Місцем зберігання арештованого майна визначити - Балаклійський ВП ГУНП в Харківській області.

Копію ухвали направити ініціатору клопотання для виконання та заінтересованим особам для інформування.

Ухвала виконується негайно, може бути оскаржена безпосередньо до Харківського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Повний текст ухвали складено і оголошено 04 березня 2020 року о 11 годині 45 хвилин.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення02.03.2020
Оприлюднено31.05.2023
Номер документу88005593
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна

Судовий реєстр по справі —610/193/20

Ухвала від 17.01.2022

Кримінальне

Балаклійський районний суд Харківської області

Купін В. В.

Ухвала від 19.07.2021

Кримінальне

Балаклійський районний суд Харківської області

Купін В. В.

Ухвала від 16.01.2021

Кримінальне

Балаклійський районний суд Харківської області

Купін В. В.

Ухвала від 16.01.2021

Кримінальне

Балаклійський районний суд Харківської області

Купін В. В.

Ухвала від 03.03.2020

Кримінальне

Балаклійський районний суд Харківської області

Феленко Ю. А.

Ухвала від 02.03.2020

Кримінальне

Балаклійський районний суд Харківської області

Феленко Ю. А.

Ухвала від 03.03.2020

Кримінальне

Балаклійський районний суд Харківської області

Феленко Ю. А.

Ухвала від 03.03.2020

Кримінальне

Балаклійський районний суд Харківської області

Феленко Ю. А.

Ухвала від 28.02.2020

Кримінальне

Балаклійський районний суд Харківської області

Феленко Ю. А.

Ухвала від 02.03.2020

Кримінальне

Балаклійський районний суд Харківської області

Феленко Ю. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні