Ухвала
від 04.03.2020 по справі 502/1981/19
КІЛІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 502/1981/19

УХВАЛА

04 березня 2020 року м. Кілія

Слідчий суддя Кілійського районного суду Одеської області ОСОБА_1

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2

представника власника майна ОСОБА_3

слідчого ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання

ОСОБА_3 як представника ОСОБА_5

про скасування арешту майна

В С Т А Н О В И В :

Адвокат ОСОБА_3 як представник ОСОБА_5 звернулась 02.03.2020 р. до слідчого судді Кілійського районного суду Одеської області з клопотанням про скасування арешту майна автомобіля марки «Lexus», реєстраційний номер НОМЕР_1 , який накладено ухвалою слідчого судді в ході досудового слідства у кримінальному провадженні.

В обґрунтування поданого клопотання представник власника майна в судовому засіданні зазначив, що слідчим Кілійського ВП Ізмаїльського ВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_6 проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019160310000543 від 26.09.2019 р. за ч. 1 ст. 286 КК України за фактом дорожньо-транспортної пригоди.

Ухвалою слідчого судді Кілійського районного суду Одеської області від 30.09.2019 р. за клопотанням відповідного слідчого було накладено арешт на належний ОСОБА_5 на підставі свідоцтва про реєстрацію НОМЕР_2 транспортний засіб марки «Lexus» реєстраційний номер НОМЕР_1 .

В ході проведення досудового розслідування експертом Одеського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України проведені всі необхідні експертні дослідження вказаного транспортного засобу та зафіксовано всю існуючу слідову інформацію і перевірено технічний стан транспортного засобу.

Таким чином, оскільки наявні на момент накладення арешту підстави на теперішній час втратили свою актуальність, жодних реальних підстав вважати, що даний речовий доказ може бути втрачено, у слідства немає, проведення додаткових досліджень відповідного транспортного засобу не планується, а при необхідності він буде наданий співробітникам поліції, представник власника майна вважає, що в подальшому відпала потреба у застосуванні відповідного заходу забезпечення кримінального провадження. Крім того, зберігання транспортного засобу на території спеціального майданчика тимчасового утримання транспортних засобів вартує значних коштів і він знаходиться під відкритим небом, що призводить до його поступового руйнування та створює реальну загрозу його знищення, що є порушенням прав власника.

На підставі викладеного представник власника майна просить скасувати арешт, накладений відповідною ухвалою слідчого судді на транспортний засіб та свідоцтво про його реєстрацію та повернути транспортний засіб без оплати за його зберігання.

Слідчий в судовому засіданні пояснив, що на даний час ним здійснюється досудове розслідування у відповідному кримінальному провадженні та підтвердив факт того, що всі необхідні слідчі дії та експертні дослідження з відповідним транспортним засобом проведені. У зв`язку з цим він не має заперечень проти задоволення клопотання.

Заслухавши пояснення представника власника майна та слідчого, дослідивши надані матеріали та проаналізувавши відповідні положення законодавства, слідчий суддя дійшов наступних висновків.

Відповідно дост.174 КПК України, підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

З ухвали слідчого судді Кілійського районного суду Одеської області від 30.09.2019 р. вбачається, що підставою для задоволення клопотання слідчого та накладення арешту на транспортний засіб марки «Lexus» реєстраційний номер НОМЕР_1 та реєстраційний документ на нього, власником яких є ОСОБА_5 , стало те, що він був визнаний речовим доказом у даному кримінальному провадженні, оскільки зберігав на собі сліди вчинення кримінального правопорушення.

Тобто, фактично відповідна ухвала слідчого судді була спрямована на запобігання втрати речових доказів у даному кримінальному провадженні.

Разом з тим, оскільки з доданих до клопотання висновків експерта та пояснень слідчого в судовому засіданні вбачається, що всі необхідні слідчі дії стосовно відповідного транспортного засобу вже проведені, беручи до уваги, що з моменту накладення арешту пройшло більше 5 місяців, враховуючи закріплену в ст. 28 КПК України засаду розумності строків прийняття процесуальних рішень або вчинення процесуальних дій, приймаючи до уваги, що стороною обвинувачення з моменту накладення арешту не здобуто та не надано слідчому судді в ході розгляду жодного доказу, який би свідчив про наявність в діях власника арештованого майна будь-яких порушень правил дорожнього руху, отже, відповідно до ст. 100 КПК України за наслідком закінчення кримінального провадження відповідний транспортний засіб у будь-якому разі має бути повернутий йому, приходжу до висновку, що потреба у застосуванні арешту відповідного транспортного засобувідпала та з метою недопущення можливості настання для заявника шкідливих наслідків у зв`язку з обмеженням права власності на відповідне майно, арешт підлягає скасуванню, а арештоване майно поверненню власнику.

Керуючись ст.ст. 100,170-174,309,369-372 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Скасувати арешт, накладений ухвалою слідчого судді Кілійського районного суду Одеської області від 30.09.2019 р. на тимчасово вилучене 26.09.2019 р. під час проведення огляду місця події у кримінальному провадженні, внесеному 26.09.2019 р. до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019160310000543 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України, майно:

- свідоцтво про реєстрацію НОМЕР_2 та транспортний засіб «Lexus» реєстраційний номер НОМЕР_1 , номер шасі НОМЕР_3 , та повернути його власнику ОСОБА_5 /його представникові/ - без оплати за його зберігання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Кілійського районного суду ОСОБА_1

СудКілійський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення04.03.2020
Оприлюднено06.02.2023
Номер документу88007196
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про скасування арешту майна

Судовий реєстр по справі —502/1981/19

Ухвала від 04.03.2020

Кримінальне

Кілійський районний суд Одеської області

Маслеников О. А.

Ухвала від 02.03.2020

Кримінальне

Кілійський районний суд Одеської області

Маслеников О. А.

Ухвала від 14.02.2020

Кримінальне

Кілійський районний суд Одеської області

Маслеников О. А.

Ухвала від 12.02.2020

Кримінальне

Кілійський районний суд Одеської області

Маслеников О. А.

Ухвала від 16.01.2020

Кримінальне

Кілійський районний суд Одеської області

Маслеников О. А.

Ухвала від 15.01.2020

Кримінальне

Кілійський районний суд Одеської області

Маслеников О. А.

Ухвала від 30.09.2019

Кримінальне

Кілійський районний суд Одеської області

Балан М. В.

Ухвала від 30.09.2019

Кримінальне

Кілійський районний суд Одеської області

Балан М. В.

Ухвала від 30.09.2019

Кримінальне

Кілійський районний суд Одеської області

Балан М. В.

Ухвала від 30.09.2019

Кримінальне

Кілійський районний суд Одеської області

Балан М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні